Presidentinvaalit 2018

Tuttavapiiriini kuuluu muuan keskisuomalainen PS:n kuntavaikuttaja. Lähti mukaan puolueen toimintaan parisen vuotta sitten. Se mitä olen FB:ssä muutaman kerran mielipiteitä tämän kanssa vaihtanut, kannatti tämä aluksi mm. NATO-jäsenyyttä ja sotilaallista yhteistyötä mm. USA:n kanssa.

Sitten tuli turvapaikanhakijoita ja kaikki muuttui miehessä todella nopeasti. Nyt 2/3 tämän naamakirjapostauksista on linkkejä MV-lehteen. Nyt kaikki paitsi todelliset perussuomalaiset ovat ei pelkästään poliittisia vastustajia vaan vihollisia. Retoriikka mitä mies viljelee muuttui todella hyökkääväksi. Linja on nyt että rajat kiinni, matut helvettiin, NATO ja EU molemmat helvettiin. Samalla sitten tuomitaan mm. kansanpetturi Sauli Niinistö, jota kumma kyllä suomalaiset gallupien mukaan kannattavat. Kielenkäyttö on todella ala-arvoista ja kuin suoraan MV-lehdestä.

Tämä kuntapäättäjä uskoo vakaasti Huhtasaaren voittoon, sillä valta- ja valemedian teettämät mielipidetiedusteluthan tietenkin valehtelevat. Eivät kerro todellisuutta, eli sitä miten suurta kansansuosiota Huhtasaari kansan keskuudessa nauttii. Olen tässä miettinyt, että mitenköhän suuri pettymys tulee olemaan kun profetia ei toteudukaan ? Ja mitenköhän pettymys tulee sitten purkautumaan ?

Monesti tällä MV-väellä on se ajatus, että EU:n lähes yksinomainen tarkoitus on länsimaiden ja niiden elämäntavan tuhoaminen "mokutuksella" ja "väestönvaihdolla". Jotkut yleistävät saman koskemaan myös Natoa eli ajattelevat senkin olevan "mokutusjärjestö".

Tästä voi seurata sitten esimerkiksi se, että ajatellaan EU:n pian hajoavan koska Itä-Euroopassa hallitukset vastustavat "mokutusta" eli EU:n toiminnan "perustarkoitusta". Sekään johtopäätös ei ole kaukana, että on parempi elää Putinin sylissä kuin EU:n ja Naton luomassa Eurabiassa.
 
Kyllä Sale on lopultakin kovempi vallesmanni kuin yksikään muista ehdokkaista. Pystyy sanomaan suoraan Putinille. Ei onnistuisi Vanhaselta ja Huhtasaarihan on jo omien sanojensakin mukaan polvillaan päivässä. Venäläinen kunnioittaa suoruutta vaikka itse olisi ihan korkkiruuvi.

Kun ei tässä nyt Mannerheim ole ehdolla.

Tällaista presidenttiä eivät saaneet polvilleen sosialismin internationaalissakaan:

Lakkaa lähettämästä väkeä tappamaan minua. Olemme napanneet jo viisi heistä. Yhden pommin kanssa ja toisella oli kivääri. Jos et lopeta lähettämästä tappajia, minä lähetän yhden Moskovaan. Eikä minun tarvitse lähettää enää toista.

- Josip Broz Tito henkilökohtaisessa kirjeessään Stalinille

Kello vasemmassa ranteesssa, paksu sikari ja kurpitsan kokoiset munat.

1512365461011.png
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä Sale on lopultakin kovempi vallesmanni kuin yksikään muista ehdokkaista. Pystyy sanomaan suoraan Putinille. Ei onnistuisi Vanhaselta ja Huhtasaarihan on jo omien sanojensakin mukaan polvillaan päivässä. Venäläinen kunnioittaa suoruutta vaikka itse olisi ihan korkkiruuvi.

Kun ei tässä nyt Mannerheim ole ehdolla.

