Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Jaa-a. Itse veikkaan että Venäjä ei nykyisillä korteillaan lähde katsomaan onko se viides artikla bluffia vai ei.Mitenkäs se sitten menee kun ollaan naton jäseniä ja joudutaan sotaan, apua tulee vain nimelliseti niin haastammeko ne oikeuteen vai julistetaanko sota.
Ole hyvä:
Kyllä, 80-luvulla syntyneenä en ole päässyt kunnon aivopesun kohteeksi. Tunnistan toki ilmankin sen, että valtiot eivät ole "hyviksiä" tai "pahiksia". Nato-maat ovat kaikesta huolimatta se viiteryhmä jossa näen meidät tulevaisuudessa.
Et ole kuullut ihmisten juurikaan puhuvan itäisestä uhasta, NATO-vastaisuus perustuu joihinkin Vietnam-traumoihin, etkä tunnista joutuneesi aikalaistesi kanssa aivopestyiksi?Älä huoli. En minäkään joutunut minkään aivopesun kohteeksi vaikka 70-luvulla synnyinkin. Tai ainakaan kukaan jonka tunsin ei sellaista aivopesua huomannut. Oikeastaan ensimmäisen kerran kun asiasta alettiin puhumaan laajalti oltiin jo 2010-luvulla. Hämmästyttävää kyllä, kukaan, jonka tunsin tuolta ajalta ei kaiken aikaa puhunut NL:n ja Venäjän uhasta. Koskaan eläessäni en ole kuullut niin paljon itäisestä uhasta kuin viimeisen muutaman vuoden aikana.
Edelleen väitän, että NATO:n kriittisyyden perusta ei ole missään info-operaatiossa, vaan yleisessä tietämyksessä Jenkkien perseilyistä viimeisen 80 vuoden aikana. Ja niin kauan kuin asia kuitataan vain jonkinlaisena "kansan reaktiona info-operaatioon vuonna 1960" (sivumennen sanoen kansan, joka inhoaa itäläisiä) niin ei tule mitään.
Ei minua tarvitse vakuuttaa. Vain se 60% kansasta. Ja niin kauan kuin NATO:n kannattajien pääargumentti on "me olemme oikeassa ja te olette tyhmiä infouhreja" niin ei tule mitään.
Tiedotusvälineet, opettajat kouluissa ja poliitikot välttelivät vuosikymmeniä itäisestä uhasta puhumista ja keskittyivät "amerikkalaisten perseilyihin".Et ole kuullut ihmisten juurikaan puhuvan itäisestä uhasta, NATO-vastaisuus perustuu joihinkin Vietnam-traumoihin, etkä tunnista joutuneesi aikalaistesi kanssa aivopestyiksi?
Haha aika vitun ironista.
Et ole kuullut ihmisten juurikaan puhuvan itäisestä uhasta, NATO-vastaisuus perustuu joihinkin Vietnam-traumoihin, etkä tunnista joutuneesi aikalaistesi kanssa aivopestyiksi?
Haha aika vitun ironista.
Tuliko uutisena että 60, 70 ja 80 -luvuilla Neuvostoliiton uhkaa tietoisesti vähäteltiin ja Yhdysvaltoja demonisoitiin tiedotusvälineissä ja oppilaitoksissa? Voisiko olla, että tuolle propagandalle vuosikymmeniksi altistuneiden ihmisten (eli sen"valtaosan" kansasta) näkemyksiin tuo mielipiteiden muokkaus vaikuttaa vieläkin?Ironiasta en tiedä, mutta on aika raju väite sinulta kertoa kokonaisen sukupolven, mistä et ilmeisesti ikäsi puolesta mitään tiedä, joutuneen aivopestyksi.
No. Valtaosa kansasta vastustaa NATO:a nykyäänkin. Ilmeisesti aivopesu toimii kaiken aikaa.
Montako sukupolvea menee mielestäsi, ennen kuin "oikea ajattelu" voittaa?
Tuliko uutisena että 60, 70 ja 80 -luvuilla Neuvostoliiton uhkaa tietoisesti vähäteltiin ja Yhdysvaltoja demonisoitiin tiedotusvälineissä ja oppilaitoksissa? Voisiko olla, että tuolle propagandalle vuosikymmeniksi altistuneiden ihmisten (eli sen"valtaosan" kansasta) näkemyksiin tuo mielipiteiden muokkaus vaikuttaa vieläkin?
Itse olen hyvin vahvasti sitä mieltä että vaikuttaa, tiedostavat nämä itse sen tai eivät. Gallupit luultavasti muuttuvat sitä mukaa kun tuosta porukasta lähtee väkeä.
Eipä pääse yleistämään. Itsekin Neuvostoliitossa muutamaan otteeseen käyneenä asia oli varsin kirkas mitä tuli itäisen naapurimme niin moraaliseen rappioon kuin normaalin oikeusvaltion puuttumiseen. Muurien murtaminen ei kyllä pyyhkinyt näitä epäluuloja ja kuten nyt näemme - ei ne mihinkään kadonneetkaan. Enemmänkin tämän läntisen olemassaolon erinomaisuuteen on tullut sittemmin hieman varauksia kun tuolloin se oli ainoa mahdollinen vaihtoehto.Voisiko olla, että tuolle propagandalle vuosikymmeniksi altistuneiden ihmisten (eli sen"valtaosan" kansasta) näkemyksiin tuo mielipiteiden muokkaus vaikuttaa vieläkin?
Niin, eihän mm. Puolustusvoimat joutunut kuin monen vuosikymmenen ajan poliittisten suhdanteiden vuoksi valehtelemaan kansalle siitä sotilaallisesta pääuhkakuvasta, jota varten koko sotilaallinen maanpuolustuksemme oli suunnattu. 1980-luvun loppuun asti se virallinen uhkakuva nimittäin oli "NATO:n maihinnousu" - vaikka Pääesikunnan arvioissa se oli arvioitu erittäin epätodennäköiseksi, ja pääuhkakuvana pidettiin Neuvostoliiton maahyökkäystä Suomen miehittämiseksi, jonka varalle myös kaikki strateginen suunnittelu kohdennettiin. Tätä ei kuitenkaan voinut sanoa ääneen, jotta Neuvostoliitto ja sen (rahallisestikin) tukema kotimainen vasen laita eivät pillastuneet. Kaikki länsiyhteistyö jouduttiin tekemään salassa niin, että sitä hoitaneita olisi todennäköisesti syytetty maanpetoksesta silloin, jos asia olisi tullut julki, koska toiminnalla ei ollut poliittista valtuutusta muuta kuin UKK:n valtuutus NL:n varalle tehtävien puolustussuunnitelmien laatimiseen.Älä huoli. En minäkään joutunut minkään aivopesun kohteeksi vaikka 70-luvulla synnyinkin. Tai ainakaan kukaan jonka tunsin ei sellaista aivopesua huomannut. Oikeastaan ensimmäisen kerran kun asiasta alettiin puhumaan laajalti oltiin jo 2010-luvulla. Hämmästyttävää kyllä, kukaan, jonka tunsin tuolta ajalta ei kaiken aikaa puhunut NL:n ja Venäjän uhasta. Koskaan eläessäni en ole kuullut niin paljon itäisestä uhasta kuin viimeisen muutaman vuoden aikana.
Vielä 90-luvun alkupuolella armeijassa ihannoitiin aika kovastikin neukkukalustoa ja aseita ja usein niitä vertailtiin länsimaisiin (Nato-kalustoon). Neukkukalusto markkinoitiin hyvänä ja toimivana, länsikalusto monimutkaisena, epäluotettavana ja toimimattomana. Kyllähän siinä tahattomasti monta ikäluokkaa muokattiin alitajuisesti tiettyyn negatiiviseen näkemykseen.
En pidä venäläisiä aseita mitenkään sen luotettavampina kuin mitä länsimaiset aseet ovat tai länsimaisia vähemmän luotettavina tai kenttäkelpoisina.Asiassa on totuuden siemen, mutta verranto on väärä. Kyllä venäläinen jalkaväkikomppanian tasolla käyttämä aseistus on ollut pääosin toimivaa ja luotettavaa kenttäolosuhteissa. Mistään valtavista ja vaikeista epäluotettavuus- tai rikkoontumisongelmista en ole kuullut esimerkiksi AK sarjan aseiden, RPD:iden, PKM:ien, SVD:iden PM:ien, NSV:iden, RPG sarjan sinkojen ml kertasinkojen, AGS-sarjan krkk:iden, tai GP-sarjan kranaattikiväärien osalta. Kuten en myöskään F1 tai RGD5 sarjan käsikranaattien osalta. Toimiviksi aseiksi myönnetään lännessä yleisesti, ei se ole mitään biassia itseään vaan melko objektiivinen konsensus. Tästä löytyy osittain jopa ihan objektiivista tutkimusnäyttöä.
