Suuri maatalouskeskustelu

Suorakylvössä glyfosaatti on välttämätön. Korvaavaa ainetta ei ole. Ongelmana juolavehnä ja ainakin yhtä iso ongelma luontaiset nurmikasvit. Peltomaassa on mm. kylänurmikan siemenpankkia ehtymätön varasto. Ne tukahduttaa viljan oraan, turha siihen on kylvää, jos glyfosaatti jäi laittamatta.

Glyfosaatin normaali käyttömäärä on 3 l /ha. Suorakylvössä syksyllä sadon korjuun jälkeen tai keväällä ennen kylvöä puolikas annos 1,5 l/ha riittää.

On maalajeja, joilla kyntöön palaaminen ei ole realistinen vaihtoehto. Hietamoreeni, erittäin viljelyvarma, kesä kuin kesä, aina onnistuu. Suorakylvönä homma pelaa, mutta pelkkä ajatuskin moreenin kyntämisestä aiheuttaa huonovointisuutta.

Noitakin muutoin työläästi ja suurin kustannuksin viljeltäviä maalajeja voi suorakylvömenelmällä glyfosaatin ansiosta viljellä kilpailukykyisesti.
Perinteisen viljelyn kylvöön tähtäävät työt: kyntö, äestys, jyräys, ruiskutus 2*, kylvö yht. 3,6 h/ha. Hietamoreenilla työnmenekin voi kivisyyden takia kertoa lähes kahdella. Suorakylvö 0,7 h/ha oli maapohja kivistä tai kivetöntä. Kummalla menetelmällä tehdään parempaa tulosta pienemmällä hiilijalanjäljellä? Analyysiin ei laskinta tarvita.

Suorakylvö on kilpailukykyisin vaihtoehto millä maalajilla tahansa ja ero vain korostuu mentäessä näihin hankalampiin maalajeihin.

Voidaanhan se glyfosaatti kieltääkin. Kiellosta johtuen 30 % kun laskette nousua ruoan hintaan, niin ei mene kovin paljon metsään.
Tappiolla ei ruokaa eikä mitään muutakaan kukaan pysty kovin pitkään tuottamaan.
Ja tässäkin taas suomi yksin pelastaa koko maailman.. Käsittääkseni käyttö suomessa on tuota tasoa kauttaaltaa mitä sanoit, muualla maailmassa glyfosaattia laitetaan mennen tullen ja palatessa eli ne määrät on oikeasti moninkertaisia meikäläisiin määriin nähden.
 
Mulla oli tänään lypsyseurana joitain kymmeniäkiloja päivällistarvetta. Vähän toki vaatii vielä laittoa ennen kuin alkaa pöytää kattamaan mutta säilyvätpähän tuoreena.

Hirvee kasvuvauhti. Viimekeväisiä ovat ja nyt jo kolkuttelee painot parissakympissä. Kesän laiduntaneet vapaana ja vasta lumien tullessa siirretty pelkkään sisäruokintaan.
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    402.3 KB · Luettu: 33
Kiesus että on ruma elukka tuo kalkkuna.

Ruma, pahaääninen, runsaasti paskova ja vanhemmuten myös äkäinen. Kutakuinkin siis vähän niinkuin minä. Erona sentään se, että kalkkunan liha on hyvin valmistettuna hyvää ja sitä on paljon vs. elopaino-teuras.

Hirmukokoisia ovat @Baltriber -kalkkunat. On tainnut jalostus edetä niistä ajoista, kun minä niiden kanssa telkkusin, kasarin alussa muistan, että vuosikkaana olivat vielä noin viistoistakiloisia, mikä niistä siihen ikään pääsi. Niitä syötiin halulla hartaalla usein.
 
Hanhiin verrattuna kalkkunat on kyllä siistimpiä ja hiljasempia. Järkkyrumia ne on vaikka vertaisi lordiin.

Noi valkoiset mörssärit on sellasia lihahybridejä. Mä en oikeen taho tollasia hyväksyä. Elukka ku on jalostettu sellaseen maksimitehoon että se kuukahtaa omaan mahottomuuteensa. Meillä on ollut monta vuotta pronssikalkkunoita. Ne kasvaa toki hitaammin eikä niistä turpoa koskaan sellasia 20kg kinkkuja, mutta ovat terveitä eikä kasva kuoliaaksi vuodessa.

