Läskit pois

Läskit kuriin


  • Äänestäjiä yhteensä
    148
Itse kokeilen tässä karppaamista. Neljässä päivässä hävisi 3,5kg, aika hyvin nestettä kertynyt porsastelun myötä. Nyt pari päivää pysynyt paino samassa, kokeillaan nyt viikon verran vielä.
 
Olen myös karpannut pari-kolme kertaa. Nesteen myötä alussa lähtee monta kiloa ekan viikon aikana, sen jälkeen tahti hidastuu mutta paino kuitenkin putoaa hyvin. Sitten kun joskus lopetat karppaamisen, niin se sama neste kertyy takaisin saman tien.

Olen laihduttanut myös muilla dieeteillä, ja normaaliin ruokavalioon perustuva dieetti toimi mulla ihan yhtä hyvin mutta mahdollisti monipuolisemman syömisen. Karppaaminen on alussa kivaa kun ei tarvitse rajoittaa syömisen määrää kunhan valitsee hiilarittomia ruokia. Pitkän päälle se on todella rasittavaa; tai varmaan tässä on paljon yksilöllistä vaihtelua.
 
ylivoimaisesti parhaat laihdutusmetodit on keuhkokuume ja hyvänä kakkosena stressi.
Kyllä lapamato ja amfetamiini ovat tehokkaampia; ja kaiken lisäksi perinteisiä laihdutusapuja.
 
Olen myös karpannut pari-kolme kertaa. Nesteen myötä alussa lähtee monta kiloa ekan viikon aikana, sen jälkeen tahti hidastuu mutta paino kuitenkin putoaa hyvin. Sitten kun joskus lopetat karppaamisen, niin se sama neste kertyy takaisin saman tien.

Olen laihduttanut myös muilla dieeteillä, ja normaaliin ruokavalioon perustuva dieetti toimi mulla ihan yhtä hyvin mutta mahdollisti monipuolisemman syömisen. Karppaaminen on alussa kivaa kun ei tarvitse rajoittaa syömisen määrää kunhan valitsee hiilarittomia ruokia. Pitkän päälle se on todella rasittavaa; tai varmaan tässä on paljon yksilöllistä vaihtelua.
Joo tuntuu tökkivän jo nyt, ei riitä mielenkiinto tähän närkkimiseen. Kokeillaan nyt muutama päivä vielä.

Nyt itseasiassa paino noussut pari päivää muutamalla sadalla grammalla, eli ei tämäkään ihan vedenpitävä ole. Mutta kokeiluna mielenkiintoinen
 
Joo, karppaaminen on siinä mielessä huono dieetti että sitä on vaikeaa noudattaa pysyvänä ruokavaliomuutoksena. Toki niitäkin on jotka syövät vuositolkulla karppaamalla mutta se vaatii kyllä aika paljon säätämistä; erityisesti sosiaalisen elämän suhteen.
 
Fiksun diettiruokavalion voisi summata siten, että syö sekä pupun, että sen ruuat.

Eli hienostellen paljon proteiinia säilytämään lihasmassaa miinuskaloreilla ja paljon kuitupitoisia kasviksia pitämään nälkää loitolla. Kaveriksi vähintään punttitreeniä myös säilyttämään voimaa ja jotain kestävyystyyppistä että saa onnistumisen kokemuksia, kun edes joku ominaisuus kehittyy.

Kaikenmaailman ihmedieetit, kuten pätkäpaasto ja karppaus soveltuvat ihan ok nopeaan painonpudotukseen lyhytaikaisesti käytettynä. Näistä oma suosikkini on protein sparing modified fast, kaksi ja puoli grammaa proteiinia painokiloa kohti vähärasvaisista lähteistä + 20grammaa hiilaria mahdollisimman kuitupitoisista kasviksista päivässä. ei mitään muuta.
siinä rasva tirisee ja päänuppi pehmenee hyvin nopeassa tahdissa, eikä tartte montaa viikkoa kitua. :confused:

Nopeaa painonpudotusta paljon tärkeämpi asia on kuitenkin sellaiseen ruokavalioon itsensä totuttaminen, jota voi sitten jatkaa loppuelämänsä. Nimittäin suurin osa dieeteistä epäonnistuu. Eräässäkin tutkimuksessa oli seurattu diettaajia kahden vuoden ajan ja 83% oli laihiksen jälkeen kahden vuoden aikana lihonut vielä lihavammaksi, kuin he olivat ennen diettiä.

