Ukrainan konflikti/sota

marja manninen on sisimmältään ja ylen ohjauksessa ns lännenmiehiä.

En kyllä voi allekirjoittaa tätä. Suomalainen media on perinteisesti ollut enemmän tai vähemmän vasemmistosuuntautunutta - joten on hyvin vaikeaa nähdä sen olevan erityisen länsimielistä, saati USA-mielistä (kuten mm. Bäckman jaksaa höyrytä)
Pidän kyllä Suomalaista valtamediaa kansainvälisesti vertaillen hyvin tasapuolisena ja luotettavana.

Sensijaan esim. Venäläinen valtamedia on täysin Putinin hallussa, sieltä on turha odottaa mitään objektiivista näkemystä yhtään mistään - USA:n mediatkin ova huomatavasti luotettavampia Ukraina - Venäjä uutisoinnissaan.

Eurooppalainen vaihtoehtomedia kuten Verkkomedia ja muut kaltaisensa pitkin Eurooppaa, ovat täyttä propagandaa nekin - en luota lainkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainan armeija taisteluvalmiuteen - Venäjä ärähti

is: 30.4.2014 21:28
Ukraina määräsi keskiviikkona armeijansa täyteen taisteluvalmiuteen. Se sai Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ärähtämään. Venäjä on asettanut arviolta 40 000 miehen asevoimat lähelle Ukrainaa.

Lavrov kertoi olevansa huolestunut "Kiovan hallinnon militaristisista lausunnoista." Lavrov piti Ukrainan toimia sodan lietsomisena.

- Vaadimme, että Kiova lopettaa välittömästi sotaisat puheet, jotka on suunnattu sen omaa kansaa vastaan, Lavrov sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lavrov kehotti Ukrainaa poliittiseen dialogiin. Ukraina, EU ja Yhdysvallat ovat puolestaan olleet viime päivinä tyytymättömiä Venäjän toimintaan. Se ei ole vetänyt joukkojaan läheltä Ukrainan rajaa.

Itä-Ukrainassa tilanne on käynyt yhä sekavammaksi, kun Venäjä-mieliset valtasivat aluehallinnon rakennuksen Luhanskissa. New York Timesin mukaan Ukrainan presidentti Oleg Turtshynov kuvasi tilannetta maan itäosissa toivottomaksi. Ukraina on viikon aikana ilmoittanut kovin sanoin aloittavansa terroristien vastaisen operaation Itä-Ukrainassa, mutta käytännössä Venäjä-mieliset asemiehet ovat saaneet olla enimmäkseen rauhassa.

Pääministeri Arseni Jatsenjuk vaati keskiviikkona lisää toimintaa ja tulosta.

- Ellei merkkejä toimista ja tuloksista synny, se tarkoittaa henkilövaihdoksia, Jatsenjuk sanoi hallituksen kokouksessa Reutersin mukaan.

Ukrainan hallitus ilmoitti keskiviikkona, että maan armeija järjestää ensi yönä sotaharjoituksen Kiovan keskustassa. Ukrainan puolustusministeriö on kiistänyt harjoituksen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Britannian pääministeri David Cameron keskustelivat puhelimessa keskiviikkona Ukrainan kriisistä. Kremlin tiedotteen mukaan johtajat olivat yksimielisiä siitä, että kriisi voidaan ratkaista vain rauhanomaisin keinoin.
KUVA: ANDREY SINITSYN

Ukrainalaissotilaat testasivat kalustoa Desnassa noin 100 kilometriä Kiovasta.
 
Kelaa nauhaa taaksepäin, sieltä se löytyy jos et ole itse tuota mellakka löytänyt uutis massasta. Kyseessä oli tiettävästi kahden jalkapallojoukkueen kannattajat jotka höökivät samalla tavalla aseettomien venäläismielisten mielenosoittajien päälle ja pieksivät niitä kadulla vielä niiden maatessa tajuttomana maassa. Eli samaa kuin tekivät seuraavana päivänä venäläismieliset donetskissa. Taisin kirjoittaakkin jotain kostosta???
 
