Luonnonvarojen loppupeli ja turvallisuuspolitiikka

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Deeiii
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kannattaa laittaa Googleen haku "Widom-Larsen theory" niin kyllä löytyy tietoa aiheesta.

Taitaa valitettavasti olla teorian asteella tämä LENR-juttu, niin kiinnostava kuin onkin...

Joku suomalaisfirma on jättänyt patenttihakemuksen tähän aiheeseen liittyen (!)
 
Me Euroopassa olemme hyvässä asemassa koska olemme löytäneet tasapainon. Väestömme ei kasva, taloutemme on hyvä, järjestelmä toimiva, elinympäristö erittäin hyvin hoidettu, kaikkialla ei ole näin.

Venäjällä on aika varmasti kohtapuoliin parempaakin tekemistä kuin kinata Ukrainasta. Sen rajat ovat kohta paineessa, kun pakolaisvirta Aasiasta alkaa.

Nostaisin taas vähän tätä taustalla vaanivaa isoa peikkoa nimeltä Aasian ylikansoitus ja saastuminen ja resurssien ylikulutus. Tämä seikka aivan varmasti räjähtää jonain päivänä silmille. Aasialaiset ovat hitaasti ja varmasti tuhoamassa elinympäristönsä perusteellisesti muuttaen sen kasvittomaksi saastuneeksi autiomaaksi.

Aasian ylikansoitus ja raskas teollistuminen ja suuri veden ja maanviljelyksen tarve aiheuttaa sen, että aasialaisten elinympäristö on raskaan kulutuksen kohteena. Kaikkialla Aasiassa kaivetaan, myllätään, kulutetaan vettä ja saastutetaan vesistöjä ja päästetään saasteita ilmaan täysin holtittomalla tavalla. Tuo toimintatapa ja vastuuton kyvytön hallinto tulee aiheuttamaan heille hyvin pian suuria täysin itseaiheutettuja yhteiskunnallisia ongelmia.

Aasiasta tulee vielä toinen toistaan hullumpien diktaattoreiden ja lahkojen pesimispaikka, jotka tuottavat vielä isoja ongelmia koska heillä on käsissään valtava voima Aasian miljardiväestössä. Intialainen Hitler olisi paljon pahempi kuin suhteellisen vaatimattoman väestön omaavan Saksan Hitler. Kiina pystyy mobilisoimaan koko väestönsä tekemään yhtä asiaa, esimerkiksi hyökkäämään johonkin suuntaan, jos he niin päättävät. Ylikansoittunut ja saastunut Aasia räjähtää tätä menoa aivan varmasti.
 
Viimeksi muokattu:
Ilman autoilua voi elää, mutta ensimmäinen tavara mikä maailmasta loppuvat ovat fosfaatit, joiden loppumisen myötä siirrytään maanviljelyssä luomu-aikaan, ja ruokaa riittää vain parille miljardille ihmiselle.
Suurimmat fosfaattikaivokset ovat Kiinassa ja länsi-afrikassa, läntisessä Euroopassa taitaa olla vain siilinjärven kaivos. Soklin kaivosta ei ole vielä avattu?
Kun vajaa miljardi nälkäistä keski-aasian asukasta ja pari miljardia nälkäistä intialaista yhdessä vajaan miljardin afrikkalaisen kanssa lähtee vajaan 50 vuoden kuluttua liikkeelle hakemaan nälissään ruokaa ja lannotteita, niin siinä taitaa rajat maailmalla muuttua ja rajusti.
 
Viimeksi muokattu:
Ilman autoilua voi elää, mutta ensimmäinen tavara mikä maailmasta loppuvat ovat fosfaatit, joiden loppumisen myötä siirrytään maanviljelyssä luomu-aikaan, ja ruokaa riittää vain parille miljardille ihmiselle.
Suurimmat fosfaattikaivokset ovat Kiinassa ja länsi-afrikassa, läntisessä Euroopassa taitaa olla vain siilinjärven kaivos. Soklin kaivosta ei ole vielä avattu?
Kun vajaa miljardi nälkäistä keski-aasian asukasta ja pari miljardia nälkäistä intialaista yhdessä vajaan miljardin afrikkalaisen kanssa lähtee vajaan 50 vuoden kuluttua liikkeelle hakemaan nälissään ruokaa ja lannotteita, niin siinä taitaa rajat maailmalla muuttua ja rajusti.

