Second kirjoitti:
Ylipäätään ajatus siitä että meillä olisi joukkoja nytkään tarpeeksi siihen että ei tarvitse liikkua asemista pois on mielestäni täysin väärä. Kuinka paljon esim pääkapauksiseudulla on mahdollisia uria vihollisen käytössä ja kuinka monta joukkueellista voidana käyttää nämä urat tukkimaan?
Valtakunnan mittakaavassa meillä ei ole yhtä sotilasta edes jokaiselle valtakunnan neliökilometrille. Tuskin siis komppanian taktiikat, rakenne ja toiminta hirivttävästi muuttuu siitä mitä se on (tai on ollut viimeiset 50 vuotta), se missä tapahtuu edelleen muutoksia ja missä niitä tarvitaan on johtamisprosessit ja tilannekuva. Jos alueellisten joukkojen määrät laskee niin se tarkoittaa sitä että päällikön/komentajan pitää kyetä entistä nopeammin vaihtamassa joukkojensa asemia ja joukon pitää olla entistä luotettavammin johtajansa näpeissä ja johtajat tarvitsevat entistä reaaliaikaisempaa tilannekuvaa.
Kivääripataljoona ja sen osat on nimenomaan suunniteltu ja varustettu kykkimään linnoitetuissa asemissa toivomassa, että joku selviäisi hengissä tulivalmistelusta ja voisi mahdollisesti aloittaa jossain vaiheessa torjuntataistelun. Käytössä olevat välineet eivät juuri muuta mahdollista. Joukkoja ei määrävahvuisenakaan kyettäiisi hallitsemaan tuon vaativammissa manöövereissä. Kyse ei siis ole halun vaan kyvyn puutteesta ja tässä tapauksessa vaiva ei hoidu sinisellä pillerillä. Hirvittäviä muutoksia ei tarvita, mutta komppanian kykyä itsenäiseen toimintaan pitäisi parantaa.
Pienosastoilla voitaisiin kyvykkään johdon alaisuudessa varmasti tehdä enemmänkin, mutta komppania- ja pataljoonatasolla ei konsteja oikein ole. Tämä asia on todettu PV:n piirissä julkistetuissa tutkimuksissa jo 90-luvun alussa ja pääsyy siihen, että asiaan ei vieläkään ole puututtu, lienee rahoituksen puute, seksikkäämmät hankkeet on nostettu edelle ja kenttäarmeijan pääosan on päätetty antaa hapantua kaikessa rauhassa. Tavoitetilassakin erittäin heikko suorituskyky näyttää johtaneen myös siihen, että esim. jalkaväkiprikaatit on sittemmin lähes kokonaan sivuutettu kertausharjoituksia järjestettäessä.
Lukemissani tutkielmissa on nostettu esiin kolme pääasiallista puutetta. Johtamisjärjestelmä ei mahdollista prikaatin taistelua kokonaisuutena, ei myöskään pataljoonien. Viestivälineisiin panostamisen lisäksi pitäisi jokaiseen prikaatiin saada varustettua myös yksi jääkäripataljoona, jotta prikaatilla olisi eväät tehdä edes vastahyökkäyksiä omalla vastuualueellaan. Kolmas vakava puute on ollut ilmatorjunnan puolella, ainoastaan jollekin painopistesuunnan jv-prikaatille olisi saattnut löytyä vahvennuksena jääkäriprikaatien tasoinen it-organisaatio.
Ehkä uusi taisteluryhmä tulee olemaan jotakin tuon parannellun jalkaväkiprikaatin tapaista, ehkä ei. Pääosa joukoista jää joka tapauksessa tämänkin parannuskierroksen ulkopuolelle, mutta niiden sinkoaseistus tulee kuluvalla vuosikymmenellä kokonaisuudessaan poistumaan. Pääkaupunkia puolustavat joukot ovat viime vuosina läpikäyneet jonkinlaisen parannuskierroksen. Yksityiskohtia en tunne, mutta mahdollisuus omaan aktiivisuuteen on varmasti ollut yksi merkittävä kehityskohde, ainakin tavoite.
Kun merkittävä osa vanhoista kokoonpanoista tulee kuitenkin säilymään, rahat loppunevat tälläkin kertaa kesken, niin poistuva perusaseistus on jostain tiristettävä. Samassa yhteydessä on mahdollisuus kerrankin huomioida vallitseva tilanne ja joukon ajatellut tehtävät. Siksi on hyvä miettiä myös uusia vaihtoehtoja, niiden toteutumisen todennäköisyys on sitten tietenkin kokonaan toinen asia. 2020-luvulle ei automaattisesti kannata wanhasta muistista varautua torjumaan 1980-luvun megalomaanista panssarijyrää.