Nagorno-Karabakhin tilanne kiristyy jälleen

No taistelu Artsakh:in tasavallan (tavanomainen mielikuvitustasavalta) joka on siis Armenian miehittämä alue Azerbjdanin alueella, joka on hieman suurempi kuin vain ns. Vuoristo-Karabakh, ei laukaise Venäjän ja Armenian sotilasliiton toimia, kuten myöskään Turkkilaisten F-16 koneiden alas ampuminen tässä konfliktissa. Kun Turkki sotii ulkomailla ei Naton itsepuolustusapu laukea.
Siihen en niinkään ottanut kantaa, vaan enemmänkin Venäjän selvään laadulliseen ja
alueellisesti myös määrälliseen, alivoimaan.

Venäjä on yksinkertaisesti pudonnut kyydistä modernin ilmasodankäynnin kehityksessä.
 
Juuri siihen telttaan iskettiin missä oli isot viirit, ettei vaan olisi ollut neronleimaus merkitä niillä komentoportaan teltta...
///
Epäilen että Putinia ei tämä kiisteltu alue kiinnosta pätkääkään, sen sijaan mitä enemmän Armenia ajautuu taloudelliseen kurimukseen ja totalitäärisyyteen sodan pitkittyessä, sen mukavampi Putinille. Eli eipä ole apuja sieltä odotettavissa, kunhan Azerit eivät hölmöile hyökkäyksiä suoraan Armeniaan, joka asettaisi "liittolais" Venäjän noloon valoon.

En olisi myöskään yllättynyt, jos sulttaani on hakenut etukäteen luvan tälle hyökkäykselle Putinilta.
 
Juuri siihen telttaan iskettiin missä oli isot viirit, ettei vaan olisi ollut neronleimaus merkitä niillä komentoportaan teltta...
///
Epäilen että Putinia ei tämä kiisteltu alue kiinnosta pätkääkään, sen sijaan mitä enemmän Armenia ajautuu taloudelliseen kurimukseen ja totalitäärisyyteen sodan pitkittyessä, sen mukavampi Putinille. Eli eipä ole apuja sieltä odotettavissa, kunhan Azerit eivät hölmöile hyökkäyksiä suoraan Armeniaan, joka asettaisi "liittolais" Venäjän noloon valoon.

Azerien hyökkäykset Armeniaan ovat lähes pakollisia sotilaallisesta näkökulmasta, jos haluavat pakottaa Artsakhin alueet itselleen. Huoltoreittejä ei ole montaa tuolla ja ne kaikki tulevat Armeniasta lyhyen matkan päästä isohkoista asutuskeskuksista (Vardernis, Goris, Kapan). Toistaiseksi tehdään ilmaiskuja, mutta ottaen huomioon aikaisempien mittelöiden jäljet, ei yksikään uusi raja-alue selviä totaalisesta tuhoamisesta.
 
portfolio aluetoimistoon ja kohta tulee kertauskutsu

Kohta? Reserviläiskeksinnön yltäminen hyväksytyksi sotamateriaaliksi on yhtä todennäköistä kuin Huuhkajien MM-hopea seuraavissa kisoissa. :cool:

Tosiaikainen tieto - kehittyvät sensorit - nopea vaste - tarkka tuli. Siinä on pahimmillaan se yhtälö. Tarkka tuli ei edes enää kuvaa koko showta. Tuli on myös kantavaa eli kilometri poikineen saadaan tarkan tulen alle. On turha kuvitelmaluulottelu, ettei kalliita ohjuksia ja raketteja sodassa käytetä yy yyy yyyy. Kyllä niitä vaan käytetään. Kuta isompi sotavaltio sitä varmemmin niitä on ja niitä myös käytetään.

Edelleen olen odotellut jonkun suomalaisupseerin analyysia tästä sodasta. En jouda nyt television äärellä vanumaan, pankaa esiin, jos sellainen tulee.
 
Mullistaa tai ei, muuttaa se kyllä selvästi. Tosiaikainen tiedustelutieto yhdistettynä raskaaseen tarkkaan tuleen, jonka vasteaika on -lyhyt- muuttaa asioita melkoisesti vs. ennen wanhaan.

En näe yhtäkään validia syytä pois selittää drone-tosiaikainen tieto-raskas tulivaikutus- teemaa.
Toki sodankäynti muuttuu teknologian kehityksen myötä. Ei kuitenkaan kannata luulla että se mitä nyt Kaukasuksella nähdään olisi jotain uutta ja yllättävää. (Paitsi näköjään Armenialaisille). Tuollaisista tiedustelu-isku -komplekseista Neuvostoliitossa puhuttiin jo 1970-luvulla, ajatuksena nimenomaan sensorin, aselavetin ja komentopaikan yhdistäminen samaan verkkoon nopeasti reagoivaksi kauaskantoiseksi ja täsmävaikutukseen pystyväksi yksiköksi. Heillä ei vain ollut teknologiaa sitä toteuttaa, ennen kuin israelilaiset sen heille mäivät 40 vuotta myöhemmin.

