Puranen sanoo: "Hankintapäätöstä tehtäessä on myös arvioitava kandidaatteja käytössä olevien konemäärien ja käyttäjäyhteisön laajuuden näkökulmasta kalustollemme suunnitellun, 2060-luvulle ulottuvan elinkaaren aikana. Muut käyttäjämaat ovat jakamassa kustannuksia kanssamme"
Tartutaanpa tähän "muut käyttäjämaat ovat jakamassa kustannuksia" toteamukseen:
Gripen: Ruotsi ja Brasilia käyttäjinä. Siinä ei paljon kustannuksia jaeta. Ainoastaan jos Intia valitsee Gripenin, niin kustannusten jakamisella on merkitystä.
Typhoon + Rafale: 2040 on jo kokonaan uusi hävittäjätyyppi käytössä Saksalla ja Ranskalla + ehkä muilla kumppanimailla. Halu kehittää Typhoonia tässä kohtaa lienee aika lähellä nollaa ja nimenomaan vuoden 2040 paikkeilla sitä HX Mid-Life Updatea kaivattaisiin kipeimmin.
Super Hornet: Myös poistuva malli 2040 paikkeilla. Käyttäjinä vain USN ja Australia? Jos Kanada valitsee Super Hornetin, niin voidaan jotain vetoapua saada, mutta huonolta näyttää.
F-35: Käyttäjinä Australia, Tanska, Israel, Italia, Japani, Hollanti, Norja, Etelä-Korea, Turkki, USA
Lienee selvää, missä vaihtoehdossa kustannusten jakamisella on todellista merkitystä. Kun vielä on todettu, että hankinnan evaluaatiossa suorituskykyä ei painoteta hinnalla, vaan ainoastaan suorituskyky pisteytetään, niin Gripen lienee auttamattomasti ulkona. Kyllä alkaa tuntua, että tässä on tarjouspyyntö rakennettu siten, että siitä voi tulla vain yksi voittaja, muut vaihtoehdot ovat vain kirittäjiä. Jos ei tämä yksi voittaja karsiudu kisasta elinkaarikustannusten johdosta.