Suomalainen talouspropaganda

eddie

Kapteeni
Kaveri kertoi että kun autotehdas palkkasi 1000 ihmistä niin 500 otti loparit. Itsekin olen teollisuudessa jossa heikko palkka mutta aika vaativaa hommaa. Eli pitää pystyä keskittymään useaan asiaan samanaikaisesti, osata raportoida, puuttua nopeasti ongelmatilanteisiin ja töitäkin pitäisi tehdä. Porukkaa tulee ja menee. Ehkä joka viides aloittava työntekijä jää firmaan. Ihme vötkylöitä varsinkin monet nuoret tyypit.
 

Ingsoc

Ylipäällikkö
Kaveri kertoi että kun autotehdas palkkasi 1000 ihmistä niin 500 otti loparit. Itsekin olen teollisuudessa jossa heikko palkka mutta aika vaativaa hommaa. Eli pitää pystyä keskittymään useaan asiaan samanaikaisesti, osata raportoida, puuttua nopeasti ongelmatilanteisiin ja töitäkin pitäisi tehdä. Porukkaa tulee ja menee. Ehkä joka viides aloittava työntekijä jää firmaan. Ihme vötkylöitä varsinkin monet nuoret tyypit.

Enkä yhtään ihmettele, että asiat on noin.

Väitän, että koskaan ei ole ollut yhtä suuri ero sen välillä mitä opetetaan ja minkälaista työelämä todellisuudessa on. Kun kuuntelee nykyisten peruskoululaisten käsityksiä, niin kirkkain silmin kertovat kuinka työ on mielenkiintoista ja merkittävää. Yhteiskunta on meritokraattinen ja hyvät sekä ahkerat työntekijät palkitaan ruhtinaallisesti. Mutta ennenkaikkea työ on projekti jolla haetaan merkitystä elämään ja rakennetaan yhteiskuntaa ekologisesti ja sosialisesti kestäväksi. Eli suolletaan juurikin sitä opetusministeriön liiba laabaa ja täydestä menee varsinkin naisenpuolikkaisiin.

Sitten sitä katselee aamuvarhain julkisissa liikennevälineissä ihmisiä, jotka naama norsunvitulla väsyneinä könkkää tekemään jotain todella tarpeellista, mielenkiintoista ja merkittävää. Huomaa, että oikein ilo kiiltelee silmistä, kun tietävät taas, että pääsee selvittelemään jotain vitun sotkua ja sähläystä työpaikalla. Näkee, että ainoa asia päässä on se, että kun vielä kestäisi pari päivää, niin voi vetää taas yhdeksän saunakaljaa ja sitten voi taas lauantaina viedä ohimosuoni sykkien kiittämättömiä lapsia harrastuksiin, jotka ei ymmärrä miksi ei voi ostaa 700 euron uusia suojuksia, vaikka ne on paljon paremmat kuin viime syksynä ostetut ja vielä mageet logot sivulla.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Working poor.

Suomessa kärsitään tilastojen perusteella vähän työssäkäyvien köyhyydestä. OECD määrittelee työssäkäyviksi köyhiksi ihmiset, jotka elävät kotitalouksissa, joissa on ainakin yksi työikäinen työssäkäyvä henkilö ja jonka tulot ovat silti alle köyhyysrajan eli alle 50 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Suomessa tällaisessa tilanteessa on noin 4 prosenttia väestöstä. Luku on vertailun neljänneksi alin. Eroa kolmeen Suomen edellä olevaan valtioon on varsin vähän. Suomea vähemmän työssäkäyviä köyhiä on suhteessa vain Tshekissä, Saksassa ja Irlannissa. Niissäkin osuudet ovat kuitenkin 3,5-3,9 prosenttia.

Kaikkein eniten työssäkäyviä köyhiä on Kiinassa. Siellä heidän osuutensa väestöstä on peräti 25,6 prosenttia.

https://www.verkkouutiset.fi/suomessa-on-maailman-neljanneksi-vahiten-tyossakayvia-koyhia/
 

hansai

Supreme Leader
Mikähän on tilanne nyt kolme vuotta jutun jälkeen? €uromäärä on melkoinen..

Yritysten verovelat jo yli kolme miljardia euroa – harmaan talouden ehkäisyvälineet kortille
Yritysten verovelka oli elokuun loppuun mennessä jo yli kolme miljardia euroa. Yritysten verovelkojen määrään vaikuttavat mitä suurimmassa määrin harmaa talous ja yhteiskunnan talouden tilanne. Näin sanoo Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen.
https://yle.fi/uutiset/3-8322767
 

hansai

Supreme Leader
Työvoimapula ei hellitä ilman maahanmuuttoa
15.5.2018 16.15

Ensimmäiseksi pitäisi luopua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien, Suomesta työlupaa hakevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta. Se ei kuulu enää tähän aikaan.

