Suojaliivi

Mitähän tapahtui Dragon Scale- liiveille...ilmeisesti ei toiminut?
 
Mitähän tapahtui Dragon Scale- liiveille...ilmeisesti ei toiminut?
Kuulin joskus että toimivat kyllä kun materiaalit on suojattu ympäristön vaikutuksilta mutta eivät ole niin luotettavia kuin vaikka kevlar jos kuori on kärsinyt jostain syystä mutta tämä nyt on tornari.
 
Ja olikohan jotain ongelmia, että tietystä kulmista luoti meni suomujen välistä läpi ainakin osittain ja suomun kestävyys jos tuli 2 laukausta samaan kohtaan, ni ei kestäny.
Muistaakseni joku Eversti yms haavoittui yläselkään/niskaan kun luoti tuli läpi ja siihen loppu sen liivin taru.
 
Dragon Skin suojaliivien tarina on melkoinen. Homma pääsi politisoitumaan ja armeijan oma suojaliivi alkoi näyttämään huonolta ja vanhanaikaiselta. Lopputulos oli se, että tämä uraauurtava III tason joustava liivi joutui sivuraiteelle ja valmistaja konkurssiin. Luonnollisesti Yhdysvaltain armeija myös kielsi käyttämästä muita kuin jakotavarana saatuna liivejä, muut puolustushaarat eivät tehneet vastaavaa päätöstä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_Skin
 
Viimeksi muokattu:
Kaltaiseni Wanha Pieru joka ei ole koskaan päässyt tekemisiin kuin pelastus- ja turkisliivin kanssa on näiden M91/05/10/13/17-koodien kanssa vähän hoomoilasena. Mitäs kaikkia suojaliivejä Pv:llä onkaan käytössä ja onko noita jossain kattavasti esitelty?
 
Viimeksi muokattu:
Mm. Tässä lirpakkeessa.

Lyhyesti:
M91 sirpalesuojaliivi (M91 MKU, lipastaskut rinnassa, suojakaulus ja pyöreäkulmainen neliömunaläppä, olkasuojat(?), myöhemmin hankittuja kauluksensuojia fleecesisäpinnalla)
M91 luotisuojaliivi (M91 MKU,taskut koville luotisuojalevyille edessä ja takana)

M05 sirpalesuojaliivi ( harmaanvihreä, 3 lipastaskua rinnassa, taskut koville suojalevyille edessä ja takana, pystyynnostettava suojakaulus ja munaläppä)
M05 luotisuojaliivi (harmaanvihreä, ulkoisesti samannäköinen kuin sirpa, + irroitettavat olkavarrensuojat, taskut koville suojalevyille edessä ja takana)
Näistä M05 suojaliivien kuorista on useaa eri versiota, mm. pals-nauhakujilla, kattavammilla pals-nauhakujilla ((myös selkä)), M05 kuvioitu pals-nauhakujilla, YK sinisenä yms. Kuoret sopivat ristiin, ero tulee pehmeistä suojamateriaaleista (V=500 vs NIJ IIIa)

M10 luotisuojaliivi (pikariisuttava, vedät kaapelista ja liivi menee osiin. Kauttaaltaan PALS-nauhakujilla vuorattu. Taskut suojalevyille edessä ja takana, sekä kyljissä 2 pienelle suojalevylle/puoli. kumitetut kiväärinperän paikat olkapäissä)

M13 luotisuojaliivi (lähes identtinen Sioen Ballisticsin Tacticum Plate carrierin kanssa. Värejä harmaanvihreä, hiekanruskea, verkkokankainen (metsä tai harmaansävyinen city), multicam(?)

M17 Luotisuojaliivi (M05-kuvioitu jatkokehitelmä M13:sta, eroja ruodittu lähiaikoina tässä topikissa)

Näiden lisäksi on allepuettavia suojaliivejä, Vartiostojen rahoilla erikseen hankittuja PALS-nauhakujilla varustettuja taktisia luotisuojaliivejä yms. Merivoimilla jotai mustia liivejä muistaakseni, sekä rannikkojääkäreillä M91-kuvioitu oma suojaliivimalli, sekä Sioenin kelluttavia verkkomaastokankaisia suojaliivejä yms. Näiden lisäksi varmasti muitakin malleja pienissä määrissä.


