Huippuyliopiston professori määrittelee ”paskaduunit” – Ne eivät ole hampurilaisravintoloissa ja niitä tekee 37-40%
2.7.2018 15:45
TyöelämäJohtaminenTyöhyvinvointiUra
Työ tekijäänsä kiittää tai sitten ei.
Huippuyliopiston professori määrittelee ”paskaduunit” – Ne eivät ole hampurilaisravintoloissa ja niitä tekee 37-40%
2.7.2018 15:45
Ihmiset haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka muuttaa maailmaa paremmaksi.
The Economistin haastatteleman antropologi David Greaberin mukaan 37-40 prosenttia ihmisistä tekee niin sanottua paskaduunia. Greaber on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltä Bullshit Jobs: A Theory.
Väite on provokatiivinen. Ei kuitenkaan kannata luulla, että Greaber on mikä tahansa päivystävä dosentti.
Vuosina 1998–2007 hän työskenteli apulaisprofessorina Yalen yliopistossa. Nyt hän on professori London School of Economicsissa (LSE). Times Higher Education on rankannut Yalen maailman 12 parhaaksi ja LSE:n 25 parhaaksi yliopistoksi.
Greaber määrittelee paskatyöksi työn, jota työntekijä pitää merkityksettömänä. Yllättävän korkea luku, jopa 40 prosenttia, perustuu Greaberin mukaan kyselytutkimuksiin. Ihmiset haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka muuttaa maailmaa paremmaksi.
Kyse on siis työntekijän kokemuksesta. Greaber on kuitenkin sitä mieltä, että useimpien ihmisten kokemus vastaa todellisuutta.
Merkityksettömät työt eivät ole hampurilaisravintoloissa, tehtaissa tai vanhuspalveluissa vaan virastoissa, henkilöstöhallinnossa, rahoituksessa, viestinnässä ja monissa muissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä.
”Yrityksissä on kokonaisia tiimejä, joiden tehtävä on suunnitella yritysraporttien grafiikkaa tai kirjoittaa yritystä ylistäviä artikkeleita sisäiseen julkaisuun, jota kukaan ei lue. Usein he (työnsä merkityksettömäksi kokevat työntekijät) vain väsäävät kissameemejä ja pelaavat tietokonepelejä.”
Greaberin mukaan johtajat pitävät hyödyttömiä ihmisiä töissä siksi, että heidän oma arvovaltansa ja joskus jopa palkkansa riippuu alaisten määrästä.
Greaber muistuttaa, että suorittavan työn tehokkuutta seurataan huomattavasti tarkemmin kuin toimisto- ja tietotyön tehokkuutta. Näin säästettyjä resursseja hukataan toimistojen näennäistöissä. Greaberin mukaan ihmiset pitäisi vapauttaa.
"Antropologina tiedän, että vapaa-aika ei ole ongelma. On lukuisia yhteisöjä, joissa ihmiset tekevät tuottavaa työtä vain pari kolme tuntia päivässä. Heillä ei ole vaikeuksia keksiä mielekästä muuta tekemistä."
”Ajattele millaisia ideoita ja millaista kulttuuria, tiedettä ja musiikkia saattaisi syntyä jos ihmiset vapautettaisiin tekemään mitä he haluavat. … Aika paljon tietysti ihan huuhaata. ... Ja jos saisimme edes yhden tai kaksi miles davisia, einsteinia,freudia tai shakespearea niin olisimme jo voitolla.”
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/f7436754-7ad3-3c39-a8fb-687ff3c29a37?