Missä se virhe on, on nimenomaan katteeton ennakkoluulo länsikalustoa kohtaan. Kaikki länsikalusto ei ole epäluotettavaa ja toimimatonta vaikka tällaisia tapausesimerkkejä löytyy. Virheitä ja ongelmia on monesti paisuteltu ja samalla jätetty kertomatta että puutteet ja ongelmat on pystytty korjaamaan monelta osin.
En näkisi syynä tähän käytäntöön pelkästään mieltymystä neukkuaseisiin, joiden suunnittelun ja toteutuksen hyvästä tasosta meillä muuten on kokemusta jo 30- ja 40-luvuilta, vaan myös yhtenä syynä suomalaista katteetonta öykkärihenkeä siitä että täällä muka osattaisiin tehdä asioita paremmin kun muualla lännessä. Ja monesti varsinkaan idässä. Hyvänä esimerkkinä on se, että täällä ei edes aina tajuta miten pihalla aseasioista ollaan todellisuudessa, vaan luullaan tiedettävän asiat paremmin. Hyvänä esimerkkinä on suhtautuminen venäläisiin sotasaaliskonepistooleihin 40-luvulla. Kauhisteltiin venäläisten peltikonepistoolien "huonoa laatuvaikutelmaa" koska ne olivat viimeistelemättömiä monelta osin. Kun ei itse ymmärretä, että hyvää sotakonepistoolia ei välttämättä tarvitse jyrsiä teräsharkosta osa kerrallaan, ei kiillotella jokaista ulospäin näkyvää nippeliä eikä tukkia tehdä visakoivusta, niin sitten pidetään kaikkia muita huonompina.
En myöskään lähtisi suomalaisena länsimaisia aseita arvostelevalle linjalle en lähtisi, varsinkaan jos katsoo suomalaisen sotilasasesuunnittelun "saavutuksia".
1. Lahti Pistooli. Kallis, rakenteeltaan monimutkainen ja järkyttävän suuri yksitoiminen puoliautomaattipistooli aikana jolloin kaksirivilippaat, kaksitoiminen laukaisukoneisto sekä vireenpäästöt olivat jo maailmalla saatavilla kaupallisesti ja kotimaastakin Stockmannin urheiluosastolta.
2. Lahti-Saloranta. Ei edes verrata DP27:aan.
3. Suomi-KP. Moderni 20-luvulla, vanhentunut materiaali- ja valmistusratkaisujen osalta 40-luvulla
4. M27. Piti olla alkuperäistä M1891 kivääriä parempi, tuli paskempi.
5. Parhaimmat pystykorvat ja viimeisin malli kehitetty aikana jolloin katseen olisi pitänyt olla puoliautomaattikivääreissä ja muissa lyhyissä itselataavissa aseissa.
6. Lahti-pst kivääri. Vanhentui muutamassa vuodessa. Paljonko tuotti turhia tappioita kesällä -44 kun näillä yritettiin tuhota ykkösportaan jakokamana naapurin ajanmukaisia vaunuja?
7. Kiikaritähtäimiä ei osattu valmistaa edes vielä 50-luvulla
8. RK62/95. Luotettavimmilta ja kenttäkelpoisimmilta osiltaan järjestelmän osat kopioitu AK:sta. 2000-luvulla vielä väitettiin avoimesti että "kotimainen RK on maailman paras".
No, aina löytyy lopulta puolustelija kotimaisille saavutuksille ja alkaa selittely siitä "kuinka on vähän rahaa ja pieni maa jajajajajaja...". Huono selitys sille, että suunnittelupöydältä tulee huonoja tai vanhentuneita ratkaisuja valmistukseen. Vähillä ja niukoilla taloudellisilla resursseilla on parhaimmillaan kehitetty paljon hienoja sovelluksia, kunhan visionääri on ollut oikea ja on seurattu ajan kehitystä ja trendejä.
Ja mitä toimintavarmuuteen tulee, niin se on yksi trendi joka ei koskaan mene pois muodista.
Huono selitys sille, että suunnittelupöydältä tulee huonoja tai vanhentuneita ratkaisuja valmistukseen. Vähillä ja niukoilla taloudellisilla resursseilla on parhaimmillaan kehitetty paljon hienoja sovelluksia, kunhan visionääri on ollut oikea ja on seurattu ajan kehitystä ja trendejä
En pidä venäläisiä aseita mitenkään sen luotettavampina kuin mitä länsimaiset aseet ovat tai länsimaisia vähemmän luotettavina tai kenttäkelpoisina.