Tällaista presidenttiä eivät saaneet polvilleen sosialismin internationaalissakaan:

Lakkaa lähettämästä väkeä tappamaan minua. Olemme napanneet jo viisi heistä. Yhden pommin kanssa ja toisella oli kivääri. Jos et lopeta lähettämästä tappajia, minä lähetän yhden Moskovaan. Eikä minun tarvitse lähettää enää toista.

- Josip Broz Tito henkilökohtaisessa kirjeessään Stalinille

Kello vasemmassa ranteesssa, paksu sikari ja kurpitsan kokoiset munat.

Katso liite: 17931

En minäkään pidä Lauran linjauksista, mutta voisi sentään edes yrittää pysyä asiallisella linjalla vai onko sinulla sisäpiirin tietoja Lauran lupauksista?

Edit: Siistitty lainausta t. setämies...
 
Last edited by a moderator:
Huhtasaari puhuu muuten mielellään siitä mitenkä palauttaisi presidentiksi päästyään valtaoikeuksia. Eihän se vaatisi kuin perustuslain muuttamisprosessin. Ja arvata saattaa mitä muut puolueet olisivat tästä mieltä. PS:n voisi olla hieman hankala yksin lähteä asiaa ajamaan.

Muutenkin pitää esillä melko lailla kaikenlaista sellaista, joka ei enää nykyisin kuuluu TP:n toimivaltaan. No uppoaa varmaan sellaisiin, jotka haikailevat Kekkosen aikoja takaisin.

Ehdottomasti hälyttävintä oli kuitenkin se päivässä ohi-kommentti. Tuli kyllä siinä kertalaakista osoittaneeksi oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen osaamisensa. Selitteli toki jälkikäteen miten "on tämän jälkeen saanut uutta tietoa Suomen sotilaallisesta puolustuskyvystä." Mutta kyllä minusta vahinko jo tapahtui. Ei hänellä ole minun silmissäni minkäänlaista uskottavuutta eikä kompetenssia.
 
Presidenttiehdokkaat haluavat kuulla Natosta kansan kannan, vaikka Haavisto pelkää vaikuttamista – Huhtasaari: ”Kyllä isiltä ja äideiltä pitää kysyä”
Presidenttiehdokkaat haluavat kuulla Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä myös kansan ääntä. Vain vihreiden Pekka Haavisto pelkää ulkovaltojen vaikuttamisyrityksiä kansanäänestyksessä niin paljon, että hän jättäisi päätöksen puhtaasti eduskunnan harteille.

Presidenttiehdokkaista kaikki Pekka Haavistoa (vihr) lukuun ottamatta ilmoittavat, että Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä pitää kuulla myös kansan ääntä.

Haavisto vastustaa kansanäänestystä Natosta, koska hän pelkää, että kansalaisiin kohdistuisi ennen äänestystä valtaisa hybridi- ja kybervaikuttamisen uhka.

”Yksikään vaikuttajataho ei pysyisi tästä äänestyksestä pois”, Haavisto sanoo.

”Olen keskustellut asiasta myös kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Minulta on epäuskoisesti kysytty, että ette kai ole tosissanne? Että haluatteko kansainvälisen vaikuttamisen taisteluareenaksi?”

Haavisto muistuttaa, että jo Britannian brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidenttivaaleissa oli niin selvää piilo- ja kaukovaikuttamista mukana, että Suomikaan ei siltä säästyisi.

”Nato-äänestyksessä olisi pelkkä ”kyllä tai ei” -asetelma, jossa puolueiden kannat eivät enää ratkaise. Näkisimme vaikuttamista tavalla, jota ei ole koskaan aiemmin koettu.”

Viikko sitten järjestetyssä presidenttitentissä Haavisto kertoi, että hän on pyörtänyt kantansa kansanäänestykseen juuri vaikuttamisuhan vuoksi.

”Jos päätöstilanne Natosta tulisi eteen, eduskunnan pitäisi jäsenyys ratkaista. Tarvittaessa Nato-jäsenyys voisi olla myös eduskuntavaalien teema. Itse en Nato-jäsenyyttä kannata.”

Haavisto myöntää, että kaikissa vaaleissa vaikuttamisriski on olemassa.

”Monipuoluejärjestelmässä vaikuttaminen on kuitenkin paljon monimutkaisempaa”, Haavisto toteaa.

Istuva presidentti Sauli Niinistö pitää tärkeänä kuulla kansan ääntä tavalla tai toisella ennen varsinaista päätöstä. Myös Nato edellyttää, että jäsenyydellä on kansan tuki.

”Kansan tuki on mielestäni mitattava legitiimillä tavalla, siis niin, että hävinnytkin osapuoli joutuu myöntämään oikein menetellyn”, Niinistö toteaa presidentin kanslian välittämässä viestissä.

”Eduskunta tekee lopullisen Nato-päätöksen. Ellei kansalta ole kysytty, siitä nousee pääargumentti Natoa vastaan. Minulle sopii, jos joku kansanäänestyksen asemesta keksii täysin luotettavan ja legitiimin mittaustavan. Se ei kyllä paljoa kansanäänestyksestä varmaan poikkeaisi”, Niinistö sanoo.

Matti Vanhanen (kesk) sanoo puoltavansa kansanäänestystä.

”Haavisto on oikeassa, että kansanäänestyksessä syntyy valtava mielipidevaikuttaminen, mutta luotan kansalaisten fiksuuteen ja ajattelukykyyn.”

Vanhasen mukaan kansan mielipidettä tarvitaan siksi, että muut jäsenmaat tietävät, että on olemassa aito kansalaisten tuki Nato-jäsenyydelle ja sen velvollisuuksille, ja myös siksi, ettei Suomi tiukassa paikassa rupea estelemään sotilaiden lähettämistä johonkin operaatioon.

Jotenkin kansan mielipide täytyy saada selväksi, huomauttaa Vanhanen.

”Kansanäänestyksen sijaan voidaan jossain poikkeustilanteessa kansan tahto selvittää myös eduskuntavaaleissa, joissa Nato-jäsenyys on pääkysymys ja puolueilla olisi siihen yksiselitteiset kannat. Silloinkin pitää olla valtiojohdon selkeä ehdotus siitä, mille haetaan mandaattia.”

Tuula Haatainen (sd) pitää mahdottomana, että Nato-jäsenyydestä ei kansaa ensin kuultaisi.

Haataisen mielestä Nato-jäsenyyden esitys olisi valtiovallalta niin iso päätös, että siitä kuuluu kansanäänestys järjestää.

”Valtiovalta tekee esityksen liittymisestä, kansalaiset äänestävät kyllä tai ei ja äänestys on tietysti neuvoa-antava. Eihän se, että joku voi vaikuttaa ulkopuolelta mielipiteisiin voi lopettaa demokraatista päätöksentekoa. Silloinhan mitkä tahansa vaalit voidaan asettaa kyseenalaiseksi”, Haatainen lisää.

Merja Kyllönen (vas) pitää kansanäänestystä itsestäänselvänä.

Demokratia lähtee Kyllösen mukaan siitä, että kansalaiset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan.

”Ehdottomasti pitää äänestys järjestää. Ja niin, että ihmisille annetaan ennen äänestystä myös tietoa, mitä turvatakuita Nato Suomelle antaisi ja mitä muita vaihtoehtoja olisi.”

”Jos maa on avoin ja opettaa ihmisiä lukemaan mediaa; ymmärtämään taustoja ja merkityksiä, paljon vaikeampi meihin on vaikuttaa. Vaikuttamista on ollut varmasti kautta aikojen. Se ei pelaa, joka pelkää”, Kyllönen lisää.

Nato-jäsenyyttä kannattava Nils Torvalds (r) arvioi, että kansanäänestys pitää järjestää, vaikka hän itse pitää sitä turhana.

”Jo näissä vaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa pitäisi keskustella Nato-jäsenyydestä. Poliittinen eliitti ei sitä halua. He peesaavat kansanäänestystä ja johtavat siis joukkoja takaapäin, eikä edestä. Se kertoo joko pelkuruudesta, kykenemättömyydestä tai poliittisesta harkinnasta.”

