Tällaiset mielipiteet (kuin kaksi marjaa?) kuvastavat mainiolla tavalla kommunistisen/sosialistisen talouskäsityksen yksinkertaisuutta. Tällaisella propagandalla Leninin johtamat agitaattorit saivat aikoinaan suomalaiset työmiehet yllytettyä kapinaan. Niistä ajoista on kulunut jo yli sata vuotta..toki Neuvostoliitossa samoja sosialistisia oppeja toteutettiin viekä 1900-luvun loppuun asti. Eikä Venäjä ole vieläkään kyennyt uudistumaan niistä ajoista. Suomesta tällainen katosi jo 1920-luvulla. Nykyään kaikki käyvät kouluja ja ymmärtävät paljon enemmän siitä kuinka talouselämä toimii.. Mutta edelleen "vanha vainooja" koettaa hämmentää suomalaista yhteiskuntaa..tosin keinot ovat kyllä jääneet jälkeen nykyajasta. Ovat kuin sodanaikaisen "tiltun" juttuja..
Onneksi meillä Suomessa noudatetaan kaksinkertaista kirjanpitoa. Työ on tietenkin tuotannon kustannustekijä mutta kaikki mitä kirjoitetaan miinuspuolelle huomioidaan kirjanpidossa myös lisäarvoa tuottavana tekijänä. Työnantajalle työllä/työntekijöillä on paljon erilaisia merkityksiä ja niitä huomioidaan muutenkin kuin pelkästään palkan muodossa. Nämä näkyy koulutuksessa, työn ja tuotannon laadussa, työyhteisön ilmapiirssä jne. Käytännössä kaikissa tapauksissa on kysymys paikallisista suhteista ja sopimuksista. Joskus jopa niin että pahimmillaan ammattiyhdistysten jäykät järjestelmät rajoittavat työntekijöiden omien etujen mukaista toimintaa. Erityisesti tämä näkyy pienemmissä yrityksissä..Varsinkin niissä joissa myös työntekijöitä on osakkaina yrityksessä.
Lähes kaikki suomalaiset ymmärtävät työn merkityksen yhteiskunnan tärkeimpänä perustekijänä. Mutta ne ajat jolloin kansaa jaettiin yhteiskuntaluokkiin erilaisilla työhön liittyvillä perusteella ovat jo kaukana takana.. Tällaista jaottelua ei nykyään esiinny työntantajien puolella..ei myöskään mainittavasti työntekijöillä.. Ikävä kyllä, edelleenkin löytyy pieni määrä niitä jotka haluavat edistään omaa poliittista ideologiaansa sekä vallantavoitteluaan sata vuotta vanhoilla ja nykyaikaiseen yhteiskuntaan sopimattomilla näkemyksillä ja keinolla. Ymmärrettävästi taustalla on myös Suomen ulkopuolelsta synnytettyjä tavoitteita joilla pyritään häiriköimään ja mahdollisuuksien mukaan vahingoittamaan yhteiskunnallista kehitystä.
Näistä viimeksi mainituista seikoista ei olekaan kovin suurta harppausta maanpuolustusta sivuaviin aiheisiin.
Jaahas. Ja kommunistiksi sitä sitten muututtiin. On jossain määrin ironista, että puhut "vanhoista teorioista" ja "kommunismista" kun omat oppisi ovat 1800-luvun teollisen vallankumouksen patruunamaailmasta. Mutta ei mitään uutta maailmassa. Palkkaa työstään haluava työntekijä oli jo silloin pahuuden ilmentymä. Nykyään toki hienona terminä on globalisaatio mutta tarina on aivan sama kuin 1800-luvulla: "Teidän on tehtävä enemmän ja halvemmalla koska kansainvälinen kilpailu ja muiden parempi OPO:n tuotto!".
Ihan muuten tiedoksi. Venäjä ei ole kommunistinen maa, vaan siellä noudatetaan vain hieman jyrkemmin näitä sinun oppejasi. Siellä pomo on herra eikä tarvitse paljon veroja maksella. Ja sinunhan pitäisi rakastaa kommunismia. Kommunistinen Kiinahan se vasta utopia on. Työntekijät painavat henkensä kaupalla. Tuntenet termin 996 ja mitä sillä tarkoitetaan? Profittia tulee! Paska vain että sielläkin kurjat kulit ovat alkaneet vaatia lyhyempää työpäivää ja oikeutta syödä!?! Mihin tämä maailma on menossa??? Kommunismia kommunistisessa valtiossa! Onneksi vielä siellä selvitään udelleenkoulutusleirillä.
Ja että kaksinkertainen kirjanpito? Ja työntekijöiden hyvinvointi, tuotannon laatu ja työyhteisön ilmapiiri? Olet ilmeisesti lukenut nykyaikaisista KPI-utopioista? Ja miten "moderni firma" näitä asioita huomioi? Minulla on sinulle ikäviä uutisia. Todellisessa maailmassa nuo puheet (jotka ovat yleensä Amerikkalaisten konsulttien kirjoista kaivettuja mantroja) ovat täysin tyhjää täynnä. Ne lentävät roskakoriin samalla hetkellä, kun tulos heikkenee 0,0000001 prosenttia tai edes näyttää voivan heiketä. Lienet huomannut, että nämä nykyaikaiset firmat potkivat kaiken aikaa ihmisiä pellolle vaikka tulos olisi kuinka hyvä. Ei paljon "työyhteisön ilmapiiri" paina. Nuo puheet ovat unelmahöttöä jolla ei ole mitään painoarvoa nykypäivän työelämässä. Jonka kulit ja johtajat hyvin tietävät.
Äläkä oikeasti puhu minulle jostain start-upeista joissa omistajat = työntekijät. Tunnen sen maailman aivan riittävän hyvin. Täysin eri asia kuin mistä tässä puhutaan.
Ihan lopuksi. On oikeasti hyvin ironista, että et itse huomaa sitä, miten yksi yhteen ajattelusi on juurikin 1800-luvun maailmankuvan kanssa. Silloinkin eri mieltä olleet nimettiin "sosialisteiksi" ja (hieman myöhemmin) "kommunisteiksi". Ja täsmälleen oppi-isiesi mukaan nyt vihjailet kyseessä olevan poliittisen kansankiihotuksen ja kansallisen turvallisuusuhan.