Asepoikkeus kattaa sittenkin kaikki 900 000 reserviläistä – Sisäministeri vastaa hämmenykseen
Heidi Huotilainen
Luotu:
9.5.2018 17:23
- Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan reserviläispoikkeuksen suhteen on syntynyt väärinkäsitys.
Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan ampuma-aselain muutoksen esitysluonnoksessa esitetystä reserviläispoikkeuksesta on syntynyt väärinkäsitys reserviläisjärjestöissä. Mykkäsen mukaan poikkeus tulee olemaan mahdollinen kaikille 900 000 reserviläiselle, vaikka järjestöt ovat tulkinneet hallituksen esitystä toisin.
– Tässä on tapahtunut hyvin valitettava väärinkäsitys. En tiedä onko tahallinen vai tahaton mustamaalaus, mutta tämä lakiesitys nimenomaan lähtee toteuttamaan sitä linjaa, joka on hyvässä yhteistyössä reserviläisjärjestöissä puhuttu läpi, Mykkänen sanoo Uuden Suomen haastattelussa.
Suomen reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti sanoi maanantaina Uudelle Suomelle, että ennen esitystä käydyt keskustelut sisäministeriön kanssa olivat positiivisempia kuin perjantaina julkituotu esitys. Vielä viime viikon alkupuolella sisäministeriön kanssa oli Halkilahden mukaan ollut puhe, että reserviläisyyden katsottaisiin tarkoittavan kaikkia 900 000 reserviläistä eikä vain niitä, joilla on sodan ajan sijoitus.
– Esitys on muuttunut 900 000 reserviläisen kattavaksi toisin kuin yksikään niistä kirjallisista versioista, joita Mikko [Halkilahti] on koskaan ennen nähnyt, Mykkänen sanoo.
– Emme voi kirjoittaa lakiin, että vapautamme 900 000 reserviläistä asedirektiivin velvoitteista. Se kaatuisi EU-tuomioistuimessa, Mykkänen sanoo.
Hänen mukaansa perustelut on kirjoitettu esitysluonnokseen siten, että EU-oikeudellisesti voidaan todistaa, että kyse on direktiivissä täsmällisesti määrätyllä tavalla yksittäistapauksiin perustuvasta reserviläispoikkeuksen käytöstä.
– Jos perustelutekstin lukee tarkkaan, se on kirjoitettu nimenomaan niin, että pääesikunnalla on mahdollisuus antaa myönteinen puolto kenelle tahansa 900 000 reserviläisen reserviläisryhmästä tulevalle reserviläiselle, jos hän on aktiivinen reserviläinen ja on perusteltua, että omaehtoisen aseharjoittelun omalla aseella on oltava mahdollista.
Esityksen mukaan Puolustusvoimat antaisi vastedes lausunnot reserviläiskiväärien lupahakemuksien käsittelyssä.
Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton mielestä EU:n direktiivi on tulkittu liian ahtaasti, eikä Suomi hyödynnä kaikkea direktiivin Suomelle sallimaa poikkeamaa reserviläisten isolla lippaalla varustettuihin itselataaviin kertatuliaseisiin eli käytännössä reserviläiskivääreihin.
Mykkäsen mukaan väite ei pidä paikkaansa.
– Jos jokaisella reserviläisellä on mahdollisuus hakea reserviläispoikkeusta pitkän lippaan mukaiseen puoliautomaattiaseeseen, käytämme hyväksi reserviläispoikkeuksen direktiivissä paljon laajemmalla tavalla kuin monien virkamiesten mukaan olisi mahdollista, Mykkänen sanoo.
Hänen mukaansa vielä kuukausi sitten esitys oli huomattavasti suppeampi reserviläispoikkeuksen suhteen.
– Minä olen nimenomaan ottanut vastuun ja riskin suhteessa Euroopan unioniin ja moniin, jotka katsovat aseturvallisuuden kannalta tiukemmin. Mahdollisuus pitää olla koko reservillä, ei pelkästään koulutusvelvoitetuilla, joita olisi alle 10 000.
Mykkänen myös sanoo, että esityksessä on vielä paljon yksityiskohtia, joita hän haluaa täsmentää lausuntokierroksen jälkeen. Tällaisia ovat esimerkiksi lupien myöntämiseen liittyvät prosessit.
– Reserviläispoikkeuksen kohdalla olemme toimineet koko reservin kannalta juuri niiden tarpeiden mukaan, joita reserviläisjärjestöt ovat esittäneet. Muissa yksityiskohdissa on varmasti noussut esiin asioita, joita on lausuntokierroksen jälkeen syytä täsmentää, Mykkänen sanoo.