Kansanäänestys pitää Torvaldsin mukaan luultavasti päätöksen legitimiteetin vuoksi järjestää, vaikka siinä olisikin omat riskinsä.

Laura Huhtasaari (ps) sanoo, että totta kai kansalta pitää kysyä, vaikkei hän Nato-jäsenyyttä kannatakaan.

”Jos normaalitilassa ollaan, pitää ehdottomasti kansanäänestys järjestää. Meillä on vielä asevelvollisuus. Kyllä isiltä ja äideiltä pitää kysyä.”

”Itse myös kannatan suoraa demokratiaa, joka on Sveitsissä erittäin toimiva järjestelmä. Mitä enemmän kansa saa itse päättää, sitä enemmän he sitoutuvat asioihin. Edustuksellinen demokratia ei ole koskaan sama asia, kuin suora demokratia”, Huhtasaari lisää.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005474921.html?share=34f54bc8a3dc50c3c84de14486334240
 
Ja se mitenkä irrationaalisia nuo kuviot ovat. Kaveri ihailee suuresti Trumpia (koska niin tekee myös Huhtasaari). Silti tämä naamakirjasivullaan kiroaa alimpaan helvettiin Suomen maaperällä pidettävät NATO-harjoitukset ja suomalaissotilaiden osallistumiset kansainvälisiin harjoituksiin. Mm. viimeksi tämä Mattisin Suomen vierailu herätti vihaa. "Mitä v@ttua nuo jenkit täällä tekee !?" Ja silti ihaillaan Yhdysvaltain asevoimien ylipäällikköä. En ymmärrä.

Loppuvuosi 2015 oli ikävä käännekohta. Koko syksyn ne hälytyskellot kilisivät. Yhtään vastaavaa ei tarvita. Samojen virheiden toistaminen tulee olemaan tälle maalle suuri virhe.

Monet ovat varoitelleet että älkää velttoilko maassa laittomasti oleskelevien ja terrorismin kohdalla. Siinä on sellainen vipu idälle että ymmärretäänkö niitä riskejä? Kun ne riskit alkavat toteutua ja sitten aloitetaan öyhötys "puhtaasta rasismista" niin voi meitä

Ymmärretäänkö laittaa jarrut päälle monikulttuurisuuden politiikan suhteen? Koska kun Saksassa ja Ranskassa alkaa tapahtua niin se on todella rumaa seurattavaa. Samaa tänne niinkö?

Jotkut ihailevat Yhdysvaltain presidenttiä ehkä pääosin siksi että hän ainakin näyttää protestoivan sitä politiikkaa kohtaan jota on harjoitettu mm. Ruotsissa, Saksassa ja matkittu täällä Suomessakin.

Sitä ajatusmaailmaa vain vahvistaa median "Trump-mökääminen", YLE:lläkin esitettyt järjettömät pelottelut sadoista tuhansista maahantulijoista, terrorismin puhtaaksipesuyritykset, trollaaminen "valkoisen miehen taakasta"

Miten paljon media itse tekee sitä että rapauttaa ihmisten uskoa omiin viranomaisiin ja poliittisiin johtajiinsa?

Minä olen sitä mieltä että kun nyt NATO-vastaisuus on mahdollisesti kasvanut niin siitä suurin osa on "median ja toimittajien ansiota". Pitääkö tuo muistaa sitten kun toimittajien lasipalatsit kilisevät??
 
Viimeksi muokattu:
Jotkut ihailevat Yhdysvaltain presidenttiä ehkä pääosin siksi että hän ainakin näyttää protestoivan sitä politiikkaa kohtaan jota on harjoitettu mm. Ruotsissa, Saksassa ja matkittu täällä Suomessakin.

Vetoaa varmasti rajat kiinni -porukkaan ja tätähän Huhtasaarikin edustaa. Edustaa myös isolationismia mitä suurimmassa määrin.

Minä olen sitä mieltä että kun nyt NATO-vastaisuus on mahdollisesti kasvanut niin siitä suurin osa on "median ja toimittajien ansiota". Pitääkö tuo muistaa sitten kun toimittajien lasipalatsit kilisevät??

