Jos koko operaatiota nyt mietiskelee, niin mikä ihmeen pakko Saksalla olisi edes ollut pyrkiä aina Murmanskiin saakka ? Eikö pelkkä Petsamon nikkelin varmistaminen olisi riittänyt ? Sitten vaikka vähän etelämpänä eteneminen Muurmannin radalle ja radan katkaisu yhdessä suomalaisten kanssa (valitkaa itse painopiste esim. Salla tai Kiestinki) ? Tämän sijasta yritettiin sitten väkisin monella suunnalla yhtäaikaisesti ilman kunnon painopistettä.
Vai jääkö tällaisesta nojatuolikenraalin jälkiviisastelusta nyt huomioimatta esim. Arkangelin sataman merkitys Murmanskin ohella ?
Arkangelista ei ollut Muurmannin korvaajaksi. Arkangeli jäätyy talvella noin viideksi kuukaudeksi. Muuurmanni on jäävapaa koko vuoden. arkangelia kyllä käytettin liittoutuneiden apua vastaanottavana satamana jäävapaat kuukaudet, mutta vaikka Neuvostoliitolla oli 7 jäänmurtajaa arktisia oloja varten, tuonaikainen kuljetuskalusto ei ollut jäävahvistettu joten sinne ei talvella ollut asiaa.
Arkangel oli realistisesti tavoittamattomissa, varmaan tuo Murmannin radan katkaisu olisi ollut realistinen vaihtoehto, tosin siinä olisi syntynyt sivustahyökkäyksille altis pullistuma.
Jos minä tekisin suunnitelman Operaatio Barbarossasta, 76:n vuoden jälkiviisastelun pohjalta ja Hitlerin älyttömät rotuopit sisäistäen, niin Barbarossa olisi pitänyt suunnitella kaksi-kolme kesää kestävänä sotana.
Ensimmäisenä kesänä tavoitteena vallata Baltian maat, Leningrad, Valko-Venäjä, Ukraina ja Krim. Pohjoisen Armeijaryhmän huolto Leningradin valtaamisen jälkeen meriteitse, Eteläisen armeijaryhmän huolto Krimin valtauksen jälkeen pääosin Tonavaa ja Mustaa Merta pitkin.
Toisena kesänä tavoitteena sitten Kaukasus. Kolmantena Moskova.
Tuolla "stategialla" menisi varmuudella metsään.
Saksan kenraalien Barbarossa suunnitelmassa oli kaksi kärkeä. Hitelr halusi kolme, eli voiman jakamista. Saksan panssarikenraalit halusivat rajumppaa panssarien käyttöä Venäläisten kiertämiseksi. Hitler ja muutama jalkaväenkenraali halusivat että panssarit tukevat jalkaväkeä. Suuremmalla keskityksellä ja panssarien vapaammalla käytöllä Moskova olisi todennäköisesti vallattu.
Mitä merkitystä Moskovalla oli, olihan jo Napeleon vallannut Moskovan mutta se ei ratkaissut sitäkään sotaa?
No 1941 kaikki on toisin. Hallinto, talous ja kuljetusreitit (rautatiet) on rakennettu Moskovakeskeisesti suunnitelmatalouden ehdoilla. Kun Moskova poistetaan, romahtaa hallinto, talous ja kuljetukset. stalin voisi kyllä pyörittää kommunistihallintoa Kuybyshevista, mutta väestö ja tuotanto olisi joko saksalaisten hallinnon alla tai saarekkeissa.
saksalaisilla ei ollut vielä 1941 sotataloutta, koska natsit eivät olleet onnistuneet sellaisen rakentamisessa. Vasta kun Albert Speer nimitettiin variustautumisministeriksi, 1942, sellainen alkoi muotoutua. Vuonna 1941 Saksa tuotti esim. tankkeja 2 900 ja vaikka liittoutuneet pommittivat Saksan teollisuutta rajusti vuodesta 1943, vuonna 1944 tuotanto oli 17 300 tankkia.
"Strategiasi" olisi säilyttänyt Neuvostoliiton tuotannon + antanut säilyttää joukotkin. BAD!
Ei. Saksassakin tajuttiin se, että neukkuhallinnon on kaaduttava v. - 41 tai muuten ollaan kusessa, pississä ja nesteessä. "se on savijaloilla seisova jättiläinen, joka romahtaa, kun joku potkaisee oveen" - hengessähän adikka markkinoi alaisilleen hankkeen. Se meinasi romahtaa, mutta ei romahtanutkaan.
Läheltä kyllä liippasi
163. D oli vain kaksi rykmenttiä Itä.Karjalassa. Kolmas rykmentti tarvittiin Lapissa.
Muuten siinä toiminnassa näkyi se, että metsämaastossa ei saksalainen osannut toimia.
Ei osannut. Harvemmin osataan toimia olosuhteissa joihin ei ole koulutusta ja harjoitusta.
Jos saksalaisten edessä olisi esitetty tapahtuma- ja kuvakollaasi tulevista vuosista Adikan valtaannousun aikaan, he olisivat heittäneet koko jätkän ja puolueen Itämereen. Sota ei ollut mikään loistodiili ylipäätään minkään eurooppalaisen valtion kannalta.
Mitään tolkkua ei ollut juosta rotuoppien ja lebensraumin perässä. Ei yhtään mitään. Kannattiko huutaa hurraata Adikalle, kun hän "rauhanomaisesti" valtaili pieniä maita? Kannattiko kerääntyä pällistelemään riemuparaateja, joissa natsiliput liehuivat ja Goebbelsin raakkuva karjunta lumosi kuulijoita? Moniko olisi lumoutunut, jos olisi tiennyt mikä on lopputulos ja matka siihen? Saksa ja Eurooppa olivat aika lohduttomat toukokuussa -45.....kun pohtii näitä kehityslinjoja on helppo samaistua saksalaiseen vuonna 2017, joka ei halua saksalaismilitariaa missään muodossa.
Aivan. "Tehdään Saksa suureksi taas!" upposi jengiin..
Tämä Lebensraum juttu on muuten yhdellä tapaa mielenkiintoinen, josta ei pahemmin ole ollut juttua. Saksan maataloudessa sovellettiin vielä tuolloin pääosin sarkajakoa (Itä-Preussi oli poikkeus), joka on huomattavan tehoton tapa viljellä. Tämä taas aiheutti että maatalouden tuotto oli alhainen ja uutta maatalousmaata käsitettiin tarvittavan. Paljon tehokkuutta olisi saatu jo peltojen uusjaolla Ruotsin (johon silloin kuului myös Suomi) isojaon tapaan.