Tulisiko huumausaineet laillistaa?

Toisaalta olisi hyvä muistaa, että meillä on paljon ongelmatonta viihdekäyttöä, aivan kuten alkoholinkin kanssa. Tänäänkin tuhannet (elleivät jopa kymmenet tuhannet) ihmiset käyttävät huumeita ja menevät ongelmitta töihin/kouluun maanantaina. Aineiden käyttö on todella laajaa tänä päivänä. Ongelmakäyttäjät ovat sitten aina oma ongelmallinen ryhmänsä, aineesta riippumatta.
Tässä piileekin aineiden pirullisuus, kun nuoren käyttö näyttää ongelmattomalta. Minusta huumeiden käyttö nuorella ei koskaan voi olla ongelmaton. Juuri sitä syystä että aivot turmeltu. Ja sitten mitä usein tämä viihde on, ihmisillä on tapana viihdytella viikonloppuna itseään. Se on jo aika paha tahti nuoren aivoille.
 
Viimeksi muokattu:
Neuroniverkko jää pahasti kehittymättä jos nuoret turmelevat aivoja huumeilla ja alkoholilla.


Kontakteja neuronien kesken ei synty niin paljon, kuin silloin kun nuori on raitis. Viimeiset tutkimukset näyttävät hyvin selkeästi, että mitä rikkaampi aivot varustettu näillä neuroni yhteyksillä, sitä mahdollisempi että Ihminen saa korkean koulutuksen, hänellä ei ole ongelmia lain kanssa, hän elää terveellisesti ja muutenkin on paremmassa kunnossa psykkisesti ja kokonaisuudessa tyytyväinen elämään.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän lisää asiaa tämän päivän nuoreen kohdistuvasta säälimättömästä mielikuvamarkkinoinnista ja sen seurauksista.

9 harhaluuloa: Huumepoliisit kertovat, mitä illuusioita nuorilla on huumekaupasta – "Vain tuuri ratkaisee, miten tilanne päättyy"
https://yle.fi/uutiset/3-11204345

Pikkukaupunki huolestui huumekokeilujen yleisyydestä. Viidennes kunnan yläkoululaisista kertoo suhtautuvansa huumeisiin positiivisesti.
Huumeet
16.2.2020 klo 07.00
Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint.

Poliisien mukaan nuorilla ja heidän vanhemmillaan on harhaluuloja huumekauppaan liittyen.Mostphotos
13-3-10099073.jpg

Anu Leena Koskinen

@AnuLeenaK


Jaa artikkeli Facebookissa532
Jaa artikkeli Twitterissä
Nuorten asenne huumeita kohtaan on muuttunut nopeasti. Oriveden kaupunki huolestui viime syksynä, kun tuoreet kouluterveyskyselyt tulivat.
– Nuoristamme 16 prosenttia ilmoitti, että on käyttänyt kannabista ainakin kerran. Pojilla luku oli niinkin suuri kuin 24 prosenttia, Oriveden hyvinvointijohtaja Tuija Peurala sanoo.
Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut, ja useita nuoria on Orivedellä joutunut vatsahuuhteluun. Pirkanmaalla useiden nuorten epäillään kuolleen huumeiden takia.
Nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas sanoo, että asenteen muutoksen huomaa.
– Some tuottaa positiivista sisältöä siitä, että kannabis on ok, että sillä ei ole vaikutuksia tai seurauksia. Nuoret ovat hyvin kaikkivoipaisia, että mikään ei vahingoita heitä.
Nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas (vas.) ja Oriveden kaupungin hyvinvointijohtaja Tuija Peurala koululaisten vanhemmille pidetyn infotilaisuuden jälkeen Oriveden opistolla.