Mutta eikös nuo ole ne joilta viimeisenä loppuu lannoitteet? Vai tarkoitatko, että kiinalaisten kaivokset kuluu loppuun ja vasta sitten muualla avataan kaivoksia?
 
Mutta eikös nuo ole ne joilta viimeisenä loppuu lannoitteet? Vai tarkoitatko, että kiinalaisten kaivokset kuluu loppuun ja vasta sitten muualla avataan kaivoksia?

Tarkoitin keski-aasialla alueita Kiinan ja euroopan (ja välimeren) välissä, Intian mainitsin erikseen. Asuuhan sielläkin valtavasti väkeä ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Afrikan kaivokset lienevät ne, jotka ehtyvät ensin.
 
USA:n liuskekaasusta jättimäinen alaskirjaus
Maanantai 29.09.2014 klo 10:09 (päivitetty ma 12:38) 3 kommenttia http://www.kauppalehti.fi/etusivu/usan+liuskekaasusta+jattimainen+alaskirjaus/201409700776

Japanilainen Sumitomo on joutunut tekemään suuren alaskirjauksen johtuen rökäletappioista USA:n liuskekaasuprojektissa, Financial Times uutisoi.

Japanilainen sijoitusyhtiö Sumitomo joutuu tekemään 1,2 miljardin euron alaskirjauksen Texasin liuskekaasuprojektissaan, jota yhtiö on vienyt eteenpäin amerikkalaisen energiayhtiö Devonin kanssa, Financial Times kertoo.


Alaskirjauksen johdosta Sumitomo antaa tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi tämän vuoden nettotuloksen jäävän vain 70 miljoonaan euroon, kun se aiemmin ennakoi nettotulokseksi 1,8 miljardia euroa.

Sumitomo kertoo luopuvansa kaivoksista ja tehtaista. Yhtiö kertoo, ettei kaasua ja öljyä pystytä louhimaan riittävän tehokkaasti.

Samalla Sumitomo kertoi kirjaavansa tappioita Brasilian rautamalmiprojektista. Lisäksi laskeva hiilen hinta rasittaa yhtiön tulosta.
 
Tämän viestiketjun nimi siis on luonnonvarojen loppupeli ja turvallisuuspolitiikka. Olen ulottanut keskustelua myös ilmastonmuutokseen. Itse perustan ihmiskuntaa koskevat skenaarioni keskeisesti ylikansoitukseen, saastumiseen ja ilmastonmuutokseen.

Olen yrittänyt hahmottaa ilmastonmuutoksen ajallista jännettä. Että siis koska ne asiat alkoivat tapahtua, millä nopeudella asiat etenevät, kauanko ilmastonmuutos kestää, palautuuko ilmasto ennalleen, koska se ennalleen palautuminen tapahtuu.

Jääkausiaika on kestänyt 2,7 miljoonaa vuotta johtuen pääosin Panaman kannaksen noususta ja Afrikan mantereen ajautumisesta miltei kiinni Eurooppaan, joka sulki maapalloa kiertävän lämpimän merivirran ja sai aikaa pohjoisen pallonpuoliskon jääkauden. Tämä on siis se perustekijä joka on voimassa.

Pohjoisen leveysasteen asukkaina olemme tottuneet vuotuisiin lämpötilan muutoksiin. Kesät vaihtuvat talviksi ja talvet kesiksi. Emme varmaan hämmästyne, jos hiilidioksidipitoisuuden nousun vaikutus on selkeä ja nopea näillä pohjoisilla leveysasteilla.

Näen itse tapahtumien nopeuden kotikaupungissani. En olisi uskonut, että pitää ottaa vakavasti lumisten talvien katoaminen hyvinkin pian. Golfvirran ja Barentsinmeren lämpeneminen näkyy selvästi kotikaupunkini ilmastossa ja sen talvien lyhentymisessä.