Noita but-kalkkunoita nyt otettiin kokeeksi yksi porukka. Muutaman pronssikanan kanssa on tuollainen bull mentula, jos sais risteytyksiä.

täytyy palvaa tommonen mentula
 

Liitteet

  • image.jpg
    image.jpg
    899.3 KB · Luettu: 22
  • image.jpg
    image.jpg
    1.2 MB · Luettu: 21
Oli joskus kasarilla ankkoja. Faija moksautti Baikalilla, osuma oli kuin höyhentyynyn olisi räjäyttänyt. Pataan ja mieleen ei ole jäänyt mitään erikoista, kai se sorsapaistia vastasi.

Jos en väärin muista ne söivät ruantähteitä ja jauhoja tai kokonaisia jyviä. Kasvoivat aika livakkaan tahtiin.

Olivat eräässä pienessä lammessa. Syksyllä pistettiin pataan viimeisetkin, keväällä otettiin uudet.
 
Belgian sininen

Tässäpä varsinainen Bull.

belgian-blue-cow.jpg
 
Perinnemansikki on pikkusen reilun metrin korkea. Tommonen lihaläjä kun kiipeää sen selkään niin.. Lopputulos on hyvin oululaistyyppinen. Muinaislehmän tuleva sulho on valittu ja kuollutkin jo ajat sitten.

On vissiin noi belgiansiniset ja muut kamaluudet kiellettyjä suomessa?

Ankkojakin meillä on. Ne on ihan kivoja ja herttaisia pikkupalleroita. Maistuvatkin hyvälle. Mutta se sotku, aivan saatanallinen sotku. Yksi ankka tuottaa päivässä noin 67litraa märkää, haisevaa ja ällöttävää ankankakkalietettä mikä leviää kuin ebola.

Linnuista kyllä vähiten sotkee riikinkukot. Niistä ei sitte paljoa muuta iloa olekaan. Niiden pitäisi kyllä jo tänävuonna tuottaa jälkeläisiä.. En pidätä hengitystä sitä ootellessa.
 
Perinnemansikki on pikkusen reilun metrin korkea. Tommonen lihaläjä kun kiipeää sen selkään niin.. Lopputulos on hyvin oululaistyyppinen. Muinaislehmän tuleva sulho on valittu ja kuollutkin jo ajat sitten.

On vissiin noi belgiansiniset ja muut kamaluudet kiellettyjä suomessa?

Ankkojakin meillä on. Ne on ihan kivoja ja herttaisia pikkupalleroita. Maistuvatkin hyvälle. Mutta se sotku, aivan saatanallinen sotku. Yksi ankka tuottaa päivässä noin 67litraa märkää, haisevaa ja ällöttävää ankankakkalietettä mikä leviää kuin ebola.

Linnuista kyllä vähiten sotkee riikinkukot. Niistä ei sitte paljoa muuta iloa olekaan. Niiden pitäisi kyllä jo tänävuonna tuottaa jälkeläisiä.. En pidätä hengitystä sitä ootellessa.
Joo, niinpäs onkin. Lainsuojaton sulho tuo oliskin..
 
Perinnemansikki on pikkusen reilun metrin korkea. Tommonen lihaläjä kun kiipeää sen selkään niin.. Lopputulos on hyvin oululaistyyppinen. Muinaislehmän tuleva sulho on valittu ja kuollutkin jo ajat sitten.

On vissiin noi belgiansiniset ja muut kamaluudet kiellettyjä suomessa?

Ankkojakin meillä on. Ne on ihan kivoja ja herttaisia pikkupalleroita. Maistuvatkin hyvälle. Mutta se sotku, aivan saatanallinen sotku. Yksi ankka tuottaa päivässä noin 67litraa märkää, haisevaa ja ällöttävää ankankakkalietettä mikä leviää kuin ebola.

Linnuista kyllä vähiten sotkee riikinkukot. Niistä ei sitte paljoa muuta iloa olekaan. Niiden pitäisi kyllä jo tänävuonna tuottaa jälkeläisiä.. En pidätä hengitystä sitä ootellessa.
Ankathan ovat hyviä vahteja, niiden huomaamatta ei kenenkään pitäisi pihalle päästä.
 
Ankathan ovat hyviä vahteja, niiden huomaamatta ei kenenkään pitäisi pihalle päästä.
Hanhet ja. "Goose goose bit me" oli ehkä ensimmäinen kokonainen lause meidän pienemmältä kun oltiin italo-naapureilla Kampalassa kyläilemässä. Antavat myös pihalta lähdön kärmeksille. Itse niitä ei oikein voitu pihalle ottaa kun oli mettästys aika verissä meidän piskeillä. Toisilla kavereilla oli kalkkunaa ja helmikanaa. Siellä isäntä aina patapäivänä oli höveli ja turautti otukselle desin verran sherryä kitusiin tunnin verran ennen h-hetkeä. Sisäinen marinadi...
 