Yli viidennes Oriveden yläkouluikäisistä ilmoitti suhtautuvansa kannabiskokeiluihin myönteisesti, kertovat nuoriso-ohjaaja Jenni Ahokas (vas.) ja hyvinvointijohtaja Tuija Peurala. Miikka Varila / Yle
Orivesi järjesti tällä viikolla vanhemmille tapahtuman huumeista. Paikalla oli kolme huumetyötä pitkään tehnyttä poliisia Sisä-Suomen poliisilaitokselta. Yksi heistä ei esiinny nimellään, ettei tutkinta vaarannu.
Huumepoliisien mielestä nuorilla ja vanhemmilla on useita illuusioita huumekaupasta.

1. harhaluulo: Nuorille ei myydä
Vanhempi rikoskonstaapeli Mikko Pitkänen kertoo, ettei ole koskaan ole kuullut, että huumeiden myyjä olisi kysynyt ostajan ikää. Pitkänen kohtaa työssään huumeita kokeilleita nuoria.
– Yhdeltäkään ei ole kysytty ikää kaupantekotilanteessa. Se moraali ei enää tänä päivänä pidä, Pitkänen sanoo.
Kokeneen huumepoliisin mukaan nuorin suonensisäisten huumeiden käyttäjä Suomessa on ollut 9-vuotias pääkaupunkiseudulla.

2. harhaluulo: Myynti-ilmoituksia on vähän
Suuri osa huumeista liikkuu anonyymissa Tor-verkossa. Siellä on niin sanottuja myyntilankoja. Pirkanmaalla voi olla 585 myynti-ilmoitusta huumausaineista yhdessä vuorokaudessa.
Helsingissä vastaava määrä on noin 800. Yhdestä ilmoituksesta riittää tavaraa monelle ostajalle.
Tor-verkon sipulikuvakkeen saa ladattua nopeasti kännykälle. Myös Wickr-sovelluksesta kannattaa poliisien mukaan huolestua.
– Miksi lapsella pitää olla käytössään alusta, jossa toiminta on lähes kokonaan laitonta. Jos kuulee nuoren sanovan, että pistä Wickerillä viestiä, pitäisi hälytyskellojen soida.
Tor-sovellus sovelluskaupassa.

Poliisi kehottaa vanhempia katsomaan, onko nuoren kännykässä Tor-verkko. Jos on, kannattaa huumepoliisien mukaan huolestua. Kuvakaappaus
Rikosylikomisario Jari Kinnunen neuvoo katsomaan lapsen kännykän.
– Ilman muuta vanhempi saa katsoa oman lapsensa kännykän, jos hänellä herää huoli lapsen kasvusta ja kehityksestä. Se on ihan höpöhöpöä, ettei näin saisi menetellä.

3. harhaluulo: Pelkkää kannabista
Poliisit näyttävät myynti-ilmoitusta, jossa kannabiksen saa halvemmalla kun ottaa kylkeen piriä.
Huumepoliisien mukaan sekakäyttö on tavallista. Lääkkeitä, bentsoja, amfetamiinia otetaan vahvistamaan tuntemusta. Rattijuopuneista jo yli puolet on sekakäyttäjiä.
Myös imppaaminen on palaamassa nuorison arsenaaliin.
Muuntohuumeita puolestaan syntyy kuin sieniä sateella, eivätkä poliisitkaan läheskään aina tiedä, mikä aine on kyseessä. Tunnistus tehdään keskusrikospoliisin laboratoriossa.
Jo pieni annos muuntohuumetta voi olla erittäin vaarallista.
– Jos kotoa löytyy jauheita, älkää menkö haistelemaan niitä. Älä koske paljain käsin, älä haistele tai maistele, huumepoliisi varoittaa.
Kannabis-tarroja Oriveden opistolla.