Foorumin aihepiiriä sivuten painonpudotus on sikäli ok, kun se auttaa parantamaan suorituskykyä; esimerkiksi juoksukuntoa. Lisäksi oikein vittumainen dietti tietysti elämänkokemuksena opettaa vitutuksen sietoa ja itsekuria.
Mutta siinä vaiheessa, kun läskitilanne on suurinpiirtein siinä hollilla, eli vyötärö on jotakuinkin alle metrinen, niin kannattaa keskittyä nousujohteiseen kestävyyskunnon ja voiman kohottamiseen ja treeniä tukevaan järkevään ruokavalioon.

Nuo on kuitenkin loppupelissä ne mitkä merkkaa ja tuon tyyppinen elämäntapa on lisäksi paljon mielekkäämpi kuin jatkuva vaa-alla ramppaaminen.
 
Joo, karppaaminen on siinä mielessä huono dieetti että sitä on vaikeaa noudattaa pysyvänä ruokavaliomuutoksena. Toki niitäkin on jotka syövät vuositolkulla karppaamalla mutta se vaatii kyllä aika paljon säätämistä; erityisesti sosiaalisen elämän suhteen.
Kannattaa kokeilla ainakin 3-4 viikkoa, rasva-aineenvaihdunnan käynnistyminen ei käy hetkessä, eikä se aluksi ole kovin tehokastakaan, varsinkin jos on vetänyt hiilaripainotteista ruokavaliota koko elämän. Yritän itse pitää makrot 50/50 painosuhteessa rasvan ja valkuaisen osalta, sattumahiilarit (alle 30g/päivä) sitten siihen päälle. Näin kaloreista tulee noin 70% rasvasta ja 30% valkuaisesta ja sattumahiilareista.

Säätö on kyllä tosiasia. 80-20 sääntö on tähän hyvä, eli viikko- ja päivätasolla pyrkii 80% täydelliseen suoritukseen. Käytännössä siis viisi päivää ilman lipsumista, ja parin lipsahduspäivän sisällä 80-prosenttisesti puhdas suoritus. Jos viinaa haluaa silloin tällöin ottaa, kuiva valkkari, kuiva (aito) siideri tai kirkas viina ilman sokerimiksereitä parhaat vaihtoehdot. Alkoholi itsessään on loppupeleissä vain hiivan avulla jatkoprosessoitua sokeria...
 
Miten treenaaminen ja karppaus? Salihommat ja juoksu pitäisi käynnistää, miten onnistuu vajaalla hiilarilla? Palaiutuminen ja tankkaus?
 
Olen jo jossain viestissä joskus kommentoinutkin, mutta suorituskyky ja ketoosi ei nyt vain oikein sovi yhteen.

Ihminen on tietysti todella hyvä sopeutumaan ja viimeisimpien tutkimusten mukaan karppaaminen ei kuse suorituskykyä niin totaalisesti, kuin aikaisemmin on kuviteltu, mutta miksi tarkoituksella heikentää suorituskykyään?

Vähiten haitallinen vähähiilarinen ruokavalio on todella pitkäkestoisissa suorituksissa, esimerkiksi ultrajuoksussa. Toisaalta taas maraton on esimerkiksi suorite, jonka huiput juoksee pääasiallisesti hiilareilla.

Toinen ääripää voi teoreettisesti olla todella lyhytkestoiset voimalagit, joissa suoritus tapahtuu pelkällä ATP:lla/kreatiinifosfaatilla, mutta käytännössä voit melkein keneltä tahansa voimanostajalta kysyä, että kannattaako kisanosto käydä tekemässä tyhjillä lihaksilla. Ei kannata.

Kun puntin ja aerobisen yhdistää, niin palautuminen käy kriittisemmäksi, kuin pelkästään jomman kumman kanssa. Ja se lihas palautuu parhaiten silloin, kun glykogeenit ovat täynnä. Lisäksi karppaus voi myös hankaloittaa hermostonkin palautumista.
 
