Panssarivaunut

puujQxO.jpg


Syyrian konfliktista. Kaksi kysymystä, miksi vain yksi helmapelti ja mitä on huppujen alla?

Katselin kuvia muista päivitetyistä M60-vaunuista eikä huppujen kohdalla näytä olevan varustusta. Eli huppujen alla on luultavasti vaunumiehistön henkilökohtaista kampetta. Tähän viittaa mm. taaemman vihreän hupun alta pilkottavat makuualustat. Pellistä en osaa sanoa muuta kuin että perus turkkilaiset ovat luultavasti raapineet sen jossakin irti.
 
Katselin kuvia muista päivitetyistä M60-vaunuista eikä huppujen kohdalla näytä olevan varustusta. Eli huppujen alla on luultavasti vaunumiehistön henkilökohtaista kampetta. Tähän viittaa mm. taaemman vihreän hupun alta pilkottavat makuualustat. Pellistä en osaa sanoa muuta kuin että perus turkkilaiset ovat luultavasti raapineet sen jossakin irti.
Noille vois myydä suksiboxeja, noi mytyt ei näytä taktikoolilta kansainvälisessä mediassa, kyllä julkisuuskuva täytyy säilyttää :cool:
 
Iltaa/yötä. En löytänyt oikeen sopivaa ketjua aiheelle.

Käsittääkseni meidän mekkeihin vertaillen, kylmän sodan aikaan, amerikkalaisilla oli yhdessä tiedustelu pataljoonassa 3 komppaniaa, jossa on jokaisessa komppaniassa 9 MBT (M1A2) vaunua ja 13 IFV vaunua (M3A2 Bradley) + 16 hekoa (HK58 kiova warrior). Kuullostaa omaan korvaan jo aika raskaalta nipulta.

Olisi yhteistyöllä tuettuna, jo omaan ajatukseen sopiva nippu Karjalaisille. Joo joo raha yms.....

Edit. Karkeimmat kirjoitusvirheet.
 
Viimeksi muokattu:
Presidentti Sauli Niinistö kävi tutustumassa Panssariprikaatin toimintaan:

Tasavallan presidentti @niinisto tarkasti tänään @PanssariPR:n. Puolustusvoimien ylipäällikkö seurasi mekanisoidun joukon harjoittelua, keskusteli varusmiesten sekä henkilöstön kanssa ja tapasi mediaa. ”Hyvin vaikuttavaa toimintaa”, presidentti tiivisti havaintonsa.

Innostavia tapaamisia varusmiesten kanssa sekä vaikuttavia esityksiä mekanisoidun joukon toiminnasta ja ilmapuolustuksesta Panssariprikaatin tarkastuskäynnillä.

PVKOM Timo Kivinen
Tuli hyvä mieli @PanssariPR varusmiesten suorituksista. Joukon asenne ja toiminta oli kohdallaan. Iske ja murra!

Myös Suomenselän maakuntakomppanian reserviläiset opettelivat #keskisuomi20 -harjoituksessa toimintaa #Leopard2A6 -vaunun kanssa; ensin tekniset ominaisuudet, turvamääräykset ja käsimerkit - ja sitten tositoimiin. Monelle varsin mieluisa ensikosketus taistelupanssarivaunuun!

 
Vaunujoukkojen hajauttaminen konfliktin alkumetreillä lienee uutta?
Ehkä tuossa haetaan myös vihollisen ilma- ja ohjusaseiden vaikutuksen heikentämistä ennen kuin vastapuolen vaunuja alkaa tulla rajan yli.

Paljonko vaunumiehistöstä noin yleisesti muuten sidotaan vartiointiin tai onko sillä levon kannalta merkitystä jos tarvitsevat vain kipinävahdin?
 
Liekkö tää nyt oikea palsta, mutta millaisia nuo BT 42 vaunut olivat, tarkemmin olisiko niillä kyetty epäsuoraan tuleen? Koska varisnaisina rynnäkkötykkeinähän nuo epäonnistu.

Jos jossain on paremmin sopiva ketju niin ohjaajaa sinne.
 
Liekkö tää nyt oikea palsta, mutta millaisia nuo BT 42 vaunut olivat, tarkemmin olisiko niillä kyetty epäsuoraan tuleen? Koska varisnaisina rynnäkkötykkeinähän nuo epäonnistu.

Jos jossain on paremmin sopiva ketju niin ohjaajaa sinne.
BT-42 on kummallinen suunnittelumysteeri. Jos unohdetaan vaunun operatiivinen historia, koska se vain lisää hämmennystä ja ihmetellään konseptia itseään; siinä on havaittavissa joitakin erittäin hienoja ja perusteltuja ideoita. Vaunuhan perustui BT-7:aan joita oli saatu sotasaaliina ja joka alustana ilmeisesti soveltui haluttuun ratkaisuun ... ainakin kaukaa katsottuna.