Lapsen huumeiden käytön voi tunnistaa esimerkiksi nuoren muuttuneesta käytöksestä, selittämättömästä rahanmenosta ja muutoksista silmän pupilleissa. Miikka Varila / Yle

4. harhaluulo: Tor-verkosta ei voi jäädä kiinni
Nuorilla voi olla harha, että anonyymissa verkossa he eivät jää kiinni.
– Nuoret kuvittelevat, että on turvallista tehdä vilppijuttuja, mutta tarpeen vaatiessa saadaan tietoa. Jokainen jättää jäljen johonkin, Kinnunen sanoo.
Anonyymi verkko hidastaa tutkintaa, mutta viestit voidaan silti saada auki.
– Kyllä kyttä saattaa jossain luurata. Nämä ovat kirjain- ja numerojonoja. Aika hyvin nykyään voidaan päätellä niistä viestin sisältöä, huumepoliisi kertoo.
Poliisi on verkossa silloin kun poliisilla on siihen laillinen oikeus pakkokeinolain perusteella. Viranomaisilla on parhaillaan käynnissä suuri tutkinta Tor-verkossa toimineesta Silkkitiestä.
Käynnissä on tuhansia rikostutkintoja. Silkkitiellä oli toteutuneita kauppatapahtumia noin 500 000.

5. harhaluulo: Kaveri turvaa
Alaikäisillä on poliisin mukaan usein illuusio, että kaverin mukaan ottamalla huumekauppa on turvallista.
– Nuoret menevät yhdessä: toinen on henkivartija ja toinen tekee kauppaa. Ryöstöt ovat kuitenkin arkipäivää. Mitä kaksi alaikäistä mahtaa, jos aikuinen on varustautunut ryöstämään? Vain tuuri ratkaisee, miten tilanne päättyy, huumepoliisi kertoo.
Huumekauppoihin liittyvät ryöstöt ovat poliisien mukaan yleisiä.

6. harhaluulo: Vain isoista summista tulee ongelmia
Rikosylikomisario Kinnunen sanoo, että huumekauppa voi johtaa väkivaltaiseen perintään jo muutaman kymmenen euron kohdalla.
– Summat ovat naurettavia, puhutaan muutamista kympeistä, Kinnunen kertoo.
Pirkanmaalla poliisi paljasti vastikään huumeringin, jonka tutkinta alkoi 40 euron velasta.
Ikävä tosiasia on, että välillä velat johtavat seksuaalirikoksiin.

7. harhaluulo: Poliisi ei valvo käyttöä
Nuoret ajattelevat herkästi, ettei poliisi valvo käyttöä. Huumepoliisit kertovat keskittyvänsä myyjien hakemiseen. Samalla voi jäädä kuitenkin kiinni käyttäjiä.
– Kun otamme myyjiä kiinni, siinä jää aina samalla käyttäjiä kiinni, Jari Kinnunen sanoo.
Sen sijaan poliisi vakuuttaa, että se ei päivystä huumehoitopaikkojen ovilla.
Poliisilla kädessään pikahuumetesti.

Rattijuopumuksista yli puolet on jo sekakäyttäjiä. Jätevesitutkimuksissa huumeiden määrä on kasvanut sadoilla prosenteilla. Tiina Jutila / Yle

8. harhaluulo: Pääsee käyttörangaistuksella
Törkeästä huumausainerikoksesta voidaan epäillä jo, jos myy tai levittää huumeita alaikäisille. Rangaistukseksi törkeästä huumausainerikoksesta voidaan tuomita vankeutta 1–10 vuotta.
Jos alle 18-vuotiasta ensikertalaista epäillään pelkästään käyttäjänä huumausainerikoksesta, nuori puhutellaan.
Mikko Pitkänen tekee näitä puhutteluja. Puhuttelussa ovat nuoren lisäksi mukana huoltajat ja sosiaalityöntekijä.
– Ei tule rikosrekisteriä, mutta merkintä jää, että on ollut puhuttelussa.
Puhuttelu tähtää huomautukseen. Pitkäsen mukaan myönteinen tai piittaamaton asenne huumeisiin voi estää huomautuksen ja asia voi siirtyä esitutkintaan.
Mikäli 15–17-vuotias jää toisen kerran kiinni käyttörikoksesta, poliisi tekee esitutkinnan ja syyttäjä järjestää asiassa suullisen neuvottelun. Kolmannella kerralla asia siirtyy yleensä oikeuteen.