Ei meilläkään ankat vahdi. Hanhet kyllä vahtii. Ei ne kelleen mitään tee mutta ääntä niistä lähtee. Ne kerran sulutti tuon meijän 2veen hiekkalaatikolle. Pikkutyttö antoi niille rivakasti lapiota helvetillisen huudon säestyksellä. Sellanen primitiivinen raivokohtaus mihin todella pystyy vain uhma-ikäinen. Liukeni hanhet vikkelään paikalta.

Meillä kyllä tuppaa jäämään elinkaari lyhyeksi vihaisilla eläimillä. Ei kyllä vihaisia ole ollut ku jokunen kukko.

Kalkkunat ja hanhet on kaikkein seurallisimpia. Ne osallistuu kaikkeen, jopa niin tehokkaasti että menee hermo ja ne on pakko laittaa tarhaan. Pahimmillaan mullakin kesällä käveli perässä lapset, kalkkunoita, hanhet, vuohet ja lehmät. Ei sellasen seurueen kans tuu enää muuta ku kaaos.
 
Paljonko mahtaa nykyään olla kalkkunan tuottajahinta, mitä arvelette? Itärajan pinnassa asui silloin ennen EUta hyvä tuttava, joka kasvatti kalkkunoita, aika pientä se homma oli, mutta mummorahassa kilohinta oli kyllä hyvä. Saattoi kyllä myydä ravintoloihin.
 
Naisystäväni (niillä oli hanhia hänen lapsuudessa maaseudulla Virossa) kertoi että hänen isänsä mielestä hanhet olivat parempi talovahti kuin koira. Kai sen takia että jumalaton kaakatus kun joku tuli. Hänen isänsä nykyinen koira ainakaan ei ole mikään vartija, se menee koppiin piiloon kun joku lähestyy taloa.
 
Paljonko mahtaa nykyään olla kalkkunan tuottajahinta, mitä arvelette? Itärajan pinnassa asui silloin ennen EUta hyvä tuttava, joka kasvatti kalkkunoita, aika pientä se homma oli, mutta mummorahassa kilohinta oli kyllä hyvä. Saattoi kyllä myydä ravintoloihin.

Kyllä kai kalkkunoita kasvattamalla voisi jonkun roposen ansaita. Siis sellaista salonkikelpoista vapaana laiduntanutta kalkkunaa menis varmasti jouluna kokonaisena. Palvattuna, makkarana ja ehkä joku valmis "tunge grilliin-setti"? Samoin kun kania. Kanin kilohinta on 20€/kg ja kuulema kysyntää on enempi tarjontaa. Ravintolat, rekot, suoramyynnit ja sen sellaset on vissiin ne myyntikanavat.

Meinasin kokeilla kun on tuo liha-meronen tossa likellä että veisi yhen tommosen bull mentulan palvattavaksi. Ottavat palvauksesta 4€/kg. Mä kyllä tartten oman savustuskopin. Sellasen minisavusaunan, sinne tunkisin telkät ja jänöt. Savustettiin ankkamakkaraa, ihan naurettavan hyvää.

Kunhan saan tän huvikummun siirrettyä jonnekin väljemmille vesille. Alan kehitellä noita kani, kalkkuna ja fasaanijuttuja. Tässä loppuu tila.
 
Kyllä kai kalkkunoita kasvattamalla voisi jonkun roposen ansaita. Siis sellaista salonkikelpoista vapaana laiduntanutta kalkkunaa menis varmasti jouluna kokonaisena. Palvattuna, makkarana ja ehkä joku valmis "tunge grilliin-setti"? Samoin kun kania. Kanin kilohinta on 20€/kg ja kuulema kysyntää on enempi tarjontaa. Ravintolat, rekot, suoramyynnit ja sen sellaset on vissiin ne myyntikanavat.

Meinasin kokeilla kun on tuo liha-meronen tossa likellä että veisi yhen tommosen bull mentulan palvattavaksi. Ottavat palvauksesta 4€/kg. Mä kyllä tartten oman savustuskopin. Sellasen minisavusaunan, sinne tunkisin telkät ja jänöt. Savustettiin ankkamakkaraa, ihan naurettavan hyvää.

Kunhan saan tän huvikummun siirrettyä jonnekin väljemmille vesille. Alan kehitellä noita kani, kalkkuna ja fasaanijuttuja. Tässä loppuu tila.
Täältä ideoita:
http://homestead-and-survival.com/15-diy-meat-smokers/
 
Back
Top