Luulo.
Sekoitat itse asiat.
Omavartioinnin laillisuudesta löytyy kyllä tietoa.
Tieto. Olet väärässä. Mitkäs on muuten laissa mainitut voimakeinot joita tälläistä omavartiointia suorittavat jokamiehet voivat ottaa käyttöön?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Luulo.
Sekoitat itse asiat.
Omavartioinnin laillisuudesta löytyy kyllä tietoa.
Tuo ensimmäinen kommentti on nyt vähän...lapsellinen. Jos halutaan tehdä kansainvälistä yhteistyötä, joka on tällaiselle pienelle sotilaallisesti liittoutumattomalle maalle elintärkeää, pitää sitä tehdä kumppanin tarpeita ymmärtäen. "Pysykää kotonanne jos pelottaa" ei paljon tuo meille ampumatarvikkeita tai muuta tukea kriisiaikana.
Kulminoituuko tämä ongelma siihen, että hotellit ymmärrettävästi haluavat että muutkin asiakkaat saavat liikkua hotellissa, pl. ellei jotain tilaa ole erikseen varattu tiettyjä vieraita varten?![]()
Niin, jos (kun) YJT on huonoissa kantimissa, niin kannattaisikohan silloin niitä rajallisia resursseja kuitenkin laittaa sinne yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Tuntuisi näin maalaisjärjellä loogiselta ratkaisulta.
Niin tai sitten kyse on siitä, että täällä osataan arvioida uhat oikein ja toimia sen mukaan. Se että tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö, liikuskelee yhden lähisuojaajan kanssa etukäteen suunnittelematonta reittiä pääkaupungin keskustassa ilta-aikaan, kertoo tästä yhteiskunnasta. Jos NATOn kenraali ilmoittelee, että työ toimitta väärin, muuttakaa lakejanne, niin semmoista se on. Kyllä täällä osataan arvioida uhat ja myöskin varautua niihin. Jos tarvetta on, niin suojaa lisätään.
Oman lisänsä aiheeseen tuo maamme toinen sotilaallisesti järjestäytynyt laitos. Sieltäkin väkeä löytyy.
Kun kerran se, että ihmiset saavat liikkua hotellissa jonka asiakkaita ovat, ei ole kenraalien mieleen, niin löytyisikös Santahaminasta sopivia majoitustiloja?Kyllähän nuo taitavat tosiaan sitä mieltä olla, että maksavat asiakkaansa saavat mielellään tiloissaan liikkua.
Miten se auttaa tähän esitettyyn ongelmaan?
Siksi toisekseen rajalla ei ole henkilösuojaukseen koulutettua väkeä.
Sanotaan vaikka, että olen tästä voimakkaasti eri mieltä.
Muuten ihan hyviä pointteja kyllä. Terrorismi ja täysin avoimilta vaikuttavat rajat asettaa nykyään suuria haasteita. Tämä tietenkin on suuremman yhteiskunnallisen keskustelun paikka. Miten ja kuinka paljon suomalainen yhteiskunta tässä muuttuu ja mihin suuntaan.
Kyse lienee siitä, onko tällaista ongelmaa olemassa ensinkään. Jos ongelma on, niin onko se sen kokoinen, että tarvitse alkaa luomaan lisää lakeja joilla viranomaisille annetaan lisää oikeuksia ihmisten perusoikeuksiin puuttumiseen. Edustaako tämä ylipäänsä suomalaista tapaa toimia.
Onnea tuon keskustelun etsimisyrityksiin.Päättäjien kannalta on helpointa ja parasta, että tuo keskustelu käydään lähinnä somessa, jossa äärilaidat meukaroivat toisiaan "mielipiteillään". Niin, ja tietysti Kreml antaa sivustatukea meukarointiin.....homma polkee kuin vanha jopo.
Kaikenlaisista ideaaleista ja jaloista arvoista puhutaan paljon, mutta kuinka hyvin ne meillä toteutuu? Entä toteutuuko tulevaisuudessa?Yhteiskunnassamme on vielä runsaasti egalitaarista henkeä ja tavallinen suomalainen ei hyväksy sitä, että rikkaiden henkilöiden henkivartijat tönisivät heidä pois arvohenkilön tieltä (arkipäivää esim. Pietarissa).
Kannattaa muistaa, että valtaosa ihmisistä ei arvosta maanpuolustusta kaiken muun yli, tai ajattele sitä 24/7. Ehkä jotkut mielellään uhraa kansalaisten oikeudet maanpuolustuksen nimissä, mutta kaikki ei. Kriittinen media kuulema on sellainen asia joka lännestä löytyy, mutta idästä ei.
Aivan kaikki eivät myöskään ole kiinnostuneita pohtimaan viranomaisten toimivaltuuksia ja niihin liittyviä kysymyksiä.
Esimerkiksi liikkuessaan vaikka Helsingin keskustassa voi ihminen joutua seuraavanlaisten eriasteista toimivaltaa käyttävien ihmisten määräysten kohteeksi HSL:n lipuntarkastaja, ratahallintaviraston lipuntarkastaja, vartija, järjestyksenvalvoja, konduktööri, bussikuski, järjestyslain mukainan järjestyksenvalvoja, varusmiessotilaspoliisi, sotilaspoliisi, poliisi, rajavartija, vakituinen palomies, puolustusvoimien vahtimestari, sairaankuljettaja, tullimies, palotarkastaja, katsastusmies ja ulkomaisten diplomaattien turvamiehet.
Mitkä ovat noiden ihmisten toimivaltuudet ja miten ne on rajattu? Pitäisikö tuonne perään sitten vielä laittaa puolustusvoimien erikoisturvahenkilö heilumaan omine valtuuksineen ja tunnuksineen?
Valituisen palomiehen ja sairaankuljettajan määräykset ovat sellaisia saahan sitä käskeä, mutta ei ole pakko totella.
PV:n vahtimestarin oikeudet lienevät samat kuin tavallisen vahtimestarin.
Se, ettei kansalainen tunne lakeja jossa eri turvallisuusalaln toimioiden valtuudet kerrotaan, ei ole mikään peruste millekkään.
Oikeus määrätä poistumaan onnettomuuspaikalta ja oikeus määrätä osallistumaan pelastustoimiin on lain tasolla määrätty.
PV:n vahtimestarit vastaavat mm. pääesikunnan turvallisuustoiminnasta ja valtuudet perustuvat lakiin. Muita tyypillisiä tehtäviä ovat aseelliset kuriiritehtävät.
Se mitä kommentillani pyrin herättämään oli yleinen keskustelu erilaisten viranomaisten valtuuksista. Saattaisi olla paljon parempi, että säädettäisin tarveharkinnan ja tutkimusten pohjalta erilaisten viranomaisten turvallisuustoiminnasta yhtenevä laki. Esimerkiksi kansalaisten oikeusturvan kannalta olisi paljon parempi, että käskyvaltaa osoittava viranomaisasema olisi selkäesti ilmaistu. Briteissähän on sotilaspoliisin lisäksi puolustusministeriön poliisi, joka vastaa puolustuslaitokseen ja puolustusministeriön poliisi- ja turvallisuustoiminnasta. Selkeä virkapukuinen poliisin tunnuksilla toimiva henkilö on aina parempi kaikkien oikeusturvan kannalta, kuin joku batistinin puvussa ase kourassa ja pv:n henkilökuntakortti kaulassa reuhaava puuhapete.
Noin esimerkin vuoksi, kun briteissä joudutaan laittamaan lisävartionti amiraliteetin eteen, niin siellä on selkeästi poliisin tunnuksilla varustettu henkilö jalkakäytävällä MP5:nen kourassa. Käsi sydämelle kuinka moni tietää minkä näköinen puolustusvoimien vahtimestarin univormu on?
Läntisessä maailmassa kehitys on jo pidempää mennyt siihen suuntaan, että suurempaa toimivaltaa käyttävät organisaatiot on rehellisesti koulutettu ja nimetty poliisi organisaatioksi.
Jos kansalaisten liikkumista ja muita vapauksia halutaan virkamiesten toimesta rajoittaa yleisillä paikoilla, niin olisi suotavaa, että se tehtäisiin selkeiden ja maalaisjärjellä ymmärrettävien valtuuksien turvin ja selkeiden tunnusten alla.
Valmiustelua vierestä seuranneena, ongelmana on tavoite. Mikä on tavoite jota lailla halutaan saavuttaa ja miksi juuri se on tavoiteltavaa.
Olen ollut huomaavani, että valmisteluun laitettavan piilotavoitteita, halutaan luoda kaverille hyvä virka, tai vastaavaaa, joskus halutaan päätösvalta omiin käsiin, tai päätökseen vaikuttaa oma ideologia.