Kun nyt tästä asuntopolitiikan ja tukien noidankehän seuraamisesta on tullut minulle yhden sortin tapa, pistänpä sunnuntain päätteeksi vielä pari tilannepäivitystä kehiin.
Nykyinen Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä teki melko merkittävän, ehkä tyhmänrohkeankin ulostulon kommentoidessaan tukia ja niiden kustannuksia.
Työtön häviää eläkeläiselle vuodessa tuhansia – Kelan pääjohtaja haluaa eroon epätasa-arvosta
Vuokrankorotuksille piste verotuksella tai sääntelyllä: rahat loppuvat, Hyssälä vaatii toimia
Ensimmäinen artikkeli käsittelee useampaa asiaa kerralla, mutta painottaa työttömien ja eläkeläisten erilaista kohtelua avustusten ja verotuksen yhteisvaikutuksena. Tämä on melkoista muurahaispesän sohimista. Vaikka asiaa miten yrittäisi pehmustaa "tasa-arvo"-termillä, tässä ajetaan helposti ryhmät julistamaan kurjuuttaan kilpaa ja korkeintaan löytämään yhteinen sävel siitä, että Kela ja valtio ovat juuriaan myöten pahoja. Hankala asia ajettavaksi. Vaikka jollain harmonisoinnilla yhdeksän kymmenestä tuensaajasta hyötyisi, se viimeinen kymmenys julistaa miten taas köyhää riistetään. Toisaalta lisärahan löytäminen yhdeksälle kymmenestä ei myöskään ole helppo temppu. Sanomista tulee varmasti, teki ihan miten päin hyvänsä.
Entäpä sitten se asumispuoli. Pari lainausta jälkimmäisestä artikkelista:
Pari viestiä sitten kysyin piruillen VVO:n jokavuotisista neljän prosentin vuokrankorotuksista, että mistä se raha tulee ja minne se menee. No, tuolta se tulee ja tuonne se menee. Kerätään työtä tekeviltä, kierrätetään parin viraston paperipinojen kautta tuensaajille, sieltä vuokrataloyhtiöille, sieltä omistajille. Osa tihkuu takaisin valtiolle ja kunnille esimerkiksi energia- ja kiinteistöverojen muodossa. Osa menee paperinpyöritykseen ja kampaviinereihin. Merkittävä osa löytää tiensä liittojen kassaan ja sekalaisten tahojen veroparatiisitileille. Onko tämä nyt varmasti parempi menettelytapa kuin rakennuttaa vihdoin niitä asuntoja ja pitää hinnat jossain tolkun rajoissa? Tai ehkä jopa tehdä työllistämisestä kannattavaa, ettei tukia tarvitsisi maksaa niin tolkuttomasti. Kenen etua ajaa tämä jatkuva rahan kantaminen vuotavalla ämpärillä eestaas? Kannustinloukuista ei päästä eroon, jos aiemmin tonnin tukia saanut huomaa yhtäkkiä maksavansa heti ensimmäisestä palkkatilistään puoli tonnia saman tukisirkuksen rahoittamiseen ja tietysti myös sen tonnin asumisestaan.
Jotain hyviäkin uutisia sentään. Hesarin mukaan
Helsingin seudulla rakennetaan urakalla – trendinä ovat nyt pienet asunnot. Tästä jälkimmäisestä osasta joku kyllä aikoinaan totesi, että Riossa on trendinä asua slummissa ja Kalkutassa kaatopaikalla. Jos perheasunto Helsingissä maksaa nykyneliöhinnoilla päälle puoli miljoonaa, P. Perusduunari saattaa tosiaan valita
trendikkäästi hiukan pienemmän. Mutta hyvä silti, jos rakentamisen tyyli saadaan sovitettua vähän lähemmäs kysyntää. Huonompi juttu, jos hinnoittelu noudattaa Sato-kaavaa eli neliöistä leikataan puolet mutta vuokra pysyy samana kuin tuplasti isommassa. Jää nähtäväksi.
Hämmentävää on kyllä se, että artikkelin mukaan rakennusalan työttömyys on yhä 22,8 prosenttia samalla kun työmaille tarvittaisiin väkeä. Eikö edes rakentajalla ole varaa muuttaa rakennustyömaan ääreen? Ehkä ei, jos virolainen ehtii tarttua palkkatarjoukseen jo tonnia alemmalla tasolla. Absurdin rajoilla kyllä mennään, joten pattitilannetta on enemmän kuin korkea aika ryhtyä purkamaan.
Todellista tarvetta vastaavien asuntojen rakentaminen on juuri sitä, millä tästä on mahdollista päästä etenemään johonkin päin. Valtio voisi vielä avittaa asiaa heittämällä mäelle koko työn perässä muuttamisesta rankaisevan varainsiirtoveron, höllentämällä älyttömimpiä rakennusmääräyksiä ja pistämällä jotkut järkirajat tukien tasoon, etenkin pääkaupunkiseudun paraatipaikoilla. Vaikka perustuslaki antaa vapauden valita asuinpaikkansa, ei se ihan tuota voi tarkoittaa. Jos nimittäin Kela yrittää juosta vuokranantajien pyyntihinnat kiinni, sen pitäisi pian tajuta että maaliviiva juoksee samaa tahtia karkuun.
Muitakin talousasioita voisin kommentoida, mutta pitänee jättää toiselle päivälle.