Merivoimien alusten tulevaisuuden näkymien pohtiminen vuoden 2030 jälkeen (minkälaisia aluksia, määrät, aseistukset jne.) on kieltämättä mielenkiintoista mietittävää.
Asiaa voi hahmottaa puolustusministeriön Laivue 2020 julkaisusta.
Laivue 2020
Laivue 2020 -hankkeen alukset muodostavat tulevaisuuden puolustusvoimien merellisen suorituskyvynrungon.
Niiden suorituskyvyn on suunniteltu olevan käytössä 2050-luvulle asti.
Alusten pääominaisuuksia ovat kyky ympärivuotiseen ja pitkäkestoiseen läsnäoloon merellä kaikissa Itämeren sää- ja jääolosuhteissa, merioperaatioiden johtamiskyky, pintatorjuntakyky avomerelle, merimiinoittamiskyky sekä sukellusveneentorjuntakyky.
Merivoimien aluskaluston muutos
Merivoimien suorituskyky heikkenee 2020-luvun puolivälissä merkittävästi, koska jo poistuneen miinalaiva Pohjanmaan lisäksi neljän Rauma-luokan ohjusveneen ja kahden Hämeenmaa-luokan miinalaivan elinkaari päättyy vuosina 2022–2025.
Alusluokat on peruskorjattu kertaalleen eikä niiden elinjakson pidentämiselle ole kustannustehokkaita ratkaisuja.
Nopea teknologinen kehitys edellyttää taistelualuskaluston jatkuvaa ylläpitoa.
Sota-aluksia voidaan ylläpitää kustannustehokkaasti noin 15 vuotta, minkä jälkeen niille on tehtävä suorituskyvyn ylläpitämiseksi peruskorjaus.
Peruskorjaus käsittää yleensä kalliiden sensori- ja asejärjestelmien uusinnan joko kokonaan tai osittain.
Itse aluksesta uusitaan viesti- ja navigointilaitteita, koneistoja ja putkistoja sekä mahdollisesti osia rungosta.
Teknisen kunnossapidon ja ylläpidon kustannukset alkavat kasvaa merkittävästi sota-aluksen lähestyessä elinkaarensa loppua.
Yleensä sota-aluksen kustannustehokas tekninen elinjakso kestää modernisoinnin ja peruskorjauksen jälkeen toiset 15 vuotta.
Merivoimien taistelualuskalusto koostuu vuoden 2025 jälkeen uusista Laivue 2020:n aluksista, peruskorjatuista Hamina-luokan ohjusveneistä, peruskorjatuista Pansio-luokan miinalautoista ja Katanpää-
luokan miinantorjunta-aluksista.
Peruskorjatut Hamina-luokan ohjusveneet säilyttävät nykyiset suorituskykynsä.
Peruskorjauksen yhteydessä alusluokalle luodaan lisäksi kevyen torpedojärjestelmän avulla kyky sukellusveneen torjuntaan.
Hamina-luokan ohjusveneillä ei voida operoida pitkiä aikoja saariston suojan ulkopuolella.
Toimintaa rajoittavia tekijöitä ovat alusluokan henkilöstön määrä sekä välttävä kyky operoida jääolosuhteissa ja kovassa merenkäynnissä.
Hamina-luokan ohjusveneiden elinjakso päättyy 2030-luvulla.
Miinalautoilla täydennetään miinanlaskukykyä ja miinantorjunta-aluksilla varmistetaan omien taistelualusten ja kauppameriliikenteen käyttämän väylästön kulkukelpoisuus.
Kaikilla alusluokilla on omat roolinsa ja ne muodostavat yhdessä meritorjuntaohjuspattereiden ja rannikkojoukkojen kanssa kokonaisuuden, joka vastaa merivoimien tehtäviin.