9. harhaluulo: Huumeiden tarjoaja joutuu vastuuseen
Huumeita antanut ei välttämättä joudu vastuuseen. Voi olla vaikea osoittaa, että uhri olisi ollut pakotettu ottamaan huumeita.
Jari Kinnunen vertaa asiaa ryyppyremmiin. Jos yksi porukasta kuolee, toisia on vaikea syyttää mistään.
– Parin vuoden aikana nuoria on kaatunut kuin heinää sekakäyttöön ja yliannostuksiin. Yleensä mukana on ollut muitakin käyttäjiä. Eivät he joudu yleensä vastuuseen siitä.
Huumeidenkäyttäjien omaisille vertaistukea järjestävä Kondis ry:n vetäjä Jukka Riipinen infotilaisuuden jälkeen Oriveden opistolla.

Kondis ry:n mukaan varovaisen arvion mukaan huumeita säännöllisesti käyttävien läheisiä on 400 000. – Kukaan ei voi raitistaa omaa lastaan, vaikka seisoisi päällään ja tanssisi polkkaa, Jukka Riipinen sanoo.Miikka Varila / Yle

"Rakastettiin ja luettiin iltasatuja"
Vantaalaisen Jukka Riipisen lapsi on käyttänyt huumeita 27 vuotta. Riipinen kiertää kouluilla Kondis ry:n läheiskokemusasiantuntijana.
– Me rakastettiin lastamme, luettiin iltasatuja, oltiin mukana harjoituksissa. Uskottiin, että voidaan välttää mutta eipä vain voitu.
Riipisen lapsi kokeili kannabista kotibileissä 16-vuotiaana.
– Huumeriippuvuus on sairaus, josta kaikki eivät parane. Lapsellani ei ole aikomustakaan lopettaa käyttöä.
Yhdistys on kohdannut tuhansia oppilaita ja vanhempia.
– Nuorilla on hyvät tiedot kannabiksen hyvistä ja parantavista ominaisuuksista, mutta erittäin huonot tiedot seuraamuksista ja huonoista puolista, Riipinen sanoo.

THL:n mukaan jotain huumetta kokeilleita oli 24 prosenttia suomalaisista vuonna 2018.
– Kukaan meidän lapsistamme ei tiedä, kuinka addiktiivisia persoonallisuuksia he ovat. Ainoa tapa on, ettei käytä tai ei kokeile, silloin ei tule myöskään huumeista riippuvaiseksi, Riipinen sanoo.
Riipisen olohuoneessa kokoontuu säännöllisesti vertaisryhmä.
– Puolentoista viime vuoden aikana on ollut viisi kuolemantapausta, kolme yliannostusta ja kaksi väkivallantapausta ja olisiko kolme tai neljä toipumisen tiellä, Riipinen kertoo.
 
Nuorten huumekuolemat ovat lisääntyneet hälyttävästi.
Mitenköhän tämä on mahdollista? Ymmärtääkseni jotkut foorumilaiset kuvittelevat, että huumausaineiden laittomuus estää niiden käytön.
 
Mitenköhän tämä on mahdollista? Ymmärtääkseni jotkut foorumilaiset kuvittelevat, että huumausaineiden laittomuus estää niiden käytön.

Huumemyönteinen mielikuvamarkkinointi -> huumemyönteisen ilmapiirin leviäminen -> huumekokeilujen ja huumeiden käytön lisääntyminen -> huumekuolemien lisääntyminen. Ja kuten tuossa viestissä #366 todetaan, markkina-alustassa löytyy eli saatavuus ei ole ongelma.

Elementary, dear Watson.

Laillistaminen ei käyttöä vähennä, vaikka jotkut (toivottavasti ei foorumilaiset) kuvittelevatkin niin. Järki -nimisellä vasaralla olisi käyttöä.
 