Onhan tuo Venäjän retoriikka - useimmiten Lavrovin suulla sanottuna - hyvin usein ihan silkkaa sontaa...
Heillä on itsellään 40-60t sotilasta kalustoineen hyökkäysryhmityksessä Ukrainan välittömässä läheisyydessä - olivat sitten niin pirun huolissaan kun Ukrainen armeija siirsi 17t sotilasta Itä-Ukrainan tuntumaan - tai kun Ukrainen armeija harjoittelee maan länsiosissa...

Toistaiseksi huvittavimmasta päästä sekä Lavrovilta että Venäjän medialta on kouhottaminen siitä kuinka "USA keskittää joukkoja Venäjän lähialueille" - viitattiin siis siihen kun USA sijoitti 150 miehen komppaniat Puolaan, Viroon ja Latviaan...komppanian/maa siis.. Siinä sitä on todellinen "joukkojen keskittäminen.."
 
Kyllä minun näkemyksen mukaan venäläismedia on täysin sitä itseään, eli venäläismielistä ja onko se ihme jos putinin kannatuskin on yli 80 prosentyia. Jos meinaa myunä niin on syytä kehua sitä politiikkaa. suomalainen on kallellaan juuri siihen missä porukassa ollaankin. Onko siinä jotakin ihmeellistä. Marja manninen on yksi harvoja jotka ottaa myös toisenlaisia näkemyksiä raportteihinsa, kuten nähtiin tälläkin viikolla, että kaikki ei itäukrainassa ole grun komennossa. Mutta huonosti menee omienkin joukossa nykyhallitsijoilla. Ei jaksa korjata näitä kaikkia kirjoitusvirheitä mitä tableteilla tulee.
 
Kiev 'helpless' to quell parts of east

http://www.bbc.com/news/world-europe-27222023

No eihän tämä nyt varsinaisesti ole uutinen kenellekään asioita seuranneelle, mutta uutisessa sanotaan:

Ukrainan virkaatekevä presidentti Turchynov myöntää että Kiovan hallinto on avuton tilanteen rauhoittamisessa Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla ja että tavoitteena on nyt estää levottomuuksien leviäminen muualle, erityisesti Harkovan ja Odessan alueille.

Eli Kiova on siis menettänyt Donetskin ja Luhanskin alueiden hallinnan. Hallitus toivoo pystyvänsä rajoittamaan levottomuuksien leviämisen kunnes uudet presidentinvaalit pidetään 25 toukokuuta. BBC:n reportteri pitää aikaa tuohon "ikuisuutena" ja pohtii kestääkö hallitus tai maa noin pitkään.

Jutussa mainitaan myös että IMF arvioi että Venäjä on joutunut jo taantumaan Ukrainan kriisin seurauksena ja IMF arvioi että maasta virtaa ulos 100 G$ (miljardia) tänä vuonna. Kolmena ensimmäisenä kuukautena Venäjältä on lähtenyt jo 64 G$ sijoittajien rahaa pois.
 
Pääkirjoitus 30.4.2014:
Mooseksen oppitunti
Keskiviikko 30.4.2014 klo 05.15

Suomen ja EU:n on tärkeä säilyttää keskusteluyhteys Kremliin.


Paavo Lipponen puhui asiaa Ukrainan kriisin hoidosta ja neuvoi Suomea pysymään Saksan kyljessä ja EU:n rintamassa.
Entinen pääministeri ja puhemies Paavo Lipponen (sd) esiintyy julkisuudessa ani harvoin. Viikonvaihteessa hän "ilmestyi" töölöläisen puolueosaston suljettuun EU-seminaariin ja käytti turvallisuuspoliittisen puheenvuoron, jonka pääpaino oli Ukrainan kriisissä. Lipposen mietteet olisivat jääneet neljän seinän sisälle, ellei Demokraatti-lehti olisi maanantain pääkirjoituksessaan referoinut puheenvuoron sisältöä. Lipposen ajatukset tasapainottavat keskustelua, joka on käynyt kovin mustavalkoiseksi.