Esimerkiksi AK on hyvyytensä osalta lähinnä kuitenkin myytti. Maailman levinnein rynnäkkökivääri kyllä - mutta ei siksi että se olisi niin hyvä, vaan siksi että se on niin halpa ja myös helppo kopioida.
Se oli sitä aikaa, kun jokainen itseään kunnioittava valtio teki iha ite suunnilleen kaiken. Maksoi mitä maksoi.
4. M27. Piti olla alkuperäistä M1891 kivääriä parempi, tuli paskempi.
5. Parhaimmat pystykorvat ja viimeisin malli kehitetty aikana jolloin katseen olisi pitänyt olla puoliautomaattikivääreissä ja muissa lyhyissä itselataavissa aseissa.
6. Lahti-pst kivääri. Vanhentui muutamassa vuodessa. Paljonko tuotti turhia tappioita kesällä -44 kun näillä yritettiin tuhota ykkösportaan jakokamana naapurin ajanmukaisia vaunuja?
7. Kiikaritähtäimiä ei osattu valmistaa edes vielä 50-luvulla
Jyrsitty AK:han on hyvin kallis valmistaa, esimerkiksi tästä syystä FFV 890C hävisi FN FNC:lle Ruotsin testeissä 1980-luvulla. FNC oli halvempi valmistaa kuin Galiliin pohjautunut 890C.Esimerkiksi AK on hyvyytensä osalta lähinnä kuitenkin myytti. Maailman levinnein rynnäkkökivääri kyllä - mutta ei siksi että se olisi niin hyvä, vaan siksi että se on niin halpa ja myös helppo kopioida.
4. Miltä osin M27 oli M91:tä huonompi? Kokeilukäytössä olleet lukon ohjausurat jätettiin tekemättä ykkössarjan jälkeen, ja tukkikin vahvistettiin loppupään tuotannossa. Kyllä se 1930-luvun puolivälin jälkeinen M27 oli huomattavasti parempi kuin M91.
5. Katse oli jo puoliautomaattikivääreissä, mutta sota käänsi kehityksen. Lahtihan oli jo 1936 kehittänyt puoliautomaattikiväärin, mutta sen makasiinikotelon epäkäytännöllisyys jätti kiväärin puolitiehen. Lahti uudisti aseen 1940 erittäin päteväksi, irtolippaalliseksi mäntätoimiseksi puoliautomaatiksi, mutta sodan kehitys jätti tuotannon yksinkertaisempiin pulttilukkoihin. Kotimaisella aseteollisuudella ei ollut Suomi-KP:n ja muiden kotimaisten aseiden ohella enää kapasiteettia itselataavan kiväärin valmistukseen - sen sijaan pulttilukkoihin oli, koska ne vaativat vain piippujen valmistamisen, lukonkehyksiä ja lukkkoja ei tarvinnut enää koneistaa, kun ne olivat purkuosia huonokuntoisemmista M91:istä.
6. Lahden kivääri olisi ollut aikanaan aivan pätevä ase, mutta viivästely kiväärin kanssa jätti tuotannon aloittamisen vasta välirauhan aikaan. Talvisodassa, jos kiväärin kanssa ei olisi viivytelty byrokratian takia, olisi se voinut tuottaa aivan eri lopputuloksen sodassa.
7. Kyllähän nuo M39-44:n tähtäimet valmistettiin kotimaassa, ja vaikka hävisivätkin laadussaan saksalaisille putkille, olivat ne silti neukkulaisia parempia.
Jyrsitty AK:han on hyvin kallis valmistaa, esimerkiksi tästä syystä FFV 890C hävisi FN FNC:lle Ruotsin testeissä 1980-luvulla. FNC oli halvempi valmistaa kuin Galiliin pohjautunut 890C.
En pidä venäläisiä aseita mitenkään sen luotettavampina kuin mitä länsimaiset aseet ovat tai länsimaisia vähemmän luotettavina tai kenttäkelpoisina.
Esimerkiksi AK on hyvyytensä osalta lähinnä kuitenkin myytti. Maailman levinnein rynnäkkökivääri kyllä - mutta ei siksi että se olisi niin hyvä, vaan siksi että se on niin halpa ja myös helppo kopioida.