Ehkä olisi syytä puuttua alkoholin aiheuttamiin haittoihin. Vuonna 2018 alkoholikuolemat kääntyivät kasvuun. Surullista, että tähän ei haluta puuttua. Lähes 1700 ihmistä kuoli alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen vuonna 2018. Osaisiko joku perustella, miksi alkoholin aiheuttamat kuolemat, sairaudet, syrjäytyminen, väkivaltarikokset ja onnettomuudet ovat OK?

Screenshot_1.png
 
Toivottavasta tämä kehitys saataisiin loppumaan.

Huumekuolemien määrä kasvussa Suomessa – Omainen: "Läheisen huumeriippuvuus on edelleen tabu"
Yliannostukseen kuoli viime vuonna 188 ihmistä.
Huume- ja lääkekuolemat
29.10.2019 klo 10.39
Piikkilanka.

Yliannostuskuolemia oli viime vuonna 21 enemmän kuin toissa vuonna. Kuvituskuva.Matti Myller / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png


Huumekuolemien määrä Suomessa on kasvussa, ilmoittaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto. Viime vuonna huumeiden yliannostukseen kuoli 188 ihmistä. Kuolemia oli 21 enemmän kuin toissa vuonna.
Luku on noussut viime vuosina rajusti. Esimerkiksi vuonna 2005 huumeiden yliannostukseen kuoli Suomessa 72 ihmistä.
Monissa kunnissa päihdepalvelut ovat pahasti aliresursoituja ja hoitoon pääsy vaikeaa, sanoo toiminnanjohtaja Ron Furman päihdetyötä pääkaupunkiseudulla tekevästä Tukikohta-yhdistyksestä tiedotteessa(siirryt toiseen palveluun).
Huumeiden käyttäjien sukupuolijakauma noudattaa Suomessa Euroopan linjaa: selvä enemmistö eli kolme neljäsosaa on miehiä.
Huumemyrkytykset ovat alle 40-vuotiaiden miesten toiseksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Yleisin on itsemurha.
Suomesta ilmoitetaan väkilukuun suhteutettuna seitsemänneksi eniten huumekuolemia EU:n alueella, kertoo Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen raportti.
Huumekuolema koskettaa monia
– Huumekuolema koskettaa ihan tavallisia ihmisiä ja perheitä. Kukaan ei voi sanoa, että minun läheisestäni ei tule huumeidenkäyttäjää. Huumekuolemista pitää puhua, koska läheisen huumeriippuvuus on edelleen tabu, sanoo Heli Saavalainen, jonka poika menehtyi huumeidenkäytön vuoksi 26-vuotiaana.
– Valitettavan usein huumekuolemaan suhtaudutaan ennakkoluuloisesti ikään kuin ansaittuna tai hävettävänä. Oman lapsen tai muun läheisen kuolema viiltää kovaa kuolinsyystä riippumatta, Saavalainen jatkaa.
Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sanoo, että yhdistyksen tarjoaman surutyön tarve on kasvanut.
– Kun kuolema koskettaa perhettä, suru, ahdistus ja häpeä jäävät pitkäksi aikaa. Läheisen oman elämän jatkaminen on aina tuskallista.
 
Huumausaineiden laillistamisella ei alkoholin aiheuttamia haittoja korjata. Ei minulla muuta.

P.S. Jokainen menetetty sielu kantaa vähemmän kortta kekoon kuin kuluttaa sitä. Erityisen vakavaa tämä on nuorten ihmisten kohdalla, sillä heillä on potentiaalisesti eniten aikaa ja mahdollisuuksia. Siksi kaikkinainen kansan tervehdyttäminen tulisi olla tavoite. Markkinoinnillisesti käännekohta pimeän puolelle kääntymisessä ajoittuu mediateollisessa mielessä 80-luvun ja 90-luvun taitteen tienoille.
 
Yksinkertainen kysymys. Miksi alkoholin aiheuttamat kuolemat, sairaudet, syrjäytyminen, väkivaltarikokset ja onnettomuudet ovat OK, mutta vastaavat seuraukset huumeiden käytön seurauksena eivät ole OK?
 
