Panssarintorjunta

Joo en tosiaan tullut yhtään ajatelleeksi noita vuosilukuja/valmistusajankohtaa.

Mielenkiintoinen tuo tieto 4x4, kuin aneemisella resoluutiolla kuitenkin löytää kohteensa. Käytännössä varmaan yksi pikseli hehkuu valkoisena ja sitten sitä kohti.

Se sensori skannaa isompaa aluetta. Riittävän nopeasti kääntelemällä saa varmaan kohtuullisen resoluutionkin. Muistaakseni tuo on myös peleissä mallinnettu niin, että siinä on mahdollisuus zoomiin.

The seekerhead mechanically scanned the scene over a nitrogen-cooled 4-by-4 pixel array using a series of mirrored facets machined into the inner surface of the ring-shaped main gyroscope.

 
Miksi nykyään tehdään sitten nykymilspecciä jonka hinta on sama kuin mitä oli hinta 30 vuotta sitten, mutta laatu toki 100x sen, mitä oli 30 vuotta sitten? Eikö riittäisi, että otetaan semmosta ei milspekkiä nykypäivän tuotetta, jonka laatu on "vaan" se 10x mikä oli 30 vuotta sitten? Jos 30v sitten toimi milspec laatu hyvin, niin miksei nykyinen "miltei milspek laatu" 10x parempana toimisi riittävän hyvin? Eli siis suoraan kysyttynä: Miksi helvetissä kaiken pitää olla nykyään milspekkiä kun hinta pomppaa 10-100x ja lopputulos on kuitenkin ihan yhtä toimiva kuin ei-milspekin tuotteet? Katsokaa vaikka Ukrainaan ja dronesotaa.

MIL-SPEC siksi, että se varmasti toimii oltuaan 15 vuotta varastossa. Ja ettei se tykkää kyttyrää liian kuumasta/kylmästä, tärinästä ja muista olosuhteista.

Hyvä ip-tunnistin mallia luxusmalli Bilteman kuistin valokatkaisijasta, siihen TNT:tä räjähteeksi ja tenttuun kiinni ruostumatonta terästä olevia hauleja ja kulmikkaampia sirpaleita, lujitemuovinen kotelo ja AAA-patterit sisään ynnä tulo 12V jännitteelle akusta tai varavirtalaitteesta tai aurinkopaneelista. Hinta ei varmaan ole satastakaan. Toimiva viuhkamiina. Painopiste jos on sopiva niin voidaan pudottaa dronestakinja iptunnistin räjäyttää silloinkin kun on sopivasti lähestymässä maata (toki tarvii viiveen käynnistymiseen). Toimiva. Tehdään erimallinen ja siihen sopiva EFP materiaali niin saadaan kylkimiina tai panssareita vastaan sopiva dronesta tiputettava räjähde ja hinta ehkä muutaman satasen. Toimii. Miksei kelpaa?

Joku nörtti Ukrainassa voisi hyvin kyhätäkin köyhän miehen SLAM:eja. Jos on kyhännyt, niin ilmeisesti niitä ei ole näytetty somessa.

Vissiin on vallalla ajattelu, että sotiminen pitää tehdä hightechinä kaikki ja mitään kamoja ei tarvita kauhean paljon, riittää kun voidaan muutama sata vaunua tuhota koko varastolla niin sota loppuu. Luulisi, että viimeistään Ukrainan sota on tuonut esille, että laatu ei ole ihan niin tärkeä kuin määrä ja kamaa pitää olla paljon, jotta voidaan tuhota tuhansia vaunuja. Superhyperhightech ei ole varaa millään taholla ostaa niin paljon, että tuohon voisi päästä, joten pitäisi tyytyä vaan hyvään cots kamaan.

Onhan sitä materiaalia isoilla toimijoilla. Suomi on köyhä, joten meillä on sitten jouduttu säästelemään yhdestä sun toisesta nimikkeestä.
 
Varsin todennäköistä, nokka-osio näyttäisi RAADilta. Alkuperäistä Maljutkaa ei ole valmistettu liki 40 vuoteen. Ja onhan tuota myös muualla valmistettu (Serbia, Kiina yms) ja vissiin joissain paikoin tehdään edelleen. Tuo videolla esiintyvä yksilö on kuitenkin melko lähellä alkuperäistä kuosiaan.
 