Kauppalehden kasvuyrityskyselystä paljastui tänä keväänä, että osaavan työvoiman saatavuudesta on tullut suomalaisten kasvuyritysten tärkein kasvun este (KL 9.5.). Jo lähes puolet vastaajista arvioi työvoimapulan hidastaneen tai vaikeuttaneen kasvua.

Rekrytointiongelmat näyttävät pahentuneen selvästi viime vuodesta, sillä silloin vastaavassa kyselyssä osaavan henkilökunnan saatavuutta piti kasvun suurimpana hidasteena joka neljäs yritys.

Kasvuyritykset tarvitsevat nyt erityisesti myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Myös projektien johdon ja tuotekehityksen ammattilaisista on kova kysyntä.

Työvoimapula nousi esiin myös toukokuun alussa julkistetustaEK:n suhdannebarometristä. EK:n mukaan erityisesti palvelualalla tilanne on kärjistynyt nopeasti tänä keväänä.

On arvioitu, että yhtä pahoja rekrytointivaikeuksia nähtiin viimeksi edellisen noususuhdanteen huipulla vuonna 2007. Toisaalta tilanne on yli kymmenen vuotta myöhemmin siinä suhteessa vielä hankalampi, että suuret ikäluokat ovat poistuneet työmarkkinoilta lähes kokonaan. Esimerkiksi huippuvuonna 2009 peräti 80 000 ihmistä jäi eläkkeelle.

Nopeita lääkkeitä työvoimapulaan ei ole olemassa. Uudelleenkoulutus, kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen kasvukeskuksiin, opiskelijoiden nopeampi valmistuminen ja eläkkeelle jäämisen myöhentäminen toki kaikki osaltaan helpottavat tilannetta. Mutta pidemmällä aikavälillä ongelma ei ratkea ilman työperäisen maahanmuuton huomattavaa lisäämistä.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan työikäisten 25–64-vuotiaiden määrä vähenisi ilman maahanmuuttoa vuoteen 2030 mennessä peräti 300 000 henkilöllä. Näin järkyttävää huoltosuhteen heikentymistä emme kestäisi. Siksi Suomen pitäisi viimeistään nyt ryhtyä aktiivisesti houkuttelemaan työntekijöitä ulkomailta. Mallia voitaisiin ottaa vaikka Kanadasta, joka tarjoaa pysyviä oleskelulupia työnhakijoille niiltä aloilta, joilla osaamisvajetta esiintyy.

Aivan ensimmäiseksi pitäisi kuitenkin luopua EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien, Suomesta työlupaa hakevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta. Se ei kerta kaikkiaan kuulu enää tähän aikaan. Jopa puolen vuoden epävarmat lupaprosessit ovat aivan liian jäykkiä työvoimaa heti tarvitseville yrityksille.

Maahanmuuttokeskustelua on tähän asti hallinnut meillä osittain täysin perusteeton pelko pakolaisista. On ollut suorastaan raastavaa katsoa, kun Suomesta karkotetaan parhaassa työiässä olevia ihmisiä takaisin lähtömaihinsa.

Turhan pelottelun sijaan tarvitsemme ison asennemuutoksen, jossa jokainen tänne muuttanut toivotetaan tervetulleeksi rakentamaan yhteistä Suomea.

Kirjoittaja on Kauppalehden uutispäällikkö.
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/gfaDQk8n
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Kyllä tuppaa taas propagandaa.
Työnantajat kaipaavat orjatyövoimaa paskatöihin. Saan seurata läheltä suuren siivousfirman touhua ja se on suoraan sanottuna perseestä. Uutta mamua tuodaan luuttuamaan viikottain ja jälki on jotain muuta mihin ollaan totuttu. Yhden uuden ravintolan parkettilattia ollaan jouduttu repimään irti kun lattialle kaadettu ämpäri kaupalla pesuvettä.
Ilmeisesti taustalla jotain tukiaisia valtiolta siivousfirmoille.
 