Tarkoitus on siis tässä osoittaa, että olemme todennäköisesti aliarvioineet täysin lämpötilan herkkyyden hiilidioksipitoisuuden määrälle ilmakehässä. Olemme näkemässä erittäin nopeata vaikutusta juuri äskettäin alkaneisiin hiilidioksidipäästöihin. Tarkoitan siis kivihiilen ja öljyn käyttöönottoa ja sen erittäin nopeata vaikutusta ilmastovyöhykkeiden ja merien lämpötiloihin. Tämä on täysin ällistyttävää.


global-temp-and-co2-1880-2009.gif


Olen hämmästynyt tapahtumien nopeudesta ja siitä kuinka vähän aikaa siitä oli, kun ihmiskunnan hiilidioksipäästöt alkoivat todenteolla, kun teollinen vallankumous keksittiin ja kuinka nopeasti ja suurella volyymilla ne ovat alkaneet vaikuttaa. Tuntuu, että 1900-luvun alku oli merkittävä käännekohta hiilidioksidin määrässä ja ilmastonmuutoksen tapahtumien etenemisessä. Siitä hetkestä kaikki ilmiöt alkoivat vetää miltei suoraa käppyrää ylöspäin.

Ei pidä tietenkään ymmärtää väärin, en tarkoita, että Grönlannin jäätikkö katoaisi jo huomenna, että hups. Pitää ottaa vertailukohtaa, että kolmen kilometrin paksuisen mannerjäätikön sulaminen Suomen yltä kesti 2500 vuotta.

Grönlannin jäätikkö on jostain syystä onnistunut säilymään näihin päiviin asti, mutta eiköhän sekin sulane, jos nykyisten hiilidioksipäästöjen aikaansaamat positiiviset palautteet ovat riittävän tehokkaita ja kestävät tarpeeksi kauan. Positiivinen palaute tarkoittaa siis, että jos merijää sulaa avoin meri kerää lämpöä ja ympäristö muuttuu lämpimäksi koska kylmää hohkava merijää katosi, että siis ihana.

Grönlannin jäätiköstä mahdollisesti sulavan veden määrä ei riittäne aiheuttamaan merkittävää vaikutusta golfvirtaan koska sulamisen nopeus lienee olevan riittävän pieni, että sulavesi sekoittuu Atlantin merivesiin aiheuttamatta kummempaa vaikutusta. Silloin, kun jääkausi päättyi oli jäätiköiden laajuus paljon suurempi ja siitä ryöppysi niin valtavia määriä vettä, että se kattoi raskaampaa vettä sisältävän golfvirran siten, ettei sen lämpö päässyt ilmaan vaan pysyi meressä. Golfvirta ei kuitenkaan kadonnut vaan virtasi edelleen kevyemmän sulaveden alla. Kun jäätiköistä tullut sulavesi sitten sekoittui meriveteen nousi golfvirta takaisin pintaan.

Golfvirran hidastumisesta ei ole mitään todisteita. Golfvirran lämpeneminen on tieteellisesti osoitettu.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140303211257.htm

Total_Heat_Content_2011.jpg


Itseasiassa Atlantin pienemmän vesimäärän takia atlantilla on edellytykset lämmetä nopeammin kuin puolet maapallosta kattavan suuremman vesimäärän omaavalla tyynellä valtamerellä.

Aluksi on jäätiköiden vähäistä sulamista joka on vain ihan kivaa ellei satu olemaan kävelemässä jäätiköllä, kun se lohkeaa.

Kuvassa on perääntyneitä jäätiköitä joiden perääntyminen näyttää alkaneen hyvin pian hiilidioksidipitoisuuden nousun alettua 1900-luvun alusta alkaen.


vergleich_mccarthy_glacier_f.jpg


FE%20168-169%20Upsala%20Glac.jpg


20060625040748!Muir_Glacier.jpg


Alla on viivadiagrammi joka kuvaa pohjoisen jäämeren merijään pinta-alan laskun kehittymistä 80-luvulta alkaen johtuen siitä, että satelliittimittaukset aloitettiin vuonna 1979. Pitäisi siis yhdistää vuoristojäätiköiden sulamisen ajankohta pohjoisen jäämeren pinta-alan laskun kehittymiseen. Molempien tapahtumien perussyy on ilmakehän kohonnut hiilidioksidipitoisuus.