Samaan tapaan on kyseisten järjestelmien torjuntaa pohdittu jo pitkään. Ja kyseisessä järjestelmässä on monta heikkoutta. Sensoria voidaa häiritä tai hämätä tai se voidaan ampua taivaalta, komentolinkkejä voidaan häiritä niin ettei kuva tai tulikomento siirry, tuliyksikkö tai komentopaikka voidaan paikantaa ja tuhota. Ja nyt toimintaa on toistaiseksi Syyriassa, Libyassa ja Kaukasuksella tehty varsin staattisissa tilanteissa vastustajaan, joka on teknisesti ja taisteluteknisesti varsin kehittymätön, maastossa joka tarjoaa vähän suojaa. Kun siirrytään dynaamiseen liikkuvaan sodankäyntiin peitteisessä maastossa kehittynyt vastustajaa vastaan, on tilanne nopeasti paljon vaikeampi tuli-isku -järjestelmän käyttäjälle.
 
Jalkaväen (ja kaikkien muidenkin olioiden jotka toimivat edes ajoittain maanpinnalla) toiminnan kannalta näiden uusien miehittämättömien lentävien härpättimien kanssa pätee monet tutut tavat. Puolustusvoimat on jo 1920 luvulla opettanut suojautumaan ylhäältä tulevaa tähystystä (lentokoneet) ja tulivaikutusta (lentokoneet, tykistö ja krh) vastaan. Joskus 1960 lentäviin tuli mukaan myös paikallaan olevaa kalustoa, eli kopterit. Ja jo aikaisemmin kaukovaikutteisemmat aseet, eli ohjukset ja raketinheittimet. Ilma-alusten tulivoima on kehittynyt jalkaväen kannalta melko tasaisesti.
1980 luvulla mukaan alkoi tulla mahdollisuus nähdä pimeässä muutakin kuin tutkan ja valojen avulla.
Viimeistään 1990 luvulla alkoi tulla lämpöä havaitsevia laitteita ilma-aluksiin.
Oikeastaan tässä vaiheessa suojautumisen tarve tähystykseltä on ollut muuttumaton, eikä miehittämättömät alukset ole sitä muuttaneet.

Eli tähystykseltä suojautumisen tarve ei ole muuttunut, eikä sitä tarvitse koulutuksessa muuttaa. Ainoastaan pitää entisestäänkin tehostaa sen merkitystä. Meillä on onneksi jo sata vuotta ollut doktriinissa, että aina käytetään hajauttamista, suojaa ilmasta tulevaan tähystykseen (naamioituminen ja puuston hyväksikäyttö) sekä kaivaudutaan asevaikutuksen varalta.

Tämä Nagorno-Karabahin sota ja sen seuraaminen on kyllä minun mielessäni lisännyt tarvetta kyetä vaikuttamaan tehokkaasti pienten massamaisesti käytettävien ilma-alusten suorittamaan tähystykseen ja asevaikutukseen. Ja etenkin silmäni ovat avautuneet sen suhteen, että sen dronen jälkeen saattaa tulla murkulaa niskaan jo minuutissa tai kahdessa. Eli on siis kyettävä estämään täysin vastustajan ilma-alusten käyttö. Niin isojen kuin pientenkin. Dronet ovat niin merkittävä uhka ja muutos taistelukentällä, että olen varma siitä, että niiden torjunta on kehittynyt/kehittyy valtavasti ja tekee dronejen käytön jo viiden vuoden kuluessa turhaksi. Paikallaan olevaan kopterimalliseen droneen voi osua ihan kiväärilläkin, mutta liikkuvaan en lupaa osua edes itkolla. Olen sitä yrittänyt monesti, mutta ei vaan osu, vaikka kuinka olisi simulaattoritreeniä takana. Eli jotain muuta pitää niille olla kuin luotia. Ja onhan niitä. Taitaa olla toisen ketjun juttuja, mutta tällä hetkellä minulle tulee mieleen, että jokaisessa suomalaisessa komppaniassa tai peräti joukkueessa tulee olla huomisesta alkaen kyky tiputtaa 10 dronea kahdessa minuutissa. Eli ilmatorjuntaryhmät komppanioihin ja/tai partiot joukkueisiin. Nämä on nyt minusta tärkeämmät komppanioissa kuin panssarintorjunta.

