Salli mun nauraa
! Oletko koskaan kuullut sanontaa että " ei korppi korpin silmää noki"? Jo ajatuskin siitä että meillä suomessa ei olisi virkamieshallinnossa lainkaan korruptiota tai mitään kotiinpäinvetämistä luo epäuskoa. Suomessa on todettu olevan piilokorruptiota ja rakenteellista korruptiota juuri hankkeiden ja virkanimitysten kanssa. Tämä näkyy jatkuvasti lehtien palstoilla ja suurin osa jää piiloon, koska eihän kukaan koskaan myönnä sellaista olevan.
Kanki tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä 5 kk ehdolliseen. Kanki ei ollut systeemiä luonut, mutta oli systeemin hyväksyjä ja hyväksikäyttäjä. Se on rikos.
– On selvää, että Nuorisosäätiön tukikäytäntö ei ole syntynyt Kaikkosen toimiessa hallituksen puheenjohtajana. Kaikkonen on kuitenkin hyväksynyt aiemmin omaksutun – ja itselleen edullisen – käytännön jatkumisen, oikeus perustelee.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/an...ustuomio/e95bd9e5-7168-377d-80b0-96dad7ec878a
Varsin erikoiselta kuullostaa sinun suustasi että kyseenalaistat oikeuslaitoksen tuomion ja sen riippumattomuuden Suomessa. Se viittaa populistiseen näkökulmaan, jossa tarkoitus pyhittää keinot- on säännönmukainen tapa toimia. Halla-Aholaisten kommentteja kun kuuntelee niin sama laulu roikaa kuin Unkarin Fidesz- tai Puolan Laki ja oikeus puolueiden toiminnassa. Jokainen voi päätellä noista maista että mitä on tapahtunut viranomaisten ja poliitikkojen valvonnalle. Kun valvontaa ei ole, mm. korruptio ryöstäytyy käsistä, kuten Venäjällä.
Jos tätä puolustusalaa kerran tunnet niin varmasti tiedät millaisessa kuplassa siellä eletään? Samanlailla eletään muissakin viranhaltijakoneistoissa ja siellä sisäinen kuri ja pelko ovat ne jotka patoavat ulostuloja tehokkaasti. Laumakuri on aika ehdoton ja se tulee tiukasta hierarkiasta sääntöineen ja sisäisine rangaistuksineen. Hyvin, hyvin harvassa ovat ne yksilöt, jotka uskaltavat tämän muurin yli kiivetä.
Sen jälkeen tulevat seuraukset ovat yksinkertaisesti hylkiön ja petturin maine ja oman uran loppuminen tyystin valtionkoneiston palveluksessa. Joissain tapauksissa seuraa syyte vähintään vaitiolosäännösten rikkomisesta tai muusta syystä, joka kaivetaan kaivamalla esiin. Valta-aseman väärinkäyttäminen ja epätasapuolinen kohtelu on hyvin helppoa kun on vahva linjaorganisaatio. Olen henkilökohtaisesti saanut maistaa tätä kun luonteelleni on ominaista epäkohtiin puuttuminen. Pomoa vastaan nouseminen on aina näissä piireissä tietty riski, jos organisaation sisällä turvaudutaan pelkojohtamiseen ja sisäisiin varoituksiin tai muihin sanktioihin herkästi.
Valtio ja viranhaltijat eivät unohda koskaan vihollisiaan.
Huolenaiheena tietyt toimialat ja hankintamenettelyn vaiheet
Julkisia hankintoja pidetään hyvin haavoittuvaisena korruptiolle, väärinkäytöksille ja hyvä veli -verkostoille. Tietyillä sektoreilla korruptiota esiintyy enemmän kuin toisilla. Ongelmia esiintyy erityisesti rakentamista ja IT-hankintoja koskevissa projekteissa, selviää Poliisiammattikorkeakoulun viimevuotisesta tutkimuksesta. Nämä toimialat tunnistettiin riskialttiiksi myös korruptiota julkisissa hankinnoissa tarkastelleessa oikeusvertailevassa tutkimuksessa "Warning on Crime". Euroopan komission rahoittamassa hankkeessa vertailtiin julkisiin hankintoihin liittyviä korruptioriskejä 25 EU:n jäsenvaltiossa sekä näissä maissa käytössä olevia korruption torjunta- ja valvontakeinoja.
