Kemiallisten aseiden kieltojärjestö varoittaa uudesta terroriuhasta
Kyky iskeä kemiallisilla aseilla voi kulkeutua Lähi-idästä Eurooppaan palaavien taistelijoiden mukana.
Kemiallisten aseiden kieltoa valvova OPCW on todennut ääriliike Isisin käyttäneen sinappikaasua Syyriassa. Myös Irakissa Isisin on arveltu käyttäneen alkeellisia kemiallisia aseita.
– Tämä on erittäin huolestuttavaa. Ensimmäisen kerran pitkään aikaan jokin ryhmä on onnistunut valmistamaan kemiallisia aseita ja myös toimittamaan ne iskun kohteeseen, Suomessa vieraileva OPCW:n pääjohtaja Ahmet Üzümcü sanoo.
Vierastaistelijoilla vaarallista oppia
Üzümcü muistuttaa, että Syyriassa käytetyt aseet ovat alkeellisia, mutta tappavia. Kaikkein pahimmalta kuulostaa kuitenkin se, että esimerkiksi Eurooppaan saattaa palata taistelijoita, jotka ovat oppineet valmistamaan ja käyttämään kemiallisia aseita.
– Syyriassa ja Irakissa on satoja, ellei tuhansia vierastaistelijoita, jotka saattavat palata kotiin ja käyttää taitojaan. Meidän on oltava valppaina, OPCW:n pääjohtaja sanoo Ylelle.
Üzümcün mukaan terrori-iskun saattaminen loppuun, eli valmiin kemiallisen aseen toimittaminen kohteeseen, voi olla teknisesti hiukan vaikeampaa, mutta ei kannata tuudittautua uskoon, että se olisi mahdotonta.
Kokenut aseidenriisuntadiplomaatti puhuu diplomatian kieltä, mutta hän on selvästi huolestunut.
Asiantuntijaryhmä valmiudessa
OPCW:llä on terrorismiin keskittyvä ryhmä, ja järjestö on myös valmis eräänlaiseen palokuntatyöhön, jos pahin tapahtuu.
– Olemme äskettäin perustaneet asiantuntijaryhmän, joka on valmis lähtemään lyhyellä varoitusajalla auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata.
Üzümcün mukaan asiantuntijat voivat esimerkiksi auttaa iskussa käytetyn aineen tunnistamisessa, uhrien hoidossa ja puhdistustöissä.
Eri maiden valmius kohdata kemiallisilla aseilla tehty terrori-isku vaihtelee, mutta OPCW:n arvion mukaan on lukuisia valtioita, joilla ei ole juuri minkäänlaista valmiutta.
”Tokion iskusta otettava oppia”
Vuodelta 1995 Japanista löytyy esimerkki, miltä pahin voisi näyttää. Maaliskuussa 1995 Korkein totuus -lahko levitti sariini-hermokaasua Tokion metroon.
– Sariinia käytettiin hyvin alkeellisella tavalla, mutta koko kaupunki meni sekaisin yli vuorokaudeksi, 13 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui. Mitään vastaavaa ei ole tapahtunut sen jälkeen, mutta meidän on otettava oppia tästä.
OPCW:n pääjohtaja toivoo tiivistä yhteistyötä kemianteollisuuden kanssa, koska jotkut kemiallisten aseiden raaka-aineista valmistetaan myös siviilitarkoituksiin. Vuonna 1997 voimaan astunut kemiallisten aseiden kieltosopimus säätelee myös tällaisten kemikaalien valvontaa eri maissa.
– Meidän on estettävä kemiallisten aseiden rakentajien raaka-aineiden saanti. Hallitusten pitäisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä teollisuuden kanssa. Lisäksi valtioiden pitäisi lisätä tiedustelutietojen vaihtoa.
Turkkilainen diplomaatti Ahmet Üzümcü on johtanut kemiallisten aseiden kieltojärjestöä OPCW:tä seitsemän vuotta. Uralle kuuluu järjestölle vuonna 2013 annettu Nobelin rauhanpalkinto, joka tuli järjestön työstä Syyriassa.
OPCW ei julkista syyllisiä
Järjestö on viime vuosina tullut tunnetuksi juuri työstään Syyrian riisumisessa kemiallisista aseista. Työ on edelleen kesken. Sen jälkeen kun Syyria vuonna 2013 päätti virallisesti luopua kemiallisista aseista, maassa on tehty lukuisia kaasuiskuja. Useimmissa tapauksissa iskuista on epäilty hallituksen joukkoja, mutta OPCW ei julkisesti ota kantaa syyllisyyskysymyksiin.
– Meidän tutkintaryhmällä ei ole valtuuksia kertoa tekijöitä julkisuuteen. Raportoimme omalle neuvostollemme ja YK:n turvallisuusneuvostolle, Ahmet Üzümcü kertoo.
”Syyrian kapinallisilla ei sariinia”
Huhtikuussa suurta huomiota herättäneen pohjoissyyrialaisen Khan Sheikhunin kaasuiskun jälkeen OPCW totesi, että kymmenien ihmisten hengen vaatineessa iskussa oli käytetty sariinia tai sitä muistuttavaa kaasua.
OPCW:n Üzümcü toteaa, että hänen johtamallaan järjestöllä ei ole tietoa siitä, että ei-valtiolliset ryhmät, eli Isis tai muut kapinalliset, olisivat saaneet haltuunsa sariinia tai käyttäneet sitä.
Eli Syyrian hallitus teki iskun?
– Sitä emme voi sanoa. Olemme tekninen tutkintajärjestö. Asiaa on tutkittava lisää.
Vaikka länsimaat ja Venäjä kiistelevät ankarasti kemiallisten aseiden käytöstä ja syyllisyyskysymyksistä Syyriassa, näyttää selvältä, että terrorismin uhka voi tiivistää rivit.
– Mikään maa ei ole immuuni terrorismille, joten tämä ei ole kiistanalainen kysymys, kemiallisten aseiden kieltojärjestön pääjohtaja Üzümcü sanoo.