Pari viikkoa ilman mitään herkkuja, alkoholia yms. Päälle vielä normaalia enemmän treeniä.

Tuloksena 0 senttiä pois vyötäröltä, 0 kiloa vaa’alta. Surkeaa ja ennenkaikkea turhauttavaa. Kilot ei haittaisi jos mies kapenisi, mutta edistystä ei kummallakaan sektorilla.

Turhauttavaa.
 
Kyllä lapamato ja amfetamiini ovat tehokkaampia; ja kaiken lisäksi perinteisiä laihdutusapuja.

Yleisiä asiakaskunnan keskuudessa? :whistle:

Olen joskus pohtinut, ollaanko liikalihavuuden hoidossa liian konservatiivisia. Pirihän oli vuosikymmeniä ihan kelvollinen lääke laihdutukseen ja masennukseen. Viitisenkymmentä vuotta sitten säikähdettiin käytön ja riippuvuuden yleistyessä ja mentiin todella ahdasmieliselle linjalle. Tätä vuosituhatta lähestyttäessä ylivilkkaiden tenavien lääkitseminen alkoi näyttää lupaavalta ja nyt se on jo yleisesti hyväksyttyä.

Aika palata vanhoihin temppuihin?
 
Kiinnostustani on herättänyt myös uusimmat laihdutuslääketulokkaat, eli ihon alle pistettävä liraglutidi, jota myydään kauppanimellä Saxenda, sekä tablettimuotoinen buspironin ja naltreksonin yhdistelmävalmiste, jota myydään kauppanimelllä Mysimba. Molemmat vaikuttavat hillitsemällä ruokahalua ja ovat indikoituja painoindeksin ylittäessä 30 (ilman liitännäissairauksia).

Saxendan annostelutapa on ehkä monille jokseenkin epämiellyttävä ja lääke on verrattaen uusi. Vaikuttava aine liraglutidi on eläinkokeissa yhdistetty kilpirauhassyövän todennäköisyyden kasvuun, mutta ihmisellä linkki on huomattavasti heikompi.

Lupaavammalta vaikuttavan Mysimban tapauksessa kumpikin vaikuttavista aineista on ollut erikseen käytössä jo useamman vuosikymmenen. Tämä olisi siis selkeästi vähäriskisempi vaihtoehto ainakin omaan silmääni.

Suurin este useimmille saattaa olla raha. Kela ei toistaiseksi maksa kummastakaan penniäkään pelkän lihavuuden hoidossa, vaan ne ovat täysin omakustanteisia. Saxendalle laskeskelin kuukausiannoksen hinnaksi n. 300 euroa ja Mysimballe n. 180 euroa. Pistää miettimään, laittaisiko rahan kaupan hevi-osastolle ja uimahallin sarjakorttiin apteekin sijaan.
 
Onko täällä karppaajia?

Tämän tehokkuus kiinnostaa, sillä todella moni on saanut tällä tyylillä 10-20 kiloa ripeästikin pois.

Taidan aloittaa tänään..

Been there, done that. Teininä vedin pariin kertaan kesäloman aikana vajaa kymmenen kiloa pois tuolla reseptillä. Paistetut kananmunat ovat hyvää ja toimivaa ravintoa. Kun keho meni ketoosiin, niin nälän tunne kaikkosi parissa päivässä. Alun jälkeenhän hiilihydraatteja voi syödä, kun syö järkevästi ja rajallisesti. Kolmena muuna vuodenaikana kilot tulivatkin sitten enemmän tai vähemmän takaisin, kun hereilläolotunnit lisääntyivät ja ruokavaliossa oli vaikeampi pitäytyä.

Katso nuo aikaisemman viestini videot.

Niistä voisin miettiä sinulle sopivaksi pätkäpaaston. Syö normaalisti mutta vain 12 tunnin ikkuna vuorokaudessa. Sitten 12 tunnin paasto. Myös 8/16 olisi kokeilemisen arvoinen. Eli syö 8 tuntia ja paastoa 16 tuntia vuorokaudessa. Paastonaikana vain vettä, vihreää teetä ja kahvia.