Raveni

Respected Leader
Työvoimapula vaikka Suomessa on työttömiä ja kuinka paljon. Työnantajat tosiaan haluaa vain halpa... sekin on jo vääräsana. Orja ehkä olisi sopivampi. Maksetaan alle minimin, työntekijä penää oikeuksiaan, uhataan karkotuksella ja otetaan joku toinen kurja töihin...
Ilmainen työntekijä on paras. Se saavutetaan työehtoja heikentämällä ja valtion maksaessa palkan sitten jollain työllistämis tukiaisilla. Bruttokansantuote kasvaa kohisten mutta. No se pelkkä bruttokansantuote ei kerro kuitenkaan ihan kaikkea. Kannattaa alkaa seuraamaan bkt per capita. Siinä on oikeampi mittari sille miten maassa menee. Jos se laskee tarkoittaa se, että palkat laskevat. http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas
 

fulcrum

Respected Leader
Työnantajat kaipaavat orjatyövoimaa paskatöihin. Saan seurata läheltä suuren siivousfirman touhua ja se on suoraan sanottuna perseestä. Uutta mamua tuodaan luuttuamaan viikottain ja jälki on jotain muuta mihin ollaan totuttu. Yhden uuden ravintolan parkettilattia ollaan jouduttu repimään irti kun lattialle kaadettu ämpäri kaupalla pesuvettä.

Siivousalalla tuontyyppiset ovat ns. maan tapa. Muuan tuttava, pitkän linjan siivousalan ammattilainen, otti loparit eräästä suuresta siivousfirmasta jonka nimessä mainitaan puuta hakkaava lintu. Hän piti firman toimintaa täytenä asiakkaan kusettamisena: kohteita oli normitettu työntekijöille niin paljon ettei niitä ehtinyt millään tehdä, joten niitä ei tehty. Työnjohtajat pitivät toimintaa täysin normaalina.

Rakennusalalla on esiintynyt samaa tautia, ja on levinnyt myös hoitoalalle.
 

miheikki

Greatest Leader
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...lman-maahanmuuttoa/gfaDQk8n?ref=facebook:d8b3
Työvoimapula ei hellitä ilman maahanmuuttoa

11 hrs ·

Näin Kauppalehden uutispäällikkö.
1) Ensinnäkin, suuri osa työtehtävistä on jo nyt tarveharkintajärjestelmän ulkopuolella.
2) Ne työtehtävät, jotka kuuluvat tarveharkinnan piiriin, ovat sellaisia, joissa kotimaista käyttämätöntä työvoimaa on riittävästi - tai työtehtävien palkkataso on sellainen, että käytännössä sitä tekevä olisi kustannusrasite yhteiskunnalle.
3) Sitten puhutaan pakolaisista, ja mennään kauppalehtifantsuttelun ytimeen, kun mainitaan ne parhaassa työiässä oleviksi ja niin edelleen. Miten pakolaiset tähän liittyvät? Suurin osa pakolaisista kuuluu kohta kakkosen piiriin - matalan tuottavuuden duuneja, joilla tekijöistä ei ole pulaa. Pääasiallisesti Suomeen pakolaisiksi päätyneiden todellinen työllisyysaste täysi-ikäisistä (työssäkäyntiaste, eli saa peräti edes vähän palkkaa ja on ihan oikeasti työpaikka) on noin kymmenen prosentin luokkaa. Pitkään maassaolonkin jälkeen luku nousee ehkä noin 20:een prosenttiin, ja ehkä vasta joskus 10:en vuoden kuluttua edes lähelle 40-50 prosentin lukemia - selvästi alle kantaväestön. Ja töissä olevatkin ovat selvästi mediaanikantasuomalaista huonommalla liksalla töissä. Miettisi nyt herra kauppalehden uutispäällikkö vähän niitä lukuja, ennenkuin avaa suunsa.
4) Jos puhutaan siitä, että Suomessa on vaikkapa kova pula kovista koodareista, tai lääkäreistä, niin siihen tuskin auttaa se, että levitetään kaikille mahdollisille tulijoille punainen matto? Jo tällä hetkellä ne lääkärit ja koodarit pääsevät duuniin EU:sta, ja EU:n ulkopuolelta lähes ilmoitusasiana.
5) Sinällään täysin samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa - mutta ei ihan mitä tahansa maahanmuuttoa, eikä varsinkaan sellaisia duunareita, joiden elämän kustantaisi kuitenkin todellisuudessa valtio.
 

Lunni

Kenraali
Ilmainen työntekijä on paras. Se saavutetaan työehtoja heikentämällä ja valtion maksaessa palkan sitten jollain työllistämis tukiaisilla. Bruttokansantuote kasvaa kohisten

Hienompi on 9€/pvä työkokeilija valtion piikkiin. Hakijoita (TE tsto:n pakottamia) on satoja, valkkaa paras, se voi jopa osatakkin itse jotain, lisäksi saat 10,09€/pvä. Samalla työllisyysaste kasvaa kun ko. henkilöä ei lasketa työttömäksi.
 

miheikki

Greatest Leader

Fremen

Respected Leader

VMP.

