Suurin osa Intian niemimaasta on melko vähäsateista aluetta, aavikkoakin löytyy. Toisaalta myös osa (koillisnurkka) on eräs maailman sateisimpia paikkoja.
Tharin aavikko; http://fi.wikipedia.org/wiki/Thar
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Suurin osa Intian niemimaasta on melko vähäsateista aluetta, aavikkoakin löytyy. Toisaalta myös osa (koillisnurkka) on eräs maailman sateisimpia paikkoja.
Ilman autoilua voi elää, mutta ensimmäinen tavara mikä maailmasta loppuvat ovat fosfaatit, joiden loppumisen myötä siirrytään maanviljelyssä luomu-aikaan, ja ruokaa riittää vain parille miljardille ihmiselle.
Suurimmat fosfaattikaivokset ovat Kiinassa ja länsi-afrikassa, läntisessä Euroopassa taitaa olla vain siilinjärven kaivos. Soklin kaivosta ei ole vielä avattu?
Kun vajaa miljardi nälkäistä keski-aasian asukasta ja pari miljardia nälkäistä intialaista yhdessä vajaan miljardin afrikkalaisen kanssa lähtee vajaan 50 vuoden kuluttua liikkeelle hakemaan nälissään ruokaa ja lannotteita, niin siinä taitaa rajat maailmalla muuttua ja rajusti.
Mutta eikös nuo ole ne joilta viimeisenä loppuu lannoitteet? Vai tarkoitatko, että kiinalaisten kaivokset kuluu loppuun ja vasta sitten muualla avataan kaivoksia?
USA:n liuskekaasusta jättimäinen alaskirjaus
Maanantai 29.09.2014 klo 10:09 (päivitetty ma 12:38) 3 kommenttia http://www.kauppalehti.fi/etusivu/usan+liuskekaasusta+jattimainen+alaskirjaus/201409700776
Japanilainen Sumitomo on joutunut tekemään suuren alaskirjauksen johtuen rökäletappioista USA:n liuskekaasuprojektissa, Financial Times uutisoi.
Japanilainen sijoitusyhtiö Sumitomo joutuu tekemään 1,2 miljardin euron alaskirjauksen Texasin liuskekaasuprojektissaan, jota yhtiö on vienyt eteenpäin amerikkalaisen energiayhtiö Devonin kanssa, Financial Times kertoo.
Alaskirjauksen johdosta Sumitomo antaa tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi tämän vuoden nettotuloksen jäävän vain 70 miljoonaan euroon, kun se aiemmin ennakoi nettotulokseksi 1,8 miljardia euroa.
Sumitomo kertoo luopuvansa kaivoksista ja tehtaista. Yhtiö kertoo, ettei kaasua ja öljyä pystytä louhimaan riittävän tehokkaasti.
Samalla Sumitomo kertoi kirjaavansa tappioita Brasilian rautamalmiprojektista. Lisäksi laskeva hiilen hinta rasittaa yhtiön tulosta.
Meillä on puhdasta ilmaa ja puhdasta vettä ja puhdasta maata, mutta niitä on vain tälle meidän väestölle, ei ylimääräisille.
Eikös I MMS ollut siirtomaista, II MMS öljystä ja III MMS on ennustettu vedestä-
On hyvin vaikea nähdä vettä minään merkittävänä vientituotteena. Siihen liittyvä pula maailmalla liittyy aina siihen, että sitä käytetään ihan sikana suhteessa varoihin, ei siihen, etteikö sitä olisi lainkaan (esimerkkinä vaikka Kalifornia). Tämä on erona vaikkapa öljyyn siinä mielessä, että esim. Suomella ei kerta kaikkiaan ole maaöljyä lainkaan, ei siis vain liian vähän omaan käyttöön, vaan ei lainkaan. Veden massiivisen kulutuksen korvaaminen ulkoa tuonnilla on hyvin vaikeaa, koska siinä pitäisi siirtää valtava määrä materiaa. Jossain Kiinassa on rakenteilla (jo rakennettu?) kanavia, joilla siirretään vettä sieltä, missä sitä on, sinne, missä siitä on pulaa. Tällainen siirto toimii jotenkin, koska kanavien ollessa valmiita, siinä ei tarvita energiaa siirtämiseen. Suomesta taas ei niitä kanavia voi rakentaa mihinkään sellaiselle alueelle, jossa vedestä olisi pulaa.Öljy ollut pitkään vaurauden tae. Saudi, UAE, USA, Venäjä......
Tulevaisuudessa sen vaurauden tuo vesi. Kanada, Suomi...jne.... (?)
Siirtyminen tapahtuu, jos ei ole varaa tehdä muuta. Meri on monesti aika lähellä ja saahan merivedestäkin juotavaa, hinta 2.5-4kWh/m3 vettä (MITn mukaan), Kalifornian sähkönhinnalla lisähinta siis hieman yli 0.4€/m3. Useimmille länsimaille tuo ei ole mahdoton kustannus.:On hyvin vaikea nähdä vettä minään merkittävänä vientituotteena. Siihen liittyvä pula maailmalla liittyy aina siihen, että sitä käytetään ihan sikana suhteessa varoihin, ei siihen, etteikö sitä olisi lainkaan (esimerkkinä vaikka Kalifornia). Tämä on erona vaikkapa öljyyn siinä mielessä, että esim. Suomella ei kerta kaikkiaan ole maaöljyä lainkaan, ei siis vain liian vähän omaan käyttöön, vaan ei lainkaan. Veden massiivisen kulutuksen korvaaminen ulkoa tuonnilla on hyvin vaikeaa, koska siinä pitäisi siirtää valtava määrä materiaa. Jossain Kiinassa on rakenteilla (jo rakennettu?) kanavia, joilla siirretään vettä sieltä, missä sitä on, sinne, missä siitä on pulaa. Tällainen siirto toimii jotenkin, koska kanavien ollessa valmiita, siinä ei tarvita energiaa siirtämiseen. Suomesta taas ei niitä kanavia voi rakentaa mihinkään sellaiselle alueelle, jossa vedestä olisi pulaa.
Se, mitä vedenpuute voi aiheuttaa, on ihmisten siirtymistä paikasta toiseen. Tosin tuo Kalifornian esimerkki osoittaa, ettei tämäkään tunnu toimivan, vaan ihmiset edelleen muuttavat Kaliforniaan, vaikka siellä on vedestä kova pula.
Siirtyminen tapahtuu, jos ei ole varaa tehdä muuta. Meri on monesti aika lähellä ja saahan merivedestäkin juotavaa, hinta 2.5-4kWh/m3 vettä (MITn mukaan), Kalifornian sähkönhinnalla lisähinta siis hieman yli 0.4€/m3. Useimmille länsimaille tuo ei ole mahdoton kustannus.: