Suomalainen talouspropaganda

Herättäkää Timo!

Perussuomalaista pelleilyä – pitäisi esittää vaihtoehtoja jos haluaa olla vaihtoehto
joulukuu 10, 2014 http://tyhmyri.wordpress.com/2014/1...ttaa-vaihtoehtoja-jos-haluaa-olla-vaihtoehto/

Perussuomalaisten tuoma muutosta lupaava poliittinen tuulenvire on hiipunut vanhoilta SMP:n kumisaappailta haisevaksi tuhnuksi. Mikäli perussuomalaiset eivät rohkaistu esittämään vaihtoehtoja, niin he tuskin pääsevät edes lähelle vuoden 2011 vaalitulosta. Jos väittää olevansa vaihtoehto, niin pitäisi esittää niitä vaihtoehtoja. Perussuomalaiset ovat täydellisesti epäonnistuneet vaihtoehtojen esittämisessä. Suurimpana syynä epäonnistumiseen pidän Timo Soinin pakkomielteenomaista kiimaa päästä ministeriksi.

Samalla tavoin kuin SMP tapettiin, aivan tietoisesti ja harkiten, tarjoilemalla Vennamon pojalle ylivertaisen kiinnostavaa pestiä ensiksi ministerinä ja sitten valtiovetoisen yrityselämän huipulta, niin persujen tappamiseksi ilmeisesti riittää ministeriauton virkakyyti Soinille. Halvempi on kuin oppi-isänsä poika. Halpaa on.

Nyt persujen pitäisikin päättää aikovatko olla todellinen vaihtoehtopuolue vai myyvätkö sitä Soininkin mainostamaa persettään. Jos eivät myy, niin pitäisi luoda ne uskottavat vaihtoehtoiset vaaliteemat. Nykyisin persuilla niitä ei ole.

Mutta että minua ei syytettäisi pelkästään ilkeydestä Soinin näkemyksen puutetta kohtaan, niin esitän ihan kiusallani persuille vähän radikaalimman vaaaliohjelman. Pelkistän sen vain muutamaan teesiin, joten ei mene liian vaikeaksi. Vältän vaikeutta siksi, että sekä persut että demarit nämä teesit ymmärtäisivät.

  1. Suomelle takaisin itsenäisyys ja oma markka.
  2. Teollisuus takaisin Suomeen, vaikka valtion avulla.
  3. Töitä niitä haluaville.
  4. Sosiaaliturva vastikkeelliseksi.
  5. Maahanmuutto työperusteiseksi.
  6. Valtion lainanotto ulkomailta kiellettävä.
No, tuossa sitä olisi. Olisi melkoinen vaaliohjelma. Vetoaisi ainakin minun kaltaiseeni kovan linjan oikeistolaiseen. Mutta käynkin lävitse noita juttuja kohta kohdalta.

YKSI. Suomelle takaisin itsenäisyys ja oma markka. Suomen hyvinvointi todellisuudessa rakennettiin oman valuutan ja jatkuvien devalvaatioiden avulla. Aina silloin kun palkat karkasivat liikaa, niin vienti lakkasi vetämästä. Silloin devalvoitiin ja vientiteollisuus taas työllisti ja vienti veti. En mitenkään järjellä kykene ymmärtämään miksi valuuttajoustomekanismista on nyt saatu aikaiseksi huono asia. Tuohon aikaan ihmiset säilyttivät työnsä ja saatiin homma jälleen liikkeelle.

KAKSI. Teollisuus on pysynyt Ruotsissa muun muassa siksi, että kaikki tietävät kuinka Ruotsin valtio ja keskuspankki toimisivat kovan paikan edessä. Ei ole olemassa mitään poliittista ideaa, mitä Ruotsi ei olisi valmis rikkomaan oman taloutensa ja etunsa takia. Lipesihän Ruotsi eurojäsenyydestä itsekkäistä syistä, mutta Ruotsissa olikin isänmaallisia politiikkoja. (Vertaa Suomen tilanne, jossa Paavo Ensimmäinen Suuri Lipponen halusi viran EU:n huipulta ja oli siksi valmis uhraamaan Suomen ja suomalaiset.)

Lisäksi on toistuvasti osoitettu, että valtio voi halutessaan edistää tuotannollisen teollisuuden menestystä. Keinot ovat vaikkapa Japanin, Etelä-Korean, Taiwanin, Kiinan, Saksan ja USA:n käyttämiä. Tietenkin on totta, että ideologisista syistä moinen ei meille Suomessa käy.

