https://yle.fi/uutiset/3-10426630
Merivoimien uusiin sotalaivoihin yli 400 miljoonan arvoiset taistelujärjestelmät – tarjouspyynnöt lähtevät Ruotsiin, Saksaan ja Kanadaan
Laivojen rakentaminen Raumalla ei ole vieläkään varmistunut.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos on saanut puolustusministeriöltä luvan lähettää lopulliset tarjouspyynnöt uusista taistelujärjestelmistä. Tarjouspyynnöt lähtevät viimeistään ensi viikolla.
Taistelujärjestelmät tulevat neljään, ensi vuosikymmenellä rakennettavaan korvettiin eli sota-alukseen. Hankkeesta käytetään nimeä Laivue 2020. Lopulliset tarjouspyynnöt perustuvat neuvotteluihin, jotka alkoivat viime kesänä kahdeksan valmistajan kanssa. Järjestelmät on päätetty tilata joko ruotsalaiselta Saabilta, saksalaiselta Atlas Elektronikilta tai kanadalaiselta Lockheed Martin Canadalta.
Taistelujärjestelmän arvo on reilut 400 miljoonaa euroa.
Taistelujärjestelmä koostuu aseista, sensoreista ja johtamisjärjestelmistä sekä näiden integroinnista aluksiin. Taistelujärjestelmän avulla aluksesta saadaan siis kokonaisuus ja alus voi liittyä muiden puolustushaarojen järjestelmiin.
Aseistukseen kuuluvat muun muassa pintatorjuntaohjukset, torpedot, tykit ja miinat. Merivoimat valitsi kesällä
pintatorjuntaohjukseksi israelilaisen Gabrielin. Torpedot tilataan ruotsalaiselta Saabilta.
Myöhemmin laivoihin tilataan vielä ilmatorjuntajärjestelmät.
Miljardihanke
Neljän uuden sota-aluksen rakentaminen on yksi puolustusvoimien suurimmista hankkeista. Sota-alukset eli korvetit korvaavat seitsemän käytöstä poistuvaa sotalaivaa. Nykyisin käytössä olevien laivojen tykit ja muuta kalustoa siirretään uusiin laivoihin.
Tavoitteena on rakentaa laivat Rauman telakalla, mutta lopullista rakentamissopimusta ei ole vieläkään tehty, vaikka alun perin se piti tehdä jo keväällä. Laivojen suunnittelusopimus tehtiin viime vuonna.
– Tavoite on tehdä laivanrakennussopimus ja taistelujärjestelmäsopimus tämän vuoden puolella, sanoo puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja, kenraalimajuri (evp)
Lauri Puranen.
Puranen kuitenkin korostaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.
Neljän uuden, jäissä operointiin kykenevän aluksen pitäisi olla valmiita ensi vuosikymmenen puolivälin paikkeilla. Koko hankkeen arvo on noin 1,2 miljardia euroa.