Lipposella on perspektiiviä. Jo tammikuussa 1992 hän kansanedustajana pohti EY-selontekokeskustelussa Ukrainan ja Venäjän välistä mahdollista konfliktia ja EY:n välittäjän roolia siinä. Nyt tuo kriisi on toteutunut ja "maailmankirjat ovat sekaisin". Syytöksiä ja uhkauksia satelee joka suunnasta, mutta suuri osa niistä on syytä panna propagandasodan tiliin. Julmistelulla pyritään varmistamaan kotimaan poliittinen tuki. Silti jyrkät puheet ovat vaarallisia, koska ne helposti luovat velvoitteen toimia.

Presidentti Vladimir Putinin aloittamassa "uuden Venäjän" rakentamisessa Lipponen näkee vaarallisia piirteitä. Pettyneenä hän kysyi, onko maa suuntaamassa kehityksensä kohti eristäytymistä. Vaikka toistaiseksi sanktiot ovat olleet melko heikkoja, kiihtyvä rankaisutoimien kierre voi vaurioittaa kansantalouksia monessa Euroopan maassa, ei vähiten Suomessa. Meillä on pantu paljon toiveita idänkaupan ja turismin kasvuun, mutta tällä menolla ne odotukset saa haudata, mikä merkitsisi kansantaloutemme alakulon jatkumista.

Venäjän toimet Ukrainan kriisissä, varsinkin Krimin kaappauksessa on syytä tuomita jyrkästi kansainvälisen oikeuden rikkomuksena. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää keskusteluyhteys Venäjään, sillä kriisi on lopetettavissa vain neuvottelupöydässä. Asioiden ryöstäytymisellä käsistä on muitakin syypäitä kuin Putin. Puhtaita papereita Lipponen ei anna Yhdysvalloillekaan, joka on hänen mielestään kohdellut Venäjää väheksyen.

Lipponen kehotti myös Euroopan unionia katsomaan peiliin. Siellä ei hänen mielestään tajuttu, kuinka tärkeä Ukraina on Venäjälle. Sen voimakas reagointi oli siten ennustettavissa. Nyt on kriisi sitten sylissä, ja länsi vaikuttaa neuvottomalta. Sen sijaan, että EU olisi pyrkinyt aikaansaamaan rakentavat kolmikantaneuvottelut Ukrainan tulevaisuudesta, tälle korruption ja taloudellisen rappion pesälle lupailtiin EU:n jäsenyyden näköalaa.

Päivittäin saamme uusia osoituksia siitä, että Ukrainan väliaikaisen hallituksen ote maan hallintaan lipsuu. Seuraava koetinkivi on 25. toukokuuta järjestettävä presidentinvaali, jonka onnistuminen on nykytilanteessa epävarmaa. Lipposen mielestä vielä tärkeämpää olisi järjestää parlamenttivaalit ja saada sopu Ukrainan tulevasta valtiorakenteesta.
 
No ei tuossa paljon korjailemista ole. En tiennytkään, että ajattelen kuin Mooses itsekin. En kyllä ole kihti-mooses, älkää pelätkö.
 
Moose moi, kyllä minusta Syyriassa lännen tukemat kapinalliset ottaa nyt nokkiinsa joten ne kemikaalit ei nähdäkseni olleet siinä merkittäviä muuten kuin propaganda / casus belli -mielessä. Tuo narratiivi löytyy toki RT:stäkin mutta kovasti ovat USA:laiset ja kanadalaisetkin open intel -saitit/kommentaattorit olleet samaa mieltä. Tuo ruohonjuuritason vastustus oli voimakasta nimenomaan USA:n omien asevoimien sisällä, kun yhtäkkiä olisi pitänytkin lähteä tukemaan niitä samoja islamistiterroristeja, joita vastaan muka lähdettiin alun perin tappelemaan. Pölhöpropagandalla on rajansa jopa määrätietoisesti ja pitkään tyhmennetyn porukan kohdalla. Mutta Ukrainan skenestä olen kanssasi ihan samaa mieltä.