Veikkaan, että normaaleilla 6-8 tunnin yöunilla tuo tulee olemaan vaikea toteuttaa. Jos pystyy nukkumaan enemmän ja jälleen nukahtamaan seuraavana iltana aikataulussa, niin miksipä ei, mutta kurnivalla vatsalla nukahtaminen on tuskaa. Ainakin itselleni.
 
Äsken oli Ilta-Sanomissa artikkeli eri dieettien vertailututkimuksesta. Tutkimuksen oli tehnyt joku asiantunteva taho, lehti vain uutisoi. Ruokavaliot oli arvioitu tehokkuuden ja terveellisyyden mukaan, asteikolla 1-5. Välimeren ruokavalio oli terveellisin ja yksi tehokkaimmista vaihtoehdoista. Mielenkiintoista oli, että melkein kaikkien tutkittujen dieettien teho oli samaa luokkaa (reilut 3 pistettä viidestä), ja hyvin harva oli ihan sysipaska.

Tehokkain dieetti oli Painonvartijoiden dieetti (3,6 / 5 pistettä), ja huonoimmat olivat luokkaa 2 / 5 pistettä. Eli ei ole suurtakaan eroa, miten laihduttaa. Kiinnostavaa oli, että Itämeren ruokavalio (vastannee aika hyvin virallisia ravintosuosituksia) sai sekin tehosta 2,9 pistettä, ja ketoosidieetti 3,0 eli syömällä virallisten ravintosuositusten mukaan laihtuu käytännössä yhtä hyvin kuin karppaamalla. Omat havaintoni tukevat tätä.

Suurimmat erot eri dieettien välillä syntyivät terveellisyydessä; parhaat saivat 4,8 / 5 pistettä, kun huonoimmat saivat alle kakkosen.

Artikkeli on linkin takana, tosin siinä ei esitellä kuin parhaat testatuista. Paperilehdessä käytiin läpi kaikki.
 
10 -vuotiskatsauksen paikka.

Painoni on noussut edelleen, mutta nyt osa siitä on lihasta. Vyötäröllä on taas se talvikauden parin kilon uimarengas. Oman kehon painolla tehdyt jumpat on näköjään kasvattanut lihaksia. Kaikki housut ei enää mahdu jalkaan. Tosin painoa ei ole tullut lisää tammikuun massakaudella mitattuna kuin n. 2 kg/vuosikymmen. Ja tuosta ehkä 3-4 kg on lihasta. Eli 10 vuotta sitten olleesta massasta osa on muuttunut lihakseksi ja sen lisäksi on tullut vielä vähän lisää lihasta.

Ruokavalioni on melko tiukka. En ole n. 5 vuoteen lisännyt sokeria mihinkään mitä suuhuni laitan. Puurot, kahvi, tee jne. menee alas ilman sokeria. En syö pullaa tai muuta makeaa juuri lainkaan. Karkkipussi ja jäätelö on vielä paheena n. kerran kuussa. Kasviksia yritän syödä paljon. Ruoka-annokset on edelleen isoja. Niitä pitäisi pienentää.

Työn määrää olen vähentänyt runsaasti. Nyt tulee sellaista 45-50 tuntia viikossa. Viikkoon mahtuu myös 2 kiinteästi kalenteriin merkittyä kestävyyssuoritusta paikallisen urheiluseuran porukassa. Sen lisäksi sitten satunnaista treeniä tai kisailua silloin tällöin.

Peruskunto on sen verran hyvä, että voi pitää vaikka 2 kk:n loman kaikesta urheilusta ja siitä kylmiltään 15 km juoksulenkille mäkiselle reitille aikaan 80 minuuttia. Ja pystyy keskustelemaan koko ajan. Toisaalta kyllä tuon peruskunnon ja juoksun osaamisen eteen on tehty vuosikymmen töitä. Vakiolenkeillä ei ole säävarausta. Lenkkejä on ollut välillä tiuhaan ja paljon. Eikä aina ole menty mukavuusalueella. Välillä on otettu jopa 6 tunnin kisoissa kaikki irti lähdöstä asti. Toisaalta välillä kun on sairaana tai kiireitä, niin treenit on jääneet pariksi viikoksi väliin.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana yritän edelleen saada tuon uimarenkaan pois vyötäröltä. Toisaalta tärkeämpää minulle on, että pystyisin milloin vain kunnon puolesta tekemään 10 kilometrin juoksulenkin alle 50 minuuttiin (nyt menee alle 40 minuutin). Se on jo aika kovakin tavoite jakson loppuvaiheille iän ollessa jo pappa -luokassa.

