Tarinoita kotimaisen yhteiskunnan ongelmista - nyt ja tulevaisuudessa

Herman30

Greatest Leader
Mutta jos sanoo vastaan ja kieltäytyy pamahtaa karenssit. Ole siinä sitten ilman tuloja 2-3 kuukautta.
 

Pihatonttu

Respected Leader
Onhan noihinkin muutoksia tullut, mutta siinä vaan se, että sen työttömän pitäisi osata sanoa vastaan....
Kyllähän vastaan voi sanoa vaikka kuinka paljon. Ei sillä ole mitään merkitystä. Jos työtön kieltäytyy, niin työtön menettää työkkärit ja lakkaa virallisesti olemasta työtön.

Aika monen ratkaisu on passiivis-aggressiivinen vastarinta. Ja sellaisen keinotekoinen kasvattaminen "aktivoivalla" ja "kuntouttavalla" toiminnalla on yhtä älykästä kuin porkkanoiden metsästäminen niin että ampuu niitä haulikolla oman jalkateränsä läpi.

Joskus aina mietityttää että mistä löytyy niin paljon nollaluovuudella varustettuja vajaaälyisiä että saadaan suunniteltua ne idioottimaiset tavat joilla nämä "kuntouttavat" kiusaamiset sun muut järjestetään. Sitten tulee mieleen että julkinen sektori ei suostu maksamaan konseptoinnista, ei tunnusta luovuuden isyysoikeuksia, ei ymmärrä mitä eroa on intellektuaalisella omistusoikeudella ja immateriaalioikeuksilla ja että julkinen sektori on juuri se alue, johon muutenkin erittäin harvinaisista luovista ihmisistä hakeutuu noin nolla prosenttia. (Ja jos joku hakeutuu, niin lähtee kyllä pian pois tai palaa loppuun.)
 

kimmo.j

Respected Leader
Käytännössä toimettomien töniminen näyttäytyy niillä syrjäytyneille lähinnä sellaisena tilanteena, jossa kaikki paremmin onnistuneet osallistuvat kollektiivisesti epäonnistuneen kiusaamiseen ja häpäisemiseen. Sellaisena se enimmäkseen koetaan. Ja sitä se ihan oikeasti toiminnallisessa mielessä on vaikka ne tönijät koittaisivat valehdella itselleen mitä tahansa muuta voidakseen näyttää omissa ja kaltaistensa silmissä moraalisesti kunnollisilta ihmisiltä.

Ei toimi.

Töniminen/keppi aiheuttaa lähinnä lisää ja synkempää syrjäytymistä. Iso osa siitä tuottaa lähinnä arvottomuuden tunnetta ja kapinamieltä.

Hyvä esimerkki maksimaalisen idioottimaisesta ja haitallisesta "työttömien tönimisestä!" on se passivointiperseily (toiselta nimeltään kai "kuntouttava" "työ"toiminta" joka ei ole juuri koskaan kuntouttavaa, työtä eikä usein edes hyödyllistä toimintaa), jossa työttömiä kiusataan jollain hyödyttömällä tai haitallisella nollatekemisellä työvoimapoliittisen aktivoinnin ja näennäisvastikkeellisuuden nimissä. Pahinta siinä on se, että mitään aidosti hyödyllistä, itsenäistä, omasta aktiivisuudesta nousevaa ei hyväksytä vaan kiusattavien pitää osallistua nimenomaan johonkin maksimaalisen byrokraattiseen, hyödyttömään ja huonosti organisoituun perseilyyn, jota kunta tms. järjestää ihan vain siksi että se maksimoi kunnan tulojen ja menojen tasapainon siltä osin.

Houkutteleminen ja hyvät kokemukselliset asiat ovat ihan eri juttu. Ne voivat auttaa ylös kuopasta ja ulos luolasta. Ja niissäkin pääpaino pitäisi olla siinä, että mitä itsenäisempää ja valmiuksia kasvattavampaa tekeminen on, sitä enemmän sitä palkitaan ja sitä vähemmän siitä rangaistaan.
Tässä taitaa olla myös terminologinen ero mitä sellaisella isällisellä tönimisellä tarkoitetaan.
Passivoinnista olen ehdottomasti samaa mieltä, ihmisiä ei pidä passivoida.

Isossa kuvassa olemme varmasti hyvin samoilla linjoilla. Byrokraattinen töniminen luukulta toiselle ei ole hyvästä, mutta positiivinen töniminen kohti hyviä kokemuksia kohti taas on hyvä juttu. Eri asia ovat viranomaiset yhtään samalla linjalla asiakkaidensa kanssa siitä mikä on "hyvä ja kasvattava kokemus". Kuilu 20v nuoren miehen ja 50v sosiaalitantan välillä saattaa olla aika iso.
 

Pihatonttu

Respected Leader
...positiivinen töniminen kohti hyviä kokemuksia kohti taas on hyvä juttu.
Mutta kun se töniminen tekee kokemuksesta ja sen seurauksista haitallisen ja huonon.

Houkuttelu taas voi tehdä asiasta hyvinkin positiivisen.

Koko kuvio on suunniteltu rankaisemaan omasta aktiivisuudesta ja estämään sitä.

Jos kuntouttavalla työtoiminnalla tai työvoimapoliittisella aktivoinnilla haluttaisiin saada aikaan mitään hyvää, niin niistä poistettaisiin kontrolli- ja painostuskeskeisyys kokonaan. Tilalle otettaisiin oman aktiivisuuden tukeminen kaikilta niiltä osin kuin aktiivisuus parantaa työuran saamisen mahdollisuuksia. Itseohjautuvasta aktiivisuudesta annettaisiin palkkiot/kannustimet/tuet tuplana.