Syyriasta voi sitten keskustella enemmän jossain muualla mutta kemikaaliaseet piti poistaa jotta kolmas osapuoli ei saisi niitä käsiinsä. Syyriassa vuodatetaan Irania, Hezbollaa ja Islamistejä yhdellä heitolla joten USAn näkökulmasta se sisällissota voi jatkua loputtomiin kunhan kemikaaliaseet eivät lennä "välimeren suuntaaan" tai Turkkiin ja nyt näin ei voi käydä. On alusta asti ollut aivan ilmiselvää että USAlla ei koskaan ollut aikomusta lähteä lentosotaan Syyriaa vastaan muuten Obama ei olisi avannut aihetta sisäpoliittiselle keskustelulle vaan olisi tehnyt niinkuin aina ovat tehneet. Libyan pommitus tehtiin ilman keskustelua, lennokkipommituksia tehdään ties mihin Pakistaniin ja afrikkaan ilman keskustelua jos heidän tarvitsee niin toiminta tapahtuu ja poliittinen puhe saa seurata. USAn turvallisuuspolitiikka ei ole avoimen poliittisen keskustelun asia.


Huomaan että nyt keskustelu alkaa siirtyä siitä attä onko venäläisiä itä ukrainassa siihen että "ok kylläkai niitä on mutta väestö tukee sen minkä he tekevät"

Naurettavaa "maalinsiirtoa". Jos GRU ei johtaisi operaatioita olisiko yhtään rakennusta vallatu tähän asti. Nähtävästi alueen väestö ei ole sitä mieltä kun kerta eivät sitä itse tehneet vaan nämä samat "rohkeat 20" joutui tämän tekemään. Se on totta että siellä varmaan löytyy paljon ihmisiä jotka eivät tue Kieviä ja haluavat lisää valtuuksia mutta tämä ei tarkoita että enemmistö mitään aseellista toimintaa haluais. Venäjä valtasi sotilaallisesti osan Ukrainaa ja jatkavat maan destabilointia jotta voivat pitää maata oman vallan alla niin pitkään kun pysytyvät.
 
Syyttäjä: Janukovytšin lähipiirin rikokset maksaneet Ukrainalle jopa kymmeniä miljardeja euroja

Syyttäjä Oleh Mahnitski syyttää syrjäytettyä presidenttiä mafiatyylisen syndikaatin johtamisesta ja väittää, että valtiolta anastetuilla varoilla on rahoitettu myös Itä-Ukrainan separatisteja.


Ukrainan yleinen syyttäjä syyttää syrjäytettyä presidenttiä Viktor Janukovytšia mafiatyylisen syndikaatin johtamisesta ja sanoo sen rikosten maksaneen maalle jopa kymmeniä miljardeja euroja, uutistoimisto Reuters kertoo.

Syyttäjä Oleh Mahnitskin mukaan syndikaatin lonkerot ulottuivat lähes kaikkiin valtion rakenteisiin.

Mahnitski sanoo, että tarkkoja lukuja on mahdoton kertoa näin varhaisessa vaiheessa, mutta heillä on jo todisteita siitä, että Janukovytš liittolaisineen on vienyt valtiolta 250 miljoonaa euroa.

Hänen mukaansa Ukraina on kuitenkin saattanut kärsiä jopa 70 miljardin euron tappiot. Hänen mukaansa osa rahoista on päätynyt Länsi-Eurooppaan, mutta suuria summia Venäjälle.

Mahnitski sanoo, että heillä on tietoja, joiden mukaan Janukovytš vei kumppaneineen alkuvuodesta maasta yli 20 miljardia euroa käteistä. Osaa rahoista on hänen mukaansa käytetty Itä-Ukrainan separatistien rahoittamiseen.

Reuters ei ole tavoittanut Janukovytšin edustajia kommentoimaan syytöksiä. Venäjälle paennut Janukovytš on aiemmin kiistänyt, että hänellä olisi omaisuutta ulkomailla. EU ja Yhdysvallat ovat määränneet jäädyttämään alueillaan olevat Janukovytšin varat.

