Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Missä?
Itse olen nähnyt vain esim. HS:n kolumnissa tuontyyppistä kuviota. En selkeästi seuraa riittävän laaja-alaisesti erilaisia keskusteluja.
Saattoi muuten hyvinkin olla niin, että puolustusministerillä oli jykevätekoinen selkänoja mallia ylipäällikkö. Selittäisi tästä paljon.
Totuus oli sitten ulkona.
Näkökulma: Kenraali Rädyn kohtalon ratkaisi presidentti Niinistö
Torstai 10.9.2015 klo 16.54
Puolustusministeriön kansliapäällikön nimityskiistassa on yksi, kenties tärkein seikka, jäänyt huomaamatta. Se on tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielipide, kirjoittavat Iltalehden Olli Ainola ja Juha Ristamäki.
Presidentti ei nimitystä tee, mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana ja puolustusvoimien ylipäällikkönä hänen sanansa painaa. Puolustusministeriön kansliapäällikön pitää olla niin sanotusti presidentin mies.
Jotta voi ymmärtää Sauli Niinistön mahdin tänään tehdyssä kansliapäällikkönimityksessä, pitää palata reilun vuoden takaisiin tapahtumiin.
Maaliskuussa 2014 Suomen puolustusvoimien komentajaksi nimitettiin kenraali Jarmo Lindberg.
Lindberg ei ollut komentajapelin suosikki, hänen valintansa oli yllätys. Komentajapelin suosikki oli kenraali Arto Räty. Sama Räty, jonka jatkon puolustusministeriön kansliapäällikkönä puolustusministeri Jussi Niinistö tänään lopetti.
Suosikki ulos
Kenraali Räty oli hallituksen suosikki uudeksi puolustusvoimien komentajaksi. Virkaan valittiin kuitenkin Jarmo Lindberg.
Kuka voi torpata hallituksen ehdokkaan? Vain yksi taho, nimittäin nimityksen tekevä tasavallan presidentti.
Lähde puolustushallinnon sisältä kertoo, että Sauli Niinistö oli hyvin selvästi ilmaissut, että Arto Räty ei hänelle käy. Tiedon vahvisti Iltalehdelle lähde hallituspiireistä. Niinistö nimittikin Lindbergin puolustusvoimien komentajaksi 7. maaliskuuta 2014.
Kenraali Räty on nyt tullut kahden Niinistön tyrmäämäksi.
Presidentti Sauli Niinistön tumma varjo taustalla selittää, miksi puolustusministeri Jussi Niinistö on julkisuudessa venkoillut kansliapäällikkönimityksensä kanssa. Ministeri Niinistön
toimintaa ovat ihmetelleet upseerit, entiset puolustusministerit ja muut poliitikot, media ja varmaan kansalaisetkin.
Mutta ministeri ei ole voinut puhua: eihän hän ole voinut suoraan sanoa, että Rätyä ei voi nimittää tasavallan presidentin takia. Presidentti Niinistö oli kertaalleen kääntänyt peukalonsa alaspäin Rädyn kohdalla.
Stubbin veto
Voi vaan kuvitella, millaisia otsantykytyksiä Mäntyniemen herralle on tullut, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb otti kansliapäällikkönimityksen pöydälle. Joko Stubb ei tiedä
presidentin tahtoa tai sitten hän teki pöydällevedon piruuttaan. Kokoomuksen kärkihahmojen välejä ei pidetä parhaina mahdollisina.
Miksi presidentti Niinistö ei taannoin halunnut nostaa kenraali Rätyä puolustusvoimien komentajaksi, siitä ei ole varmaa tietoa.
Räty on vahvasti meritoitunut kenraali. Mutta hän on kulmikas ja omapäinen. Rädyllä on myös hieman renessanssiruhtinaan piirteitä: omat saunaseurat, metsästysporukat ja golf-turnaukset. Ehkä Räty on Niinistön mielestä liian Nato-suuntautunut.
Rädystä kerrotaan, että hän olisi puhunut alentuvaan tyyliin ministeri Jussi Niinistöstä ja perussuomalaisista. Se oli tietysti viimeinen niitti, että ura puolustusministeriössä oli ohi.
Kansliapäälliköksi valittu kenraali Jukka Juusti on vähemmän särmikäs ja yhtä lailla monipuolisesti ansioitunut kuin Rätykin. Juusti ja Räty olivat kerran aiemminkin kilpasilla korkeasta virasta: Euroopan puolustusviraston materiaalijohtajan tehtävästä. Silloinkin voiton vei Juusti.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091020327535_uu.shtml
Jos tulisi nimitetyksi ministeriksi niin ensimmäinen tehtävä on laittaa omat miehet avainpaikoille. Eihän sitä mistään tule mitään, jos avainpaikkoja hallitsee vihollisen puolella olevat. Ministerin hallinnoimisyritykset menisivät naurettaviksi mikäli ministeri ei heti alkuun potkisi vihollisen hallintoa edustavat pihalle ja laittaisi omat miehet niihin. Sehän on vallankäytön ihan perusoppeja.
Jos tulisi nimitetyksi ministeriksi niin ensimmäinen tehtävä on laittaa omat miehet avainpaikoille. Eihän sitä mistään tule mitään, jos avainpaikkoja hallitsee vihollisen puolella olevat. Ministerin hallinnoimisyritykset menisivät naurettaviksi mikäli ministeri ei heti alkuun potkisi vihollisen hallintoa edustavat pihalle ja laittaisi omat miehet niihin. Sehän on vallankäytön ihan perusoppeja.
