Yhteiskuntasopimus ei ratkeaisi lomia ja pekkaspäiviä karsimalla
Kuntien ja valtion työntekijöiden lomien lyhennys toisi Ylen saamien tietojen mukaan vain pientä helpotusta hallituksen kilpailukykytavoitteisiin. Myös pekkaspäivien eli työajan lyhennysvapaiden poistolla ei olisi suuren suurta vaikutusta. Yhteiskuntasopimukseen tähtäävissä keskusteluissa ollaan vielä kaukana yksityiskohdista.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jos kuntien ja valtion työntekijöiden lomia lyhennettäisiin, se alentaisi yksikkötyökustannuksia Suomessa korkeintaan prosentin. Saman verran työn kustannuksiin vaikuttaisi pekkaspäivistä eli työajan lyhennysvapaista luopuminen.
Näin kertovat Ylen eri työmarkkinaosapuolilta saamat laskelmat.
Yle uutisoi aiemmin
tällä viikolla, että lomarahojen puolitus kattaisi puolet yhteiskuntasopimuksen tavoitteesta. Hallitus on asettanut työmarkkinajärjestöjen tavoitteeksi alentaa yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla, jotta Suomen kilpailukyky paranisi.
Järjestöt yrittävät parhaillaan löytää yhteisymmärrystä asialistasta, jolla varsinaiset yhteiskuntasopimusneuvottelut voitaisiin saada käyntiin. Takaraja sovun syntymiselle on ensi viikon perjantai.
Pekkaspäiviä korkeintaan joka viidennellä
Pekkaspäiviä on arviolta 10–20 prosentilla työntekijöistä, lähinnä teollisuuden "duunareilla", jotka tekevät vuorotyötä. Koska teollisuuden työntekijöiden määrä on koko ajan vähentynyt, myös pekkaspäiviä saavien määrä on vähentynyt.
Julkisella puolella pekkaspäiviä ei juuri tunneta.
Pekkaspäiviä kertyy vuodessa 12,5 eli noin 100 tuntia. Ne tasaavat työajan reiluun 36 tuntiin niillä, joiden viikkotyöaika on 40 tuntia.
Jos pekkaset poistettaisiin 20 prosentilta palkansaajista, valtakunnan tasolla vaikutus yksikkötyökustannuksiin olisi maksimissaan prosentti. Jos niitä saisi 10 prosenttia palkansaajista, vaikutus olisi puolisen prosenttia.
Esimerkiksi Metalliliitto on jo sanonut, ettei se luovu pekkaspäivistä.
Julkisella pitempi loma, pienempi palkka
Työnantajat ovat hellineet jo pitkään ajatusta lyhentää kuntien ja valtion työntekijöiden lomia, jotta työn tuottavuus nousisi.
Julkisella sektorilla on yleisesti pidemmät lomat kuin yksityisellä sektorilla. Eri työmarkkinaosapuolten näkemyksen mukaan ero on keskimäärin kymmenisen työpäivää eli noin kaksi viikkoa vuodessa.
Kunnissa ja valtiolla työskentelee noin neljännes työvoimasta, arviolta puoli miljoonaa työntekijää. Jos heidän lomiaan lyhennettäisiin kahdella viikolla, valtakunnan tasolla vaikutus yksikkötyökustannuksiin olisi noin prosentin luokkaa. Jos lomia lyhennettäisiin viikolla, vaikutus olisi puolisen prosenttia.
Työntekijäpuolelta huomautetaan, että lyhyempi työaika on hyvitys pienemmästä palkasta: historiallisesti julkisella sektorilla palkasta on tingitty työaikaa lyhentämällä.
Työnantajapuolelta korostetaan, että julkisen sektorin rahoitusongelma on iso, jolloin sen työntekijöiden olisi olennaista osallistua talkoisiin.
Keskustelut etenevät takkuisesti
Laskelmat ovat teoreettisia ja koskevat vain mitattavissa olevia asioita. Yhteiskuntasopimukseen ehdotettuja laadullisia keinoja on vaikea mitata.
Kukaan ei pidä realistisena, että rajut toimet kohdistuisivat yksin tiettyyn työntekijäjoukkoon. Siksi esimerkiksi lomarahojen karsimista pidetään monella suulla helppona ratkaisuna, koska se rokottaisi tasaisesti kaikkia.
Vastaavasti työajan muutokset olisivat erittäin vaikeita, koska ne pitäisi viedä 300 työehtosopimukseen.
Julkisuuteen ei ole tihkunut tietoa, mitä yhteiskuntasopimuspöydällä on ja eteneekö edes koko sopimus. Ylen tietojen mukaan tilanne on sekava eikä keskusteluissa ole päästy puhumaan yksityiskohdista. Eri osapuolilla on epäselvyyttä ylipäätään "maalista" eli siitä, mitä viiden prosentin tuottavuushyppy tarkoittaa ja miten se lasketaan.
http://yle.fi/uutiset/yhteiskuntaso...ja_pekkaspaivia_karsimalla/8225487?origin=rss
Lue myös
Hallitus repii lisäsäästöjä puolittamalla lääkärikorvaukset – rikesakkoon huima korotus
klo 11:36
Heinäluoma pitää yhteiskuntasopimusta välttämättömänä – kritisoi neuvottelutilannetta
klo 8:06