Mahnitski keskusteli keskiviikkona Lontoossa Yhdysvaltain ja Britannian virkamiesten kanssa keinoista saada takaisin anastettuja varoja. Brittivirkamiehet eivät kommentoi Reutersille Mahnitskin arviota anastetuista summista.

Mahnitski toteaa, että Janukovytš pidätettäisiin, jos hän palaisi Ukrainaan. Janukovytšia syytetään muun muassa mielenosoittajien surmista hänen syrjäyttämiseensä johtaneiden protestien aikana. Janukovytš on kiistänyt määränneensä tarkka-ampujia ampumaan mielenosoittajia ja sanonut olevansa yhä Ukrainan laillinen presidentti.

"Kaikkien toimia tutkitaan"

Mahnitskin mukaan Ukrainasta on viety Neuvostoliiton vuoden 1991 hajoamisen jälkeen niin suuria summia, että niitä on mahdoton arvioida.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisesessä kaaoksessa muutama tuhat sisäpiiriin kuulunutta onnistui haalimaan itselleen suuria omaisuuksia.

Mahnitski sanoo, että Ukrainasta tuli vauraiden oligarkkien turvapaikka. He pystyivät varastamaan Ukrainalta ja rikastumaan eikä heillä ollut mitään syytä pitää rahoja Ukainassa, hän sanoo.

Mahnitskin mukaan kaikkien toimia tutkitaan nyt. Jos rikollisesta toiminnasta saadaan todisteita, ryhdymme toimiin rahojen saamiseksi takaisin Ukrainaan, hän sanoo.

Parlamentti nimitti Mahnitskin tehtäväänsä Janukovytšin syrjäyttämisen jälkeen. Hän on äärioikeistolaisen nationalistipuolue Svobodan jäsen.

Lähteet:
Reuters

Katriina Töyrylä Yle Uutiset
 
Onko kenelläkään muuta lähdettä Pravyi Sektorin hirmuiseen aseelliseen sotaleiriin Maidanilla kuin Janus Purkonen? Onhan siellä Kiovassa toimittajia. Kumma, että vain Janus on huomannut, vaikka tuskin on alueelle nenäänsä pistänyt.

Kirjoitin tuosta aikaisemmin mutta en laittanut lähteitä.
Maidanin ja lähistön rakennusten tilanne olisi helppo jokaisen kirjeenvaihtajan tarkistaa jos on kiinnostusta , ehkä se ei kiinnosta tai meille ei kerrota kaikkea ?

- Victoria Nuland : kaikki mitä Kiovan protestoijat hallitsevat , heillä on lupa siihen.





- Kievpost : Geneva agreement crumbles in Kyiv and Donetsk.
koko juttua en nyt jostain syystä saa auki , Maidania vain hieman siivottu , useita rakennuksia protestoijien hallussa , on lupa siihen
http://www.kyivpost.com/content/ukraine/geneva-agreement-crumbles-in-kyiv-and-donetsk-344803.html

- täytyy ottaa mukaan myös Lavrovin sanat , vaikka mies välillä puhuu mitä sattuu
http://yle.fi/uutiset/lavrov_maidanin_protestileirin_tyhjentaminen_kynnyskysymys/7208242
 
Viimeksi muokattu:
Muutama asia lisää entisten lisäksi jota en ymmärrä Kiovan hallituksesta:

Kun uusi hallitus saatiin aikaan , niin alkoi liikkua huhuja uudesta kielilaista.
http://yle.fi/uutiset/yle_krimilla_..._krimille_oikeutta_paattaa_asioistaan/7112067
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/602567/Kiovalaisrehtori+Ukrainan+jako+itaan+ja+lanteen+liioiteltua
Venäjän propaganda väänsi tuon niin että nyt tulee pakkoukraina joka paikkaan esim. venäjänkielisiin päiväkoteihin.

Vasta vajaat kuukausi sitten Jatsenjuk ampui alas kaikki tuohon liitttyvät huhut kun vieraili Donetskissa.
Kertomalla mm. että hänen vaimonsa on venäläinen.
Mutta miksi ei heti reagoida tuollaiseen propagandaan ja tyrmätä tuollaista ?

