Katalonian itsenäisyysäänestys

Tiedätkö yhtään tarkemmin onko Rajoy jo vastannut ? Sunnuntai-iltana suoritin OSINT-tiedustelua kääntämällä ukon Twitter-virtaa Google Translatorilla. Silloin vaikutti siltä että mies oli tunnekuohun vallassa (tai kännissä). Sen verran kovaa kamaa bittiavaruuteen lähetteli.

Ei hajuakaan...toivottavasti aihetta nyt pidettäisiin vähän esillä meidänkin medioissa, vaikka dramaattinen pamputtelu ja veriset naamat ovatkin toivottavasti ohitse. Onhan tämä mielenkiintoinen keissi, ihan yleisestikin Euroopan kannalta.
 
Hesarin tuorein tilanneanalyysi.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005392449.html

Keskeiset pointit:

- Alueparlamentti ei vielä ole käsitellyt itsenäisyysjulistusta. Tätä odotetaan nyt loppuviikosta. Eli tässä on nyt ilmeisesti pari päivää aikaa neuvotella.

- Yksipuolinen itsenäisyyden julistaminen ei ole kansainvälisoikeudellisesti pätevä ellei se saa ulkovaltojen tunnustusta.

- Espanjan todennäköiset vastareaktiot olisivat aluejohdon pidättäminen sekä itsehallinnon lakkauttaminen.

- Huonoja vaihtoehtoja nämäkin, sillä osoittaisivat konkreettisesti mitenkä Espanja sortaa Kataloniaa.

- Espanja ei loputtomasti voi vedota maan perustuslakiin, koska katalaanien keskuudessa itsenäisyyden kannatus on ilmeisen suurta.

- Hesari näkee isona ongelmana sekä Rajoyn että Puigdemontin persoonat. Molemmat ovat asettuneet siilipuolustukseen, eikä kumpikaan osaa tehdä kompromisseja.
 
No onkos Kataloniassa tällähetkellä kovat kahinat menossa? Kyllä se vain taisi rauhoittua kun äänestys saatin tehtyä.
Sekä niinkuin aikaisemmin sanoin voi se leimahtaa uusiksi jos ilmoittavat itsenäisyydestä mitä näillänäkymin ei hetkeen tule.

Tyyntä myrskyn edellä :D

Ylimitoitettu voimankäyttö aiheutti luultavasti enemmän aitoa hämmennystä kun puhdasta vihaa, mutta kyllä se siitä vielä vihaksi kääntyy...niin se aina tekee kun kansalaisia pampulla päähän mätkitään.

Sitä on kyllä vaikea kuvitella että Katalonia peruisi aikeensa ja jättäisi homman tähän. Espanjakaan ei anna periksi, joten kyllä tämä kiista jatkuu vielä kauan.

Suurin riski on siinä, että Espanja jatkaa ylimitoitettua voimankäyttöä ja pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman pampuilla ja kumiluodeilla.

EU varmasti tekee kulissien takana kaikkensa että tuohon tilanteeseen ei toista kertaa päädytä, mutta jos Madrid ja Barcelona haistattavat Brysselille pitkät paskat niin aika vähän siinä on tehtävissä.

Jotenkin voisi olettaa että jossain vaiheessa osapuolet pääsevät sopuun ja itsenäistyminenkin jää vain haaveeksi. Siihen vaaditaan kuitenkin kompromissi kummaltakin osapuolelta ja sellaista tuskin on ihan heti luvassa.

Espanjalla on edelleenkin yksi valttikortti kädessä ja se on se että kaikki katalonialaiset eivät halua itsenäisyyttä. Viikonloppuna tuo kortti menetti ihan varmasti tehoaan, mutta tuskin vielä kokonaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä ilmeisesti tuoreimmat kuulumiset Rajoyn puolelta.

http://www.lamoncloa.gob.es/presidente/actividades/Paginas/021017-rajoysr.aspx

Googlen kääntäjäohjelman kanssa lueskeltuna tulkitsin niin, että pääministeri on tavannut Espanjan muiden puolueiden johtoa ja hakee laajaa yhteisymmärrystä omille toimilleen. Tarkoitus on mitä ilmeisimmin antaa mielikuvaa siitä, että maan koko poliittinen kenttä (Katalonia tietysti pois lukien) olisi yksimielinen sen suhteen ettei separatismia sallita.
 
