Suomenlahdella öljyä?
Öljys-Heikki
05.05.2008 14:06
Erään persun blogista:
-------------------------
"Itämeren öljyvarojen paljastuminen paha takaisku Pohjolan turvallisuudelle
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/04/640507
Nyt kun ruotsalaiset menivät paljastamaan tämän kylmän sodan ajoista peitellyn salaisuuden, että Itämeren pohjassa on öljyä, on ihan sama kertoa kaikille, että siellä on TODELLA PALJON öljyä. Varsinkin Pohjanlahdella, ja maamme länsirannikolla myös maalla (siis maan alla). Taho, joka asiasta minulle kertoi, väitti että maamme länsirannikon alla on iso öljyjärvi. Asiasta kertoi minulle henkilö, joka tiesi asiasta työnsä puolesta. Hän työskenteli vuosikymmeniä puolustusvoimissa. Asiasta löytyy vanhastaan tietoa myös siviilipuolelta, sillä olen netissä törmännyt erään saksalaisen geologin 70-luvun alussa tekemään selvitykseen asiasta. Hänkin oli sitä mieltä, että Itämeren altaassa, erityisesti vanhan mannerjään alaisilla alueilla, on paljon öljyä.
Asia tiedettiin Suomen valtiojohdossa jo viimeistään 60-luvun alussa, sillä rannikoita tutkittiin jo sotien jälkeen. Kylmän sodan realiteettien vuoksi Kekkonen teki sopimuksen itänaapurin kanssa, että Neuvostoliitto myy Suomelle halpaa öljyä vastineeksi siitä, ettei Suomi poraa omaa öljyään (Venäjä myy edelleenkin Suomelle öljyä 10% alle maailmanmarkkinahinnan. Suomi ostaa noin kolmanneksen öljystä itänaapurista). Kylmän sodan aikana haluttiin vähentää jännitystä Itämerellä ja Pohjolassa. Tämä oli myös Neuvostoliiton intressi. Ruotsalaiset olivat ilmeisesti myös mukana asian salaamisessa, sillä hekään eivät halunneet Itämerestä uutta Persianlahtea kriiseineen.
Kun NL hajosi, Venäjällä ja NATO:lla oli epävirallinen herrasmiessopimus, että NATO ei laajene entisen NL:n alueelle. 90-luvun lopulla USA laukaisi radalle maankuoren geologisen tutkakartoitussatelliitin, joka näkee yli 60 kilometrin syvyyteen maanpinnan alle paljastaen eri kerrokset ja mineraalit. Maan pintakerroksen kartoitus saatiin päätökseen vuosituhannen taitteeseen mennessä. Tällä hetkellä USA on se taho, joka parhaiten tuntee Maapallon vielä hyödyntämättömät mineraali- ja raaka-ainevarat, ja mistä ne löytyvät.
Itämeren öljyn paljastuminen amerikkalaisille johti käännökseen Euroopan turvallisuuspolitiikassa. NATO, joka oli koko 90-luvun ajan toppuutellut Baltian maiden intoa liittyä puolustusliittoon, olikin yllättäen halukas ottamaan ne mukaan. Syy on Itämeren öljyvarat, jotka haluttiin saada NATO-rajojen sisälle. Samaan aikaan USA:n ja "maailman" mielenkiinto kääntyivät myös Sudaniin ja Darfuriin, vaikka näistä kriiseistä ei aiemmin oltu juuri välitetty. Tämänkin syynä oli öljy, nimittäin Sudanin ja Tshadin alueella on arviolta yhtä paljon öljyä kuin Irakissa.
Tekisi mieli kirota amerikkalaisten ahneutta ja ruotsalaisten typeryyttä. Minä EN halua Itämerestä toista Persianlahtea kriiseineen. Lisäksi öljynporaaminen saasteineen on käytännössä Itämeren tuho. Puhumattakaan siitä, miten vaarallinen jutun paljastuminen on Suomen turvallisuudelle"
------------------------
Ja :
-------------------------------
"Kilpajuoksu Itämeren öljyvarannoista on alkanut
Uutinen puhukoon puolestaan:
”Venäläiset aloittaneet öljynporauksen Itämerellä
http://www.fimr.fi/fi/ajankohtaista/uutisia_muualta/2003/fi_FI/255/
14.7.2003
Venäläinen öljy-yhtiö Lukoil on ryhtynyt valmisteluihin, jotka tähtäävät öljyntuotannon aloittamiseen Itämerellä. Suunniteltu öljynporausalue on Kuurinlahdella, heti lahden edustalla olevan kapean maakielekkeen ulkopuolella, Liettuan ja Kaliningradin alueen rajan läheisyydessä. Öljyä arvioidaan olevan merenpohjassa noin 30 metrin syvyydessä 24 miljoonaa tonnia. Öljyn laadusta ei vielä ole saatu tietoa.