Kuten tuossa jo aiemmin sanoinkin, en oikein ymmärrä tuota, että fanitetaan Yhdysvaltoja ja silti samalla kaikki konkreettinen yhteistyö pitäisi lopettaa, varsinkin meille ilmeisen tärkeä suora kahdenvälinen sotilasyhteistyö, joka meillä mitä ilmeisimmin on keino viestittää Venäjälle Suomen kuulumisesta länteen. Ja toki myös siitä, että vaikka emme NATO-maa olekaan, on meillä silti kansainvälisiä kumppaneita.
 
En ole vielä ehtinyt analysoida, miten se ilmasto muuttui mutta vuosi 2015 oli vedenjakaja. Joitakin arvauksia voi tehdä.

1. Jos unohdetaan unelmaväki, etenkin suomalaisilla miehillä on jo kollektiivisessa psyykessä varovaisuus ulkomaalaisia kohtaan. Vuosisatoja ulkomaalaisten tulo tänne on merkinnyt sitä, että on pirtit poltettu ja lapsia varrastettu seipään nokkaan kuivumaan aurinkoon (tosiasioita esim. isonvihan ajalta).
2. Tällaisella psyykellä varustetut lainkuuliaiset miehet joutuvat katsomaan, kun maahan valuu 32 000 epämääräistä partakaiffaria, joiden piti olla hukkuvia pikkulapsia eikä Orpo tee muuta kuin on sormi perseessä ja höpisee, ettei motiiveja saa kyseenalaistaa.
3. MV-lehti tajuaa hetken lyöneen ja aloittaa propagandan, jolla on hedelmällinen maaperä.
4. Pakolaisongelmaa ei tulkita suurvaltapolitiikan oireeksi, vaan se on pelkästään EU:n vika ja jotenkin kuvitellaan, että ilman sitä ei olisi tätä ongelmaa tai että päätöksemme olisivat olleet toiset (olivathan ne monissa EU-maissakin tiukemmat, meillä on siis kyse aivan muusta)
5. Kahdessa vuodessa on saatu jo Nato syyllisten joukkoon, koska sama MV-lehti on myös operatiivinen ja pakolaiset ovat sille sivuseikka.
6. Kieli paljastaa itäretoriikan. Soinin tai Niinistön kohdalla puhutaan "pettureista" ym. Molotus on kuin politrukkien iltanuotiolta ja kaali haisee.
7. Kun Janitskin sekä Suomi ensin -ryssäleiri kääntyvät Huhtasaaren puolelle, ollaan jo liian pitkällä, jotta psyyke kykenisi kohtaamaan totuuden siitä, mihin asti on vajottu. Sekä kieli että koodi otetaan omaan käyttöön ja seisotaan sitten niissä joukoissa.

Hyvä analyysi, mutta ei pidä unohtaa että kohtaa 3 super-ylikorosti Iljan ylivertaisten tiedotustaitojen (vrt. yhden kerran ilmestynyt "Absolut" -lehtimys) sijaan, tai ainakin lisäksi, sisäministeriön ja median junailema "kivapuheen" virta syksyllä -15, jossa yhdistyivät 9 hyvää ja 10 kaunista tulijavirrasta sekä keppiä ja painostusta rasisteille, mikä laajasti maalattiin siten että myös asiallisen kritiikin esittäjät älähtäisivät samasta kalikasta. Tähän vielä hieman "Suomi muuttuu nyt pysyvästi, niin vain tapahtuu, sopeutukaa" -mukarealismia. Hetken aikaa - pienen hetken aikaa - Iljan törkysaitti oli jotakuinkin ainoita kanavia kahvipöytien ulkopuolella missä oli erittäin kriittistä viestiä meneillään olevasta hehkutuksesta. Omasta mielestäni erityisesti tämä Nergin ja päätoimittajien iskuryhmä "loi" MV-lehden ja nyt kun se on jälleen enemmän hajallaan niin väittäisin että MV-lehdenkin kulta-ajat ovat toistaiseksi ohi - useimmat kriittisetkin hakenevat tietonsa mieluummin hieman eri agendalla varustetuista lähteistä, toivon, nyt kun kritiikkiä on jopa valtalehdissä. Tietysti hetkellistä elvytystä Iljalle toi demarinuorten jne. "Loppu MV-lehdelle" joka antoi mittaamattomasti ilmaista mainosta.