Ikääntymisen, lisääntyneen levon tarpeen ja terveysongelmien vuoksi olen joutunut hidastamaan tahtia koko elämässä. Hullut vuosikymmenet on alkaneet näkymään. Niitä maksellaan varmaan nyt jossain määrin takaisin. Jouduin ottamaan itsestäni paljon irti. Toisaalta kapasiteettiakin oli ja sain tehdä paljon kaikkea mihin ei normaalilla palkansaajalla ole mitään mahdollisuutta. Nyt yritän tyytyä tavallisempaan ja seesteisempään elämään. Urheilussa pitäis toisaalta tällä iällä pyrkiä tasaisuuteen (varsinkin mun lihaksilla) kun palautuminen on hidasta. Yritän tasaisemmalla urheiluharrastuksella ja tasapainoisemmalla työn ja vapaa ajan suhteella pitää fyysisen ja henkisen kapasiteettini korkealla. Enää minun ei tarvitse kokeilla ja tavoitella rajoja elämässä. Tiedän, että suorituskykyni rajat ovat tarvittaessa kaukana ja korkealla.

Jaa miksikö kirjoitin tämän tilannekatsauksen?
No ajattelin esimerkilläni rohkaista niitä jotka aloittelevat kuntoiluharrastuksia tai painonpudotusta. Älkää harmitelko sitä, että jos se paino ei heti dieeteillä tai liikunnalla tipu. Pitkäaikaisessa eli koko loppuelämän tarkastelussa terveellisempi ruokavalio ja liikunta parantaa suorituskykyä todella paljon, vaikka se paino ei olisikaan just siellä missä sen tahtoisi olevan. Sekin on tosi hyvä saavutus jos painon lisääntyminen loppuu ja suorituskyky kasvaa lihsvoiman, kestävyyskunnon tai reippaamman olon muodossa. Ajattele pidemmälle. Vaikka vuoteen 2030. Missä kunnossa haluat silloin olla ja miten sinne pääset? Silloin ei niin haittaa, vaikka kaikki ei aina onnistuisikaan heti. Kunhan jotakin liikuntaa pyrkii harrastamaan. Jos on nyt rapakunnossa ja ylipainoinen, niin ei voi heti treenata kuten urheilija. Ensin pitää nostaa suorituskykyä ja sitten vasta voi treenata enemmän. Ja toisaalta kymmenessä vuodessa kerkiää hommata vaikka tällaisen juoksukunnon mitä minä olen saanut aikaiseksi. Tiedoksi niille, jotka eivät tiedä, niin pääsisin vaikka huomenna läpi erikoisrajajääkärien pääsykokeiden fyysisistä testistä. Ikää on jo sen verran, että tukka on lähtenyt ja parta on täysin harmaa.
 
ylivoimaisesti parhaat laihdutusmetodit on keuhkokuume ja hyvänä kakkosena stressi.

Totta! Aikoinaan kun erosin lasten äidistä, niin sairastuin seuraavana päivänä keuhkokuumeeseen. Kolmessa viikossa lähti 8kg ja rasvaprosentti tämän jäljiltä oli luokkaa 12. Aloitin siihen päälle kovan treenin ja olinkin aika tavalla rantakunnossa hetken aikaa :)
 
Totta! Aikoinaan kun erosin lasten äidistä, niin sairastuin seuraavana päivänä keuhkokuumeeseen. Kolmessa viikossa lähti 8kg ja rasvaprosentti tämän jäljiltä oli luokkaa 12. Aloitin siihen päälle kovan treenin ja olinkin aika tavalla rantakunnossa hetken aikaa :)
Siinä se nähdään kun pääsee selluliitista eroon alkaa elämä hymyilemään kaikin tavoin :D
 
Back
Top