Sea_Ice_Extent_v2.png


Yllä oleva käppyrä siis kuvaa alla olevaa merta.

AM2SI20140321IC0.png


Kuvassa jäämeri laajimmillaan maaliskuussa.


AM2SI20120912IC0.png


Kuva ajankohdasta, kun jäämeren merijää oli pienimmillään. Pääsi laivalla Kiinaankin, joka ei ihan onnistunut naparetkeilijä Nordenskiöldiltä.

Pitäisin periaatteena tehdä mieluummin havaintoja kuin ennusteita, ennusteissa voi olla väärässäkin.

Yritän nyt kuitenkin hahmottaa miltä maailma voisi näyttää, jos poltamme kaiken hiilidioksidin.

Alla olevassa kuvassa on Siperian ja Kanadan ja Alaskan ikirouta-alueet. Kuvasta voinee yrittää hahmottaa missä rantaviiva olisi, jos ikiroudan topografinen korkeus laskee merenpinnan alapuolelle, että se voisi olla aika pysyvä muutos ainakin jollei uutta jääkautta tule.

PF_Ausdehnung_p.jpg


Lukija varmaankin osannee hahmottaa missä sijaitsevat vuoristot vaikka niitä ei olekaan merkitty. Näillä aloilla voi odottaa maanvyörymiä ikiroudan sulamisen yhteydessä.

Toinen asia mikä voi tapahtua on Grönlannin ja Antarktiksen sulaminen osittain. Kysymys on, että ovatko positiiviset palautteet niin vahvoja, että niistä tulee itseään ylläpitävä kierre joka sulattaa kaiken jäätikön.

Luulisin, että meren pinnan nousu saisi poliitikot ja virkamiehet ja talouselämän niin suuren kysymyksen eteen, että heidän olisi pakko tehdä jotakin. En usko, että valtiot katsoisivat tumput suorina, kun meri peittää kaupungit. Luulen, että siinä vaiheessa hiilidioksidipäästöjä tuottavat asiat pakotettaisiin lopettamaan.

Hiilidioksidi on kasveille lannoite. Kasvihuoneissa tuotetaan mekaanisilla kaasutuslaitteilla 600 ppm ja siitä ylöspäin olevia hiilidioksidipitoisuuksia. Nykyinen 400 ppm on kasveille ihan kiva.

co2_data_mlo.png


Nyt me ajattelemme, että sopivasti hiilidioksidipäästöjä on ihan kiva juttu. Jäämeri aukeaa merenkulkuun ja saamme ihan kivan ilmaston. Oletamme, että voimme hallita ilmiön ja lopettaa ajoissa, jos meinaa kääntyä hallinnasta.

Pitää kuitenkin muistaa, että monella valtiolla voi olla oikeasti kyynisiä poliittisia johtajia ja virkamiehiä. Meillä on monia kleptokratioita ja korruptioita joissa ei pitkän tähtäimen suunnittelua tehdä. He ottavat teollisuuden maahansa ja eivät rajoita sitä mitenkään koska he haluavat vain rikastua mahdollisimman nopeasti. Tästä pahin esimerkki on Kiina joka ei piittaa mistään mitään. He ovat maailman savupiippu joka tuottaa suurimmat päästöt ilman minkäänlaisia rajoituksia.

Hiilidioksidin täysimittaisia vaikutuksia on hiukan rajoittanut, että fossiilisten polttoaineiden polttaminen tuottaa myös runsaasti savua, jota sanotaan aerosoleiksi. Savulla on varjostava ominaisuus joka viilentää sen alla olevaa ilmaa. Varjossahan on viileämpää. Savu on kuitenkin inhottavan näköistä.

china_pollution_2.jpg


Juu, on siellä kai kaupunki jossain.
 
