Miksei tätä strategiaa sitten käytetty Ukrainassa Krimin valtauksen yhteydessä, tai tällä hetkellä Syyrian operaatioissa? Enkä usko, että NATO myhäilisi mietteliäänä vieressä, kun sen rajojen tuntumassa käytetään ydinaseita. En nyt sano että NATO suoranaisesti auttaisi Suomea, mutta varmasti ryhtyisi jonkinlaisiin "vastatoimiin" tuossa tilanteessa. Onhan USA:nkin doktriinissa maininta siitä, että ydinasetta voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä puolustuksena, eikä vain kostoiskuna.
Krimillä ja Ukrainassa (jossa Venäjän mielestä vain ukrainalaiset sotivat keskenään) ei ole ollut tarvetta käyttää taktisia ydinaseita..eikä eikä edes ilmavoimia jne.. Tähän on omat syynsä..jokainen varmaan ymmärtää ne itsekin..
Mutta Syyria voi olla toisenlainen tapaus ja ns. psykologinen ennakkovaroitus taktisten ydinaseiden käytöstä on jo annettu:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015121020810288_ul.shtml
Putin väläytti ydinaseen mahdollisuutta terroristeja vastaan
Torstai 10.12.2015 klo 10.48
Presidentti katsoo, että Syyriassa voitaisiin käyttää myös ydinkärkiä, mutta toivoo, ettei niitä tarvita........
.....................
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toppuutteli myöhemmin Putinin ydinaselausuntoa sanomalla, että ydinasetta ei käytettäisi terroristeja vastaan
- Ei tietenkään, ja presidentti on sanonut tämän: ei ole tarvetta käyttää ydinasetta terroristeja vastaan, koska heidät voidaan voittaa perinteisin keinoin. Tämä on täysin linjassa sotilaallisen oppimme kanssa, Lavrov sanoi.
Lähteet: The Independent, AP, Stern
Tällainen julkinen varoitus ja sen perään oikaisut ja selitykset kuuluvat osaksi informaatiopsykologiaa, muun julkisen mediapelin ohessa. Presidentin lausunnossa ei todellakaan ole kysymys vahingosta tai erehdyksestä tms.
Niin kauan kun Suomi ei ole NATO:n jäsenmaa meiltä puuttuu puolustuskeinot ja mahdollisuudet suojautua ydinaseita vastaan. Kenties emme ole se ensimmäinen kohde jossa em. taktisia ydinaseita mahdollisesti käytetään. Mutta, on jopa todennäköistä että Venäjä tulee jossain sopivassa yhteydessä niitä käyttämään. Se on sotaharjoituksissaan valmistautunut siihen jo kymmenien vuosien ajan. Niiden käyttö on nostettu julkisesti esille useampaan kertaan Venäjän poliittisen johdon toimesta. Politiikassa puhe = teko. Kysymys on oikeastaan siitä missä yhteydessä taktisia ydinaseita tullaan käyttämään. Se on hetki jolloin "pirun henki livahtaa lopullisesti ulos pullosta". Tähän asti Putin on vain hieman "availlut korkkia ja nuuhkaillut", mutta toistaiseksi korkki on painettu visusti takaisin kiinni.
Putinilla on ymmärrettävästi suuri hinku ottaa taktiset ydinaseet osaksi keinovalikoimaansa. Laitetaan nyt esille vaikka muutama syy:
A) Niiden käytöllä uhkaaminen on erinomainen painostuskeino ydinaseetonta vastustajaa kohtaan. Niitähän Venäjän naapureina riittää kun se aikoo palauttaa kadonneen mahtinsa.
B) Se myös tasoittaisi kertaheitolla Venäjän sotilaallista voimaa suhteessa USA:an ja Euroopan suuriin maihin.
C) Venäjällä ei enää ole perinteisillä aseilla ja miehistön määrällä laskien riittävän uskottavaa sotilaallista resurssia. Uskottavuus on saavutettavissa vain ydinaseilla.
D) Venäjä ei myöskään ole resursseja kehittää riittävän vahvaa puolustusta perinteisillä keinoilla. Ydinaseitaan se voi varsin helposti lisätä ja uudistaa.
E) Sisäpoliittisten syiden takia Putin ei voi saattaa Venäjän asevoimia tilanteeseen jossa niille aiheutuisi mittavia miehistötappioita. Kansa nousisi kadulle jos esim. armeija menettäisi tuhansia sotilaita (varusmiehiä) ulkomaan operaatioissa. Uutta Afganistania ei Venäjällä hyväksyttäisi. Siksi taktiset ydinaseet voisivat olla vaihtoehtona.
F) Strategiset ydinaseet eivät ole välineitä joilla voitaisiin "pelata" samalla tavalla pienemmissä alueellisissa sodissa ja konflikteissa kuin taktiset ydinaseet.
G) Putin ja Venäjän johto todennäköisesti uskoo että se kykenee paremmin toimimaan nopeita riskinottoja vaativissa sodissa, alueellisissa hyökkäyksissä, painostuksissa jne. kuin päätöksissään konsensusta edellyttävät länsimaat tai syrjään vetäytyvä Kiina. Taktiset ydinaseet olisivat erinomainen täsmäase juuri tällaisissa tapauksissa.
H) Taktisia ydinaseita voi käyttää huoletta kaikkia sellaisia vastustajia kohtaan joilla ei itsellään ole niitä. Jopa niiden käytöllä uhkaaminen johtaisi todennäköisesti ratkaisuun.
I) Ei ole luultavaa että kansainvälinen yhteisö (=suurvallat) kuitenkaan hyväksyisi että kaikki valtiot saisivat kehittää oman ydinaseen, suojellakseen omaa koskemattomuuttaan.
J) lisäksi löytyy monia muitakin syitä jotka puoltaisivat sitä että Venäjä alentaisi kynnystä taktisten ydinaseiden käytölle.
Siis puheet ja uhkailut eivät kovin pitkälle riitä vakuuttamaan vastustajia. Täytyy vain jäädä odottelemaan missä yhteydessä taktisia ydinaseita mahdollisesti käytetään ensimmäisen kerran. Se tulee näyttämään suuntaa uudenlaiselle puolustuspolitiikalle. Ehkä myös Suomessa.