Mitähän Katalaanit meinas itsenäisyydellä tehdä, kun eivät ikinä pääse EU jäseniksi. Espanja lyö rajatarkastukset, verot, tullit yms kunnolla sille rajalle. Niin siihen loppu Katalaanien rahat yms.
Sit kun sinne lykkää muutama kymmenen tuhatta "pakolaista", niin onnea....
 
On siinä Espanjallakin menettämistä kun Katalonian osuus BKT:sta on lähes 20%. Se on kai suurin syy mikseivät halua luopua alueesta, luulen minä.
 
On siinä Espanjallakin menettämistä kun Katalonian osuus BKT:sta on lähes 20%. Se on kai suurin syy mikseivät halua luopua alueesta, luulen minä.

Puhumattakaan siitä, että Katalonia on ehken Espanjan high-tec-teollistunein alue.

Veikkaan kuitenkin, että kyseessä on katalaanien vaatimus rahanjaon ja itsemääräämisoikeuksien tarkistamisesta. En oikein usko, että suurin osa siellä on eroamassa Espanjasta ihan aikuisten tosissaan.
 
Sarkasmi sikseen. Jos Espanjan hallitus ei mitään verilöylyä tuolla aloita
Eikös tuolla ollut jo hyvä alku, täytyy muistaa se miten EU, NATO joukkojen avulla lähti pommittamaan Libyaa kivikaudelle, samalla innolla Erkki Tuomioja Tahririn aukiolla Kairossa julisti Arabikevättä, kun tulos oli jotain muuta kuin julistettiin niin EU kuin Tuomioja on hiljaa, Tulos oli vapauttamisen ja demokratian sijaan tappamista ja terroria, myös Euroopan kaduilla.
Eikä tuo toiminta Georgian tai Ukrainankaan kohdalla EU`lla ihan putkeen mennyt, ainoastaan Venäläiset sai syyn aloittaa hyökkäys näihin maihin, tilanne olisi ollut toinenjos EU`lla olisi ollut sotilaallista voimaa ja vaikka EU`lla olisikin sotilaallista voimaa ei poliittista kykyä ole, hyvä kun EU pysyy edes enään kasassa.
 
Mitähän Katalaanit meinas itsenäisyydellä tehdä, kun eivät ikinä pääse EU jäseniksi. Espanja lyö rajatarkastukset, verot, tullit yms kunnolla sille rajalle. Niin siihen loppu Katalaanien rahat yms.
Sit kun sinne lykkää muutama kymmenen tuhatta "pakolaista", niin onnea....
Jos Katalonia ei pääse eu:n jäseniksi niin sitten se on vaan pieni maa, jolla on hiukan isompi väestö ja talouspohja kuin suomella. Naapureina sillä on sekä Espanja, Ranska että Andorra. Lisäksi se on välimeren rannalla. En minä oikein ymmärrä että miksi tilanne mahdollisen itsenäistymisen jälkeen olisi niin katastrofaalinen kuin esität...
 
Toki. Globalisaatioloukussa vain olisi monella elintaso vähän heikompi. Mutta kaikki eivät ole hyötyneet!

Nauro Campos, Fabrizio Coricelli ja Luigi Moretti mittasivat ja valitsivat EU-jäsenmaittain ne EU:n ulkopuoliset maat, joiden kanssa jäsenmaan talous on aiemmin korreloinut positiivisesti. Rakentamalla näiden ulkopuolisten maiden avulla synteettisen version tutkitusta jäsenmaasta he saivat vertailukohteeksi kuvitteellisen, EU:n ulkopuolella pysyneen maan. Näin he pystyivät lopuksi vertailemaan EU-maiden osalta, onko jäsenyydestä ollut hyötyä vai ei.

Kreikkaa lukuunottamatta kaikki EU-jäsenmaat ovat hyötyneet taloudellisesti jäsenyydestä. Keskimäärin reaalinen bruttokansantuote per kansalainen oli kolme vuotta sitten kaksitoista prosenttia korkeampi kuin mitä se olisi ollut ilman EU-jäsenyyttä. Lukema on huomattava, siitäkin huolimatta, että jotkut maat ovat olleet EU-jäseniä kauan aikaa.

Nyt tähän saadaan ihan oikeaa tietoa. Brittien lähdettyä nähdään miten heidän käy omillaan ja samalla kuinka EU-maiden kehitys menee. Juuri suoritetun Etelä-Euroopan kiertueen seurauksena, en vedonlyönnissä EU:n puolesta montaa kolikkoa uskaltaisi laittaa.
 
