Jouko Vahtola. Tankit tulee! Taistelu hyökkäysvaunukja vastaan talvisodassa 1939-1940. Docendo 2015.
Jouko Vahtola on Oulun yliopiston Suomen ja Skandinavian historian emeritusprofessori. Tankit tulee! on hänen "tutkimuksensa ja esityksensä" talvisodan taisteluista panssarintorjunnan näkökulmasta. Vahtolan kunnianhimoisena tavoitteena on esitellä ja analysoida syitä Suomen armeijan heikkoon pst.-kykyyn talvisodan aikana ja sitä, kuinka panssarivaunut vaikuttivat sotatoimiin ja kuinka niitä pyrittiin torjumaan. Arvioni on sangen kriittinen, koska Vahtolan pitäisi olla taustansa vuoksi ammattilainen sekä tutkijana että kirjoittana.
Kirja on kohtuullisen kattava yleisesitys panssarintorjunnasta talvisodassa. Siinä käydään läpi puna-armeijan panssariaseen kehitys ennen talvisotaa, Suomen armeijan pst.-kyvyn kehitys ennen talvisotaa ja jokainen rintamasuunta sodan ajalta, keskittyen neuvostopanssarien toimintaan. Sota-aika on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen käsittelee joulukuun 1939 lähtien Kannakselta ja päätyen Petsamoon. Seuraavassa osassa käydään läpi vuoden 1940 taistelut Kannaksen osalta jaettuna kahteen ajanjaksoon, eli tammikuusta 1940 Pääaseman murtumiseenja seuranneisiin viivytystaisteluihin n. helmikuun puolivälissä ja sitten siirtymisestä Taka-asemaan ja siellä käytyihin taisteluihin. Alueellisesti Kannas on tässä esityksessä jaettu 3-4 lohkoon. Lisäksi käydään läpi Laatokan Karjalan taistelut.
Mielenkiintoista teoksessa on alun pst:n kehittymisen esittely Suomessa. Minulla ei ole muita teoksia, joista vertailla tietoja (esim. Terän tai Käkelän kirjoja), mutta synkkää kuvaa Vahtola maalaa suomalaisten poliitikkojen sinisilmäisyydestä sodan lähestyessä. Tuo ei sinänsä ole uutta, mutta ainakaan itse en ollut perehtynyt henkilökohtaisten skismojen vaikutukseen esim. Lahden pst.-kiväärin tilaústen viipymisessä. Tässä Vahtolan syyttävä sormi suuntautuu etenkin Heinrichsiin. Toinen huomiota herättävä seikka kirjassa on, että Vahtolan mukaan Suomella olisi ollut varaa huomattavasti parempaan varustautumiseen myöskin taloudellisten resurssien puolesta. Maamme ei ollutkaan niin köyhä kuin on annettu ymmärtää.
Kun sota sitten syttyy, Vahtola kuvaa sangen seikkaperäisesti taisteluita panssareita vastaan. Osa tarinoista on tuttuja, osa tuntemattomampia. Selväksi käy, miten epätasainen taistelu panssareita vastaan oli jalkaväen lähitorjunta-aseilla. Samoin se, että kunnollisten välineiden puuttuessa, puutteet piti korvata rohkeilla yksilösuorituksilla, jotka sitten maksoivat verta.
Teos on mielestäni tutustumisen arvoinen, mutta jotenkin raskasta luettavaa, enkä voi sanoa nauttineeni siitä. Koska: Vahtola on ammattimies, ja ammattimieheltä pitäisi syntyä ammattimaista jälkeä. Nyt asianlaita ei todellakaan ole näin. Alun kritiikki poliitikkoja kohtaan on varmasti oikeutettua, mutta tavattoman jälkiviisaasti esitettyä. En tarkoita, etteikö kritiikkiä saisi esittää, mutta jos se on tasoa "Vasemmisto eli aivan sodan alle vuoden 1918 juoksuhaudoissa", niin voinee kysyä, että miksiköhän se vasemmisto eli niissä juoksuhaudoissa. Ja eikö vastaavasti puolustusmäärärahojen korottamista vaatineella IKL:llä, jota teoksessa asiasta kehutaan, ollut vähintäänkin pikkuvarvas niissä samoissa juoksuhaudoissa? Ja heitto, jossa ihmetellään, miksei sotaa edeltäneitä poliitikkoja tuomittu oikeudessa laiminlyönneistään on lähinnä halpahintaista populismia professorilta.
Ylipäänsä Vahtola on hyvin kärkäs hakemaan syyllisiä. Ensimmäisessä taistelussaan epäonnistuva komppanianpäällikkö on "pelkuri", joukot ovat hyviä tai huonoja jne. Joo. Varmasti näinkin on ollut. Kuitenkin kun sieltä turvallisen kirjoituspöydän takaa esitetään näin suoraa kritiikkiä taistelusuorituksille, niin olisi suotavaa omata edes jonkinlaista henk.koht. näyttöä kyseisellä saralla. Yleisesti ottaen koko teos suorastaan huutaa kunnollista kustannustoimittajaa. Kieli on kankeaa ja välillä käytetään omituisia, ilmeisesti Vahtolan kehittämiä termejä. Ja esim. Kenttätäydennysprikaatista irrotettiin pataljoonia. Kt-Pr ei koskaan ollut koottuna toiminnassa. Siispä pitäisi olla XIV/Kt-Pr eikä Kenttätäydennysprikaati XIV. Ja pikanttina yksityiskohtana kerrottakoon, että II/JR8:lla oli helmikuussa käytössään "Wickers"-kivääri, joka todennäköisesti oli englantilainen Boys-pst.kivääri. Eli siis Vickers-kivääri lienee ollut Boys-kivääri. Siis sitä II/JR8:n käytössä ollutta pst.-kivääriä kutsuttiin nimellä Vickers, mutta varmaankin se oli Boys. Ja pitäisikö vielä kerrata. Vittu kolmella sivulla. Ja tätä on paljon. Sama asia kerrotaan melkein samoilla sanoilla kahteen, jopa kolmeen kertaan, joskus jopa samalla sivulla.
Sinänsä hyvä on Vahtolan huomio tykistön merkityksestä hyökkäysten torjunnassa Kannaksella joulukuussa ja sen puutteen näkymisestä helmikuussa. Kuitenkin tämä olennainen havainto jää sitten aivan lapsipuolen asemaan, koska Vahtola nyt ei kuitenkaan ole tutkimustensa valossa (ja tämä seikka kyllä paistaa tekstistä läpi) niin hirveän perehtynyt sotahistorian tai sodankäynnin perusasioihin.
Jotenkin omituista on myös, että Törni nostetaan esiin kolmeen kertaan kirjassa, vaikkei hän panssareita vastaan tämän mukaan taistellutkaan (tosin oli komennettu pst.-joukkueenjohtajana sodan lopussa Koirinojalle, muttei osallistunut taistelutoimintaan), mutta sitten esim. Schadewitz jätetään pois. Samanlaisia tapauksia kyllä kerrotaan useita, mutta Einarin tapaus on tunnetuin. Plussaa Suomussalmen suunnan merkkiteon esiinnostamisesta, mutta tämä jätetään tietokilpailua varten pimentoon.
Tai Viipurin taisteluissa 2.-13.3. 5.D laskee tuhonneensa 56 panssarivaunua, joista JR 67:n puolustuskaistalla 38. Onneksi "JR 67 pääsi varsin vähillä ja heikoilla vihollishyökkäyksin sodan loppuvaiheen ajan." Kaatuneitakin oli vain 153 miestä. OK. Kahteen viikkoon 19% omat tappiot kaatuneina + haavoittuneet päälle ja 38 tuhottua vihollisvaunua on vähättelemisen arvoinen suoritus. Tai kiinnostaisi myös tietää, mistä ne joukko-osastojen tappiot on saatu? Lähdeluettelo ei paljasta, vaikka epäilenkin vahvasti, että kaatuneiden tietokantaa on käytetty apuna.
Äh. No joo. Lyhyesti sanottuna kirja on ihan ok saralla "Verta ja suolenpätkiä". Kuitenkin sen teksti ja rakenne laskee teoksen luettavuutta.