Viimeksi muokattu:
Eurooppalainen media tykkää pelotella ihmisiä Golf virran hidastumisella, että sitten Eurooppa jäätyy.

Hansel-and-Gretel-Witch-Hunters-Wallpaper.jpg


Kuvassa tyypillinen median edustaja, joka pelottelee ahdistavilla pelottavilla jutuillaan.

Kanarenstrom.gif


Oikeastihan golf virta ei voi hidastua koska sen taustalla vaikuttaa maapallon pyöriminen ja mannerten asema. Maapallo pyörii itään ja tämän takia meri pakkautuu länteen. Amerikan manner toimii merivirtoja ohjaavana tekijänä.

gulf-stream.jpg


Lumettomien talvien takana on mitä ilmeisimmin yhtenä tekijänä takana golfvirran lämpeneminen. Kuvan perusteella näyttäisi, että Brittein saarten kohdalla golfvirran vesi on 8 asteista. Norjan kohdalla 6 asteista ja kauimpana pohjoisessa 4 asteista. Golfvirran sanotaan lämmenneen 1,5 astetta, joka on melkoinen määrä prosenteissakin. Asia on tutkittu merieläinten fossiileista ja alueelle ilmestyneistä eteläisistä lajeista. Tiedossa on millaisen merilämpötilan mikin eliö vaatii. Lämpimien merien lajien ilmestyminen pohjoiseen viittaa meriveden lämpenemiseen. Tämä on kuin eräänlainen luonnon oma historiakirjasto. Aikakausista jää aina jäänteitä, joita voidaan sitten lukea.
 
fig5.gif


Euroopan maakaasu tulee alueelta nimeltä west siberian plain.


f6-1.jpg


Yllä olevassa kartassa on siperian ikiroudan paksuus ja sijainti ja lämpötilakin merkitty. Pikku t-kirjain tarkoittaa "mean annual ground temperature". Iso T-kirjain tarkoittaa "permafrost thickness".

Alla taas on kuvattu Venäjän topografia. Kartan oikeassa nurkassa on värien merkitys. Vihreä on 0-50 metriä merenpinnasta.

Russland_topo.png


Itse kukin on varmaankin huuhdellut pakastevihanneksia kuumalla vedellä sihdissä ja huomannut kuinka pakastevihannesten tilavuus vähenee suuresti, että pussillinen pakastevihanneksia onkin sulattamisen jälkeen pieni kasa sihdin pohjalla. Suurin osa arktiksen maaperän tilavuudesta on jäätä, ja kun jää sulaa maaperän tilavuus vähenee suuresti.

maxresdefault.jpg


Kun ikirouta sulaa touhu kaasukentillä menee tämän näköiseksi. Paitsi, että tämä tyttö on alaskassa. Huomannette myös maaston topografisen korkeuden muuttumisen. Tiedostamme myös, että märän mudan alla oleva ikirouta pehmenee, kun se joutuu vapaan veden kanssa tekemisiin. Että tulevina kesinä lienee olevan odotettavissa lisää sulamista ja tätä rataa topografinen korkeus alenee edelleen kohti meren pinnan tasoa.

ueol_03_img0099.jpg


Tämä kuva on west siberian plain. Näyttää aika tasaiselta. Jäisen maaperän ei tarvinne paljoa kutistua sulaessaan, että se on veden alla.

library_008_lg.jpg


Tässä kuvassa on arktiksen puuraja. Voinemme miettiä kumpi ehtii ensin. Arktiksen puuraja rantaviivalle vai rantaviiva puurajalle. 6000 vuotta sitten arktiksen puuraja oli rantaviivalla asti. Lapissa humisi sankat metsät tuntureiden laelle asti. Ja jäämerikin oli kesäisin kokonaan sula. Seikan aiheutti seikka nimeltä Milankovicin jakso.