Toinen asia : Turtšynov myös kehotti jälleen "ukrainalaisia patriootteja" vahvistamaan vaikeuksissa olevia poliisivoimia maan itäosassa
http://yle.fi/uutiset/turtsynov_ukrainan_armeija_taydessa_taisteluvalmiudessa/7215764

Mitä ?
Venäjä tarttuu tuohon niin että tuo on avoin kutsu jokaiselle Banderalaiselle Pravyi Sektorin ja äärioikeiston Rambo-hörhölle tulla riehumaan Itä-Ukrainaan.
Eikö Turtšynovilla ole mitään tilannetajua ?

Hitaalla reagoinnilla ja tuollaisilla sanavalinnoilla tilanne vain pahenee.
Ei kai hallitus voi olla noin ymmärtämätön miten Venäjän propaganda toimii ?

Alkaa kohta tuntumaan siltä että tuo on jotain kumman peliä , ei torjuta propagandaa , nokitetaan ja katsotaan , nokitetaan ja katsotaan ja tulos on sitten jotain.
 
Mitä ihmettä: Ukraina varustaa Venäjän sotilasmahtia

Ukraina toimittaa varaosia monenlaisiin Venäjän armeijan välineisiin. Esimerkiksi kuvassa olevan kaltaiset uudet Iljushin-kuljetuskoneet tarvitsevat ukrainalaisia varaosia.
© Thaier Al-Sudani / Reuters
is 1.5.2014 8:03
ASEVIENTI Meneillään olevasta kriisistä huolimatta Venäjä on yksi Ukrainan sotatarviketeollisuuden tärkeimmistä asiakkaista.

Länsimaat asettavat Venäjälle pakotteita, sanasota Ukrainan ja Venäjän välillä käy tulikuumana ja venäläissotilaat näyttävät toimivan avoimesti Itä-Ukrainassa - mutta samaan aikaan Ukraina kuitenkin jatkaa sotilastarviketoimituksia Venäjän armeijalle!

Mistä ihmeestä on kyse?

Vastaus: Venäjän armeija on suuresti riippuvainen Ukrainan sotateollisuudesta, ja Ukrainan kituva talous puolestaan kärsisi rajun kolauksen jos se laittaisi tuotteensa täydelliseen vientikieltoon. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin viime vuonna julkaiseman tilastotiedon mukaan Venäjä on yksi Ukrainan tärkeistä kauppakumppaneista sotateollisuuden alalla ja kauppasummat liikkuvat parin miljardin euron paikkeilla.

Siitä huolimatta tiedot Ukrainan ja Venäjän sotatarvikekaupoista ovat kummastuttaneet erityisesti länsimaissa viime päivinä, kun tilanne Ukrainassa on kiristynyt. Venäjällä presidentti

Vladimir Putin on kehottanut hallitustaan varautumaan hätätoimiin, jos toimituksiin tulee ongelmia.

Tällä hetkellä Ukraina ei omien sanojensa mukaan enää toimita Venäjälle varsinaisia aseita tai niiden osia, mutta muun kaluston vienti jatkuu yhä. Tilanne elää päivä päivältä, sillä paine Ukrainan hallintoa kohtaan kasvaa.

Maailmalla on pohdittu sitäkin mahdollisuutta, että Venäjä havittelisi Itä-Ukrainan miehitystä nimenomaan sen takia, että se saisi sotatarvikkeiden tuotantolaitokset haltuunsa, mikä turvaisi jatkon sen armeijan varustelulle. Venäjä on vakuutellut, että sillä ei ole mitään aikeita hyökätä Ukrainaan.

Suomalaisprofessori ei usko Ukrainan panevan Venäjän-vientiään jäihin kovin helposti.

- Jos ei tilanne nyt ihan ampumakilpailuksi mene, niin on Ukrainan edun mukaista toimittaa osia Venäjälle, Venäjän talouteen erikoistunut professori Pekka Sutela kommentoi IS:lle.