[Edit: M17 PC —-> M17 Luotisuojaliivi]
 
Viimeksi muokattu:
M17 Plate carrier (M05-kuvioitu jatkokehitelmä M13:sta, eroja ruodittu lähiaikoina tässä topikissa)
Liekö tuo M17 PC, joka on näissä kuvissa kaartilaisilla päällä?


45663301_247368489277141_2781570663708622848_o.jpg
 
Jos vertaa Brittien Ospreyta ja meikäläisten sirpaleliiviä, niin onko niissä kuinka iso suojausero?
 
Jos vertaa Brittien Ospreyta ja meikäläisten sirpaleliiviä, niin onko niissä kuinka iso suojausero?
Lähtökohtaisesti sirpaleviili (länsimaissa) tarkoittaa suojatasoa IIIA, jota voidaan suojalevyillä nostaa tasoon IV. Jos siis viittaat niihin sirpaleliiveihin, joihin kuvittelen sinun viittaavan niin suojataso on molemmissa sama.
 
Kiitos tiedosta. Laitan varmuudenvuoksi tilaukseen tuollaisen Ospreyn veljelleni synttärilahjaksi. Toivottavasti ei ole koskaan tarvetta. En usko armeijalla olevan noita tarpeeksi tosipaikan tullen, toivottavasti olen väärässä.
 
Kaitseliitosta päivää täältä lahden eteläpuolelta. Onko kukaan kokeillut tuota Varustelekan omaa uutta PC:tä? Se on ilmeisesti Savotan valmistama, joten ihan laatukamaa kai pitäisi olla. Ei ole hinnallakaan pilattu.

Aiempaan keskusteluun viitaten koen itse PC:n lähinnä taisteluliiviksi, jonne plussana saa laitettua vähän suojaa sisälle. Mikä sinänsä siis jo huomattava parannus pelkässä taisteluliivissä metsässä juoksemiseen. Meille tavallisesti jaetaan kotiin vietäväksi tämmönen hieno (hyvin paljon M10:iä) muistuttava liivi https://www.galvilinda.ee/product_info.php?product_id=475 - mutta viimeksi kun varastolla kävin odottivat täydennyserää ja oma ainakin vielä saamatta, mutta en ole ihan varma haluanko edes käyttää sitä. Lainasin viimeksi kovapanosammuntaharjoituksessa Norskien 90-luvun liiviä levyillä (paino varmaan 13kg?). Fiilis oli kun olisi juossut täyteen pakattu rinkka selässä kokoajan - ei kiitos.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
"Kymppiliivi" ja sen kaltaiset on tarkoitettu oikeastaan aikalailla eri käyttöön kuin plate carrier.
PC:n idea on mahdollistaa mahdollisimman hyvä liikkuvuus ja toiminnallisuus ja tämän mahdollistaakseen se tarjoaa vain välttämättömimmän suojan. PC tarjoaa käytännössä suojan vain kriittisimmille vitaalialueille. Suojaliivi taas tavoittelee selvästi kattavampaa, jopa maksimaalista suojaa. Jotta siihen päästään, ollaan jouduttu tinkimään liikkuvuudesta ja toiminnallisuudesta.

Mielestäni edellä mainittu olisi hyvä tiedostaa jokaisen käyttäjän.

Nykyisin on alkanut jonkun verran alkanut näkymään viritelmiä jossa PC:a on alettu rakentamaan kohti maksimaalista suojaa, jolloin PC:n idea alkaa katoamaan nopeasti ja lopputulos on kaikilta osin huonompi kuin mitä olisi hyvä liivi.
Esim. Sioenin PC:iin (ja moniin muihin) toki saa kaulasuojaa, olkapääsuojaa, kylkisuojaa, alasuojaa, ballistista vyötä jne. Tällöin lopputulos on kuitenkin suojan, liikkuvuuden ja toiminnallisuuden/käytettävyyden kannalta huonompi kuin olisi "kymppiliivi".
Toki ratkaisua voi perustella muokattavuudella eri tilanteisiin. Pitää kuitenkin muistaa että 10-liivi (ja kaltaisensa) ovat nekin muokattavissa suht hyvin.

