Tuutataan lisää Salpalinjaa ketjuun. Tällä kertaa Puumalasta.
http://puumala.fi/wp-content/uploads/puumala_korsuesite_2011.pdf
Äskettäin sain tietooni, että Puumalan taajamassa on yleisölle avoin ja kunnostettu teräsbetonikorsu. Kannattaa käydä, sillä yleensä kun on tottunut käymään märissä, pimeissä ja ruosteisissa korsuissa, kuiva ja valaistu oli mukavaa vaihtelua.
Mitä uutta? Sisäänkäynnin yhteydessä oli suoja pst-tykille, ja tykki paikalla.
Katso liite: 42056
Kuten esite kertoo, niin korsun varustus oli melko lailla aito, vaikka kookoo puuttuikin. Eli laverit paikoillaan uudisrakenteena yhdessä huoneessa, liesi jne. Oli mielenkiintoista tajuta, että korsun sisämitoissa on luonnollisesti tarkkaan otettu huomioon miehistön vaatima tila. Laveri oli 10 hengen mallia, viisi ylhäällä ja viisi alhaalla. Eikä varmaan senttiäkään ylimääräistä tilaa, leveäharteiset ovat saaneet nukkua kyljellään.
Muutenkin varustukseltaan kerrankin ei-tyhjä korsu sai miettimään sitä tavaran määrää siellä tositilanteessa. 20 miestä kaikkine vermeineen, elintarvikkeet, polttopuut, henkilökohtaiset aseet ja ennen kaikkea a-tarvikkeet, niin ylimääräistä tilaa ei yllätys yllätys olekaan. Tämä ei yleensä hahmotu, kun normaalisti korsuissa kaiku toisiaan etsii satunnaisen lepakon kanssa.
Nythän voi ajatella, että haetaan täydennyksiä. Puumalan itärannalla on ehditty rakentaa viisi korsua, joista yksi tavallaan tupla, ja nuo olisivat kyllä olleet hyvin ottavasti vihollisen tulen alla vastarannalta. Yhdyshaudat olisivat olleet esim. tarkan krh-tulen alla koko ajan. Etenkin itäisimmässä niemessä oleva bunkkeri, joka ampuu sillan suuntaan, pistää kyllä hyvin esiin. Siihen olisi venäläistä houkutellut kokeilla tykillä koputella oikein ottavasti.
En kyllä lähde todellisille maastoreissuille runsaan kasvillisuuden aikaan enään. Ärsyttävästi esittelybunkkerista seuraava oli viidakossa, ja vähintään tulialueiden tarkastelua lehdessä olevat puut haittaavat. Kevään hommia, jos asiaan tosissaan haluaa paneutua.
Sitten ihan keskustassa on kiintoisa kohde, johon en anonut sisälle pääsyä. Pitää varmaan baarissa käydä joskus ihan asiakseen. Lainaan tähän Salpa-tutkimusta:
"
Korsu 6-7 P: 6821545 I: 562576 Teräsbetoninen, kaksiosainen, konekiväärin ja panssaritorjuntakiväärin sekä konekiväärin korsu, joihin kuljetaan saman sisäänkäynnin kautta. Korsu sijaitsee avokalliolla mutta sen sisäänkäynti on ravintolan ulkoterassin alapuolella. Kulku tapahtuu terassin sokkelissa olevan oven kautta, joka on lukittu. Sisäänkäynnin yhteydessä on panssaritorjuntatykin suojatila. Majoitustilat on tarkoitettu yhteensä 40 hengelle. Niiden sisäkatoista on poistettu puuverhoilut. Korsukokonaisuuden pohjoisempi osio, korsu 6 on kaksikerroksinen. Ylemmän kerroksen asekammio on tarkoitettu 20 mm:n panssaritorjuntakiväärille, alempi asekammio konekiväärille. Aseseinä on naamioimaton. Kummankin aseen ampumasektorin keskisuunta on 310°. Eteläisempi osio on korsu 7, jonka aseena on ollut konekivääri. Sen aseseinä on myös naamioimaton. Ampumasektorin keskisuunta on 160°. Kaikkien asekammioiden sisäkatoissa on metallilevyt. Kummankin aseseinän yläpuolelle on rakennettu suojaksi myöhemmin metallikaiteet."