Hän uskoo Venäjän löytävän korvaavia tuotteita nopeasti muualta, jos niitä ei saataisi Ukrainasta.

EU ja Yhdysvallat määräsivät jälleen eilen Venäjän suuntaan uusia pakotteita. Uudella pakotelistalla on venäläisten johtohenkilöiden ohella myös useita itäukrainalaisia separatistijohtajia. Ulkoministeri

Erkki Tuomiojan mukaan uusilla pakotteilla ei ole välittömiä vaikutuksia Ukrainan kriisin lievittämiseksi. Sutela on samaa mieltä. Hänen mielestään lännen pakotteet Venäjää kohtaan ovat yhä varsin lieviä.

- Uudet pakotteet eivät merkitse suunnanmuutosta, ne eivät ole noin isoa maata kohtaan merkittäviä, Sutela kommentoi eilen ja toissa päivänä henkilöille ja yrityksille asetettuja pakotteita.

Venäjän talous on taantumassa ja pääomapako maasta on kiihtynyt alkuvuonna, mutta Sutelan mukaan on toistaiseksi mahdotonta arvioida, kuinka suuri osa siitä mahdollisesti johtuu pakotteista.
 
Mitä ihmettä: Ukraina varustaa Venäjän sotilasmahtia

Ukraina toimittaa varaosia monenlaisiin Venäjän armeijan välineisiin. Esimerkiksi kuvassa olevan kaltaiset uudet Iljushin-kuljetuskoneet tarvitsevat ukrainalaisia varaosia.
© Thaier Al-Sudani / Reuters
is 1.5.2014 8:03
ASEVIENTI Meneillään olevasta kriisistä huolimatta Venäjä on yksi Ukrainan sotatarviketeollisuuden tärkeimmistä asiakkaista.

Länsimaat asettavat Venäjälle pakotteita, sanasota Ukrainan ja Venäjän välillä käy tulikuumana ja venäläissotilaat näyttävät toimivan avoimesti Itä-Ukrainassa - mutta samaan aikaan Ukraina kuitenkin jatkaa sotilastarviketoimituksia Venäjän armeijalle!

Mistä ihmeestä on kyse?

Vastaus: Venäjän armeija on suuresti riippuvainen Ukrainan sotateollisuudesta, ja Ukrainan kituva talous puolestaan kärsisi rajun kolauksen jos se laittaisi tuotteensa täydelliseen vientikieltoon. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin viime vuonna julkaiseman tilastotiedon mukaan Venäjä on yksi Ukrainan tärkeistä kauppakumppaneista sotateollisuuden alalla ja kauppasummat liikkuvat parin miljardin euron paikkeilla.

Siitä huolimatta tiedot Ukrainan ja Venäjän sotatarvikekaupoista ovat kummastuttaneet erityisesti länsimaissa viime päivinä, kun tilanne Ukrainassa on kiristynyt. Venäjällä presidentti

Vladimir Putin on kehottanut hallitustaan varautumaan hätätoimiin, jos toimituksiin tulee ongelmia.

Tällä hetkellä Ukraina ei omien sanojensa mukaan enää toimita Venäjälle varsinaisia aseita tai niiden osia, mutta muun kaluston vienti jatkuu yhä. Tilanne elää päivä päivältä, sillä paine Ukrainan hallintoa kohtaan kasvaa.

Maailmalla on pohdittu sitäkin mahdollisuutta, että Venäjä havittelisi Itä-Ukrainan miehitystä nimenomaan sen takia, että se saisi sotatarvikkeiden tuotantolaitokset haltuunsa, mikä turvaisi jatkon sen armeijan varustelulle. Venäjä on vakuutellut, että sillä ei ole mitään aikeita hyökätä Ukrainaan.

Suomalaisprofessori ei usko Ukrainan panevan Venäjän-vientiään jäihin kovin helposti.

- Jos ei tilanne nyt ihan ampumakilpailuksi mene, niin on Ukrainan edun mukaista toimittaa osia Venäjälle, Venäjän talouteen erikoistunut professori Pekka Sutela kommentoi IS:lle.