Se, että näin ei tehdä kertoo aika tarkkaan ettei noilla edes haluta poistaa tai vähentää tukiriippuvuutta, syrjäytyneisyyttä, työttömyyttä tms vaan ylikorostaa sosiaalisia ja taloudellisia nokkimisjärjestyksiä.
 

Herman30

Greatest Leader
Koko kuvio on suunniteltu rankaisemaan omasta aktiivisuudesta ja estämään sitä.
Niitä on lehdistössä ollut niin monta esimerkkiä mssä työtön on itse keksinyt jotain aktiviteettiä mutta ei kelpaa kun se ei tule TE-keskukselta niin sitten annettu karenssia. Eli ei kerta kaikkiaan saa olla aktiivi jos on työtön työnhakija ja haluat saada työttömyysrahaa.
 

Lunni

Kenraali
Mutta jos sanoo vastaan ja kieltäytyy pamahtaa karenssit. Ole siinä sitten ilman tuloja 2-3 kuukautta.
No siis pitää osata sanoa vastaan oikealla tavalla. Kuntouttava on sosiaalitoimi, ja sitten vaan rohkeasti kysyy kuka tämä lääkäri on, joka hänet on sairaaksi/vajaakykyiseksi todennut. Ja saiskohan häntä nähdäkin. Pelkkä työttömyys kun ei enää riitä siihen kuntouttavaan. Laittaa vielä kännykän pöydälle ja vienosti kysyy että ei kai vain haittaa, jos äänitän tämän keskustelun...
 

Lunni

Kenraali
Niitä on lehdistössä ollut niin monta esimerkkiä mssä työtön on itse keksinyt jotain aktiviteettiä mutta ei kelpaa kun se ei tule TE-keskukselta niin sitten annettu karenssia. Eli ei kerta kaikkiaan saa olla aktiivi jos on työtön työnhakija ja haluat saada työttömyysrahaa.
Jep. Viime syksynä jelppasin kaveria selvityksen teossa, kun oli erehtynyt sanomaan TE-tädille että opiskelee avoimessa yliopistossa. Piti selvittää kuinka tämä vaikuttaa hänen mahdollisuuteen olla käytettävissä... viddu, se on avoin yliopisto syystäkin...no tuet oli poikki sen 3 viikkoa, tulivathan ne sitten takautuvasti, mutta jos olisi ollut esim viikko tuen saamiseen niin...

Samaahan tuo työttömän "yrityskokeilu" on. Saat tienata siitä pari-kolmesataa, mutta tuet menevät poikki heti selvityksen ajaksi.

Olen minäkin työttömänä ollut viistoistavuotta sitten ja aiemminkin, "aktivoinnit" tuli tutuksi. On siellä TE-tstossa joitakin järkeviä, mutta osalle joku "kuole coronaan"-toive on ihan lievimmästä päästä mitä toivottaisin... ja samaa osalle STM:n poppoosta...
 

Pihatonttu

Respected Leader
Samaahan tuo työttömän "yrityskokeilu" on. Saat tienata siitä pari-kolmesataa, mutta tuet menevät poikki heti selvityksen ajaksi.
Työttömien yrityskokeilu olisi ideana loistava jos se vaivauduttaisiin tekemään realistiseksi.

Älykkäät ja luovat työelämästä syrjäytyneet ovat työkkärin vaikein asiakasryhmä. Potentiaalia voi olla paljon, mutta sen käyttöön saaminen edellyttäisi yhteiskunnalta kärsivällisyyttä, prässäyksestä luopumista ja realiteettien tunnustamista.

Yrityskokeilun pitäisi mennä niin, että sen kesto pitkäaikaistyöttömillä ja muuten erityisen vaikeasti työllistyvillä (vammaisryhmät, sairaat, osatyökykyiset...) olisi vähintään 6-9kk ja sinä aikana tienaaminen ei leikkaisi työkkäreitä jos tienaa alle 2000€/kk. Tolla tavalla kokeilun aikana ja jälkeen saattaisi ehkä juuri ja juuri olla mahdollista onnistua.

Käytän itseäni esimerkkinä:
- On valtava halu yrittäjyyteen.
- Välttämätön alkuinvestointi olisi noin 3 000 - 5 000€. Tämä löytyy, mutta ei ole varaa haaskata sitä jossain epärealistisessa 3kk kokeilussa.
- Mahdollisuus erittäin tuottavaan toimintaan on.
- Aloittamisesta kestäisi noin 6-12kk ennen kuin toiminta olisi aikaisintaan kuukausittain plussan puolella.
- Kahden vuoden aikataululla pitäisin mahdollisena yhden perheenjäsenen vähintään osittaista työllistämistä.
- Mahdollisuus normaaleilla työmarkkinoilla työllistymiseen on nolla - koko loppuelämän ajan.
- Ala, jolle voisin perustaa yrityksen on äärimmäisen kilpailtu ja vaikea, mutta muutamalla mittarilla omaisin mahdollisuuksia pärjäämiseen.

Kunnollinen yrittämismahdollisuus jonkin 3kk pelleily-näpertelyn sijaan tarkoittaisi, että yhteiskunta ei voisi hävitä yhtään mitään mitä se ei joka tapauksessa häviä. Sillä olisi kuitenkin mahdollisuus muuttaa puolisyrjäytynyt pitkäaikaistyötön veronmaksajaksi, viiveellä jopa työnantajaksi.

Kontrollointi-kiusaaminen, kateus ja muu sellainen on kuitenkin yhteiskunnalle paljon tärkeämpää kuin luovien, kohtalaisen lahjakkaiden ja ilman omaa syytään työelämästä syrjäytyneiden kyykyttämisestä luopuminen. Sehän olisi niin vittumoista jos työttömistä löytyisikin ihan omaakin potentiaalia.
 
Top