Perustulo ratkaisisi niin monta ongelmaa, että kun se aikanaan tulee käyttöön ihmetellään miksi sen omaksumisessa meni niin pitkään.Se on täsmälleen kuten sanot.
Mitä tuohon minimitoimeentuloon tulee niin olen vahvasti perustulon kannalla. Perustulo olisi halpa hinta siitä että saataisiin melkoiselta ihmisryhmältä pois huoli perustarpeisiin riittävästä toimeentulosta. Tämän jälkeen heillä toivottavasti on energiaa ja sitkeyttä lähteä ponnistamaan ylöspäin ilman lohduttomia ajatuksia siitä miten huomenna saa vatsansa täyteen.
Ja tuohon perintöverokysymykseen sanoisin että eikö olisi oikeudenmukaista mikäli vero olisi seurausta toteutuneesta tulosta eikä spekulatiivisesta arvosta? Perheyhtiöissä tilanne on usein sellainen että kaikki on kiinni usein sukupolvien ajan kasvatetussa yrityksessä eikä perillisillä ole mitään muuta mahdollisuutta selvitä perintöverosta kuin myydä perimänsä yhtiö tai osia siitä. Mikä taas on yleensä yrityksen ja varsinkin sen työntekijöiden kannalta katastrofaalinen tilanne kun yhtiön hallitukseen ilmaantuu nopeita tuottoja vaativia pääoman edustajia.
Perheyrityksissä kun johdetaan yritystä, pörssiyhtiössä tulosta. Onnisen yt-ilmoitusta odotellessa.
Miljardiyhtiönkin perijä voi käytännössä olla köyhä kuin kirkonrotta koska omistuksella on rahallista arvoa vasta siinä vaiheessa kun se muutetaan rahaksi. Tämä tosiasia tuntuu olevan kateudesta sairaille suomalisille mahdoton käsittää.
Perheyritysten romantisointi on turhaa ja usein haitallista. Perheyrityksiä on yhtä monenlaista kuin perheyrittäjiäkin, ja osa yrityksistä on hyvin ja osa huonosti johdettuja. Ennemmin väittäisin että keskimäärin pörssiyritykset ovat paremmin hoidettuja, koska tuloksen läpinäkyvyys karsii välittömästi pahimmat ylilyönnit.
Verotuksen tai tasaisemman tulonjaon leimaaminen kateudeksi ei ole kovin rakentavaa. Tässä kontekstissa käytettynä kateus on samaa epä-älyllistä luokkataistelun sanastoa kuin laitavasemmiston möykkä ahneista riistoporvareista.
Perintöjä on hyvä verottaa, koska perintöverosta ei ole veronmaksajalle negatiivisia kannustevaikutuksia ja se ehkäisee omaisuuden kasautumista mikä on yhteiskunnalle positiivinen asia.