Näkökulma: Tuli se joulu kepullekin – 22 maakuntaa ilman valinnanvapautta
Tänään klo 10:20
18 maakunnan sijaan Suomeen syntyykin 22 maakuntaa ilman keskustalaisten karsastamaa valinnanvapautta, kirjoittaa Iltalehden Juha Ristamäki.
Vanha ja juonikas keskusta joutui koville joulua edeltävällä viikolla, kun hallitus linjasi kantaansa Al-Holin leiriltä kotiutettavien suhteen. Keskustan tiukka kanta oli, että lapsia autetaan leiriltä pois, mutta ei Isis-äitejä.
Hallituksen linja tehtiin kieli keskellä suuta, mutta lopputulos on, että virkakoneiston päätöksillä voidaan al-Holista kotiuttaa myös Isis-äitejä, jos sen katsotaan palvelevan lapsen etua.
Ensimmäiset lapset kotiutettiin lauantaina. Sen hyväksyy suomalaisten enemmistökin, vain perussuomalaisia äänestävät eivät (IL-kysely 13.12.).
Mutta varsinkin sitten, jos Isis-äitejä ryhdytään kotiuttamaan, alkavat parrat päristä monessa kepulaisessakin pirtissä. Sen takana on keskustalaisten päättäjien vaikea seisoa.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on mainostanut itseään kovana aluepoliitikkona. LAURI NURMI / IL
Joulua edeltävä torstai oli kuitenkin toivoa täynnä keskustalle.
Maan hallitus kertoi tuolloin Uudenmaan sote-ratkaisusta. Nykyinen Uudenmaan maakunta jaetaan neljään itsehallinnolliseen alueeseen, sen päälle Helsinki saa vielä itsenäisesti vastata sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
Tämä betonoi keskustan haaveileman maakuntien Suomen syntymisen. Uudellemaalle syntyy myös asukasluvultaan vaatimaton Itä-Uudenmaan itsehallintoalue/maakunta: kuka tämän jälkeen kehtaa enää kyseenalaistaa esimerkiksi Kainuun tai Keski-Pohjanmaan maakuntia?
On jopa hieman koomista, että maakuntien Suomi syntyy sote-uudistusta vastustaneen Helsingin pormestarin
Jan Vapaavuoren (kok) ja muiden Uudenmaan kuntapäättäjien vahvalla avustuksella.
Heille ei kelvannut yksi Uudenmaan maakunta, eikä Helsinki halunnut luopua sote-rahoistaan. Lopputuloksena myös Helsinki joutuu luopumaan sote-rahoistaan, ne kiertävät valtion kautta kuiten muissakin maakunnissa Suomessa.
Uudellemaalle tulee neljä erillistä maakuntavaltuustoa (plus Helsingin valtuusto) päättämään sote-asioista. Niihin päättäjät valitaan viiden alueen vaaleissa.
Ilmeisesti sitten tulevaisuudessa ruuhka-Suomeen syntyy myös viiden eri maakunta- tai itsehallintoalueen verotus. Miten tällä viiden maakunnan alueella hoidetaan työllisyys- ja elinkeinopalvelut, on epäselvää.
Näitä asioita pohtii koko maan osalta parlamentaarinen komitea vuoden 2021 loppuun mennessä.
Kaiken kukkuraksi koko Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastannut HUS joutuu taiteilemaan viiden maakunnan ristivedossa. Häviäjä on todennäköisesti tavallinen uusimaalainen. Esimerkiksi Helsinki ei ole saanut kuntoon edes perusterveydenhuoltoaan, nyt se ryhtyy mestaroimaan myös erikoissairaanhoidossa.
Kehitys vie kohti sitä, että yksityiset terveysyhtiöt kaappaavat erikoissairaanhoidon osaajat, niiltä sitten Uudenmaan viisi itsehallintoaluetta ostavat palveluja. Mielenkiintoinen päätös punavihreältä kansanrintamahallitukselta.
Sitten on vielä maakuntien tehtäväkentän laajuus.
Laajennetaanko sitä, pysyvätkö ne sote-alueina pelastustoimella ryyditettynä vai syntyykö vielä uusi hallintohommeli?
Varsinais-Suomen maakuntajohtaja
Kari Häkämies ihmettelee kirjoituksessaan (TS 21.12.) hallituksen esitystä Uudellemaalla: ”kasvaako maakuntien lukumäärä neljällä, syntyykö uusi hallintohimmeli nimeltä itsehallinnollinen alue vai onko kyse jostakin muusta”.
– Jos mennään Uudenmaan ratkaisun mukaan, tuhotaan Suomessa lopullisesti ajatus laaja-alaisesta maakunnasta. Ei voi ajatella, että Vantaa-Keravan maakunta (kuulostaako hassulta, mutta totta) voisi vastata maakuntakaavoituksesta tai EU-rahasta, tai jostakin muusta maakunnan perinteisestä tehtävästä, Häkämies kirjoittaa.
Viime maaliskuussa silloinen keskustan puheenjohtaja, pääministeri
Juha Sipilä kaatoi oman hallituksensa, koska sote-ratkaisu oli ajautunut umpikujaan. Kokoomuksen kanssa sorvattu 18 maakunnan paketti oli vaikeuksissa paitsi valinnanvapauden, mutta myös maakuntien tehtävämäärittelyn osalta.
Alunperin maakuntia piti tulla 18, sote-alueita 15. Tätäkin määrää monet asiantuntijat pitivät liian isona Suomeen.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa koettu tyrmäys ei estänyt keskustaa nousemasta uudelleen hallitukseen, koska SDP liehitteli sen mukaan.
Sote-uudistuksen osalta hallitukseen mukaan lähtö onkin mennyt keskustan osalta nappiin: 18 maakunnan sijaan Suomeen syntyykin 22 maakuntaa ilman keskustalaisten karsastamaa valinnanvapautta. Tuli se joulu lopulta kepullekin.
18 maakunnan sijaan Suomeen syntyykin 22 maakuntaa ilman keskustalaisten karsastamaa valinnanvapautta, kirjoittaa Iltalehden Juha Ristamäki.
www.iltalehti.fi