solsticio_verano2010.jpg


Jääkausien alkamiset ja päättymiset johtuvat siitä, että maapallon kallistumisen kulma vaihtelee. Kun maapallo on pystymmässä vallitsee jääkausi. Kun maapallo on kallellaan vallitsee lämmin kausi. Kun maapallo on kallellaan saavat pohjoisnapa ja etelänapa enemmän aurinkoa. 6000 vuotta sitten lämmin kausi huipentui sillä tavalla, että maapallo oli sekä tavallista enemmän kallellaan, ja että maapallo oli pohjoisen pallonpuoliskon kesän aikana lähimpänä aurinkoa. Yllä olevasta nykyhetkeä kuvaavasta kuvasta näemme, että pohjoisen pallonpuoliskon kesän aikana maapallo on kauimpana auringosta. Eteläisen pallonpuoliskon kesän aikana maapallo on lähimpänä aurinkoa, että heillä lienee olevan kesäisin aika lämmintä. Pidä vaan pintasi antarktis, kyllä se -20 asteen helle kohta helpottaa, kun kesäkin päättyy siellä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum

Jääkaudella siis lämmittävänä tekijänä oli maapallon kulman muutokset. Nykyajalla tekijänä on hiilidioksidipitoisuuden nousu.

solstice2c-524.jpg


Maapallo on sillä tavalla kallellaan, että kesäisin aurinko ei paistakaan päiväntasaajan yläpuolella vaan kääntöpiirin yläpuolella. Pohjoisen pallonpuoliskon kesän aikana aurinko paistaa kravun kääntöpiirin yläpuolella. Eteläisen pallonpuoliskon kesän aikana aurinko paistaa kauriin kääntöpiirin yläpuolella.

ssol.jpg


Pohjoisen pallonpuoliskon kesällä aurinko paistaa suoraan kravun kääntöpiirin yläpuolella. Eli siis meidän kesän aikana kertyy pienoinen lämpövaraus atlantiin, josta piisaa pitkälle syksyyn. Golfvirta taas kuljettaa tämän lämpövarauksen barentsinmerelle joskin golfvirta tietysti jäähtyy jonkin verran matkalla koska ilmat ja vedet ovat täällä jonkin verran kylmempiä ja aurinkokin paistaa loivemmin tänne kauas pohjoiseen.

20120424-124724.jpg


Auringon lämmittävä vaikutus vuorottelee päiväntasaajan ylä- ja alapuolella olevan atlantin välillä. Meidän talven aikana lämpenee kauriin kääntöpiirin vedet ja sitten meidän kesän aikana lämpenee kravun kääntöpiirin vedet. Afrikan rannikkoa ylös ja pohjois-amerikan puolelta koukaten kulkeutuu meille pohjoiseen lämmintä vettä kuljettava merivirta. Jos tähän lisätään ilman kohonnut hiilidioksidipitoisuus, joka estää lämmön haihtumista avaruuteen niin saanemme hieman tehostuneen merivirtalämpövaikutuksen.

http://www.weather-forecast.com/maps/Arctic?symbols=none&type=lapse


Arctic weather map tutkailemalla ei tarvitsekaan ihmetellä miksi Norjassa ja Islannissa on jäätiköitä. Maat näyttävät varsin kylmiltä. Ylängöillä varmaan tuulee jäätävästi.
 
Viimeksi muokattu:
Uskon, että maanpuolustus.netin lukijat varmaankin haluavat tietää aivan kaiken mikä vain liittyy tämän rakkaan naapurimaamme hurjaan meininkiin.

Venäjä kohtaa yhtä aikaa geopoliittisia haasteita ja sen talouden rakenteesta ja sen epäselvästä vallansiirtojärjestelmästä johtuvia haasteita. Ja tämän ohella etenee sellainen ilmiö kuin ilmastonmuutos, joka on vaan kivaa.

