Kiinteän rannikkotykistön poistaminen on ollut nähtävissä jo 1980-luvulla selvästi. Suomi oli ainoa maa, joka teki mittavat investoinnit rannikkotykistöön vielä 1980 - 1990 luvuilla, muistaakseni n. 600 miljoonaa markkaa. Verrattakoon lukua siihen, että Helsinki-lk:n ohjusveneisiin käytettiin n. miljardi.
Ja väärin, täsmäaseita käytettiin jo Vietnamissa ja siellä hyvin havaittiin "hyötysuhteen" nouseminen. Kohteita, joita oli vapaasti pudotettavilla pommeilla pommitettu kuukausia ja miljoonien kustannuksella, käytiinkin tuhoamassa yhdellä reissulla ja yhdellä aseella. Tämä tapahtui toukokuussa 1972 ensimmäisen kerran.
Käytännössä 1990-luvulta lähtien on kiinteän rannikkotykistön tykkitorneista ollut vain se hyöty, että vetävät vihollisen tulta puoleensa ja eipähän sekään täsmäase kohdistu sitten sota-alukseen. En näe, että vastustajan kannalta on mitään ongelmaa hyötysuhteessa jos se 130TK -patteriin käyttää esim 5 - 6 täsmäasetta ja säästää siten 5 - 6 omaa maihinnousualusta osumalta. Tämä on syy, miksi Merivoimat on siirtynyt käytännössä jo liikkuviin järjestelmiin ja myös 130 -kalustolle haetaan korvaajaa. Se voisi olla joku NLOS-tyyppinen järjestelmä. Mieluiten helikopterissa, mutta Unimog:kin käy.
Tietenkin Merivoimien taistelun painopiste on aluksilla, jo paljon tuota hetkeä ennen, käytävässä taistelussa jonka onnistuminen poistaa koko maihinnousu-uhan...