KOLME. Töitä niitä haluaville. Tämä on kanssa aika huvittava juttu. On puhtaasti poliittinen päätös kasvattaa työttömyyttä sen sijaan, että turvauduttaisiin omaan valuuttaan ja devalvaatioihin. Työttömyys aina heikentää kansantalouden kokonaisuutta enemmän kuin devalvaatio. Tosin työttömyysdeflaatiossa, jota Suomessa jo käytetään, työpaikkansa säilyttävät hyötyvät hurjasti. Siksi lääkäreiden ja korkeiden virkamiesten edun mukaista on ajaa nykylinjaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Suomen ja utilitaristisesti ajatellun suomalaisten edun kanssa.

NELJÄ. Sosiaaliturva vastikkeelliseksi. Olen aina inhonnut vastikkeetonta sosiaaliturvaa työkykyisille ja terveille ihmisille. Tämä on oma keppihevoseni.

VIISI. Kannatan vapaata työperusteista maahanmuuttoa. Suomi ei ole maailman sosiaalitoimisto, mutta Suomi voisi olla paikka johon on hyvä tulla töihin. Nykyisinhän Suomeen ei kannata tulla töihin. Paljon fiksumpi ratkaisu on tulla nauttimaan sosiaaliturvasta tai saamaan ilmainen korkeakoulutus (ja lähteä muualle töihin).

KUUSI. Yksi Ruotsin valtion taloudellisen voiman taustatekijöitä on se, että Ruotsin valtio ei käytännössä lainaa ulkomailta. Ruotsin valtion velka on kruunumääräistä. Paniikkitapauksessa Riksbank voisi kattaa koko velan yksinkertaisesti painamalla rahaa.

Tuossa olisi minun talousperusteinen heittoni persujen vaaliohjelmaan. Lisäksi voisi tietenkin ottaa mukaan vaikka ilmaiset kossutarjoilut puistojen miehille aina arkiaamuisin kello 10-11 kunnantalojen/kaupungintalojen edustalla. Kossutarjoilujen merkitys olisi vähäinen verrattuna niihin kovan linjan asioihin, joita olen listannut.

Mutta tuskin persut saavat edes 10% äänisaalista seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jos haluaa olla vaihtoehto, niin pitäisi esittää vaihtoehto. Nyt Soinin ministerikiima tappaa persut. Mutta ilmeisesti persut ajattelevat, että hyvä niin.

Kuitenkin jopa minä todella kaipaisin poliittista vaihtoehtoa nykymenolle.
 
Persuista on kyllä muodostumassa konsensuspuolue. Maahanmuuttoa ei enää äänekkäästi kritisoida, eikä vaadita eroa eurosta. En ihmettele jos Soini haluaa tehdä itsestään ministerin, mutta se vaatii persujen tekemistä "salonkikelpoiseksi" -> demarisoituminen. Sitten mietitään miten neljä isointa puoluetta on melkein klooneja toisistaan.
 
Niinhän se on. Hirveän kaukana deflaatiosta ei euroalueella olla:
euro-area-inflation-cpi.png

Tuokin puoltaisi kvantitatiivisen elvytyksen aloittamista. Jos EKP aikoo saada inflaation 1...2% haarukkaan, setelipaino pitäisi pian käynnistää. Likviditeettiä tulee silloin markkinoille - mutta minne se menee? Kenen velkakirjoja keskuspankki ostaa? Aika näyttää.

Kun korot ovat historiallisen matalalla, valtiot ja yritykset voisivat rahoittaa kannattavia investointeja ennätyksellisen edullisesti (tai edes pidentää velkojensa takaisinmaksuaikaa ja alentaa korkokulujaan maksamalla vanhat velat pois uudella, pitempiaikaisella ja matalakorkoisemmalla lainalla).

Mutta ikääntyvässä Euroopassa ongelma ei taidakaan olla likviditeetin vaan liikeideoiden puute.
 
Herättäkää Timo!

Tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku: Tonto Durak on Tyhmyri isolla T:llä.

Tyhmyrin vaaliohjelma:
  1. Suomelle takaisin itsenäisyys ja oma markka.
  2. Teollisuus takaisin Suomeen, vaikka valtion avulla.
  3. Töitä niitä haluaville.
  4. Sosiaaliturva vastikkeelliseksi.
  5. Maahanmuutto työperusteiseksi.
  6. Valtion lainanotto ulkomailta kiellettävä.
Listan voi lähettää jouluksi Korvatunturille. Epärealistin toteuttamiskelvoton toiveiden tynnyri, joka kumisee tyh..

