Honcho
SMLNKO M/83
Kaikki raha on pohjimmiltaan velkaa.
Kiinan kokonaisvelka oli ennen viimeaikaista talouden notkahdusta kahdeksan kertaa Kiinan BKT:n suuruinen, nyt kun talous on sielläkin tullut alas niin velka on vieläkin suurempi. Kiinalaiset ovat siis jo kuluttaneet enemmän kuin kahdeksan kertaa tämän vuoden taloutensa yhteenlasketun tuoton. Kuitenkin moni täälläkin odottaa meisseli kovana että Kiinasta tulee maailman johtaja ihan vaan sillä kuvitelmalla että USA on kohta konkurssissa.
Velkasummien tuijottelu on hyödytöntä pölhöpopulismia, merkityksellistä onnettovelan määrä ja mihin velkarahaa käytetään. Järkevästi kohdennettuna velkaraha muuttuu varallisuudeksi, syömävelka jää.
USA:n ja Kiinan taloudet ovat terveellä pohjalla koska niillä on varallisuutta vähintäänkin velkaa vastaava määrä ja luottoluokittajat pitävät näiden maiden lainamarkkinoita hyvin matalan riskin ympäristöinä.
Laajasti ajateltuna toki näin, julkinen velka on järkevästi käytettynä joko yksityistä tai julkista varallisuutta. Ja nettovelka ratkaisee jos saamiset eivät ole epäkurantteja (suhtautuisin varauksella osaan Suomen saamisista).
Mutta en kuitenkaan ihan noin yksiselitteisen ongelmattomina pitäisi kummankaan supervallan taloutta - kyllähän USAssakin julkinen sektori toimii monissa asioissa todella kalliisti ja tehottomasti (mitenkään puolustelematta meidän paremminvointivaltiotamme), velkaantuminen on ääneen lausuttu ongelma siellä joka voi muuttua isoksi ongelmaksi jos tilannetta nyt parantava talouskasvu sakkaa. Tuskin ne poliitikot siellä lämpimikseen velkaantumisesta huolii. Suomenkin osalta nimenomaan erilaiset kommunistit väittävät ettei velkaantumisesta väliä, koska julkisen sektorin taseessa on varoja ja eläkerahastoissa on paljon rahaa. Mutta miten maksat menoja rapistuvalla terveysasemakiinteistöllä, huonokuntoisella tienpätkällä tai eläkevaroilla, kun niitä tarvittaisiin niinkin yllättävään asiaan kuin eläkkeiden maksuun. Tässä sosialisti H.Ketoharjun näkemys: http://ketoharju.info/saatavakello/
Itse väitän ettei luottoluokittajilla itsessään ole kuin käsikassaran virka markkinoiden todelliseen luottamukseen (olkoon Suomen korkea luokitus yksi esimerkki tästä) mutta USAlla on rakenteellisesti se takaportti, että heidän velkansa on dollarimääräistä velkaa, valuuttaa joka kuitenkin on heidän kontrollissaan ja pysyy johtavana reservivaluuttana niin pitkään kuin maailmalla on vakaa usko USAhan maana, joka aina nousee jaloilleen ja uusiutuu vaikka ongelmat olisivat välillä suuret. Tätä enemmän kuitenkin laitan painoarvoa USAn talouden mielettömälle dynamiikalle. Siellä on yrittäjähenkeä, vaurastumispyrkimyksiä kannustetaan, paljon monipuolisuutta talouselämässä ja työmarkkinoilla monenlaista osaamista, isot sisämarkkinat, riskirahoitusta saa viriilin rahoitussektorin kautta ja varakkailta yksityisiltä jne jne.
Kiinasta menee vähän mutuiluksi, mutta käsittääkseni siellä yksityisten isot velkasummat ovat lähinnä kotimaista velkaa sääntelyn(kin) takia. Valtio taas omistaa valtavat ulkopuoliset saamiset mm. USAlta. On sielläkin isoja ongelmia myös, esim. kiinteistökuplan, väestörakenteen ja sukupuolijakauman jne osalta. Vaikka maana Kiina on aika stabiilin oloinen niin ihmiset siellä ovat pelurihenkisiä mikä tekee sikäläisistä pörsseistä hirveää kasinomeininkiä ja pahentaa kiinteistökeinottelua. Työnantajani tekee paljon kauppaa kiinalaisten kanssa, ovat erittäin luotettavia sopimuskumppaneita olleet.
Ongelmansa näillä on, mutta vahvuudet ovat suurempia. Pitäisin ajatusta USAn romahduksesta ja Kiinan noususta hassuna, näkisin että Kiina nousee mutta ei USA mihinkään romahda, näillä kun on mutuaalisesti hyötyä toisistaan. Ketkä täällä muuten sellaista romahdusta innoissaan odottavat? Tunnustaako kukaan?