Tätä voitaneen pitää mediavaikuttamisen alalla esimerkillisenä oman polven pyssyttämisenä.
 
Viimeksi muokattu:
Monesti tällä MV-väellä on se ajatus, että EU:n lähes yksinomainen tarkoitus on länsimaiden ja niiden elämäntavan tuhoaminen "mokutuksella" ja "väestönvaihdolla". Jotkut yleistävät saman koskemaan myös Natoa eli ajattelevat senkin olevan "mokutusjärjestö".

Tästä voi seurata sitten esimerkiksi se, että ajatellaan EU:n pian hajoavan koska Itä-Euroopassa hallitukset vastustavat "mokutusta" eli EU:n toiminnan "perustarkoitusta". Sekään johtopäätös ei ole kaukana, että on parempi elää Putinin sylissä kuin EU:n ja Naton luomassa Eurabiassa.

Tässä täytyy muistaa myös se, että ainakin minun mielestäni moni kotimaan poliitikko käyttää surutta oman agendansa ajamiseen EU-viittaa. Eli annetaan ymmärtää että sitä sun tätä tehdään "EU:n vaatimuksesta / määräyksestä" jolloin saa asioitaan läpi ja valtaa sekä taloudellista etua, toisaalta EU on sadetakki ko. poliitikon päällä johon sitten yksinkertaisempien / huonosti informoitujen kiukun kärki kohdistuu. Minun mielestäni tämä on tahallista toimintaa, mikä nakertaa liioitellusti EU:n mainetta ja toisaalta estää palautteen menoa sinne minne sen pitää mennä.

Täysin samaa keinoa käyttävät ns. "kansainvälisen oikeuden asiantuntijat" jotka ikään kuin unohtavat sanoa että tämä heidän omaa mielipidettään mukaileva tulkinta "kansainvälisistä sopimuksista" on vain yksi tulkinta. Ja jostakin kumman syystä sitten nimenomaan nämä samat henkilöt saavat kerta toisensa jälkeen palstatilasta 95% aiheeseen liittyen Ylellä, Hesarissakin jne. Hyvä esimerkki sinänsä on "Venäjä-asiantuntija" Markku Kangaspuro joka on saanut niin paljon näkyvyyttä että hänellä lienee ollut ihan oikeasti merkittävää vaikutusvaltaa yleiseen mielipiteeseen viimeisten 10v ajan.
 
EU:lla on ongelmia ja näkisin että juuri siitä johtuen Suomen on linkityttävä tiiviimmin Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa. Se on niin että "EU ei ajattele järjellä" mutta NATO:ssa ajatellaan.
 
Se hänen virheensä on, mielettömän suuri hybris ja itsekorotus. Silloin yleensä koston ja oikeudenmukaisuuden jumalatar iskee jossain vaiheessa.

Kerran yliopiston vessan seinään oli joku filosofifuksi kirjoittanut: "Jumala on kuollut" - Nietsche

Sen alle ilmestyi uusi teksti. "Nietsche on kuollut." - Jumala

Paavo on varmasti syväjäädyttänyt perimäänsä ja palaa vielä....
 
Vetoaa varmasti rajat kiinni -porukkaan ja tätähän Huhtasaarikin edustaa. Edustaa myös isolationismia mitä suurimmassa määrin.

Yksinäiset pikkuvaltiot ovat aina pelinappuloita.