Näyttäisivät ymmärtävän mistä naruista kannattaa vedellä saadakseen maksimaalisen vaikutuksen. Nyt Espanjan hallitus näyttää rosvoilta ja itse voi pienenä sorrettavana pyytää neuvotteluita. Liekkö noista mitään tulee kuitenkaan, kun separatismin pandoran lipasta tuskin kovin moni Euroopan maista haluaa raotella.

Espanja ei myös mistään hinnasta halua sallittavan paikallista demokratiaa valtiosuhteista, koska yrittävät Gibraltaria havitella itselleen. Tosin viimeinenkin toivo siitä taisi haihtua samalla kun Guardia Civil repi mummoja hiuksista ulos äänestyspaikoilta.
 
Ovelaa taktikointia. Tuli vielä mieleen, että mitäpä jos Puigdemontin ja muiden itsenäisyyspoliitikkojen osalta tämä äänestys olikin jonkinlaista suunniteltua teatteria, jonka tavoite oli / on etuisuuksien lypsäminen keskushallitukselta, eikä aidosti maakunnan itsenäistyminen ? Ja kuitenkin äänestys markkinoitiin paikallisille nimenomaan äänestyksenä Espanjasta eroamisena. Jos näin käy, että eroa ei tulekaan, mikä mahtanee olla kotikentän reaktio ? Väki on lietsottu itsenäisyyshuumaan ja jos sitten itsenäisyyttä ei tulekaan. No, populismilla on nurjat puolensa, jos antaa katteettomia lupauksia.

En nyt sano että näin on, mutta tuo tuorein kommentti siitä, ettei mitään itsenäisyyttä nyt ollakaan julistamassa jotenkin minusta voisi viitata tällaiseen kuvioon.

Kansanäänestys on katteettomia lupauksia? Yksipuolinen itsenäisyysjulistus aiheuttaisi nyt ongelmia joita kukaan ei halua. Katalonia voi ilmoittaa noudattavansa demokraattista päätöstä ja haluavansa aloittaa nyt neuvottelut jotka johtavat järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti itsenäisyyteen. Aikaa voi antaa vaikka 2018 loppuun asti neuvotteluille. Sen jälkeen on Madridin vuoro reagoida. Jos vastaus on yhä pamppua ja kumiluoteja, alkaa Espanjan keskusvalta olla melko heikoilla.
 
Nyt tähän saadaan ihan oikeaa tietoa. Brittien lähdettyä nähdään miten heidän käy omillaan ja samalla kuinka EU-maiden kehitys menee. Juuri suoritetun Etelä-Euroopan kiertueen seurauksena, en vedonlyönnissä EU:n puolesta montaa kolikkoa uskaltaisi laittaa.

Paras ratkaisu eivät ole muurit, suojat ja eristäytyminen mutta itsenäisten valtioiden talousliitto toisi rauhaa ja etuja. Kansainväliset sopimukset ja järjestelmät ovat senkin takana, että me saamme kaikki ne hyödykkeet tänne, joista muuten emme pystyisi uneksimaankaan. Itsenäisyys ja päätöksenteko muissa asioissa, jotka harmittavat, taas olisi hyvä.
 
Puhumattakaan siitä, että Katalonia on ehken Espanjan high-tec-teollistunein alue.

Veikkaan kuitenkin, että kyseessä on katalaanien vaatimus rahanjaon ja itsemääräämisoikeuksien tarkistamisesta. En oikein usko, että suurin osa siellä on eroamassa Espanjasta ihan aikuisten tosissaan.

Lopputulos lienee sellainen jossa Katalonia pysyy virallisesti osana Espanjaa. Espanja huolehtii ulkoisesta puolustuksesta, mutta muuten Katalonia päättää omista asioistaa käytännössä täysin itsenäisesti. Kataloniaa saa kutsua "kansakunnaksi", enemmän valtaa Kataloniassa kerättyihin verovaroihin yms. Mahdollisesti myös täysin erilliset poliisivoimat, ainakin niin ettei Guardia Civil enää saa tulla Kataloniaan, ainakaan ilman Katalonian hallituksen lupaa.

edit. Mielenkiintoista seurata ottaako kuningashuone jotain roolia tässä. Kuninkaalla voisi olla rauhoittava ja yhtenäisyyttä tuova rooli. Yksi mahdollisuus on sekin, että Katalonian tuleva asema on jonkinlainen kuningashuoneen kautta tapahtuva valtioliitto Espanjan kanssa, näin saadaan maa pysymään yhtenäisenä, mutta näennäisesti irti suorasta Madridin vallasta.
 