"En syytä Arto Rätyä julkisuuspelistä" – puolustusministeri avasi kohunimitystään
Puolustusministeri Jussi Niinistö kiisti linjaerimielisyyksien vaikuttaneen kansliapäällikkönimitykseen.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on avannut perustelujaan liittyen kohuttuun puolustusministeriön kansliapäällikkönimitykseen. Valtioneuvosto hyväksyi tänään istunnossaan ministeriön uudeksi kansliapäälliköksi Niinistön esityksestä ministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön Jukka Juustin.
Niinistön esitys on herättänyt laajalti kummastusta, koska nykyinen kansliapäällikkö Arto Räty olisi halunnut jatkaa tehtävässään ja monet tahot olisivat pitäneet häntä Juustia pätevämpänä virkaan.
Puolustusministeri Niinistö perusteli Juustin valintaa tänään tiedotustilaisuudessa puolustusvoimien isoilla materiaalihankinnoilla. Tilaisuudessa jaettiin myös asiaa koskeva esittelymuistio, jossa on vertailtu Rädyn ja Juustin ansioita.
– Jukka Juustilla on niin teknologian ja puolustusmateriaalin kuin sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiseen liittyvää johtamisosaamista, Niinistö painotti tiedotustilaisuudessa.
Niinistön mukaan kyse ei ollut puoluepolitiikasta ja hän kiisti linjaerimielisyydet Rädyn kanssa. Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa kuitenkin pitäneensä ongelmallisena Rädyn tuloa julkisuuteen nimitysasiassa.
Niinistö kiisti kuitenkin syyttävänsä Rätyä julkisuuspelistä:
– En syytä Arto Rätyä julkisuuspelistä, koska hän on luonnollisesti halunnut puolustaa kansliapäällikön paikkaansa. Mutta se ei saa minua muuttamaan päätöstäni, joten siinä mielessä se oli turhaa enkä tietenkään voinut julkisuudessa aiemmin mainitsemistani syistä kertoa perusteitani tarkemmin.
Niinistö on korostanut aiemmin useaan otteeseen, ettei voi avata keskeneräisen asian perusteluja.
Niinistön halua nimittää Rädyn sijaan Juusti on kummasteltu niin hallituskumppanien piiristä kuin muiltakin tahoilta. Upseeriliiton kritiikin Niinistö kuittasi tilaisuudessa näin:
– Luonnollisesti edunvalvontajärjestönä Upseeriliitto kantoi huolta kadettitaustaisen jäsenensä osallistumisesta tähän kansliapäällikkökisaan. Eli ymmärrän sen tältä taustalta käsin. Mutta kyllä täytyy Upseeriliitollekin lähettää viesti, että jos on kyseessä siviilivirka, niin 70-luvulla käyty kadettikoulu ei voi ajaa kaikkien muiden ansioiden edelle.
Räty on käynyt kadettikoulun toisin kuin Juusti. Niinistö painotti tilaisuudessa kuitenkin, että puolustusministeriön kansliapäällikön virka on vuodesta 1994 lähtien ollut siviilivirka.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/jussi niinisto arto raty-40729
Tätä ei ole varmaan vielä tähän ketjuun isketty, toiseen kylläkin:
http://www.suomensotilas.fi/alamoloa-ja-faktoja-kansliapaallikkovalinnasta/
Antaa vähän kuvaa ministeriön sisäisesta taistelusta paikkojen jaossa.
Tätä ei ole varmaan vielä tähän ketjuun isketty, toiseen kylläkin:
http://www.suomensotilas.fi/alamoloa-ja-faktoja-kansliapaallikkovalinnasta/
Antaa vähän kuvaa ministeriön sisäisesta taistelusta paikkojen jaossa.
Ennustan että oli Pyrroksen voitto.Perussuomalaisilla on varaa olla jalomielisiä. Voittajan on helppo hymyillä!
Knuuti on kirjoitellut tästä "siviili päälliköksi" teemasta vaikka kuinka monta kertaa.Tätä ei ole varmaan vielä tähän ketjuun isketty, toiseen kylläkin:
http://www.suomensotilas.fi/alamoloa-ja-faktoja-kansliapaallikkovalinnasta/
Antaa vähän kuvaa ministeriön sisäisesta taistelusta paikkojen jaossa.
Knuuti on kirjoitellut tästä "siviili päälliköksi" teemasta vaikka kuinka monta kertaa.
Muistellaan että kun virkaan erittäin kelpoinen siviili Pauli Järvenpää oli ehdolla Halonen torppasi hänet liian Nato-mielisenä.
Vaikka Knuuti nyt ratsastaa siviili-sotilasteemalla, nyt ei ole kyse siitä, vaan ihan muusta. Koulussa sitä kutsuttaisiin koulukiusaamiseksi.
Juuri näin. Siivihommissa pidetään maksimisitoumuksena seitsämää vuotta. Siinä ajassa henkilö kykenee antamaan organisaatiolle kaiken osaamisensa ja toisaalta saanut tehtävästään maksimaalisen lisän omaan karriääriinsä. Sotilaspuolella hierarkia on niin korostunutta että siellä oikeasti kyvykkään henkilön tulee päästä uusiin tehtäviin paljon nopeammin. Tässä erityisessä tapauksessa kysymys on samalla myös poliittisesta virasta jonka määräaikainen kierto on ministerin vaihtuessa luonnollinen asia.Ketä kiusattiin? Ja eikös Rädylle luvattu viisivuotiskausi toteutunutkin? Intin tehtäväkierto on monesti vielä vilkkaampaa.
Presidentti vahvistaa; kaima on itsepäinen mies
Presidentti sanoo lukeneensa tarkasti myös puolustusministeri Jussi Niinistön haastattelun, joka julkaistiin Iltalehden verkkosivulla nimityksen jälkeen. Siinä puolustusministeri totesi olevansa itsepäinen mies.
– Sen uutisen voin kyllä vahvistaa, presidentti Niinistö toteaa.