Törmälehtoa varmaan otti päähän se, että kenraalimajuri Lagus vaati joukossaan tiukan koulutuksen lisäksi tiukkaa muodollista kuria, johon kuului myös sulkeiset. Lagus vihasi puhdetöitä ja lorvimista joten jos ei koulutettu, niin huollettiin tai pidettiin sulkeisia (Devil finds work with idle hands...). Kova kuri oli omalta osaltaan joukon hengen luomista. Tuskin kukaan voi kuitenkaan kiistää PsD:n koulutustasoa ja kovaa hyökkäyshenkeä. Venäläisiä vaunuja tuhottiin 10:1 tuhoamiskertoimella ja jalkaväki oli huippuluokkaa nopeudessaan ja iskukyvyssään. Tuollaisiin tuloksiin ei olisi päästy pelkillä sulkeisilla ja huonoilla johtajilla.
Eipä ei. Jos tuo jostakin kertoo niin lähinnä siitä että luontaiset sotilaat/soturit eivät tarvitse tuollaista ja se voi tuntua jopa turhalle, kaikki vaan eivät ole luontaisia sotilaita. Mutta Törmälehdon kohdalla on se yleinen veteraanien "ongelmakohta", eli muistelmat kirjoittaan noin 50 vuotta tapahtumien jälkeen eli musitikuvat voivat olla jo kohtuu hatarat etenkin yksityiskohtien osalta. Toki tuona aikana veteraanitovereita ei ole enää hengissä kovin paljoa ja ikäkin on ehkä tuonut itsevarmuutta joten myös epäkohdista uskalletaan kirjoitella avoimemmin. Koska Törmälehdon aiemmat kirjoitukset monilta osin ovat olleet huomattavasti miedompia, tiedä sitten mistä on kyse tässä tapauksessa, ehkä kummastakin?
Yksi
mahdollinen historiankirjoituksellinen ongelma on että PsD:n kuria ja koulutusta verrataan koko kenttäarmeijaan ja tästä syystä se nousee ikäänkuin kermana pintaan, kyllähän paskakin kusen pinnalla kelluu, mutta paskaakin on montaa laatua. hö-hö.
Entäpä muut varusmiesyksiköt? Noissa kai tyypillisesti on ollut kovempi kuri kuin reserviläisyksilöissä. Onko eroa PsD:hen enää niin paljoa jos tarkastelu rajataan tähän viitekehykseen? No odottaisin että kyllä PsD:n tilanne silti oli hyvä, syynä seuraava:
Mitä taas tulee näihin legendaarisiin puhdetöihin, niin luulen taas kerran että näitä käytetään aivan suhteettoman suuressa roolissa, kiitos Tuntemattoman Sotilaan. Iso osa rintamaa miehittäneistä joukoista oli kroonisen ylirasituksen partaalla, alkuvuodesta -42 oli aika yleistä että miehet käytännössä nukkuivat muutaman tunnin ja viettivät tuplamäärän nukkumaan käytetystä ajasta vartiossa. mm mottitalkoot ja taisteluhaudan kaivamisprojektit sekä KOULUTUStoiminta piti jättää useissa paikoin tekemättä ihan puhtaasti joukkojen nääntymisvaaran vuoksi, ei siksi että lampunjalkoja piti päästä vuolemaan. Ravinto oli toki heikkoa myös, joka ei joukkojen jaksamista lisäprojektien parissa parantanut yhtään, hyvä että jaksoivat vartiota pyörittää.
Väitän että nämä kaksi tekijää majailevat koko asemasodan aikaisien tapahtumien ja tapahtumatta jättämisien taustalla, ja jota myöhäisempi historiakirjoitus ei viitsi mainita vaan syyttävällä sormella osoittelee joukkojen ja yksilöiden laiskuutta. mm Jukka Tarkki mainitsee että osa Viipuria puolustaneista joukoista oli näännytetty keväällä -44 (muistaakseni) taisteluhaudan kaivamisprojektin tuloksena. Eli tapauksia löytyy myöhäisemmiltä asemasodan ajoilta tästä samasta ongelmasta, liian vähän miehiä&ravintoa ja liikaa tehtäviä.
No ok, olihan siellä se yksi klassinen kirkko-esimerkki, jonka kohdalla kritiikko osuu kohdalleen. Toki sillekin löytyy puolustajansa! rankka rintampalvelus vaati vastapainona laadukasta lepoa. Helppo näin jälkikäteen sanoa että olisivat vaan kiristäneet vyötä ja kärsineet niinkuin MIES!
PsD valtakunnan "lellipoikana" sai hieman parempaa kohtelua, vaikka senkään arki tuskin ruusuilla tanssimista oli. Tosin PsD:tä en joukko-osastona sinällään tunne kovin hyvin, enkä sen sodan aikaisia vaiheita.
Edelleenkään en koita PsD:n mainetta mustata, koitan vaan kaivaa syitä miksi se erottui edukseen. En jaksa uskoa siihen että se oli ainoa porukka joka osasi tehdä asiat oikein, se ehkä ennemminkin oli porukka jolla on mahdollisuus tehdä asiat oikein.
Tuo CV:n mainitsema koulutusosasto PsD:n osalta on toki sellainen tekijä että se lisää taistelutehoa merkittävästä, etenkin kun PsD:n osastoja saatettiin vetää selustaan ja täydentää&kouluttaa joukot kaikessa rauhassa, tämä edesauttoi täydennysmiesten sopeutumista ja taistelutehon parantamista. En itseasiassa tiedä olisiko periaatteessa sama pitänyt tehdä muuallakin, mutta ongelmana sama kuin Saksalaisilla (joilla siis kyseinen systeemi oli käytössä) eli valtaosa joukoista oli liian sidottuja taisteluun jotta joukkoja oli voitu vetää taakse. Joten käytännössä vain tärkeimmät joukot voitiin vetää irti. Kuten PsD.