Näiltä tuppaa unohtumaan sellainen fakta, että Suomi on pieni 5 miljoonan ihmisen valtio ja kaikki nämä potentiaaliset ystävät (US & UK) ovat kaukana. Jos taas haluaa laittaa kaikki munat yhteen koriin, niin kannattaa muistaa Yhdysvaltojen realpolitik perinteet ettei vaan kuvittele liikoja aina hätiin tulevasta cowboysta ja siitä paljonko pikkuvaltion toiveet painavat, varsinkin sellaisten mitkä eivät kuulu mihinkään liittoihin, silloin kun Venäjä sekä Yhdysvallat tekevät omia sopimuksiaan.

Suomalaiset eivät halua natoon joten jatkakaamme nykyisellä linjalla.
 
Näiltä tuppaa unohtumaan sellainen fakta, että Suomi on pieni 5 miljoonan ihmisen valtio ja kaikki nämä potentiaaliset ystävät (US & UK) ovat kaukana. Jos taas haluaa laittaa kaikki munat yhteen koriin, niin kannattaa muistaa Yhdysvaltojen realpolitik perinteet ettei vaan kuvittele liikoja aina hätiin tulevasta cowboysta ja siitä paljonko pikkuvaltion toiveet painavat, varsinkin sellaisten mitkä eivät kuulu mihinkään liittoihin, silloin kun Venäjä sekä Yhdysvallat tekevät omia sopimuksiaan.

Kyllä. Toisaalta ei pidä vähätelläkään sitä miten hyvä kumppani Suomi voi olla. Paitsi rauhantöissä, Suomi voisi olla ratkaisevan tärkeä elementti siinä, että USA saa ylläpidettyä jo olemassa olevia velvoitteitaan huomattavasti hankalammissa paikoissa. NATO on lisännyt jatkuvaa läsnäoloaan Baltiassa, mutta se on silti vielä pientä, niin kovin pientä. Realpolitik on myös se, että tarvittaessa apinat raapivat toistensa selkiä, jos molemmilla on sille tarvetta.

Venäjällä on ylipäänsä aika vähän annettavaa jenkeille. Minkäänlaiseen suureen diiliin en usko enää sitäkään vähää kuin ennen. Venäjä painii eri sarjassa kuin Kiina ja USA. Venäjä on tässä porukassa se vähän nolostuttava juoppolalli-serkku joka ei saa mitään toimimaan, mutta on toisaalta pahapäinen ja riidanhaluinen kännipäissään.

NATO tuntuu olevan edelleen liian vaikea paikka, mutta ei se pelkästään kansasta lähtöisin ole vaan asiaa ylläpitävät käytännössä kaikki kärkipoliitikot. Myös ne, jotka menevät asemaansa vielä kohtuullisen positiivisesti NATO-lippua heiluttaen. Täytyy kuitenkin muistaa että on myös muita tapoja liittoutua vahvasti kuin NATO. Euroopassa nähdään NATO Deus Ex Machina -ratkaisuna turvallisuuspulmiin mutta USAlle se on vain yksi ilmenemismuoto liittoutumisista.
 
Totaalikieltäytyjä ja Turpo-asiantuntija Kotro suomii Niinistöä NATO-asiasta.

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247021-mita-tapahtui-presidentille?ref=karuselli

Kuten ylemmässä viestissä totesin, tuntuu että jokainen korkeimpiin asemiin nouseva päättäjä Suomessa menettää kovimman NATO-liputuksensa siinä vaiheessa kun näin pystymetsäläisenä kuvittelisi että olisi mahdollisuus edistää sitä asiaa. Väitän että esim. Ylipäällikön asemassa tulee eteen erilaisia realiteetteja joita ei välttämättä kailoteta julkisesti jokaiselle Kallion kuplan kirjailijalle. Mistä tässä on sitten kyse? Onko kyse suoranaisesta uhkailusta itänaapurin suunnalta? Vai onko kenties kyse myös siitä, että nykyisistä merkittävistä NATO-jäsenistä päin toivotaan että Suomi pysyisi virallisesti ottaen "aidan päällä" vaikka teknisesti ollaan täysin NATO-kelpoisia heittämällä? Arvailuksi menee, mutta pitäisin jälkimmäistä aivan yhtä todennäköisenä kuin ensimmäistäkin. Tai oikeastaan, uskoisin että molemmat pitävät jossakin määrin paikkansa. Eihän NATO ole mikään orjallisesti järjestelmäänsä noudattava robotti, vaan myös siihen vaikuttaa esim. jäsenmaidensa ulkopolitiikka.