Kansanäänestys on katteettomia lupauksia? Yksipuolinen itsenäisyysjulistus aiheuttaisi nyt ongelmia joita kukaan ei halua. Katalonia voi ilmoittaa noudattavansa demokraattista päätöstä ja haluavansa aloittaa nyt neuvottelut jotka johtavat järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti itsenäisyyteen. Aikaa voi antaa vaikka 2018 loppuun asti neuvotteluille. Sen jälkeen on Madridin vuoro reagoida. Jos vastaus on yhä pamppua ja kumiluoteja, alkaa Espanjan keskusvalta olla melko heikoilla.

Tuo voisi ollakin toimiva taktiikka. Äänestystulokseen vedotaan ja se pakottaisi keskushallinnon neuvottelupöytään, jossa sovittaisiin esim. joku siirtymäaika ja muita käytännön asioita. Se, että heti uhkailivat sillä yksipuolisella itsenäistymisellä oli varmaan ihan harkittua provosointia, johon Madridissa tarttuivat. Lopputuloksena poliisiväkivaltaa ja tehokasta tunteisiin vetoavaa kuvamatskua kansainväliseen levitykseen.
 
Lopputulos lienee sellainen jossa Katalonia pysyy virallisesti osana Espanjaa. Espanja huolehtii ulkoisesta puolustuksesta, mutta muuten Katalonia päättää omista asioistaa käytännössä täysin itsenäisesti. Kataloniaa saa kutsua "kansakunnaksi", enemmän valtaa Kataloniassa kerättyihin verovaroihin yms. Mahdollisesti myös täysin erilliset poliisivoimat, ainakin niin ettei Guardia Civil enää saa tulla Kataloniaan, ainakaan ilman Katalonian hallituksen lupaa.

edit. Mielenkiintoista seurata ottaako kuningashuone jotain roolia tässä. Kuninkaalla voisi olla rauhoittava ja yhtenäisyyttä tuova rooli. Yksi mahdollisuus on sekin, että Katalonian tuleva asema on jonkinlainen kuningashuoneen kautta tapahtuva valtioliitto Espanjan kanssa, näin saadaan maa pysymään yhtenäisenä, mutta näennäisesti irti suorasta Madridin vallasta.

Onko muuten mitään tietoa jo tullut kuningashuoneen reaktioista ? Itse en ole mitään huomannut.
 
Eivät taida oikein ottaa kantaa politiikkaan.

Minulla ei ole hajuakaan siitä millainen tämä nykyinen kruunupää on miehiään. Isäpappa Juan Carlos 80-luvun alussa ainakin torjui yhden sotilasvallankaappausyrityksen räväkällä tv-esiintymisellä (mallia Svinhufvud & Mäntsälän kapina). Kommentoi käsitykseni mukaan myös ETA:n toimia. Aika tosin oli hieman erilainen, kun Francon diktatuurin muistot ja käytännöt oli vielä tuoreessa muistissa. Mutta ihan vain esimerkkejä siitä, että valtionpäämiehen puuttuminen maan asioihin kriisiaikoina ei ole ihan poikkeuksellistakaan.
 
Tässä on oikeastaan syy miksi Espania tulee murskaamaan Katalonian itsenäisyys haaveet, Euroopassa on todella alueita jotka pyrkivät itsenäisyyteen.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_separatist_movements_in_Europe

Tosin EU herrat eivät tainneet ymmärtää mitä tuli tehtyä kun alkoivat tukea Skottien itsenäisyysliikettä ja kun aloittivat Irlannissa mestaroimaan ja Gibraltaria yrittivät saada Espanian alusmaaksi, tarkoitus oli tietysti painaa Britit polvilleen ja syöttää heille katkera kalkki jotta Britit nöyrtyvät Brexit ehtoihin jotka Brysselin herrat sanelee.

Tulos on sama kuin Boris Jeltsinin lupaus Balttien itsenäisyydelle, tuhatvuotisen valtakunna hajoaminen alkoi silloin, sama näyttää toistuvan nyt, EU taistelee vihapuhetta, kansallismielisyyttä ja populismia vastaan, mutta saa vastaansa imperiumin hajottavan ja itsenäisyyttä vaativat alueet.
Jälleen yksi tuhatvuotinen valtakunta on siirtynyt historian lehdille, mallioppilaalle sen politiikoille tämä on kovapaikka.
 
Back
Top