Sanavalmis Muurinen
Kenraali
Aihe on niin laaja ja siinä on niin monia ulottuvuuksia, että se on vaikea tiivistää helposti. Vaatisi mielestäni jonkin verran tutkimustyötä, jotta aihe tulee kaikkine vivahteineen hyvin esiin. Tietysti jos tyytyy yksinkertaistuksiin, pääsee vähemmällä. Mielestäni aihetta pitäisi kytkeä myös laajempaan geopoliittiseen kokonaiskuvaan, mutta ehkä aihetta voi käsitellä ilmankin.Pohdinta: Jos tekisin suurelle yleisölle jonkinlaisen esittely-videon YYA-aikakauden maanpuolustuksesta, niin minkälaisia asioita siinä pitäisi käsitellä?
Teen harrastuksena sotilashistoriaa käsitteleviä YouTube -videoita, kommenttiosioissa on kasvava määrä ihmettelyä ja väittämiä YYA-aikakaudesta. Olisi mukavaa voida vähän purkaa yleisimpiä myyttejä ja hokemia.
Selitettäviä asioita olisi ainakin (saa täydentää):
- Virallinen liturgia YYA-ystävyydestä. Mm kaikissa kartoissa ja sotaharjoituksissa vihollinen tulee lännestä, mutta on saattanut koukata idän kautta.
- A2 keltainen. Oli tärkeää olla identifioimatta vihollista ääneen. Siksi jumituttiin käyttämään A2 keltainen kaltaisia kiertoilmaisuja.
- Aseostot idästä: Osittain ulkopolitiikkaa, osittain hinta/laatu, osittain työllistämispolitiikkaa (clearing vaihtokauppa).
- Tasapainoilun vaikeus. Itään piti olla mieliksi ja kaveri. Länteen piti esittää ettei kuitenkaan olla liian kavereita NL kanssa.
Oma ajatuskuvio YYA-ajan maanpuolustuksesta, (saa täydentää):
- Ainoa realistinen (maa)hyökkääjä oli NL. Läntinen uhka olisi olleet kauttakulkuhyökkäykset, lähinnä ilmatila. Kumpikin osapuoli oli haarukoinut täältä valmiit maalit ydinaseille siltä varalta että vastapuoli miehittää maan.
- Suomi pyrki ylläpitämään niin korkeaa puolustusvailmiutta, että NL ei heräisi intressi miehittää maata eikä myöskään väkisin tulla "auttamaan" puolustusjärjestelyissä.
- Suomen "puolueettomuus" oli YYA-aikana hyvin hataralla pohjalla. Mutta siitä sävyerosta oli tärkeä pitää kiinni. Suomi viestitti NATO-maille joka välissä että vaikka itäkalustoa niin puolustusta ei ole integroitu NL:oon.
- Suomen puolustussuunnitelma perustui ajatukseen: "Liian vaivalloinen valloittaa hyötyynsä nähden". Etenkin tykistössä ja PST:ssa oli panostettu määrään kautta saatavaan tuhovoimaan. Oli kyky tuottaa tappioita hyökkääjälle, mutta eipä juuri enempää.
- Puolustus oli hajautettu sotilaslääneihin, joista jokainen kykeni itsenäiseen sodankäyntiin.
Pari pikkuhuomiota:
- Yksi uhkamalli 60-luvun loppupuolelta 80-luvun alkuun oli kaappaushyökkäys, jota pidettiin todennäköisimpänä vaihtoehtona. Tietenkin NL oli se, joka miellettiin viholliseksi.
tässä tiivistelmää
Kaappaushyökkäyksen uhkakuvat Kekkosen kaudella | Uusi Suomi Puheenvuoro
Kaappaushyökkäyksen uhkakuvat Kekkosen kaudella * Kenraalimajuri Kaarle Juhani Ruudun muistokirjoituksessa (HS 6.9.2015) kerrottiin 1960-luvun lopun puolustussuunnitelmista mm. tähän tapaan…
puheenvuoro.uusisuomi.fi
--> sotilasläänimalli oli osaksi vastaus kaappaushyökkäyksen uhkaan
- Suomi ei ainoastaan esittänyt länteen, ettei olla liian kavereita NL:n kanssa, vaan oikeasti ei oltukaan liian kavereita jos katsotaan sotilaallisia ulottuvuuksia. Ainakaan minun käsitykseni mukaan. Suomalaisten sotilaiden ja tiedustelun länsiyhteistyö ei ollut aivan mitätöntä ja sitä tehtiin Kekkosen tietäen ja kirjoittamattomalla hyväksynnällä. Lännessä luottamus Suomeen, Kekkoseen ja Suomen puolueettomuuteen koheni niin, että 70-luvulla aiemmat epäluulot olivat jo enimmäkseen haihtuneet.
- YYA-sopimuksen 2. artiklan (sotilaalliset konsultaatiot) käytön torjumiseksi tehtiin hartiavoimin työtä ja esim. kenraali Lauri Sutela oli siinä asiassa todella merkittävä toimija.
- On arvioitu, että kylmän sodan alkuvuosina Suomessa ei panostettu maanpuolustukseen kovin paljoa sen takia, kun Kekkonen ei uskonut yksin jäävällä Suomella olevan mitään mahdollisuuksia sodassa ainoaa todellista uhkaa Neuvostoliitoa vastaan. Näiden arvioiden paikkansa pitävyydestä en osaa sanoa mitään. Suomi oli hyvin köyhä maa tuolloin, joten ei meillä rahaakaan ollut kun jälleenrakentaminen, sotakorvaukset, kaupungistuminen ja kansan elintason kohentaminen vaativat paljon rahaa. Ehkä rahan tarve muuhun ja huono ennuste sotamenestyksestä yhdessä vaikuttivat siihen, että maanpuolustus jäi aika niukkojen resurssien varaan. Myöhemmin puolustuskyky mielestäni alkoi parantua, kun saatiin nykyaikaista hävittäjäkalustoa ym.
- Aikanaan Suomen puolustuskyvyn parantaminen saivat tukea sekä lännestä että idästä, tietenkin päinvastaisista syistä.