Halosen kaudella ei edes kenenkään tarvinnut vaikuttaa kun Ylipäällikkö itse aktiivisesti tarjoutui vetämään sitä roolia mitä Suomen presidentille idästä (ainakin) toivotaankin.

Viisasteleville ja kroonista faijakapinaansa Puolustusvoimia vastaan käyville kynäilijöille voi olla helppoa nälviä kerta toisensa jälkeen poliitikkoja rohkeuden puutteesta, tyhmyydestä ym ym. Varaisin kuitenkin sen mahdollisuuden, että Suomeen liittyy asioita joita ei voida läpikäydä ihan yhtä avoimesti kuin vaikkapa Portugalin jäsenyyttä miettiessä. Salen pelkurius / itämielistely / tyhmyys on yliyksinkertainen selitys, jota en ihan jaksa purematta niellä.
 
Kyllä. Toisaalta ei pidä vähätelläkään sitä miten hyvä kumppani Suomi voi olla. Paitsi rauhantöissä, Suomi voisi olla ratkaisevan tärkeä elementti siinä, että USA saa ylläpidettyä jo olemassa olevia velvoitteitaan huomattavasti hankalammissa paikoissa. NATO on lisännyt jatkuvaa läsnäoloaan Baltiassa, mutta se on silti vielä pientä, niin kovin pientä. Realpolitik on myös se, että tarvittaessa apinat raapivat toistensa selkiä, jos molemmilla on sille tarvetta.

Kyllä vain. Juuri noin minäkin olen asian käsittänyt. TP Niinistön kaudella on lähdetty siitä, että NATO on tällä hetkellä mahdottomuus, joten sen sijaan ollaan korostettu suoria sotilasyhteyksiä USA:n kanssa. Ja yhteistyö tuntuu pelittävän hyvin. Tämä on ollut kotimaan politiikassa helpommin hyväksyttävissä, vaikka esim. Tuomioja ja kumppanit tästä itkevätkin. Korkein valtiojohto on varmasti tehnyt tilanneanalyysin, että Venäjän uhka on Krimin ja Ukrainan myötä kasvanut. Ihan yksin ei vaan tässä tilanteessa kannata enää olla.

NATO tuntuu olevan edelleen liian vaikea paikka, mutta ei se pelkästään kansasta lähtöisin ole vaan asiaa ylläpitävät käytännössä kaikki kärkipoliitikot. Myös ne, jotka menevät asemaansa vielä kohtuullisen positiivisesti NATO-lippua heiluttaen. Täytyy kuitenkin muistaa että on myös muita tapoja liittoutua vahvasti kuin NATO. Euroopassa nähdään NATO Deus Ex Machina -ratkaisuna turvallisuuspulmiin mutta USAlle se on vain yksi ilmenemismuoto liittoutumisista.

Juuri tästähän Sale on puhunut, että tosipaikan tullen voi syntyä ad hoc -liittoumia. Toisin sanoen, Suomesta on tehty houkutteleva kumppani kriisitilanteen varalle. Ollaan osa isompaa Itämeren / Baltian puolustusskenaariota. Suomi hoitaa oman tonttinsa ja ainakin välillisesti näin toimien tukee myös NATO:n ja USA:n sotatoimia.

Minusta valtiojohto on toiminut viime vuosina ihan päämäärähakuisesti ja itse kannatan lämpimästi sotilasyhteistyön lisäämistä ja jatkamista, kun kerran NATO-jäsenyys on poissuljettu vaihtoehto. Ja en ymmärrä lainkaan Huhtasaaren ja Väyrysen kaltaisia poliitikkoja, jotka haluaisivat lopettaa nämä kuviot ja jättäytyä täysin yksin suhteessa arvaamattomaan Venäjään.
 
Back
Top