Toisaalta: parempi sekin kuin apaattisen flegmaattinen tyhjännyhjääminen.
 
1242401.jpg
 

"Mitäpä jos veropakolaisuudesta/veronkierrosta seuraisi kansalaisuuden menetys..."

Verot ei-kansalaisten maksettavaksi. Silloin verovelvollisia kyllä riittäisi, mutta perintä voisi olla hankalaa.

(Selvisi sekin, miksi suomalaiset suuntaavat eläkkeelle Portugaliin. Suomi on solminut verosopimuksen Portugalin ja muutaman muun maan kanssa. Yksityisen sektorin eläkeläisiä verotetaan vain asuinmaassa. Portugali puolestaan on päättänyt, ettei se verota vuoden 2009 jälkeen maahan muuttaneita eläkeläisiä 10 vuoteen.)
 
Kataisen propagandan jälkeen:

Tyly havainto Kreikasta: ”Jäänevät Suomenkin veronmaksajien maksettavaksi”

Kreikan valtion velat jäävät maksamatta tavalla tai toisella: joko euromaat antavat velkoja anteeksi vapaaehtoisesti tai sitten Kreikka jättää velat maksamatta myöhemmin. Näin kommentoi Kreikan tilannetta Nordean päästrategi Jan von Gerich blogissaan.

-Valitettavasti Kreikalle annetut lainat jäänevät suurelta osin Suomenkin veronmaksajien maksettavaksi. Toistaiseksi Kreikka-lainojen suora rasite on ollut olematon: ne eivät ole olleet pois Suomen julkisesta kulutuksesta tai tulonsiirroista (työttömyyskorvaukset, toimeentulotuki, eläkkeet, jne.) eivätkä ole nostaneet Suomen valtion rahoituskustannuksia. Velkaa ne toki nostavat, ja jostain rahat pitää löytää, kun tappiot realisoituvat.


http://www.uusisuomi.fi/raha/76136-...anevat-suomenkin-veronmaksajien-maksettavaksi
 
Onko kaikki muun maailman talousviisaat jotain kommunisteja, kun puhuvat ihan eri kieltä kuin meillä pitää puhua? Olen ymmälläni.

Viime vuoden loppupuolella kävin Saksassa konferenssissa, jonne nobelistit kokoontuvat säännöllisen epäsäännöllisesti. Paikalla olleet talousviisaat eivät säästelleet sanojaan. Heidän mukaansa euroalueella toteutetut vyönkiristystoimet ovat olleet katastrofaalisia, tuhonneet kriisimaiden talouskasvun, nostaneet työttömyyden ja samalla velan pilviin ja syöneet luottamusta koko rahaliittoon. Sen lisäksi moni oli sitä mieltä, että Kreikan on mahdotonta maksaa velkojaan.

Nämä herrat, joiden kanssa keskustelin ja joiden puheita kuuntelin tai sanomisista luin, olivat professorit Peter Diamond MIT:stä, Joseph Stiglitz Columbiasta,Eric Maskin Harvardista ja Christopher Sims Princetonista. Arvovaltaisempaa, maltillisempaa, analyyttisempaa ja talouden toimintoja paremmin ymmärtävää joukkoa on vaikea löytää.

Talouskuritoimien kritiikki ja Kreikan velkataakan mahdottomuus ei ole mikään kovin radikaali ajatus. Se on varsin yleinen maailmalla käydyssä talouspoliittisessa keskustelussa. Vastaavia ajatuksia voi lukea harva se päivä esimerkiksimaailman arvostetuimman talouslehden, Financial Timesin, kolumnisteiltaWolfgang Münchaulta ja Martin Wolfilta.

Varsinkin amerikkalaisekonomistit ovat muutenkin eurokritiikissään armottomia. Se ei ole sinänsä ihme, sillä he ovat rummuttaneet valuuttaunionin ongelmista jo 1990-luvulta alkaen.

Lauantaina pidetyssä Yhdysvaltain taloustieteilijöiden liiton vuosikokouksessa Harvardin professori ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff kutsui euroa "historialliseksi onnettomuudeksi".

Rogoff on muuten yksi niistä, joiden mukaan Kreikka, Portugali, Irlanti ja Espanja hukkuvat velkavuorensa alle ja velkataakkaa on leikattava, jotta maat voivat kasvaa.