6a0133f03a1e37970b01b7c75b5ce0970b-pi


*Jos alla oleva linkki aukesi vanhahtavaan mobiilinäkymään, jossa ei näy yllä olevan kuvan kaltaista eri väristä käppyrää kokeile ottaa selaimestasi mainoksia blokkaava adblock pois päältä ja päivittää sivu.

https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

Maaliskuussa 2015 näyttää siltä, että Jäämeren merijää on tehnyt uuden pienin suurin laajuus-ennätyksen. Ensimmäisen kerran Jäämeren seurannassa Jäämeren suurin laajuus jäi alle 14 miljoonan neliökilometrin. Sittenkin vaikka Grönlannin ja Kanadan välisellä merialueella Jäämeren merijää teki kevättalven laajuusennätyksiä. Kivaa. Merijää oli koko talven noin puolet normaalia pienempi Tyynenmeren puoleisella Japanin pohjoispuolella Ohotanmerellä oho.

http://kuroshio.eorc.jaxa.jp/JASMES/daily/polar/index.html


GW1AM2_20150313B_IC0100_NP.jpg
 
Viimeksi muokattu:
graph.gif


Ihmisiä taisi olla 1900-luvun alussa pari miljardia. Käppyrän mukaan vuonna 1900 ihmisiä voidaan haarukoida olleen 1,5 miljardia. 1 miljardin ihmiskunta ylitti vuonna 1804. 2 miljardia ihmiskunta ylitti kuulemma vuonna 1927.

Go west

Crowed-Train-ride-470x260.jpg


Olemme kuulemma keirooppa. Lännen johtava periaate on nimittäin vapaus.

 
Viimeksi muokattu:
Meillä on puhdasta ilmaa ja puhdasta vettä ja puhdasta maata, mutta niitä on vain tälle meidän väestölle, ei ylimääräisille.

Nostetaanpas koko aihetta ja erityisesti tämä vesivarojen olemassaolo ja riittävyys.

Suomessa tosiaan riittää juomavettä. Olen käsityksessä että meidän vesilakimme eivät rajaa sitä kuka saa hyödyntää juomakelposen vetemme. Mielestäni pitäisi kuitenkin olla niin että Suomen vedet ovat kaikki valtion omaisuutta ja ulkopuolisten pumppaamismahdollisuus on evätty. Joku enemmän tietävämpi vois asiasta valaista, jos olen jotain käsittänyt väärin. En pidä ollenkaan mahdottomana etteikö makeasta vedestä voisi jopa käydä sotaa, kun sen veden saatavuus vähenee. Mitäs porukat on mieltä?
 
Eikös I MMS ollut siirtomaista, II MMS öljystä ja III MMS on ennustettu vedestä-

Kaipa joku voisi väittää noinkin, mutta oma käsitykseni on, että eka oli lähinnä arvovaltakysymys.

Toisen syy lienee puhdas vallanhimo ja ahneus. Öljy oli ainoastaan yksi tarvike muiden joukossa.
 
Öljy ollut pitkään vaurauden tae. Saudi, UAE, USA, Venäjä......
Tulevaisuudessa sen vaurauden tuo vesi. Kanada, Suomi...jne.... (?)
 
Öljy ollut pitkään vaurauden tae. Saudi, UAE, USA, Venäjä......
Tulevaisuudessa sen vaurauden tuo vesi. Kanada, Suomi...jne.... (?)
On hyvin vaikea nähdä vettä minään merkittävänä vientituotteena. Siihen liittyvä pula maailmalla liittyy aina siihen, että sitä käytetään ihan sikana suhteessa varoihin, ei siihen, etteikö sitä olisi lainkaan (esimerkkinä vaikka Kalifornia). Tämä on erona vaikkapa öljyyn siinä mielessä, että esim. Suomella ei kerta kaikkiaan ole maaöljyä lainkaan, ei siis vain liian vähän omaan käyttöön, vaan ei lainkaan. Veden massiivisen kulutuksen korvaaminen ulkoa tuonnilla on hyvin vaikeaa, koska siinä pitäisi siirtää valtava määrä materiaa. Jossain Kiinassa on rakenteilla (jo rakennettu?) kanavia, joilla siirretään vettä sieltä, missä sitä on, sinne, missä siitä on pulaa. Tällainen siirto toimii jotenkin, koska kanavien ollessa valmiita, siinä ei tarvita energiaa siirtämiseen. Suomesta taas ei niitä kanavia voi rakentaa mihinkään sellaiselle alueelle, jossa vedestä olisi pulaa.

