Maamiinojen korvaaminen uusilla aseilla

Viuhkapanosta hainkin. Välttämättä pelkkä hauli ei avannut näkemystä tarpeeksi. Pelkällä tulostettavalla muovi kuorella ei nyt vahinkoa saada aikaiseksi.
Monimuotoisempaa muotoilua ja koko luokkaa. Tarvetta on pienemmällä sekä isommallekin viuhkalle jonka voisi lisäämällä taikka vähentämällä rak paketteja rakentaa.

Esimerkiksi
Oksiin kiinnitettävät mahdollistaisivat ylhäältä alaviistoon viuhkan saaden saman vaikutuksen kuin hyppy/drone panokset. Joissa on kyllä laaja kartio mallinen vaikutus alue. Tämä menee osittain hukkaan metsämaastossa ja altistaa myös omia osumille.
Tiheässä metsässä myös laajat vaakatason viuhkat menee hukkaan kun pysähtyvät puihin ja toiminta on hajautettua. Pienempiä käsikranaatin tehoisille suunnatuille olisi tarvetta.

Aukean ,tie uran suuntaisesti puunrunkoon voisi sitten laittaa useamman nykyisen viuhkapanoksen tehoisen. Vain mielikuvitus on noissa rajana.
Räjähtävä pahka olisi kieltämättä naamioinnin kannalta erinomainen.
 
Kyllä ne oli vrp:t tähysteisinä pehmeitä maaleja vastaan. Erinomainen peli se siinä siinä käytössä onkin. Putkimiinat käytännössä aina passiivisina. Ja siihen putkimiina on parempi kuin viuhka.

Usko pois. Viuhkan tyyliin tehty miina on huomattavasti kalliimpi kuin teräskuori ja r-aine. Pelkästään hauliksi tehty teräs on 3-4x kalliimpaa kilohinnaltaan, kuin valettu tai taottu teräskuori. Toki, jos rahaa löytyy, saadaan siitä tehokkaampi. Volframihauleilla vielä entisestään tehokkaampi.
Ihanko oikeasti esität ettei PV:lle ole varaa hankkia teräshauleja? Teräksen hinta on täysin mitätön osanen miinan hinnassa.

Lisäksi on hyvä muistaa ettei itsenäisen Suomen historiassa ole ollut tilannetta, jossa sodan ajan tehtävissä olisi oikeasti voitu laajassa mitassa valita käytetäänkö tähysteisenä viuhkaa vai putkimiinaa. Viuhkapanoksia on hankittu merkittäviä määriä vasta silloin, kun putkimiinat jo poistettiin. Varusmieskoulutuksessa on saattanut syntyä väärä käsitys käytettävissä olevan materiaalin määrästä.
 
Tässä miinakeskustelussa on suhteellisuudentaju ollut kateissa alusta asti. Jos vaiht
oehtoina on täysin brutaalisti käyttäytyvän vihollisen etenemisen pysäyttäminen kautta se riski että sodan jälkeen muutama marjanpoimia voi huonolla onnella menettää jalkansa, niin ei pitäisi olla vaikeuksia päättää kumman vaihtoehdon valitsee.
 
68:n sirpaloituminen oli tasaisempaa ja sirpaleet keskimäärin suurempia kuin 43:ssa. Jälkimmäinen tuotti hyvin suuria sirpaleita ja toisaalta pölyä. Silti myös 68 oli nykyaikaisiin esisirpaloituihin ratkaisuihin verraten hyvin vaihteleva sirpalekuvioltaan.

Jos PV:lle tuotetaan rauhan aikana mitä tahansa miinoja, niin ne ovat satavarmasti IM-luokiteltuja. Mahdollinen sodan aikainen tuotanto voi sitten vetää mutkia suoriksi.

Kuten aiemminkin on tullut todettua, niin ympyräsektoriin vaikuttavalle miinalle on paikkansa, mutta pääsäännöksi siitä ei ole. Suurimmassa osassa tilanteita riittäisi 60-90-asteen vaikutussektori. Mainostin tuolla jossain edellä kotimaista kokeellista putkimiinan seuraajaa vuosituhannen vaihteen tienoilta. Tai siis sellaiseksi sitä oli kehitelty. Siinä oli kahteen puolisylinteriin jakautuva rakenne, jolloin puun kylkeen, tai rakenteeseen kiinnitettäessä ei puolet tehosta mennyt aina haaskuuseen, vaan sen saattoi käyttää toisaalla. Itse lähtisin kehittelemään ratkaisua tuon ja kevyemmän viuhkapanoksen yhdistelmähankinnalla. Molemmat pelittäisivät samalla vetosytytimellä.
En nyt löytänyt hakemaani materiaalia noista miinoista (oli kuvia kerätyistä sirpaleista jne.), joten voi hyvin olla että olet oikeassa. Muistaakseni 68-mallisenkin sirpaloitumisessa oli ongelmia.

Joka tapauksessa uusissa miinoissa pitää ehkä jotain ersatz-ratkaisuja lukuunottamatta katsoa tosiaan eteenpäin, ja tuo puolitettava putkimiina olisi varmasti hyvä. Itse lisäisin valikoimaan jonkinlaisen modernimman polkumiinan, koska niilläkin on vissi paikkansa.

Yleisen ase- ja asejärjestelmäoppaan mukaan nykyiset sopimukset velvoittavat, että jalkaväkimiinassa on oltava vähintään 8 grammaa metallia raivaamisen helpottamiseksi. Tämä siis jättää valikoimasta pois mahdolliset lasikuoret sytyttimistä ja esim. radioaktiivista lasia II maailmansodan saksalaismiinojen tapaan käyttävät, geigermittarilla paikannettavat miinat eivät myöskään sovellu.
 
Back
Top