Toinen amerikkalaisekonomisti, Harvardin professori Martin Feldsteinpuolestaan totesi, että jokaisen euromaan tulisi leikata arvonlisäveroaan seuraavaksi viideksi vuodeksi, jotta kulutuskysyntä lisääntyisi. Toisin sanoen, korvata talouskuria elvytystoimilla.

http://www.hs.fi/talous/a1305914136118
 
Kataisen propagandan jälkeen:

Tyly havainto Kreikasta: ”Jäänevät Suomenkin veronmaksajien maksettavaksi”

Kreikan valtion velat jäävät maksamatta tavalla tai toisella: joko euromaat antavat velkoja anteeksi vapaaehtoisesti tai sitten Kreikka jättää velat maksamatta myöhemmin. Näin kommentoi Kreikan tilannetta Nordean päästrategi Jan von Gerich blogissaan.

-Valitettavasti Kreikalle annetut lainat jäänevät suurelta osin Suomenkin veronmaksajien maksettavaksi. Toistaiseksi Kreikka-lainojen suora rasite on ollut olematon: ne eivät ole olleet pois Suomen julkisesta kulutuksesta tai tulonsiirroista (työttömyyskorvaukset, toimeentulotuki, eläkkeet, jne.) eivätkä ole nostaneet Suomen valtion rahoituskustannuksia. Velkaa ne toki nostavat, ja jostain rahat pitää löytää, kun tappiot realisoituvat.


http://www.uusisuomi.fi/raha/76136-...anevat-suomenkin-veronmaksajien-maksettavaksi
Oli jo alkuaan täysin selvää, että Kreikan velat jäävät takaajien maksettavaksi.
On se vaan kyllä ihmeellistä, että kun kukaan ei sano tätäkään suoraan julki, että lopetetaan tällaisten eteläeurooppalaisten ja itäeurooppalaisten maiden mukanariiputtaminen ihan suosiolla ja hyväksytään se, että jotku maat ovat heikompia kuin toiset...

Ihme politiikkaa vaan tehdään ja valehdellaan päivittäin omassa työssään kaikille ympärillä oleville kansalaisille täyttä paskaa..

Jooo-o
 
Suomen takausvastuut olivat Taloussanomien mukaan vuonna 2012 joko 2,25, 5,9, 6,6 tai jopa 12,1 miljardia euroa. Erot syntyvät siitä, miten Suomen vastuut ja niihin kuuluvat korot lasketaan. Jos se on 12 miljardia, se on viidesosa valtiomme vuosibudjetista.
 
Patanuuka Niinistö aloitti 1996, kun velka oli ennätykselliset 70% bkt:sta. Kun hän lopetti Lipposen toisen hallituksen jälkeen 2003, velka oli 40% bkt:sta. Jyrki Katainen & Urpilainen avasivat jälleen piikin. Nytkö Katainen ja Urpilainen onnistuivat sitten siinä, mikä jäi Mikkelin pojalta kesken? He ovat tuplanneet valtion velan ja taanneet Kreikan.

Mistä Sipilä löytää oman Iiro Viinasensa?

Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja noin 17 000 euroa valtion velkaa – ja kotikunnan velat siihen päälle.

Kurkkaa huviksesi:

http://velkakello.fi/
 

Alkaa lähiviikkoina, arvaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. EKP:n rahapolitiikka on kauempana tavoitteestaan (n. 2% inflaatio) kuin koskaan.

Ja jättipotti lienee tulossa Suomeen - jos ennakkoarvelut pitävät paikkansa. EKP:n ennakoidaan ostavan keskimääräistä turvallisempia valtionlainoja. Ehkä vain AAA-valtioiden velkaa (Suomelta putosi vain S&P:n luokitus, Moody's ja Fitch pitivät tripla-A:n). Harvat ja valitut ovat Euroopassa enää jäljellä.

Finanssipolitiikka on Suomessakin suunnattu huonosti. "Syömävelkaa" on kertynyt jo yli 100 mrd. Missä näkyvät julkiset investoinnit? Nyt olisi valtiolla mahdollisuus laskea liikkeelle 10-, 20-, ja 30-vuoden valtionlainoja 50 mrd arvosta, kun loppuostaja on tiedossa. Tuhannen taalan eli 500 miljardin euron paikka, jos EKP elvyttää tuon minimimäärän.

Järkeviä julkisinvestointeja pitäisi saada aikaan pikimmiten.
 
Back
Top