Se, mitä vedenpuute voi aiheuttaa, on ihmisten siirtymistä paikasta toiseen. Tosin tuo Kalifornian esimerkki osoittaa, ettei tämäkään tunnu toimivan, vaan ihmiset edelleen muuttavat Kaliforniaan, vaikka siellä on vedestä kova pula.
 
On hyvin vaikea nähdä vettä minään merkittävänä vientituotteena. Siihen liittyvä pula maailmalla liittyy aina siihen, että sitä käytetään ihan sikana suhteessa varoihin, ei siihen, etteikö sitä olisi lainkaan (esimerkkinä vaikka Kalifornia). Tämä on erona vaikkapa öljyyn siinä mielessä, että esim. Suomella ei kerta kaikkiaan ole maaöljyä lainkaan, ei siis vain liian vähän omaan käyttöön, vaan ei lainkaan. Veden massiivisen kulutuksen korvaaminen ulkoa tuonnilla on hyvin vaikeaa, koska siinä pitäisi siirtää valtava määrä materiaa. Jossain Kiinassa on rakenteilla (jo rakennettu?) kanavia, joilla siirretään vettä sieltä, missä sitä on, sinne, missä siitä on pulaa. Tällainen siirto toimii jotenkin, koska kanavien ollessa valmiita, siinä ei tarvita energiaa siirtämiseen. Suomesta taas ei niitä kanavia voi rakentaa mihinkään sellaiselle alueelle, jossa vedestä olisi pulaa.

Se, mitä vedenpuute voi aiheuttaa, on ihmisten siirtymistä paikasta toiseen. Tosin tuo Kalifornian esimerkki osoittaa, ettei tämäkään tunnu toimivan, vaan ihmiset edelleen muuttavat Kaliforniaan, vaikka siellä on vedestä kova pula.
Siirtyminen tapahtuu, jos ei ole varaa tehdä muuta. Meri on monesti aika lähellä ja saahan merivedestäkin juotavaa, hinta 2.5-4kWh/m3 vettä (MITn mukaan), Kalifornian sähkönhinnalla lisähinta siis hieman yli 0.4€/m3. Useimmille länsimaille tuo ei ole mahdoton kustannus.:
desalinationx950.jpg

http://www.technologyreview.com/featuredstory/534996/megascale-desalination/
Tässä artikkelissa on mainittu Israelissa myytävän veden hinnaksi:
"However, Sorek will profitably sell water to the Israeli water authority for 58 U.S. cents per cubic meter (1,000 liters, or about what one person in Israel uses per week), which is a lower price than today’s conventional desalination plants can manage. What’s more, its energy consumption is among the lowest in the world for large-scale desalination plants."
 
Siirtyminen tapahtuu, jos ei ole varaa tehdä muuta. Meri on monesti aika lähellä ja saahan merivedestäkin juotavaa, hinta 2.5-4kWh/m3 vettä (MITn mukaan), Kalifornian sähkönhinnalla lisähinta siis hieman yli 0.4€/m3. Useimmille länsimaille tuo ei ole mahdoton kustannus.:

Jep, eli jos siis kuutiometri riittää viikoksi per nenä, niin tuollaista kustannusta ei joku amerikkalainen perhe huomaisi missään. Ongelmana ei siis ainakaan ole se, mistä saadaan tarpeeksi vettä kotitalouskäyttöön, vaikka se saattaakin jäädä ongelmalliseksi, miten suurkuluttajille (maatalous, teollisuus) saataisiin vettä. Joka tapauksessa on selvää, että makean veden rahtaaminen paikasta toiseen muuten kuin ehkä kanavia pitkin gravitaation avulla ei ole järkevää verrattuna tuohon desalinaatioon.

Muuten noista Israelin luvuista laskeskelin, että vuonna 2020 he tuottaisivat tarpeeksi makeaa vettä 14 miljoonalle ihmiselle (oletuksella kulutus 1000 litraa viikossa) eli siis yli oman kotikäyttötarpeensa.
 
Back
Top