Yksinkertainen kysymys. Miksi alkoholin aiheuttamat kuolemat, sairaudet, syrjäytyminen, väkivaltarikokset ja onnettomuudet ovat OK, mutta vastaavat seuraukset huumeiden käytön seurauksena eivät ole OK?
Tässä haisee defensiivinen nakkikaasu eli yritys johdatella keskustelua pois ketjun varsinaisesta aiheesta eli huumeista. Missä kohtaa olen tuonut esille, että alkoholin käyttöön liittyvät haitat ovat ok? Lainaan vielä itseäni:

Huumausaineiden laillistamisella ei alkoholin aiheuttamia haittoja korjata. Ei minulla muuta.

P.S. Jokainen menetetty sielu kantaa vähemmän kortta kekoon kuin kuluttaa sitä. Erityisen vakavaa tämä on nuorten ihmisten kohdalla, sillä heillä on potentiaalisesti eniten aikaa ja mahdollisuuksia. Siksi kaikkinainen kansan tervehdyttäminen tulisi olla tavoite. Markkinoinnillisesti käännekohta pimeän puolelle kääntymisessä ajoittuu mediateollisessa mielessä 80-luvun ja 90-luvun taitteen tienoille.

Ja hieman nuoremmille selvennyksenä: tuohon ajankohtaan ajoittuvat merkittävät muutokset alkoholia koskevassa lainsäädännössä ja ns. ”baaritunnelman” lanseeraaminen suurella panostuksella yleisesti hyväksyttäväksi tai jopa haluttavaksi tavaksi viettää vapaa-aikaa. Huumeiden käytön kasvu pilkahti tuohon aikaan (uudelleen) oraalle. Samaan aikaan ajoittuu myös talouslama, joka kurjisti ja synkisti meillä kansan tuntoja ja moni sortui ahdistuksessaan Turmiolan Tommin teille. Mediassa elintapojen alennustilaa edistettiin maailmanlaajuisesti ihanteiden keikautuksella kun rikollisista ja pahoista pojista tehtiin suurella rahalla sankareita. Jossain toisessa ketjussa tätä rakennelmaa voisi avata hieman laajemmin. Kaikki haittavaikutukset aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja merkittäviä taloudellisia tappioita yksilölle ja yhteiskunnalle.
 
Tässä haisee defensiivinen nakkikaasu eli yritys johdatella keskustelua pois ketjun varsinaisesta aiheesta eli huumeista. Missä kohtaa olen tuonut esille, että alkoholin käyttöön liittyvät haitat ovat ok?
Kysymys ei ollut sinulle suunnattu, vaan ihan yleinen kysymys. Totta on, että alkoholin käyttö aiheuttaa paljon haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Alkoholi on joissain maissa huumausaine ja on ollut myös Suomessa kielletty viime vuosisadan alkupuolella. Ketjua lukemalla kuitenkin syntyy sellainen mielikuva, että kaikki keskustelijat eivät tiedosta kuinka paljon alkoholi aiheuttaa haittaa suomalaisille.
 
Kysymys ei ollut sinulle suunnattu, vaan ihan yleinen kysymys. Totta on, että alkoholin käyttö aiheuttaa paljon haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Alkoholi on joissain maissa huumausaine ja on ollut myös Suomessa kielletty viime vuosisadan alkupuolella. Ketjua lukemalla kuitenkin syntyy sellainen mielikuva, että kaikki keskustelijat eivät tiedosta kuinka paljon alkoholi aiheuttaa haittaa suomalaisille.