Henk.koht näen asian niin että joko PC vain etu- ja takalevyillä ja mahdollisimman kevyt ( = ei ballistinen vyö) TAI sitten 10-liivi/ sen kaltainen ratkaisu.

Kannattaa pohtia mitä tarvitsee/ haluaa ja sitten valita sen mukaan joko PC tai suojaliivi.
PC:sta ei saa hyvää suojaliivin korviketta, eikä liivistä toimivaa PC:n korviketta.
 
Reserviläiselle on annettu suuri vapaus valita varusteensa ja sitä kannattaa käyttää.

Kuten kapiainen totesi kannattaa ensiksi miettiä mihin liiviä tarvitsee. Esimerkiksi tykistön tuliasema henkilöstö tarvitsee hyvää ja kattavaa sirpalesuojaa, sekä riittävän liikkuvuuden tuliasema hommiin. Hankinta on kuitenkin aina kompromissi suojan, painon ja käyttömukavuuden välillä.

Jos esimerkiksi päätyy sirpaleliiviin tasoiseen suojaukseen kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja myös sovittaa niitä liivejä. Joku bundeswehrin ylijäämäsirpa 30 vuoden takaa voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta, jos omat käyttökokemukset on lähinnä vääränkokoisesta M91 sirpasta.

Ylijäämän ja kermankuorintahintaisten sotilasliivien lisäksi kannnattaa harkita ja sovitella siviilimallisia liivejä. Niissä ei ole munaläppiä ja kauluksia, mutta käyttömukavuuskin on aivan toiselta planeetalta.
 
50€ maksanut Bw sirpa on harvinaisen halpaa Aramidia esimerkiksi osaksi poterosuojaa tai (kuorella) ajoneuvon jalkatilaan suoja alhaalta tulevilta sirpaleilta
 
Käytettyjen kohdalla kannattaa muistaa että ainakin teoriassa ballistisilla suojilla on "parasta ennen" päivämäärä määritelty. Toki asia ei ole niin että kun päivämäärä ylittyy niin suoja on mennyttä. Monet käytetyt materiaalit kyllä säilyttävät ominaisuutensa vuosikausia, jotkut jopa vuosikymmeniä yli annetun päivämäärän. Olennaista on että varuste on ehjä. Esim. monet aramidikuiturakenteet ovat herkkiä kosteudelle, keraamiset rakenteet taas ovat jossakin määrin iskuherkkiä jne.
Näkisin että käytetty tuote on useimmiten ok, kunhan pinta (joka käytännössä suojaa rakennetta) on ehjä eikä näkyviä kolhuja ole.
 
Mielenkiintoista oli erityisesti palvelusvuosien ja BMI:n voimakas negat. korrelaatio liivien käytön kanssa, missä käyttö vapaaehtoista - samalla korkeampi fyysinen ikä ja toimistopalveluksen suurempi osuus vaikutti vahvasti liiviä käyttäneidenkin tutkinta-tason poliisien kuoleisuutta nostavasti. Ammutuksi tuleminen toki rassaa pahasti kroppaa ja pääkoppaa, liiveistä huolimatta.

Suomessa II+ tason liivit lienevät pakolliset kaikissa kenttähommissa, jos olen ymmärtänyt oikein?
 
Mielenkiintoista oli erityisesti palvelusvuosien ja BMI:n voimakas negat. korrelaatio liivien käytön kanssa, missä käyttö vapaaehtoista - samalla korkeampi fyysinen ikä ja toimistopalveluksen suurempi osuus vaikutti vahvasti liiviä käyttäneidenkin tutkinta-tason poliisien kuoleisuutta nostavasti. Ammutuksi tuleminen toki rassaa pahasti kroppaa ja pääkoppaa, liiveistä huolimatta.

Suomessa II+ tason liivit lienevät pakolliset kaikissa kenttähommissa, jos olen ymmärtänyt oikein?
Taitaa 3a olla nykyään standardi alusliiveissä. Ja suuntaus on alusliiveistä päälysliiveihin. Esim Poliisit-sarjassa on muutama päälysliivi.
 
Back
Top