Muuta googletellessa tuli oheinen artikkeli vastaan. Siinä kerrotaan kahdesta pst-aseiden koulutusammunnoissa sattuneesta kuolemantapauksesta, joissa vammautuneet ovat olleet Panzerfaust 3 (Saksassa v2017) ja 84 mm man portable AT-weapon (joku sinko Sveitsissä v1991) takasektorissa. Jostakin syystä molemmissa tapauksissa uhrit ovat siirtyneet aseen takasektoriin juuri ennen laukausta ja jälki on sen mukaista. Artikkelissa on raakoja kuvia ruumiin vammoista, joten herkemmille ei artikkelilatausta ja sen kuvien katselua voi suositella.
Ohessa linkki artikkelin lataussivulle:

Raportti on vuodelta 2020, joten voi olla jo Foorumilla tuttu, mutten muutamalla hakutoiminnolla itse sitä löytänyt.
 
Jostakin syystä molemmissa tapauksissa uhrit ovat siirtyneet aseen takasektoriin juuri ennen laukausta ja jälki on sen mukaista. Artikkelissa on raakoja kuvia ruumiin vammoista, joten herkemmille ei artikkelilatausta ja sen kuvien katselua voi suositella.
Pieni offtopic sallittaneen:
Tuli tästä mieleen eräs pätkä Syyriasta, jossa ISIS ampuu singolla juurikin niin, että kaveri sattuu olemaan takana. Pösähdys vaan ja kaverin yläruumiista jää kärventynyt raadonkappale jäljelle. Sitten nämä pösilöt vielä siis latasivat tuon pätkän nettiin. No, pitää kiittää, että sen tekivät, koska sain siitä aivan helvetilliset hepulinaurut. Nytkin nauran täällä kun se pyörii mielessä se pätkä.
 
Pieni offtopic sallittaneen:
Tuli tästä mieleen eräs pätkä Syyriasta, jossa ISIS ampuu singolla juurikin niin, että kaveri sattuu olemaan takana. Pösähdys vaan ja kaverin yläruumiista jää kärventynyt raadonkappale jäljelle. Sitten nämä pösilöt vielä siis latasivat tuon pätkän nettiin. No, pitää kiittää, että sen tekivät, koska sain siitä aivan helvetilliset hepulinaurut. Nytkin nauran täällä kun se pyörii mielessä se pätkä.
Tämäkin pätkä sai hörähtelemään, vaikka onkin hieman editoitu:D
 
Ooh.. nyt on oikein hc pron.
Suomalaisen raskaan singon kehitys onnistui keskellä 1950-luvun kylmää sotaa, kun upseerit hankkivat salaisessa operaatiossa singon mallikappaleita Yhdysvalloista.
(muuri, mutta joku voi tietää lisää tuosta Mustin hämytaustasta)
 
Viimeksi muokattu:
Periaatteessa jotain ramboilua ampumavalmiina voi mönkijälläkin tehdä, mutta se lienee aika lailla itsetuhoista.

Musti? Meillä sitä ei muistaakseni ole ajoneuvoon koskaan laitettu, pl. YK-Pasi. Hieman ihmettelen, kun länsinaapurissa sellaista kuitenkin tehtiin. Meneekö sitten mönkijän perävaunuun vai vaatisiko isomman kulkupelin, en tiedä.
 
Musti? Meillä sitä ei muistaakseni ole ajoneuvoon koskaan laitettu, pl. YK-Pasi. Hieman ihmettelen, kun länsinaapurissa sellaista kuitenkin tehtiin. Meneekö sitten mönkijän perävaunuun vai vaatisiko isomman kulkupelin, en tiedä.
Musti-ohjesäännössä on kuvattu ajoneuvoasennus GAZ-69-maastoautoon. Olikohan niin että tuota jopa kokeiltiin mutta auto ei tykännyt.

Viesti @ 'Panssarintorjunta' https://maanpuolustus.net/threads/panssarintorjunta.475/post-676866
 
syynä saattaa olla myös että esim. Pansarvärnspjäs 1110 painaa jalustan kanssa 260kg melkein tuplat mustiin verrattuna. Jenkkien M40 sekin hieman yli 200kg.
Ja brittien BAT yli 300kg.
 
Ooh.. nyt on oikein hc pron.

(muuri, mutta joku voi tietää lisää tuosta Mustin hämytaustasta)
Tässä kirjassa ainakin puhuttiin tuosta projektista jotain.
1707335322351.png

EDIT: Vai olikohan se kuitenkin 55 S 55:n synty, joka kirjassa käsiteltiin. En kyllä enää muista.
 
