SJ kirjoitti:
JOKO kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Minä olen edelleen vahvasti sitä mieltä että isolla osalla joukoista ei ole tarkoitus pysyä vihollisen kärjen liikkeiden mukana vaan niitä tappiota tuotetaan sille hyökkääjän joukolle joka omalle vastuualueelle vuorollaan etenee. Kun vihollisen kärki etenee, niin se vain siirtyy uusien "palluroiden" sekaan ja perässä tulevat joukot tulevat edellisten "palluroiden" vastuualueelle. Pääurat joille hyökkääjä todennäköisesti pakkautuu on aika hyvin tiedossa, omien joukkojen ei tarvi kuin sijoittautua sopivasti näiden urien liepeille ja puolustaa/miinoittaa pienemmät sivuille versovat tiestöt tukkoon parhaaksi katsomallaan tavalla ja näin suojata oma "syvyys".
Omalla vastuualueella iskevät osat kykenevät väistämään epäsuoraa ja liikkumaan uusiin asemiin aika pitkälti jalkaisinkin (puhutaan siis tod.näköisemmin parin km siirtymistä kuin kymmenistä km:stä), huolto/täydennykset suoritetaan varmasti jollain moottorilla mutta tällöinkin puhutaan yksittäisistä ajoneuvoista (ei todellakan mistään ajoneuvorivistöistä). Epäsuoran kantaman pitäisi riittää ihan kelvollisesti tukemaan vastuualueen joka kolkkaa ilman että asemia tarvii vaihtaa, epäsuoran hajautuksella poistetaan tarve asemien vaihtoon joka tulitehtävän välissä.
Tämä kaikki pätee erityisesti etelässä jossa tieverkkoa riittää pääurien sivustoilla. Pohjoiseen onkin ymmärtääkseni suunniteltu esim. teka-liikkuvuudella varustettuja osastoja. Toki osa joukoista myös etelässä varustetaan liikkuvammiksi.
Lyhyesti ja ytimekkäästi:
Ei siis yritetä pysyä kärkipataljoonan liikkeiden mukana vaihtamalla paikkaa sen perässä joka toinen tunti vaan ehkä enemmänkin pysytellään luokkaa divisioonan liikkeiden mukana jolloin paikkaa vaihdetaan ajoneuvokyydillä luokkaa muutaman vrk välein riippuen siitä miten suurempi tilanne kartalla kehittyy.
Entäs jos vastapuoli ei tähän suostu? Päättävätkin tulla vähintään 20 kilometriä leveänä kiilana kaikki ryteiköt kyntäen. Etenemisen tahdissa osa kärjestä kääntyy aina kiilan reunojen suojaksi ja kaivautuu. Takaa työntyy kiilaa pitkin uutta joukkoa kärkeen. Kärjelle avataan ura suruttomalla epäsuoran käytöllä ja perinteisellä rintamahyökkäyksellä.
Meillä on vastaan laittamassa ripoteltuja joukkoja ja hajasijoitettuja raskaita aseita. Jalkaväki saa vähän nirhastua päälle vyöryvää hyökkääjää ja miinat vievät oman osansa. Raskaat aseet tekevät ehkä jotakin kiusaa, mutta vastineeksi ne useimmiten menetetään vastapuolen päivittäin etenemältä matkalta.
Hyökkäyskiilan sivustoille jääneet raskaat aseet eivät juurikaan kykene tukemaan keskitetyllä tulella, koska kantama ei riitä ja huolto ei kulje. Kiilan sivustaa vasten rynnistävää komppaniaa tai pataljoonaa voidaan ehkä tukea muutaman patteriston iskulla, mutta se on niukka apu, kun vastassa on panssarien tukema kaivautunut jalkaväki. Sivustojen nirhiminen saattaakin olla meille vihollista tappiollisempaa touhua.
Vihollisen hyökkäyskiilan keskelle kantaa harva ase. Ja vaikka kantaisikin, ei siitä ole merkittävää apua ilman tulenjohtajia.
