Mitä ihmettä: Ukraina varustaa Venäjän sotilasmahtia
Ukraina toimittaa varaosia monenlaisiin Venäjän armeijan välineisiin. Esimerkiksi kuvassa olevan kaltaiset uudet Iljushin-kuljetuskoneet tarvitsevat ukrainalaisia varaosia.
© Thaier Al-Sudani / Reuters
is 1.5.2014 8:03
ASEVIENTI Meneillään olevasta kriisistä huolimatta Venäjä on yksi Ukrainan sotatarviketeollisuuden tärkeimmistä asiakkaista.
Länsimaat asettavat Venäjälle pakotteita, sanasota Ukrainan ja Venäjän välillä käy tulikuumana ja venäläissotilaat näyttävät toimivan avoimesti Itä-Ukrainassa - mutta samaan aikaan Ukraina kuitenkin jatkaa sotilastarviketoimituksia Venäjän armeijalle!
Mistä ihmeestä on kyse?
Vastaus: Venäjän armeija on suuresti riippuvainen Ukrainan sotateollisuudesta, ja Ukrainan kituva talous puolestaan kärsisi rajun kolauksen jos se laittaisi tuotteensa täydelliseen vientikieltoon. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin viime vuonna julkaiseman tilastotiedon mukaan Venäjä on yksi Ukrainan tärkeistä kauppakumppaneista sotateollisuuden alalla ja kauppasummat liikkuvat parin miljardin euron paikkeilla.
Siitä huolimatta tiedot Ukrainan ja Venäjän sotatarvikekaupoista ovat kummastuttaneet erityisesti länsimaissa viime päivinä, kun tilanne Ukrainassa on kiristynyt. Venäjällä presidentti
Vladimir Putin on kehottanut hallitustaan varautumaan hätätoimiin, jos toimituksiin tulee ongelmia.
Tällä hetkellä Ukraina ei omien sanojensa mukaan enää toimita Venäjälle varsinaisia aseita tai niiden osia, mutta muun kaluston vienti jatkuu yhä. Tilanne elää päivä päivältä, sillä paine Ukrainan hallintoa kohtaan kasvaa.
Maailmalla on pohdittu sitäkin mahdollisuutta, että Venäjä havittelisi Itä-Ukrainan miehitystä nimenomaan sen takia, että se saisi sotatarvikkeiden tuotantolaitokset haltuunsa, mikä turvaisi jatkon sen armeijan varustelulle. Venäjä on vakuutellut, että sillä ei ole mitään aikeita hyökätä Ukrainaan.
Suomalaisprofessori ei usko Ukrainan panevan Venäjän-vientiään jäihin kovin helposti.
- Jos ei tilanne nyt ihan ampumakilpailuksi mene, niin on Ukrainan edun mukaista toimittaa osia Venäjälle, Venäjän talouteen erikoistunut professori
Pekka Sutela kommentoi IS:lle.
Hän uskoo Venäjän löytävän korvaavia tuotteita nopeasti muualta, jos niitä ei saataisi Ukrainasta.
EU ja Yhdysvallat määräsivät jälleen eilen Venäjän suuntaan uusia pakotteita. Uudella pakotelistalla on venäläisten johtohenkilöiden ohella myös useita itäukrainalaisia separatistijohtajia. Ulkoministeri
Erkki Tuomiojan mukaan uusilla pakotteilla ei ole välittömiä vaikutuksia Ukrainan kriisin lievittämiseksi. Sutela on samaa mieltä. Hänen mielestään lännen pakotteet Venäjää kohtaan ovat yhä varsin lieviä.
- Uudet pakotteet eivät merkitse suunnanmuutosta, ne eivät ole noin isoa maata kohtaan merkittäviä, Sutela kommentoi eilen ja toissa päivänä henkilöille ja yrityksille asetettuja pakotteita.
Venäjän talous on taantumassa ja pääomapako maasta on kiihtynyt alkuvuonna, mutta Sutelan mukaan on toistaiseksi mahdotonta arvioida, kuinka suuri osa siitä mahdollisesti johtuu pakotteista.