Jos Nagorno-Karabahin kamikaze drone -videot ovat aitoja, niin ne näkyy lähettävän tallennuskelpoista kuvaa alle sekunnin viiveellä. Nimittäin videon katkeamisesta ei mene sekuntiakaan kunnes osuu.
Hyviä havaintoja. Ja tämä on näkynyt mm Arrow-harjoituksissa Niinisalossa. Jenkit pakkaavat toimimaan tiheissä ryhmityksissä avoimissa kohdissa, kalustoa ei maastouteta, ilmatähystystä ja ilma-ammuntaa ei osata ja toiminta on hidasta. Miinoitteita kohdattaessa joukko pysähtyy ja alkaa tuumittelemaan, ja hämmästys on melkoinen kun heille kerrotaan että tässä on vain minuutteja aikaa ja olette kuolleita ellei liike jatku joko mekaanisen miinanraivauksen turvin sulutteesta läpi tai sitten vauhdilla sulute kiertäen. Viime vuosina on hiljalleen kehittyneet, mutta näkee että näitä meille perusasioita ei hallita yhtä hyvin.

Toisaalta on meilläkin parannettavaa, ja sen takia hankitut MUAS-lennokit ovat olleet ahkerassa käytössä. Niiden avulla opitaan maastouttamaan, valvomaan ilmatilaa ja reagoimaan paljastumiseen nopeasti. Ja opitaan myös itse hyödyntämään kyseisiä sensoreita tulenkäyttöön vastustajan syvyydessä. Kaupallisia pikku droneja on myös testattu ja todettu hyviksi välineiksi joukkue- komppaniatasolle.

Lennokkien ja dronejen torjuntaa on tutkittu ja eri järjestelmien hankinnat käynnistymässä. Tässä on tärkeintä ensimmäisenä saada tilannekuva, eli järjestelmä/järjestelmät joilla saadaan havainto ja varoitus lennokeista sekä myös tarkempi paikantaminen. Tämän jälkeen on sitten edellytykset vaikutukseen lennokkia vastaan ja siihen on tarjolla todella jo useita eri vaihtoehtoja laserista ja elsosta aina EMP-aseeseen ja ammusaseeseen. Nykyään on myös saatavissa jo halvalla laskinjärjestelmiä jotka sopivat jopa pienikaliiperisiin aseisiin parantaen niiden osumatarkkuutta ilmamaaleihin monikymmenkertaisesti. Isompikaliiperisiin aseisiin on puolestaan saatavissa ammuksiin älysytyttimiä joilla kyetään lennokkien torjuntaan huomattavasti aiempaa paremmin, jopa parvien torjuntaan.

Eli tässä on nähtävissä meille toisaalta uhkia jotka edellyttävät taktiikan ja taistelutekniikan hienosäätöä sekä välineistön kehittämistä. Toisaalta tuollaiset lentävät järjestelmät tarjoavat myös paljon mahdollisuuksia viholliseen vaikuttamiseen. Loppukädessä on kysymys siitä, kumpi oppii sopeutumaan ja hyödyntämään välineitä nopeammin ja paremmin. Tästä meillä on onneksi positiivisia kokemuksia ja perintöä.
 
on tilanne nopeasti paljon vaikeampi tuli-isku -järjestelmän käyttäjälle.

Joo. Sitäpaitsi ymmärrän oman rajoittuneisuuteni tuollaisten kokonaisuuksien parissa. Tuo oli uutta, että jo -70-luvulla on hahmoteltu tuolla tavoin -alaa-. Ja kyllä: nyt tuo informaatiovirta on täynnä drone-toimintaa....se vääristää varmasti.

Kokonaisuudesta ei saa minkäänlaista kuvaa videoiden avulla tai ainakaan minä en saa.

staattisissa tilanteissa vastustajaan, joka on teknisesti ja taisteluteknisesti varsin kehittymätön, maastossa joka tarjoaa vähän suojaa

No siltä tämä videoiden välityksellä näyttää.
 
Edelleen olen odotellut jonkun suomalaisupseerin analyysia tästä sodasta. En jouda nyt television äärellä vanumaan, pankaa esiin, jos sellainen tulee.

Menossa on tilanne, jossa ammatti-ihmiset joutuvat pohtimaan rajallisen tai jopa laaja-alaisen paradigmamuutoksen mahdollisuutta. Tietämättä mitään siitä, miten ne ammattilaiset toimivat, voisin kuvitella, että tämmöisessä potentiaalisessa murroskohdassa kaikki tieto ja analyysit menevät ensin pitkän aikaa sisäiseen käyttöön ja siellä erilaisille arviointikierroksille ennen kuin ulos lausutaan mitään muuta kuin ympäripyöreyksiä ja itsestäänselvyyksiä.