Tässäkin aiheessa on saumaa poliittiselle joukkueurheilulle eli oma lehmä on ojassa on vaan piirun verran parempi. "Valitettavasti" keskustelu nojaa lähes täysin itse mömmöjen hyödyistä ja haitoista purnaamiseen ja tuomitsemiseen, kun ei haluta edes viitata juuri tämän joukkueurheilumaisuuden (hyvät vs. pahat) takia, että miksi ylipäätään pitää solauttaa kurkusta alas tinneriä tai puuteroida nenää keijupölyllä. Voi vain todeta, että asian täytyy ensin marinoida, keskustelun täytyy kulkea tarpeeksi monta kertaa ympyrää päättömyyden takia jotta asian kanssa tapahtuu ns. edistystä.
 
Kysymys ei ollut sinulle suunnattu, vaan ihan yleinen kysymys. Totta on, että alkoholin käyttö aiheuttaa paljon haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Alkoholi on joissain maissa huumausaine ja on ollut myös Suomessa kielletty viime vuosisadan alkupuolella. Ketjua lukemalla kuitenkin syntyy sellainen mielikuva, että kaikki keskustelijat eivät tiedosta kuinka paljon alkoholi aiheuttaa haittaa suomalaisille.
Pitää tehdä ryyppäämisketju erikseen
 
Kysymys ei ollut sinulle suunnattu, vaan ihan yleinen kysymys. Totta on, että alkoholin käyttö aiheuttaa paljon haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Alkoholi on joissain maissa huumausaine ja on ollut myös Suomessa kielletty viime vuosisadan alkupuolella. Ketjua lukemalla kuitenkin syntyy sellainen mielikuva, että kaikki keskustelijat eivät tiedosta kuinka paljon alkoholi aiheuttaa haittaa suomalaisille

Tässä toistuu se sama ilmiö kuin -natsilippukeskustelussa-. Natsilipusta ei voi keskustella ilman etteikö kehiin revitä kaikki muita maailman kauhulippuja.

Alko aiheuttaa helvetisti ongelmia ja hintaa ihmisten elämälle ja yhteiskunnalle, se on de facto. Kun tämä asiaintila tunnistetaan ja tiedetään, niin olisiko syytä pohtia oikeasti sitä, että kannattaako sulin käsin luovuttaa ja hyväksyä, että huumeista kasvaa yhtä suuri ongelma siihen rinnalle? Sitten meillä onkin jo jymyongelma päihteiden kanssa. Jymy ei ole liioittelua.

Itkeä vai nauraa, kun joku täti tai äiti löytää tyhjän nuuskarasian koulun nurkalta. Siitä kirjoittaa paikallis- ja maakuntalehti monia juttuja. Mutta missä viipyvät helvetti vieköön jutut samoilla kulmilla pörräävistä nappi- ja heinäkauppiaista....MH? Nuuskan perässä juokseminen on ihan kuin pantaisiin pää pensaaseen ja perse pystyyn, jos näkemättä jää muutaman kulman vakavammat ilmiöt.

Moni viihdetaiteilija on tehnyt parhaansa, kun on tuonut tykö huumeiden -viihdekäyttöä-. Koko kansan jartsukin on -saanut yleisöltä anteeksi- vaikka heppu on ollut mukana jos missä iljettävyyksissä sen lisäksi, että on vetänyt kristallia kuin
Aku piimää. Joidenkin havaintojen mukaan heppu ei ole edes -katunut aktiivisesti- vaan jatkanee samalla linjalla. No mitäs, se on viihdekäyttöä.....
 
Alko aiheuttaa helvetisti ongelmia ja hintaa ihmisten elämälle ja yhteiskunnalle, se on de facto. Kun tämä asiaintila tunnistetaan ja tiedetään, niin olisiko syytä pohtia oikeasti sitä, että kannattaako sulin käsin luovuttaa ja hyväksyä, että huumeista kasvaa yhtä suuri ongelma siihen rinnalle? Sitten meillä onkin jo jymyongelma päihteiden kanssa. Jymy ei ole liioittelua.
Toisaalta ehkäpä olisi syytä kysyä, että pitäisikö alkoholihaittojen torjumiseksi tehdä enemmän?
 
Back
Top