Tuli vaihteeksi pengottua ruotsalaisten panssarintorjuntakykyä ja tämäkin alue on niin persiillään kuin vain ruotsalaiset osaavat:
  • jalkaväkijoukoilla on PST-aseena vanha tuttu Carl Gustaf, alkuperäinen versio on vm. 1948. Ruotsissa käytössä oleva versio oli pitkään M3 vuodelta 1986, kunnes hätäpäissään päättivät viimein hankkia M4-versiota loppuvuodesta 2023. M4 sinällään oli lanseerattu jo 2018. M3-versio eli 8,4 cm granatgevär m/86 painaa ampumavalmiina 11,7 kg ja tukijalat lisäksi 0,5 kg. Kaliiberi on 84 mm. Maksimiampumaetäisyys on 200 m paikallaan olevaan tai 150 m liikkuvaan maaliin. Läpäisy on n. 400 mm (Boforsin markkinointimateriaalin mukaan 600 mm). M4:ssä on laseretäisyysmittari ja laskin ja näitä alkanee pikku hiljaa näkyä joukoilla. PST-aseena Carl Gustaf ei ole kauhean kummoinen.
  • Kertasinkona joukoilla on AT4-kertasingot, niinikään kaliiberissa 84 mm. Läpäisyksi ilmoitetaan 460 mm ja maksimikantamaksi 200 mm, aika normaalit nykyaikaisen kertasingon arvot. Ruotsi lahjoitti Ukrainaan 15000 AT4:ta 2022-2023.
  • Vuonna 2009 samaan aikaan Iso-Britannian ja Suomen kanssa Ruotsi otti käyttöön NLAW:n, paikallisesti RB 57. Ruotsin alkuperäinen tilausmäärä oli 2000 kappaletta, Suomen 3000 kappaletta. Ruotsi tosin tilasi mittavasti lisää NLAW:ja vuonna 2022, arviolta 3000 kpl. Suomen jatkotilaus vuonna 2022 oli n. 40 M€, ehkä noin 1000 asetta.
  • Sitten alkaa se surullisempi tarina: RBS56 eli BILL oli 1980-luvulla ihan edistyksellinen PST-ohjus. Ruotsi otti käyttöön 1-version 1985 ja BILL-2:n 1990-luvulla. Tämän jälkeen alkoi ikuinen rauha ja RBS56 poistettiin ruotsalaisjoukkojen käytöstä 2013. Kaikkia ohjuksia ja ampumajalustoja ei kuitenkaan hävitetty ja 2021 Ruotsi otti paniikkireaktiona takaisin käyttöön jostain luolan perukoilta löytyneet RBS56:t. Ohjuksilla oli tuossa vaiheessa jo ikää kolmisenkymmentä vuotta ja ne olivat ehtineet olla 9 vuotta virallisesti poistettuina eli aivan varmasti normaalin huoltokierron ulkopuolella.
  • Ruotsilla oli käytössä TOW-ohjukset sekä Bandvagn-alustalla (pvbv 2063) ja modifioidulla Ikv 103:n alustalla (Pvrbv 551) vuosina 1984-2000. Pvrbv 551 ei ollut alustana kummoinen, mutta Bankku-alustainen on ollut ihan käyttökelpoinen. En suoraan löytänyt Bankku-alustaisen poistovuotta, mutta todennäköisesti sekin tapahtui vuosien 2000-2013 välillä. En myöskään tiedä, onko jostain luolan perukoilta saatu näitäkin palautettua käyttöön.
  • Ruotsi on hankkimassa ranskalaista Akeron-ohjusjärjestelmää, mutta hankinta on ollut ruotsalaisen pitkäpiimäinen. Saab piti saada väkisin osatoimittajaksi ja nyt on saatu hankittua näytekappaleet ohjuslaukaisimista. Ehkä järjestelmä saadaan sotavarusteeksi joinain näinä vuosina tai sitten ei.
Summa summarum: Ruotsilla ei ollut kaukotorjuntaa ollenkaan 2013-2021. Nykyinen PST-ohjuskanta perustuu NLAW:hin, sinällään erinomaisiin aseisiin, mutta kantamaltaan lyhyisiin sekä muutamaan varikolta löytyneeseen kertaalleen hylättyyn BILL-ohjusjärjestelmään!
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top