Dragonslayer
Kapteeni
Ei ollut. Japani antautui vasta Mantsurian hyökkäyksen ja ydinaseiden käytön johdosta. Japani ei ollut antautumassa ennen näitä tapahtumia vaan kotisaarten puolustusta valmisteltiin voimakkaasti pommituksista huolimatta.
Mistä sinä tuollaiset luvut saat? 57000 lentokonetta? Saksan koko lentokonetuotanto WW2:n aikana oli karvan alle 100k konetta ja todellisuudessa pommitukset eivät juurikaan hidastaneet tuotantoa missään vaiheessa. Itse asiassa kaiken pommituksen jälkeen vuosi 1944 oli ennätysvuosi tuotannossa lähes kaikkien aseiden osalta saksassa. Esimerkiksi vuonna 1944 valmistui lähes yhtä paljon hävittäjäkoneita kuin koko muun sodan aikana yhteensä. On aika lailla yleisesti hyväksytty näkemys, että saksan kaupunkien pommittaminen oli sotilaallisessa mielessä täysin epäonnistunut päätös. Se söi valtavasti resursseja eikä tuonut juuri mitään vastinetta sen enempää moraalin kuin materiaalinkaan osalta.
Sijoittamalla strategisten pommittajien valmistamiseen käytetyt resurssit taktiseen ilmatoimintaan saksa olisi kaatunut nopeammin. Saksa itse hävisi taistelun englannista siirtyessään taktisista maaleista strategiseen pommittamiseen joka oli täysin hyödytöntä.
Japanin mahdollisuudet kotisaarten puolustamiseen olisivat olleet pienet juurikin pommitusten ja miinoitusten aiheuttaman logistiikan ja teollisuuden romahtamisen takia. Toki myös sukellusvenesaarrolla oli tässä myös erittäin merkitsevä rooli.
Saksa olisi ehkä voinut voittaa jos olisi keskittynyt merilogistiikkaan - satamiin ja miinoituksiin yöllä, meriliikenteeseen päivällä, U-veneiden tiedustelun auttamiseen. Kuitenkin voitto oli niin kaukana että tuskin se olisi ollut mahdollinen.
Saksan kokonaistuotanto oli jossain 100 000 - 120 000 tienoilla laskutavasta riippuen. Päiväpommitusten alettua 50-66% Saksan yksimoottorisista hävittäjistä sitoutui länteen, ensisijaisesti kotimaan puolustukseen.
Ongelmana ovat vaihtoehtoiskustannukset. Suurempi määrä taktisia koneita ei 1942-1943 oikein olisi auttanut kun pullonkaulana oli logistiikka. Lisäksi noita taktisia koneita vastassa olisi ollut reilusti enemmän saksalaiskoneita ja ilmatorjuntaa kun se ei olisi ollut sidottuna kotimaan puolustukseen - samalla kun Saksan teollisuus olisi toiminut häiriöttä. Saksan tuotanto toki kasvoi, mutta olisi kasvanut vielä huikeasti enemmän ilman pommituksia.
Se mihin strateginen pommittaminen olisi kannattanut kohdistaa ja millä koneilla on asia erikseen. Kaupunkeja kannatti pommittaa lähinnä jos oli mahdollisuus pommittaa niitä massiivisesti kerralla. Mosquitot olisivat ehkä olleet RAF:lle parempi valinta kuin Lancasterit ja Wellingtonit.
Huomattava on myös, että heikosta puolustuksesta huolimatta USA menetti yli 10% taisteluun osallistuneista strategisista pommitajista Linebacker II:ssä vain 12 päivässä. Vahvempaa puolustusta vastaan tappiot olisivat olleet kestämättömät.
Sotia ei koskaan käydä tasavertaista vastustajaa vastaan. RAF:n Tornadot kärsivät lähes 20% tappio Persianlahden sodassa ja voitto tuli silti...
Viimeksi muokattu: