Mosuri kirjoitti:
Olen lähipiirissäni seurannut noita ihmisiä jotka ovat palvelleet rauhanturvaajina 90- ja 2000-luvuilla. Yllättävän monella on erinäköisiä ongelmia sopeutua ns. normaaliin elämään. Vähän turhan moni on joutunut erilaisiin sopeutumisvaikeuksiin paluunsa jälkeen. Hajonneet perheet, henkiset tuskat, traumat ja vaikeudet sopeutua työelämään ovat mielestäni vähän turhan usein seuranneet näitä miehiä ja naisia jotka ovat rauhaa turvanneet tai sitä palauttaneet.
Tuotatuota.. Tuo on kyllä ihan totta, tai ainakin olen samoja havaintoja tehnyt. Tämä ei nyt sitten perustu mihinkään muuhun kuin omiin havaintoihin, mutta minusta nuo sopeutumisongelmat olivat pelottavankin yleisiä tuolloin - nykyisin niitä on paljon vähemmän. Se onkin minusta merkillistä, koska nykyisin operaatioiden luonne on hyvin toisenlainen, muistuttaen usein ihan kunnolla tosisotaa. Niinpä luulisi, että nykyisin niitä ongelmia vasta olisikin?!
Heitänkin sellaisen ajatuksen ilmoille, että tuolloin kaverit lähtivät nykyistä useammin pakoon omia perhe-, työ- tai muita yksityiselämän ongelmia. Nykyisin taas operaatioihin päätyy enemmän kavereita, joilla on asiat kotimaassa kunnossa.
Tunnen melko monta 2000-luvun alkupuolella ja taitteessa operaatioissa ollutta, joilla oli hankaluuksia paluun jälkeen..mutta ne samat hankaluudet oli heillä oikeastaan kaikilla jo lähtiessäänkin.
Tiedon jakamisesta sen verran, että kyllähän se niin on että ei kaikki tieto ole kaikkien vapaassa käytössä NATO:n sisällä. Siellä on NATO:n tietoa, USA:n tietoa, Brittien tietoa jne..NATO:n tieto on ehkä eniten jaettua, mutta se on vasta osa siitä kaikesta tiedosta. Tiedonsaannin takia en olisi välttämättä NATO:on liittymässä.