Hauska kokemus oli, kun pojan kanssa etsimme tätä. Oli tiedossa, että se oli ihan kivenheiton päässä, mutta ohikulkiessani kohteliaana jututin jotain kunnan palveluksessa olevaa naisimmeistä. Hän kyllä tiesi museobunkkerin, mutta oli aivan hoomoilaisena kun kerroin, että niitä on useampia kirkonkylässä ja lähin on tuossa suunnassa 20 metriä. Ei ollut koskaan kuullut/huomannut.
Tässä mainitut ampuma-aukot. Tämähän on hyvin harvinainen, pst-kiväärille tehtiin muistaakseni alle 20 paikkaa korsuihin. Miksi juuri tähän salmeen?
Katso liite: 42057
Sitten oli kiintoisa viimeisin kohde erään kallion päällä. Salpa-tutkimus:
Korsu 13 P: 6821293 I:563464 Kohde on teräsbetoninen konekiväärikorsu nro 13. Se sijaitsee Patalahdentien ja Ankkuritien välisellä kalliolla. Sisäänkäynti on 4 m syvän kallioon louhitun pystykuilun pohjalla. Korsussa on vuoden 1940 mallinen, teräksinen tähystyskupu, joka on naamioimaton. Kirjallisten lähteiden perusteella majoitustila on tarkoitettu 20 hengelle, sisäkattojen puuverhoilu on purettu ja asekammion sisäkatossa on metallilevyt 170. Aseseinä on naamioimaton. Ampumasektorin keskisuunta on 185°. Korsua ei tutkittu sisältä. Sisäänkäynnin pystykuilun yläpuolella on huonokuntoinen puuaita.
@TBman , sinä kun olet niitä harvoja, ketkä tämän rakentamisen osaavat tänä päivänä, niin osaatko arvella mitään järkevää syytä tuohon neljän metrin pystykuiluun? Onko vain jäänyt kesken yksinkertaisesti? On niin kaivomaisen jyrkkä tosiaan, että pitkät ja kestävät tikkaat on tarvittu, kun tuonne on tavaroita viety.
Mietin tuota louhimisjärjestystä. Puumalassa siis kaksi tällaista kallioon sisään louhittua. Eli ensin on räjäytetty ja louhittu ampumasektori ikään kuin kallioon, ja sitten menty sisään avartamaan tarvittavia sisätiloja. Sopivaan kohtaan on valettu aseseinä kuvan osoittamalla tavalla. Ja tuo kuilu viimeisenä?
Tämähän on vissiin halvempaa ja nopeampaa kuin koko korsu tehdä betonista valamalla? Miten nopeasti tuo tehtäisiin tänä päivänä? Paljon tarvitaan r-ainetta? Sisäseinissä betonia? Kaasutiivis eteinen ja erillinen asehuone varmaan tarvittu, mutta muuten huonejärjestelyt ovat voineet olla vapaammat eli ei ole välttämättä tarvinnut tehdä samoilla sisätilajärjestelyillä kuin valamalla rakennetut?
Paljon kysymyksiä, mutta tällainen osaksi kallioon näin pitkälti tehty korsu on harvinaisempi tyyppinä isossa kokonaisuudessa, niin kiinnostaa.
Kuten huomataan, inventoijat eivät kohteessa käyneet. Se vaatisikin kalliokiipeilijän varusteet ja taidot. Mutta perillä odottaisi kohde, jota ainakaan ilkivalta ei olisi turmellut. Mikäli teräsovi olisi auki. Mutta puuaidan sisälle ei tässä tilanteessa tehnyt mieli mennä, pudotus on riittävä.
Katso liite: 42058
Katso liite: 42059