Tuo vaatisi valtavasti joukkoja, ja en usko niiden mahtuvan meidän teille. Niiden huoltokin olisi jotakin aivan ihmeellistä katsottavaa. Tuo myöskin liikkuisi erittäin hitaasti, koska jotkin osat eivät vaan pysy mukana ja niitä joutuisi odottamaan. Samalla me voisimme sijoittaa tykistömme vihollisen rintaman eteen pitkään riviin ja ampua sieltä, eikä sivustoilta, koska vihollinen ei pidä kiirettä. Ja kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, niin huolto olisi jotakin ihmeellistä, jon niillä aseilla millä sinne yltää, niin ne tekisivät valtavaa saldoa.
Ja entä syvyys? Miten vihollinen suojaisi sivustansa vaikka sadan kilsan matkalta? En oikein usko että pystyy ollenkaan, jos ne pitää ruokkia. Tai sitten ne sivustat jäisivät hyvin heikoiksi, jolloin sissit ja paikallisjoukot pääsisivät näitä hätyyttämään jatkuvasti ja aikanaan vastahyökkäys suuntautuisi juuri tuota kautta katkaisemaan huoltoreitit.
Muutenkin pidän tuota epätodennäköisenä. Se ei vain ole ryssän tapa toimia tuossa tilanteessa, etenkään nyt kun resurssit ovat rajallisia. Enää ei ole varaa myllyttää tykistöllä kilo/neliömetri koko reitin mitalla. Eikä siihen logistiikkakaan taivu. Ja viimeaikojen konflikteissa on ollut tyypillistä, että ne koetetaan pitää lyhyinä ja ratkaisevina (pl. sisällis-sodat, joissa niissäkin ulkoinen interventio on aina tähdätty hoitamaan homman nopeasti), koska ulkoinen paine kasvaisi sietämättömäksi. Ja oletettavasti tuossa on myös taloudelliset seikat siellä seassa.
Panssareilla tuettuun sivustavarmistukseen riittää kohtuullinen vähäinen määrä joukkoja, kun vastassa on vain kevyttä jalkaväkeä. Sivustavarmistuksen kimppuun käynyt jalkaväkemme saa tuskin mitään aikaan ja toisaalta kiilan keskeltä tulee lisää väkeä sivustan avuksi tarvittaessa. Teloilla kerkeää. Meidän jalkapatikassa olevien hyökkääjien tilanne on toinen. Vaikka pääuran sivussa oleva varmistus lyötäisiin hetkessä, olisi siitä aina vähintään muutama kilometri varsinaiselle vihollisen kulkuväylälle.
Hyökkääjälle riittää rauhallisempi vauhti. 10-20 kilometriä päivässä on ihan hyvä tahti. Sen kyllä rämpivät panssarit ja jalkaväki metsässä, vaikka muutama vaunu suohon uppoaisikin. Tiellä ja aukeilla etenevät joukot syöksähtelevät eteenpäin ja odottavat välillä sivustavarmistuksen valmistumista.
Joukkojen huolto jopa puoltaa leveätä hyökkäyskaistaa, jotta yksittäisiä kulkuväyliä voidaan käyttää yhdensuuntaiseen liikenteeseen.
Meidän kannalta tällainen hyökkäys olisi ihanteellinen pienellä jossittelulla. Eli onnistunut puolustus vaatisi suurta määrää jalkaväkeä, joka kykenisi nopeasti linnoittamaan, miinoittamaan ja murrostamaan laajoja alueita, sekä miehittämään nämä alueet. Toinen vaatimus on suuri määrä tykistöä, jonka maastoliikkuvuus on riittävä nopeaan liikkeeseen vihollisen edessä. Liikkeiden on oltava nopeita, jotta ampumaankin keretään. Kolmas vaatimus on kyky huollon toteuttamiseen. Varsinkin tykistön ammushuolto vaatii paljon kuljetuksia. Ongelma on vaan siinä, ettei mikään näistä osa-alueista vaikuta vahvistuvan, vaan ne pikemminkin heikkenevät. Miehet vähenevät, tykit vähenevät ja täsmä-, sekä siroteaseiden myötä kuljetuskyky heikkenee.
Eli melkein kuvittelisin vihollisen taktisen vastauksen olevan hyvinkin vanhahtavan näköinen. Mitä järkeä heidän olisi rynnätä kapeina kiiloina meidän joukkojen silputtavaksi?