Itse olen saanut kunnian palvella osaavien, motioituneiden ja ammattitaitoisten johtajien alaisuudessa sotilastehtävissä, reservin upseerien ja aliupseerien kuten myös ammattisotilaiden. Niin varusmiesaikana, reservissä kun kriisinhallintatehtävissä. Ehdottoman pääsääntöisesti näin ja olen vakuuttunut johtotehtävin valikoituneiden sotilaittemme osaamisesta etenkin ammattiupseerien kohdalla, mutta muutamia valitettavia poikkeuksiakin myös löytyy oman kokemuksen perusteella, valitettavasti. Tokihan pitää muistaa, että kyse on onneksi vain yksittäisistä tapahtumista.
Seuraava kommenttini saattaa kuitenkin ärsyttää monia täällä, mutta se on oma havaintoni asiasta ja yritän tuoda sen esille mahdollisimman hyvin perustellen ja kuvaillen. Tarkoituksenani ei ole missään nimessä provosoida riitaa tai vähätellä ketään. Pyrkimykseni on vain tuoda omaa kokemustani ja havaintojani esille.
Olen vuosien saatossa tehnyt havaintoja sellaisesta ilmiöstä, että johtajien ja etenkin reserviupseerien ja upseerikokelaiden auktoriteettia suojellaan ja vaalitaan sotalaitoksessamme tietynlaisella ja erityisellä tavalla sekä erityisesti varusmiesaikana. Jos virheitä tai huonoa johtamista tapahtuu, ei niitä suorastaan peitellä mutta jollain tavalla jätetään vähän vähemmälle huomiolle ainakin julkisessa palautteessa tai käsittelyssä. Myös ihan asiallista tai rakentavaakin kritiikkiä alaisten taholta tulevana pyritään havaintojeni perusteella rajoittamaan tai tukahduttamaan. Ihan asiastakin sanoessaan tai huomauttaessaan persiilleen menneestä toiminnasta, alainen saatetaan vaientaa hyvin nopeasti esimerkiksi vihjailemalla mahdollisista jatkoseuraamuksista tai leimaamalla hänet häiriköksi tai jopa hyökkäämällä suoraan henkilökohtaisuuksiin menemällä esimerkiksi kyseenalaistamalla kritiikin esittäjän osaaminen ja kompetenssi asiassa. Tähän jälkimmäiseen vaientamisen tapaan olen itse törmännyt valitettavan usein ja suurimmalta osin kriisinhallintatehtävissä. Esimerkiksi tapauksissa ja keskusteluissa joissa täysin hiutale esikuntahefe joka ei ole koskaan edes ollut missään varsinaisesti oikeassa partiotehtävässä supailua lukuunottamatta, opettaa ja kertoo alaisilleen oppimestarimaiseen tyyliin asiantuntevasti "miten homma pitää oikeasti hoitaa", siis alaisilleen joilla on asiasta tuhansien tuntien ja useiden kuukausien kokemus ja jotka ovat miehistön sotilasarvostaan huolimatta todellisempia asiantuntijoita aihepiiriin liittyen. Ja lopputuloksena on sitten ollut asianomaisen hefen mielensäpahoittamista, murjottamista ja peppukipeyttä kun alaiset ovat olleet täysin perustellusti asiasta eri mieltä oman kokemuksensa pohjalta.
En tiedä mihin tämä liittyy, mutta olettaisin sen liittyvän joiltain osin jonkinlaiseen kehittyvän & kasvavan johtajan auktoriteetin vaalimiseen ja ehkä pönkittämiseenkin ettei uskottavuus johtajana kärsi devalvaatiota alaisten silmissä ja johtaja pahimillaan joudu naurunalaiseksi tai hymyilyn kohteeksi alaistensa taholta.
Toinen mikä tuntuu olevan sotilasympyröissä tietynlainen tabu, on se että alainen joutuu ottamaan esimieheltään osaston johtamisen omiin käsiinsä ja tämän seurauksena toiminta muuttuu menestyksekkääksi. Tapauksia löytyy varmasti enemmänkin kun mitä tiedämme, mutta ihan virallisissa selonteoissakin näitä on mainittu. Esimerkiksi Mannerheim-ristin ritarin, "huonohampaisen ja yli-ikäisen punikin" Korpraali Arvid Janhusen palkitsemisperusteissakin mainitaan hänen eräässä sotatoimessa
pyytäneen ja saaneen joukkueen johtoonsa homman muuten ilmeisesti karahdettua kiville varsinaisen joukkueenjohtajan toimesta:
"Samana päivänä korpraali Janhunen komppanian etenemisen tyrehdyttyä [Kuismalan] kyläaukean laitaan, pyysi ja sai joukkueen johtoonsa ja valtasi jatkuville operatioille tärkeän kylän."
http://www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit?xmid=34
Olen myös itse ollut todistamassa henkilökohtaisesti tapahtumia ulkomailla, jossa äkillisessä ja erityisen hankalassa sekä vaativassakin tilanteessa kaksi korkea-arvoisempaa virassaolevaa ammattiupseeria on mennyt silminnäkijähavaintojen ja läsnäolijoiden mukaan hivenen jäähän ja homma muuttunut tehtävän suorittamisen kannalta vaarallisen passiiviseksi. Molemmissa tapauksissa näiden henkilöiden alaisina toimivat reservin johtajat ottivat tahtipuikot käsiinsä ja homman hoiteisiinsa ja aloite saatiin temmattua omiin käsiin takaisin. Toisessa tapauksessa kyseessä oli pitkän virkauran tehnyt "evp upseeri" joka vastasi velvollisuutensa kutsuun, toisessa tapauksessa oli erityisen noheva ja sopimussotilaana toiminut "reservin upseeri". Toiselle myönnettiin toiminnastaan ihan virallinen arvonantokin, joka kuulemma herätti monessa ammattiupseerissa närää jälkikäteen ja palkitsemistä ei heidän toimestaan pidetty perusteltuna. Älkää kysykö ykistyiskohtia, en kerro.
Jotta tarina ei menisi pelkästään miehistön- ja aliupseerien syytämäksi upseerien mollaamiseksi, täytyy sanoa että ehdottomasti yleisempää ja jäätävämpää on tietyntyyppisten ns "superreserviläisten" esittämät katteettomat kommentit ja amatöörimäiset näkemykset joilla keulitaan oikeasti ammattitaitoisille ammattisotilaille. Yleisimmin lausujana tuntuvat olevan reservin miehistöön kuuluvat henkilöt joilla on tahtoa enemmän kun taitoa ja kallista varustetta enemmän kun kenttäkelpoisuutta.