Jarru. Mika Kuismanen pitää myös julkisen talouden tilaa pitkän ajan talouskasvulle haitallisena. Kuva: Alex Günsberg
Talouskasvu rajoittuu nykyrakenteilla 1,5 prosenttiin useiden vuosien aikavälillä, arvioi Yrittäjien Mika Kuismanen.
Kasvun rajoitteet
Työttömyys oli huhtikuussa tilastokeskuksen mukaan 10,2 prosenttia. Rakenteellinen työttömyys on OECD:n arvion mukaan 7,4 prosenttia.
Vuosina 1990–2016 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvoi 673 000:sta 1,15 miljoonaan.
Suomen Yrittäjien Mika Kuismanen arvioi, että Suomen talouskasvu rajoittuu nykyisillä rakenteilla 1,5 prosenttiin vuodessa, kun puhutaan useiden vuosien aikavälistä.
”Konsensus ja oma arvioni on, että näillä rakenteilla pystymme korkeintaan noin 1,5 prosentin pitkän aikavälin kasvuun. Rakenteita muuttamalla pystyisimme nopeampaankin kasvupotentiaaliin”, Yrittäjien pääekonomisti sanoo.
Jyväskylän yliopiston 2015 keräämissä arvioissa talousennustajat päätyivät seuraaville 10 vuodelle keskimäärin 1,0 prosentin kasvuun.
”Yksittäisinä vuosina kasvu voi tietenkin olla paljon nopeampaa kuin 1,5 prosenttia. Oleellista on kuitenkin se, mikä on kasvupotentiaali keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Parametrimme eivät ole sen suhteen hirveän suosiolliset.”
Kuismanen puhui Kauppalehdessä (29.5.) talouskasvua estävistä rakenteista. Suurimpana ongelmana hän pitää työmarkkinoita, joissa liikkumatilaa työttömyyden ja rakenteellisen työttömyyden välillä on vähän. Tämä tarkoittaa, että työttömien joukosta on vaikea löytää yrityksille sopivaa työvoimaa.
Talouskasvuun vaikuttavista tekijöistä Kuismanen pitää oleellisimpana ennustemittarina tuottavan työvoiman ja työpanoksen määrää.
”Ne viisarit eivät ole meille hyvässä asennossa. Olemme nopeasti ikääntyvä kansakunta.”
Kuismanen näkee ongelman myös julkistaloudessa, jonka tulevaisuuden paikkaustarpeen hän katsoo kasvavan jatkuvasti.
Hänen mielestään hallituksen toimet työttömien aktivoinnissa ovat oikeansuuntaisia, mutta aktivointi pitäisi hänestä kohdistaa työttömyyden alkuvaiheeseen, jolloin työnsaantiin on parhaat edellytykset.
”Toiseksi pitäisi herättää keskustelua siitä, ovatko työvoimakoulutukset oikein suunnattuja vaatimustasoltaan riittäviä ja yritysten mielenkiintoa koulutettavien rekrytointiin lisääviä.”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...t-eivat-ole-meille-hyvassa-asennossa/STJzbsL4