Itse olen vähän samaa mieltä. Satsaaminen luotisuojaan tarkoittaa periaatteessa tilastollisesti samaa kun satsaaminen siihen tappiontuottajaan joka tuottaa ehkä 10% tappioista mekanisoitujen yhtymien sodankäynnissä. Toisaalta käytäntöhän on juuri kuten toveri
@AJJV sanoo, että luotisuoja on sama asia kun (parantunut) sirpalesuoja.
Käyn nopeasti vähän läpi mieleentulevia vammoja (c)ABCDE:n kautta.
Periaatteessa olen kyllä perinteisten sirpaleliivien kannalla, jotka suojaavat kaulan aluetta ja hartioita. Varsinkin kun pitää muistaa että se kineettinen uhka taistelijaa kohtaan ei välttämättä kohdistu suoraan edestäpäin siten että taistelija on "rinta rottingilla" suoraan uhkaa vastaan, vaan että uhka saattaa kohdistua suoraan hartiaa kohden taistelijan ollessa pötköllään maassa, kyyristyneenä eteenpäin tai räjähdyksen tapahtuessa yläsektorissa.
Kaikille meille on selvää kuinka paljon suuria verisuonia, ilmatie sekä kaularanka on ahdettuna tuohon 15-20cm lihapötköön heti siihen kaksoisleuan alle, joka on (tai sen pitäisi olla) reittä ohuempi (molempien, kaulan sekä kaksoisleuan). Kaula olisi hyvä suojata. Vaikka sirpaleen osuma kaulaan on ehkä tilastollisesti pieni, voidaan osuman kuitenkin olettaa olevan lähtökohtaisesti vakava. Osuma jompaan kumpaan kaulavaltimoon ja/tai laskimoon tuottaa massiivivuodon (c ja C) jonka tyrehdyttäminen saattaa olla mahdotonta kenttäolosuhteissa tai ainakin hyvin vaikeaa. Osuma henkitorveen uhkaa ilmatietä ja hengitystä (A ja B). Osuma kaularankaan saattaa tuottaa halvausoireita (D). Pahimmillaan jos kineettistä energiaa on riittävästi, saattaa yksittäinenkin sirpale tuottaa useita näistä vammoista.
Ja sirpaleita tulee usein paljon kerralla ja asiakaspuolella osumia saattaa olla useita, jopa kymmeniä yhdessä miehessä.
Vähän sama asia koskee hartioita. Olkapään lävistävä sirpale saattaa tuottaa kaulavamman tavoin kentällä hankalasti hoidettavan massiivivuodon osuessaan solisvaltimoon tai laskimoon (c ja C). Sivuttaissuunnassa kudoksesissa etenevä sirpale saattaa kaulan seutua lähestyessään lävistää kaulan ja pään valtimo- tai laskimorungon tai aortan (c ja C). Tai mahdollisesti lävistää keuhkon ja tuottaa ilma- tai paineilmarinnan (B). Tai jopa edetä sydämeen saakka, tuottaen sydänlihakselle vakavan vaurion, massiivivuodon tai sydämen tamponaation (c ja C). Myös rintarangan vamma on mahdollinen, tuottaen halvausoireita (D).
Toisaalta taas PC tarjoaa erinomaisia ominaisuuksia jotka ovat ylivertaisia peittävämpään ja ehkä leikkaukseltaan vanhanaikaisemman mallisiin sirpaleliiveihin verrattuna, vaikka nämä olisivatkin IIIA luokitteisia (pistooli)luotiliivejä. Äkkiseltään tulee mieleen parempi hengittävyys ja lämmönhaihtuminen kaulan ja hartioiden alueelta joka pienentää taistelijan lämpökuormaa. Toinen on se että käytännössä PC on samalla varusteliivi eikä erillistä sellaista tarvita. Kolmas, eikä lainkaan vähäisin organisaation kannalta on "one size fits all" kokoluokitus, eli yksi liivi käy käytännössä säädettynä kaikille taistelijoille, eikä useampaa eri kokoa gaussin käyrän perusteella hankittuna tarvitse ottaa huomioon. Neljännen edun voisi sanoa liittyvän PC:iden suojaelementtien helppoon muotoon ja saatavuuteen, 10x12" suojalevy kovana tai pehmeänä on käytännössä maailmanlaajuinen standardi ja samoin voisi sanoa kylkilevyistä joita on myös yleisesti ja helposti saatavilla ja täten molemmat levytyypit ovat helposti korvattavissa uusien hankintojen kautta. Materiaalilogistiikka yksinkertaistuu koko-ongelmien ratkettua, suojaelementtien saatavuuden ja erillisen taisteluliivin jäädessä pois.
Periaatteessa siis pidän kattavan suojan antavista sirpaleliiveistä, mutta käytäntö on osoittanut PC:t todella käteväksi ratkaisuksi yksittäiselle taistelijalle. Siksi sanonkin "jatkoon" kokonaisuutta miettien ja omasta mielestäni PV:n hankinta on järkevä.
Kyllä. Nykyinen "vanhanaikainen" komposiittikypärän malli, sanottakoon sitä vaikka PASGT tai Stahlhelm malliseksi erotuksena kuperkeikkamiesten ja operaattorien käyttämään osamantappajaleikkaukseen, on kahdessa maailmansodassa koeponnistettu ja hyväksi havaittu malli. Iso, painavahko, mutta tarjoaa hyvää suojaa sivu- ja yläsektorista.