Mosuri kirjoitti:
Käytännösshän olemme ajautuneet tilanteeseen jossa miehistöpalvelus varusmiehenä katsotaan jonkinlaiseksi epäonnistumiseksi.
Eikä siihen ole kaikkein vähinpänä syyllisenä itse Puolustusvoimat.
Varusmiespalveluksen eduista asevelvolliselle on kerrottu kiitettävän paljon 90-luvulta lähtien, mutta se itsekehu on keskittynyt vain ja ainoastaan johtajakoulutuksen ylistämiseen. Ei halaistua sanaakaan miehistötehtävissä suoritetun varusmiespalveluksen eduista.
Nyt viimeisessä pakkoraossa kyllä muokattii kuljettajakoulutus siviilimaailman direktiivin mukaiseksi, koska muutoin olisi 12 kk:n sotamieskuljettajien rekrytointi varmastikin kokenut ylitsekäymättömiä vaikeuksia. Hyvä näin.
Mutta entäs edes muut miehistön "erikoistehtävät", kuten lääkintämiehet, keittäjät, asesepät, korjaamo asentajat jne. Edes näistä tehtävistä ei saa mitään etua opiskeluihin, sosiaalisesta hyväksynnästä puhumattakaan. Päinvastoin, sotilaiden yleisessä kansanperinteessä nämä spadet ja muut spedet ovat kaikkein alimman statuksen tehtäviä.
Entäs sitten perus jakke jääkäri tai timo tykkimies? Voiko heidän statustaan edes yrittää korottaa? Siviilielämään vietävistä eduista nyt puhumattakaan.
Enkä nyt länkytä mistään oletetusta simputuksesta tai muusta sellaisesta, vaan aivan normaalista palvelusmotivaatiosta. Millä jakke jääkäri ja timo tykkimies motivoivat itseään palveluksessa? Mikään ei vaikuta mihinkään. Päivärahat juoksevat, illalla pääsee sotkuun ja lomia odotellaan. Oma toiminta tai vaihtoehtoisesti sluibaaminen ei vaikuta yhtään mihinkään. Vaadittu määrä aamuja lusittuna, niin siirretään reserviin. Ei ketään työnantajaa, naapuria tai appiukkoa siviilielämässä kiinnosta pätkän vertaa, miten he palveluksensa suorittivat. Tykkimies mikä tykkimies ja sellaisena pysyt, vaikka mitä tekisit.
Jos aktiivisuutta pitäisi lisätä, niin pitäisikö luoda selvät sävelet ylenemiselle reservissä? Nykyisin kyllä (teoriassa) järjestetään aliupseerikursseja reserviläisille, mutta sellaiselle pääseminen on yhtä todennäköistä kuin 6+1 oikein lottoarvonnassa. Toisaalta, eihän reservinjohtajistakaan ole pulaa, ei varsinkaan vapaaehtoisissa ympyröissä.
Tuo ketjussa esitetty veroprosentin alentaminen aktiivireserviläisille voisi tietysti olla yksi porkkana, mutta käytännössä siihenkin tulisi kynnykset sotilasarvon mukaan. Miehistö saisi 0,5 %, aliupseerit 1,5 % ja upseerit 3 %. :a-cool:
Vai pitäisikö normaalit reservin sotilasarvot eriittää paikallisjoukkojen arvoista, aivan kuten on tehty rauhanturvaajien ja muiden palkkasotilaiden kohdalla?