"Maahanmuuttokeskustelua on tähän asti hallinnut meillä osittain täysin perusteeton pelko pakolaisista."

Tassa taas todellinen kielenkayton ammattilainen... eli onko tama nyt luettava "..keskustelua ... hallinnut meilla osittain", vai "osittain taysin perusteeton pelko"?

Mita helvettia edes tarkoittaa "osittain taysin"...??? Vai onko tama toimittajan ilmoittama "pelko", fobia, taysin perusteeton? Missa data joka tukee tata vaittamaa, jos tietyt ryhmat ovat 20-kertaisesti yli-edustettuina seksuaali- ja vakivaltarikoksissa (muiden muuttujien osalta korjattuna) suhteessa vastaavaan kantavaestoon?
 
Viimeksi muokattu:

Quixote

Eversti
VMP.
Mita helvettia edes tarkoittaa "osittain taysin"...??? Vai onko tama toimittajan ilmoittama "pelko", fobia, taysin perusteeton? Missa data joka tukee tama vaittamaa, jos tietyt ryhmat ovat 20-kertaisesti yli-edustettuina seksuaali- ja vakivaltarikoksissa (muiden muuttujien osalta korjattuna) suhteessa vastaavaan kantavaestoon?

Heh. Näytön perusteella ei enää voi sanoa 'täysin perusteeton'. 'Osittain perusteeton' taas myöntäisi sen, minkä kansa on jo koko ajan tiennyt ja poliitikot kieltäneet. Otsikko olisi paljon objektiivisempi, jos puhuttaisiin vain pelosta ilman adjektiiveja.

Otsikko on ristiriitainen, tulkitsi sen miten tahansa: keskustelua hallinnut osittain, osittain täysin perusteeton
 
Viimeksi muokattu:

Umkhonto

Kenraali
Ei tosin suomalaista, mutta laitetaan kuitenkin. Paskaduunit on siis määritelty uudelleen. Täytynee vinkata tuonne meidän HR:n ja viestinnän suuntaan :cool:

"Merkityksettömät työt eivät ole hampurilaisravintoloissa, tehtaissa tai vanhuspalveluissa vaan virastoissa, henkilöstöhallinnossa, rahoituksessa, viestinnässä ja monissa muissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä. ”Yrityksissä on kokonaisia tiimejä, joiden tehtävä on suunnitella yritysraporttien grafiikkaa tai kirjoittaa yritystä ylistäviä artikkeleita sisäiseen julkaisuun, jota kukaan ei lue. Usein he (työnsä merkityksettömäksi kokevat työntekijät) vain väsäävät kissameemejä ja pelaavat tietokonepelejä.”"

Huippuyliopiston professori määrittelee ”paskaduunit” – Ne eivät ole hampurilaisravintoloissa ja niitä tekee 37-40%
2.7.2018 15:45TyöelämäJohtaminenTyöhyvinvointiUra


Työ tekijäänsä kiittää tai sitten ei.
Huippuyliopiston professori määrittelee ”paskaduunit” – Ne eivät ole hampurilaisravintoloissa ja niitä tekee 37-40%
2.7.2018 15:45
Ihmiset haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka muuttaa maailmaa paremmaksi.
The Economistin haastatteleman antropologi David Greaberin mukaan 37-40 prosenttia ihmisistä tekee niin sanottua paskaduunia. Greaber on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltä Bullshit Jobs: A Theory.

Väite on provokatiivinen. Ei kuitenkaan kannata luulla, että Greaber on mikä tahansa päivystävä dosentti.

Vuosina 1998–2007 hän työskenteli apulaisprofessorina Yalen yliopistossa. Nyt hän on professori London School of Economicsissa (LSE). Times Higher Education on rankannut Yalen maailman 12 parhaaksi ja LSE:n 25 parhaaksi yliopistoksi.

Greaber määrittelee paskatyöksi työn, jota työntekijä pitää merkityksettömänä. Yllättävän korkea luku, jopa 40 prosenttia, perustuu Greaberin mukaan kyselytutkimuksiin. Ihmiset haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka muuttaa maailmaa paremmaksi.

Kyse on siis työntekijän kokemuksesta. Greaber on kuitenkin sitä mieltä, että useimpien ihmisten kokemus vastaa todellisuutta.
Merkityksettömät työt eivät ole hampurilaisravintoloissa, tehtaissa tai vanhuspalveluissa vaan virastoissa, henkilöstöhallinnossa, rahoituksessa, viestinnässä ja monissa muissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä.