Porausalue on hyvin lähellä rannikkoa, noin parinkymmenen kilometrin päässä erikoisesta Kuurin kynnäs -nimisestä maakaistaleesta. Se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisen dyynimaisemansa ansiosta.
Mahdollisen öljyonnettomuuden tai -vahingon seurauksena mereen joutunut öljy ajelehtisi mitä todennäköisimmin Liettuan ja Latvian rannikoille. Sen sijaan Suomen rannikolle porausalueelta on matkaa noin 500 km. Keskimääräisen ajelehtimisnopeuden ollessa 10 cm/sek kestäisi öljylautan ajelehtiminen porausalueelta Suomen rannikoille noin kaksi kuukautta. Tässä ajassa öljylautta rantautuu muualle tai uppoaa.”
Kaliningradin edustalla porattiin vähäisessä määrin öljyä jo 70-luvulla, mutta silloin venäläiset eivät halunneet pitää asiasta meteliä aiemmin mainitsemastani syystä johtuen. Ruotsalaiset ovat siis avanneet ilmoituksellaan öljynporaamisestaan koko Itämeren Pandoran lippaan.
Mutta tapahtuu sitä lähempänäkin:
Perämeren öljy ja Oulun edustan vedenalaiset hiekkaharjut
Nimittäin sanomalehti Kaleva on talven mittaan uutisoinut useaan otteeseen erään puoliksi ulkomaisessa omistuksessa olevan yhtiön halusta nostaa Oulun ja Haukiputaan edustan merenalaisista hiekkaharjuista soraa rakennuskäyttöön. Sora olisi yhtiön mukaan tarkoitus imeä proomuihin vahvoilla pumpuilla. Pumppaaminen kuitenkin saisi hieta-aineksen liikkeelle sumentaen ja liaten rannikon vedet. Pumppaaminen johtaisi pohjalle kerrostuneiden ravinteiden ja mudan leviämisen koko Perämeren vesiainekseen, mikä johtaisi paikalliseen ekosysteemin hajoamiseen. Otin yhteyttä erääseen kalabiologi-ystävääni, joka piti koko yhtiön pyrkimystä järjettömänä. Maarakennussoraa saa maalta paljon helpommalla ja halvemmalla.
Onkin jokseenkin selvää, että yhtiö on liikkeellä ketunhäntä kainalossa. Nimittäin Perämerellä ja Oulun ja Haukiputaankin rannikkovesillä on viime vuosina liikkunut ilman asianmukaisia lupia liikkeellä olevia yksityisiä tutkimusaluksia, jotka oletettavasti ovat olleet liikkeellä ulkomaisten öljy-yhtiöiden lukuun. Öljyä nimittäin löytyy Oulun edustaltakin.
Tieto Pohjanlahden ja Perämeren mahdollisesta öljystä on siis kiirinyt läntisten öljy-yhtiöiden tietoon. Eipä tainnut Nokian ex-toimitusjohtaja tehdä ollenkaan tyhmästi lähtiessään Shellin johtoon, mikä ei liene sattumaa. Voidaankin kysyä edellä kuvattua taustaa vasten, että oliko hänellä mahdollisesti jotain hajua Itämeren öljystä?
Itämeren öljy kiinnostaa Lähi-Idässä?
Hämeen sanomat uutisoi ruotsalaisten öljynporausaikeista, ja porauslupaa hakeneesta yhtiöstä seuraavasti:
http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=71734
"Ruotsalainen öljynetsintäfirma Oljeprospektering perustettiin jo 1970-luvulla. Se etsi aikansa öljyä, mutta tuloksetta. Firma oli useita vuosia lepäämässä.
Yritys sai uutta voimaa taakseen, kun maailman rikkaimpiin miehiin kuuluva Muhammed al Ahmoudi ostin sen 1990-luvulla. Mies omistaa Ruotsissa muun muassa öljynjalostusta ja polttoaineiden jakelua harjoittavan Preem-yhtiön."
Eli näyttää siltä, että arabitkin haluavat osille..."
-------------------
Öljyä Suomenlahdella? Jos tuo olisi totta, olis takuulla jo porattu viimeistään NL:n hajoamisen jälkeen.