Vaunuun ympättiin briteistä saatu QF 4,5" haupitsi, joka peräytyi riittävän vähäisessä määrin, jotta se mahtui toimimaan vaunun taistelutilassa. Eli kyseinen ase oli ylipäänsä mahdollinen sijoittaa BT-7:n tornin kehän sisäpuolelle ja vielä ampua sillä.

Vaunuja tilattiin 18 kappaletta, joka vahvasti viittaa siihen että tavoitteena oli muodostaa panssaroitu tykistö, patteristo siis. Tämähän olisi ollut erittäin hyvä lisä panssariprikaatiin ja/tai panssaridivisioonaan.

Ase käytti kartussia, joten se oli hitaana ja vaikeasti ladattavana varsin sopimaton panssaritaisteluun. Lisäksi sen läpäisykyky oli huono.

Aseen korkeussuuntaus tehtiin haupitsin omalla suuntausmekanismilla. Mutta sivusuuntaan käytettiin BT-7 vaunun tornin suuntauslaitetta, oli tietenkin helppoa käyttää BT-7:n tornia uuden tornin pohjana. BT-7 tornin suuntaus oli kuitenkin tarkoitettu huomattavasti kevyemmälle aseelle ja tornille, ja niinpä vaunun ollessa vähänkään vinossa johonkin suuntaan, raskaan aseen ja tornin suuntaamiseen ei riittänyt voimat. Tietenkin yksi tapa olisi ollut tasapainottaa torni/asekonstruktio ja muuttaa ehkä välitystä/rakentaa vaihde tai lisätä sähkömoottori -- tai ehkä kaikki edellä olevat. Mutta ratkaisuksi valikoitui laittaa torniin kaksi käsipyörää -- siis kahden miehen voimin kääntää tornia. Syynä tähän lienee osittain se, että havainto asiasta tehtiin vasta kenttätesteissä - ja muutos olisi ollut liian perusteellinen (.. jätetään kommentoimatta).

Niin ja se epäsuora - jonka olisi kuvitellut olevan panssarihaupitsille hyvä juttu; johtuen BT-7 taistelutilasta ja luonnollisesti aseesta, haupitsia ei voinut suunnata riitävän korolle jotta epäsuora tuli olisi ollut tehokkaasti mahdollista.

Eli vastaus on ei - niitä ei olisi voitu käyttää panssarihauptsina, vaikka siihen tehtävään ne olisivatkin olleet muuten sopivia. Rynnäkkötykiksi ne eivät sopineet juuri enempää.
Olisiko tuossa käynyt niin että alussa on ajateltu panssarihaupitsia, ja sitten ideointivastuu on vaihtunut ja lähdetty toteuttamaan rynnäkkötykkiä. Lopulta ei ole saatu kumpaakaan.

PS. Jossain on mainittu että koska vaunuja saatiin tehtyä niin vähän, niin yhden rynnäkkötykkikomppanian kooksi tuli vain kuusi vaunua. (panssarikomppanissa on tyypillisesti 10-14 vaunua). Kuusi vaunua kuitenkin tukee ajatusta siitä että tilausvaiheessa tavoitteena oli muodostaa tykistöyksikköjä eikä panssariyksikköjä. Materiaalia olisi ollut riittävästi panssarikomppanioihinkin:Ordnance QF 4,5 haupitseja saatiin Talvisotaan 25 kpl ja 30kpl lisää heinäkuussa -40. BT-7 vaunuja oli sotasaaliina 53 kappaletta. Eli 30 vaunuisen rynnäkkötykkipataljoonan olisi, varsin helposti, noilla kalusteilla saanut koottua.
 
Viimeksi muokattu:

Videossa näkyy millaisen sirpalesuihkun läpäisevä alikalin osuma saa aikaan.
Rheinmetallin sivulta:
PELE–“penetrator with enhanced lateral effect”–is a new type of automatic cannon ammunition without a fuse or explosive. The combination of two materials with different densities causes the shell to disintegrate in the target zone without the need for an explosive charge or fuse. Its penetrating power, response sensitivity and fragmentation performance actually exceeds conventional ammunition in terms of lethality. The insensitive PELE is a cost effective ammunition technology that is very safe to store, transport and handle; it can also be used for training purposes. The PELE round is available in the calibres: 20 mm x 102, 25 mm x 137, 27 mm x 145 and 30 mm x 173.

Ei siis ole normaali alikali.
 
Back
Top