Vaikka merkkejä lahjonnasta julkisissa hankinnoissa onkin jossain määrin havaittavissa, suurimpana huolena julkisissa hankinnoissa ovat kuitenkin käytännöt, joilla pyritään edistämään tietyn toimittajan valintaa. Korruption tunnistaminen ei aina ole helppoa ja virkamiesten ja elinkeinoelämän edustajien välisen hyväksyttävän ja epäeettisen verkostoitumisen välinen rajanveto on vaikeaa. Korruptioasiantuntijoiden mukaan eturistiriitoja ja hyvä veli -verkostoon perustuvaa toimintaa esiintyy erityisesti kunnissa. Usein kunnalliseen päätöksentekoon osallistuu pieni, aktiivinen ryhmä henkilöitä, jotka ovat asuneet ja työskennelleet samassa kunnassa vuosien ajan.
Ei ole myöskään tavatonta, että pienissä yhteisöissä julkisista hankinnoista päättämiseen tai niiden valmisteluun osallistuu henkilöitä, joiden oma, heidän lähisukulaisensa tai ystävänsä yritys osallistuu tarjouskilpailuun.
Korruptiolle alttiimpia hankintamenettelyn vaiheita ovat hankinnan suunnitteluvaihe ja toisaalta itse hankintasopimuskausi. Hankinnan suunnitteluvaiheessa riskejä liittyy erityisesti siihen, kilpailutetaanko hankintaa ylipäätään vai tehdäänkö se suorahankintana. Toisaalta myös tarjouskilpailussa voidaan tavoitella tiettyä tarjoajaa tai tuotetta asettamalla tarjoajien soveltuvuusvaatimukset, hankinnan kohteen vaatimukset ja vertailukriteerit muita yrityksiä syrjivästi. Kyseenalaista toimintaa esiintyy myös sopimuskauden aikana esimerkiksi tekemättömän työn laskuttamisena sekä työn määrää ja kustannuksia lisäävien sopimusmuutosten tekemisenä.
Korruption valvontaa parannettava
Korruptiota ei nähdä vakavana uhkana Suomessa, eikä meillä ole valvontaviranomaista, jonka tehtävänä olisi erityisesti valvoa tai ehkäistä korruption esiintymistä julkisissa hankinnoissa. Keskusrikospoliisilla on korruption valvontaan ja ehkäisemiseen liittyviä tehtäviä, mutta tehtävien hoitamiseen on kuitenkin osoitettu hyvin rajalliset resurssit.
Koska korruptio on luonteeltaan piilorikollisuutta, on useilla eri toimijoilla, kuten yritysten ja julkishallinnon sisäisellä tarkastuksella ja medialla tärkeä rooli korruption paikallistamisessa ja ehkäisemisessä. Viime vuosina eräiden journalistien poikkeukselliset tutkimustaidot sekä kiinnostus korruptiota ja korruption torjuntaa kohtaan ovat olleet ratkaisevassa asemassa monien julkista sektoria koskevien tutkintojen käynnistämisessä. Toisaalta korruptioepäilyjä paljastuu myös verotarkastusten ja yritysten tai julkisyhteisöjen sisäisten tarkastusten yhteydessä.
https://www.haaste.om.fi/fi/index/l...lkisiinhankintoihinliittyykorruptioriski.html
Muutama muistutus vielä(ja niitä riittää googlettamalla):
Tullin pääjohtaja virkarikostuomiostaan: "Olen suuresti yllättynyt" – Käräjäoikeuden mukaan ei piitannut lainsäädännöstä
Syyttäjä kertoo olevansa tyytyväinen Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen tuomioon. Puolustus aikoo tutustua oikeuden ratkaisuun huolella.
https://yle.fi/uutiset/3-10190352
Lemmenjoen kohuharjoituksesta 3 000 euron sakot Karjalan lennoston ex-komentajalle – oli humalassa, nöyryytti alaisiaan ja vieraita
Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen sai sakkoa, koska hän viivytti tutkinnan aloittamista Markus Päiviön rikosepäilyistä.
https://yle.fi/uutiset/3-10845873
Suomelle tuomio Suuripään oikeudenkäynnistä
Korkein oikeus tuomitsi Suuripään sakkoihin lahjusrikkomuksesta kesäkuussa 2002. Tuomio koski tapausta, jossa Suuripää oli hankkinut poliisirallia varten mainoksia muun muassa ministeriölle ATK-laitteita toimittavalta yritykseltä. Syytteet oli hylätty aikanaan Helsingin hovioikeudessa mutta korkein oikeus muutti tätä päätöstä.
https://yle.fi/uutiset/3-5487502