”Yrityksissä on kokonaisia tiimejä, joiden tehtävä on suunnitella yritysraporttien grafiikkaa tai kirjoittaa yritystä ylistäviä artikkeleita sisäiseen julkaisuun, jota kukaan ei lue. Usein he (työnsä merkityksettömäksi kokevat työntekijät) vain väsäävät kissameemejä ja pelaavat tietokonepelejä.”

Greaberin mukaan johtajat pitävät hyödyttömiä ihmisiä töissä siksi, että heidän oma arvovaltansa ja joskus jopa palkkansa riippuu alaisten määrästä.
Greaber muistuttaa, että suorittavan työn tehokkuutta seurataan huomattavasti tarkemmin kuin toimisto- ja tietotyön tehokkuutta. Näin säästettyjä resursseja hukataan toimistojen näennäistöissä. Greaberin mukaan ihmiset pitäisi vapauttaa.

"Antropologina tiedän, että vapaa-aika ei ole ongelma. On lukuisia yhteisöjä, joissa ihmiset tekevät tuottavaa työtä vain pari kolme tuntia päivässä. Heillä ei ole vaikeuksia keksiä mielekästä muuta tekemistä."

”Ajattele millaisia ideoita ja millaista kulttuuria, tiedettä ja musiikkia saattaisi syntyä jos ihmiset vapautettaisiin tekemään mitä he haluavat. … Aika paljon tietysti ihan huuhaata. ... Ja jos saisimme edes yhden tai kaksi miles davisia, einsteinia,freudia tai shakespearea niin olisimme jo voitolla.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/f7436754-7ad3-3c39-a8fb-687ff3c29a37?
 

SJ

Supreme Leader
Ei tosin suomalaista, mutta laitetaan kuitenkin. Paskaduunit on siis määritelty uudelleen. Täytynee vinkata tuonne meidän HR:n ja viestinnän suuntaan :cool:

"Merkityksettömät työt eivät ole hampurilaisravintoloissa, tehtaissa tai vanhuspalveluissa vaan virastoissa, henkilöstöhallinnossa, rahoituksessa, viestinnässä ja monissa muissa asiantuntija- ja päällikkötehtävissä. ”Yrityksissä on kokonaisia tiimejä, joiden tehtävä on suunnitella yritysraporttien grafiikkaa tai kirjoittaa yritystä ylistäviä artikkeleita sisäiseen julkaisuun, jota kukaan ei lue. Usein he (työnsä merkityksettömäksi kokevat työntekijät) vain väsäävät kissameemejä ja pelaavat tietokonepelejä.”"

Kieltämättä proffalla on tietynlainen pointti tuossa jutussa.
 

miikkaj

Kenraali
BAN
VMP.

"Maahanmuuttokeskustelua on tähän asti hallinnut meillä osittain täysin perusteeton pelko pakolaisista."

Tassa taas todellinen kielenkayton ammattilainen... eli onko tama nyt luettava "..keskustelua ... hallinnut meilla osittain", vai "osittain taysin perusteeton pelko"?

Mita helvettia edes tarkoittaa "osittain taysin"...??? Vai onko tama toimittajan ilmoittama "pelko", fobia, taysin perusteeton? Missa data joka tukee tata vaittamaa, jos tietyt ryhmat ovat 20-kertaisesti yli-edustettuina seksuaali- ja vakivaltarikoksissa (muiden muuttujien osalta korjattuna) suhteessa vastaavaan kantavaestoon?

Itse koen nämä mamuhyväilijät mielisairaina. Ovat aivan varmasti lukeneet ongelmista, perehtyneet niihin ja todenneet, että ne ovat pelkkää valehtelua. Ja toisaalta nämä tapaukset ovat päättäneet laittaa Richard "Tricky Dick" Nixonin tyylisesti totaalisen omistautumisen valehtelulle, koska se häpeä mikä siitä syntyy, kun ollut itse Refugees velkom:ia ollut huutamassa pari vuotta ja sitten todennut, että itse asiassa tämä on itsemurha pitkällä aikajänteellä, niin parempi vain jatkaa hoilaamista kuin menettää kasvot. Jokatapauksessa, tälläisten tapausten kanssa väitteleminen on aivan turhaa. "Onko tässä sinun mielestä mitään ongelmaa?"-kysymykseen tulee aivan Charles Mansonin tyylinen vastaus lähestulkoon aina eli "Ei mitään. Tässä ei ole mitään ongelmaa".

 
Top