Norppa
Eversti
Väkivaltainen tuollainen purkautuminen on, mutta koska kyseessä on putki, se 80 baaria ei tirskahda ulos kerralla. Hetkellinen nopea purkaus, putkeen syntyy matalamman paineen alue vuodon ympärille. Kaasuputken päistä alkaa kiihtyen virtaamaan korkeapaineista kaasua jonka virtausta hidastaa kaasun viskositeetti ja putken kitka. Paineen laskiessa kaasun lämpötila laskee, jolloin vastus kasvaa.Mutta voisi ajatella, että 18000m3 tilavuisen (50cm*90km), 80bar paineistetun putken reikä aiheuttanee melkoisen impulssin ympäristöönsä.
Putken ympäristövaikutuksia tutkittaessa putkilinjan lämpötilaksi arvioitiin 50°C kaasuvirtauksen aiheuttamasta kitkasta johtuen. Merenpohjassa on ~7°C, ja jos 80bar ja 50°C kaasu pudottaa painettaan edes 20 baariin, sen lämpötila Gay-Lussacin lailla (toki laki pätee vain ideaalikaasuun) laskettaessa lämpötila putoaa -190°C ja LNG nesteytyy -160°C paikkeilla. Kylmäksi ja paksuksi menee.
Ergo: joko paine laskee niin nopeasti, että lämpötila laskee, kaasu nesteytyy virraten hitaammin ja alhainen lämpö aiheuttaa jopa vuotoa hidastavaa veden jäätymistä (?)
TAI vuoto on niin hidas että paine laskee hitaasti ja lämpötilavaihtelu ei pääse vaikuttamaan rauhalliseen virtaukseen.
En usko että kummallakaan vuotometodilla päästäisiin Richterin asteikolle.
Toim huom: en ole insinööri…
Viimeksi muokattu: