Onneksi meripuolustusta kehittää Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen eri osastot eikä mpnet.
Arvatkaa kumpaa uskon enemmän
?
Luulisi, että jos tutkimuksissa olisi todettu miinoitustarpeen vähentyneen tai olevan jopa nykyaikana turha, niin tämä olisi jo otettu huomioon arvokkaassa Laivue2020 hankkeessa ja ylipäätänsä merivoimien kehityssuunnittelussa ja kehityssuunta olisi jo käännetty pois päin miinoituksesta.
Mutta tutkimustulokset ei tätä tue.
Eri lähteistä poimittua.
Merivoimien tutkimuskeskuksen keskeinen tehtävä on tutkia ja kartoittaa Itämeren alueen ja erityisesti Suomen rannikkoalueiden muodostaman operatiivisen toimintaympäristön meritieteellisiä erityispiirteitä.
Meritaistelukeskus tukee merivoimien suorituskykyjensuunnittelua, rakentamista sekä käyttöä. Tehtävä kehittämällä operatiivisia konsepteja ja merivoimien suorituskykyjen käyttöperiaatteita sekä taisteluteknisillä analyyseillä. Keskuksen erikoisosaamisella tuetaan erityisesti merivoimien suunnittelu- ja operatiivista alaa. Päätutkimusalat ovat pintasodankäynti, vedenalainen sodankäynti ja ilmapuolustus.
Merimiinalla on edelleen tärkeä rooli merisodankäynnissä.
Miina-aseen merkityksellisyyttä osoittaa muun muassa pyrkimykset rajoittaa merimiinateknologian leviämistä ballististen ohjusten rajoitussopimusten tavoin.
Miinoja pidetään kustannustehokkaimpana rannikkosodankäynnin asejärjestelmänä.
Miinojen vaikutus on ajallisesti ja toiminnallisesti esimerkiksi merimaaliohjusta suurempaa.
Merimiinoja tutkitaan ja kehitetään edelleen.
Merimiinojen kehittäminen perustuu yleisiin merisodan muutoksien edellyttämiin tarpeisiin.
Tarpeita ovat mm. monimuotoisempi asevaikutus (system effect), laajentunut käyttöympäristö, parempi kontrolloitavuus, maalinvalinta ja raivauksenesto sekä halvemmat elinjaksokustannukset.
Tästä esimerkkinä on merivoimien uudet ja tulevat merimiinat. Mm. sukellusvenetorjuntaan on tulossa uusi syvyytettävä herätemiina.
Tällä hetkellä Suomen käytössä olevat herätemiinat ovat niin sanottuja pohjamiinoja, jotka lasketaan suoraan merenpohjaan.
Syvyytettävän herätemiinan toimintaideana on parantaa sukellusveneentorjuntakykyä ulottamalla se myös uudelle alueelle, väliveteen, jonne nykyisin käytössä olevat kosketusmiinat eivätkä herätepohja-miinat kykene tehokkaasti vaikuttamaan.
Syvyytettävän herätemiinan tuo yli 50 %:n lisäyksen kokonaisestearvoon jotenka niitä tarvitsee laskea herätemiinoja vähemmän ja miinoittaminen nopeutuu.
Syvyytettävää herätemiinaa voidaan sukellusveneiden lisäksi käyttää tehokkaasti myös pinta-aluksia vastaan.
Erityisesti miinanraivaajien käyttämisestä syvyytettävä herätemiina tekisi nykyistä huomattavasti vaikeampaa, sillä miinan syvyytettävyys mahdollistaa perinteisen kosketusmiinaraivainkaluston väistämisen.
Laivue 2020. Miksi neljä nopeaa isompaa eikä useaa pienempää?
Eri aluskokojen yhdistelmä on todettu elinkaarikustannuksiltaan suuremmaksi, joten on päädytty neljään samanlaiseen alukseen.
Vaatimukset miinojen kantokyvystä ja jäissäkulkukyvystä yhdistettynä nopeusvaatimukseen edellyttävät alukselta aikaisempaa hieman suurempaa kokoa.
Alusten on kyettävä operoimaan merenkäynnissä pitkäkestoisesti ja aluksen nopeuden on oltava nopeissa tilannekehityksissä riittävä siirryttäessä operatiiviseen tehtävään, esimerkiksi miinoittamiseen.
Toisaalta nopeuden on oltava suurempi kuin nykyaikaisen kauppa-aluksen.
Miinoitustoiminta avomerellä silloin, kun peräportit ovat avoinna (vrt. Estonia), ei ole turvallista nykyisiä miinalaivoja pienemmillä aluksilla.
Merellä ja kovassa merenkäynnissä on kyettävä operoimaan pitkäkestoisesti. Aluksen nopeuden on oltava riittävä siirryttäessä miinanlastauksista miinanlaskuun ja operaatioalueelta toiselle.
Miinoituksen tärkeydestä kertoo sekin, että myös rajavartiolaitoksen laivat kykenevät miinoitukseen jolloinka miinoittamiskapasiteetti lisääntyy.
Lisäksi uudet joukkojen kuljetuksiin suunnitellut Jehut pystyvät miinoittamaan. Sinne ei kyytiin mahdu montaa miinaa, mutta niillä saadaan kyllä tarvittaessa saariston reittejä miinoitettua jolloinka isompien aluksien ei tarvitse kaikkea saariston miinoitusta suorittaa vaan ne voivat hoitaa tehtäviään muualla.