Pitäisin tällä geopoliittisella pläntillä jopa vastuuttomana sitä että ammatti-ihmiset kertoisivat ulos kovin painavia näkemyksiä sodankäynnin muutoksista ennen kuin niihin mahdollisiin muutoksiin on varauduttu kaluston, koulutuksen, operaatiotaitojen, taktiikoiden ja strategioiden ja yhteistyökumppanuuksien tasolla.
 
Kohta? Reserviläiskeksinnön yltäminen hyväksytyksi sotamateriaaliksi on yhtä todennäköistä kuin Huuhkajien MM-hopea seuraavissa kisoissa. :cool:

Tosiaikainen tieto - kehittyvät sensorit - nopea vaste - tarkka tuli. Siinä on pahimmillaan se yhtälö. Tarkka tuli ei edes enää kuvaa koko showta. Tuli on myös kantavaa eli kilometri poikineen saadaan tarkan tulen alle. On turha kuvitelmaluulottelu, ettei kalliita ohjuksia ja raketteja sodassa käytetä yy yyy yyyy. Kyllä niitä vaan käytetään. Kuta isompi sotavaltio sitä varmemmin niitä on ja niitä myös käytetään.

Edelleen olen odotellut jonkun suomalaisupseerin analyysia tästä sodasta. En jouda nyt television äärellä vanumaan, pankaa esiin, jos sellainen tulee.
Itseasiassa yhdessä maakuntakomppaniassa ressut olivat juuri kehitelleet kännyköihin pohjautuvan tilannekuvasovelluksen missä tilannekuvaa välitettiin, koottiin, käsiteltiin ja jaettiin ihan joka ressulla olevilla kaupallisilla laitteilla. Kokeilivat sitä juuri viimeisimmässä paikallispuolustusharjoituksissa ja hyvin kuulemma pelitti. Otettaneen käyttöön.

Ja itseasiassa intillä on jokavuotinen palkinto jota jaetaan henkilökunnalle, reserviläisille ja varusmiehille heidän keksintöjen ja innovaatioiden perusteella. Sieltä on tullut useampikin väline joukkojen käyttöön, tosin ei vielä varsinaisia aseita. Ja jos oikein muistan, tämä uusi hyppymiinakin on ihan reservinupseeri-yrittäjän innovaatio.
 
Menossa on tilanne, jossa ammatti-ihmiset joutuvat pohtimaan rajallisen tai jopa laaja-alaisen paradigmamuutoksen mahdollisuutta

Tuossa @Lepard tosin kommentoi, että mitään yllätystä tämä kierros ei alan miehille ja naisille tuonut. Eli kehitys on ollut käynnissä ja seurannassa jo pitkään. Oma pohdintansa on se, että tuoko tämä kuitenkin jollain tasolla -paradigmamuutoksen-.....siltä se näyttää. Kokonaisuuden ymmärtäminen ei vaan mulla onnistu.
 
Itseasiassa yhdessä maakuntakomppaniassa ressut olivat juuri kehitelleet kännyköihin pohjautuvan tilannekuvasovelluksen missä tilannekuvaa välitettiin, koottiin, käsiteltiin ja jaettiin ihan joka ressulla olevilla kaupallisilla laitteilla. Kokeilivat sitä juuri viimeisimmässä paikallispuolustusharjoituksissa ja hyvin kuulemma pelitti. Otettaneen käyttöön.

Ja itseasiassa intillä on jokavuotinen palkinto jota jaetaan henkilökunnalle, reserviläisille ja varusmiehille heidän keksintöjen ja innovaatioiden perusteella. Sieltä on tullut useampikin väline joukkojen käyttöön, tosin ei vielä varsinaisia aseita. Ja jos oikein muistan, tämä uusi hyppymiinakin on ihan reservinupseeri-yrittäjän innovaatio.

Tiedän kyllä. Tuo minun heittoni on vähän sellainen huono sisäpiirijuttu, joka perustuu erääseen elävän elämän tapaukseen. Osa saitin pojista tuntee tämän casen.
 
Joo. Sitäpaitsi ymmärrän oman rajoittuneisuuteni tuollaisten kokonaisuuksien parissa. Tuo oli uutta, että jo -70-luvulla on hahmoteltu tuolla tavoin -alaa-. Ja kyllä: nyt tuo informaatiovirta on täynnä drone-toimintaa....se vääristää varmasti.

Informaatiovirrassa todennäköisesti näytetään sitä, mikä toimii hyvin.
 
Back
Top