Sitten pieni propagandakuva. Vaikka kansantalous ei ole sama kuin yksityistalous, tämä herättää ajatuksia.
Kyllä, ajatuksia tulee. Perheen elinikäodotus pitää nostaa tuhanteen vuoteen ja oikeus nostattaa palkkaansa sen verran ettei velkaa tarvitse ottaa. Aivan kuten valtiolla on oikeus nostaa veroja ja maksuja. Siksi nuo perhe == valtio analogiat kuuluvat sinne autoanalogien joukkoon; pimeään, lämpimään ja syvälle. Ei, en tarkoita että nykymeno olisi hyvä, mutta tässä on vuosikymmenen aikana alennettu verotusta ja maksuja jokusella miljardilla joka nyt näkyy tuossa miinussarakkeessa. Dynaamiset oheisvaikutukset eivät kylläkään plussarakkeessa.
Kannatan lämpimästi joidenkin virastojen lakkauttamista ja täikammalla loppujen perkaamista. Samoin kuntatasolla pitäisi ottaa käyttöön tulosvastuu, eikä vain se poliittinen "otan tästä kaiken vastuun"-liirumlaarumi.
Helvetti, tässä olen entistä kotikuntaani seurannut, ja siellä on viimeisen kymmenen vuoden aikana säästetty niin että menosarake on vain kasvanut. Rakennusten kunnossapidosta on säästetty 100k/vuodessa, nyt ihmetellään kun ovat purkukuntoisia ja uudet maksavat +30M. Koululaiset ovat parakeissa kun kunta arpoo jo kolmatta vuotta mitä tehdä. Vanhustenhoito toimii työllisyyspalveluiden varassa ja mitoitukseen lasketaan kaikki talossa joillakin asioilla käyvät. Ainoa mistä ei ole leikattu on hallinto, sinne on palkattu joka vuosi 2-3 uutta johtajaa. Titteleiden perusteella varmaan seuraava on titteliehdotusyksikön nimijohtaja. Ja tälle se ainakin kaksi avustajaa joista toinen varajohtajaksi, nämä kaikki tietty 60k/vuosi palkalla, kun kerran yhden saamiseen pitää varata 100-120k/v budjetista. Pienemmistä menoista; kunta itkee kun pitkäaikaistyöttömistä pitää maksaa "sakkomaksua" 17€/pvä/hlö, mutta se on sitten ihan ok, että tilataan työllistämispalveluita hintaan 50k/vuosi, ja annetaan näille se 19€/pvä/hlö. Onneksi olin yrittäjä asuessani siellä, olisi vituttanut maksaa kunnallisveroa kun tiesi kuinka tuikitähdelliseen asiaan se käytetään...