Hän uskoo Venäjän löytävän korvaavia tuotteita nopeasti muualta, jos niitä ei saataisi Ukrainasta.

EU ja Yhdysvallat määräsivät jälleen eilen Venäjän suuntaan uusia pakotteita. Uudella pakotelistalla on venäläisten johtohenkilöiden ohella myös useita itäukrainalaisia separatistijohtajia. Ulkoministeri

Erkki Tuomiojan mukaan uusilla pakotteilla ei ole välittömiä vaikutuksia Ukrainan kriisin lievittämiseksi. Sutela on samaa mieltä. Hänen mielestään lännen pakotteet Venäjää kohtaan ovat yhä varsin lieviä.

- Uudet pakotteet eivät merkitse suunnanmuutosta, ne eivät ole noin isoa maata kohtaan merkittäviä, Sutela kommentoi eilen ja toissa päivänä henkilöille ja yrityksille asetettuja pakotteita.

Venäjän talous on taantumassa ja pääomapako maasta on kiihtynyt alkuvuonna, mutta Sutelan mukaan on toistaiseksi mahdotonta arvioida, kuinka suuri osa siitä mahdollisesti johtuu pakotteista.

Hassua, etteivät Sutelat tajua, että juuri henkilökohtaiset pakotteet ja sulut vasta tepsivätkin. He eivät bonjaa tätä Venäjän korruptiosysteemin rakennetta. Putinista tekevät mahtavan kaverit ja Putin heistä rikkaita. Valtion saamiin varaosiin sinänsä iskeminen on toissijainen keino.
 
[QUOTE="Moose, post: 120047, member: 329"
Huomaan että nyt keskustelu alkaa siirtyä siitä attä onko venäläisiä itä ukrainassa siihen että "ok kylläkai niitä on mutta väestö tukee sen minkä he tekevät"

Naurettavaa "maalinsiirtoa". Jos GRU ei johtaisi operaatioita olisiko yhtään rakennusta vallatu tähän asti. Nähtävästi alueen väestö ei ole sitä mieltä kun kerta eivät sitä itse tehneet vaan nämä samat "rohkeat 20" joutui tämän tekemään. Se on totta että siellä varmaan löytyy paljon ihmisiä jotka eivät tue Kieviä ja haluavat lisää valtuuksia mutta tämä ei tarkoita että enemmistö mitään aseellista toimintaa haluais. Venäjä valtasi sotilaallisesti osan Ukrainaa ja jatkavat maan destabilointia jotta voivat pitää maata oman vallan alla niin pitkään kun pysytyvät.[/QUOTE]

Samaa mieltä!

On päivänselvää, että toimintaa johdetaan ja koordinoidaan ja sitä toteutetaan paikanpäällä palkkasotureita ja paikallisia aktivisteja hyödyntäen. Miksi paikallisväestö ei sitten tee mitään - arvelen sen johtuvan pitkälti siitä mitä jo aiemmin sanoin; voi olla vaikeaa lähteä tekemään yhtään mitään kun paikallinen poliisi ja muut viranomaiset joko eivät tee mitään tai tukevat suoraan tai välillisesti näitä asemiehiä. Paikallisväestön liikkumatila tässä suhteessa alkaa siis olemaan aika olematon - ja ainoa rationaalinen vaihtoehto on koettaa olla hissuksiin. Osa heistä kannattaa Kiovan hallintoa - heidän tuskin kannattaa lähteä aseettomina hillumaan em. syistä - osa taas ei ehkä kannata Kiovaa, muttei myöskään noita aseellisia toimia - heidänkään ei kannata lähteä hillumaan, vaan olla hissuksiin ja toivoa parasta ja pelätä pahinta. Ja onhan tällaisessa sisällissotatilanteessa huomioitava sekin näkökulma että mitä jos "asemiehet" lopulta häviävät tämän tilanteen - kuka ja miten sen jälkeen alkaa rangaistuksia jakelemaan.. Jos paikallisväestö katsoo, että asemiehiä on suht vähän, kuten ilmeisesti on, saattaa mielissä olla epävarmuutta myös siitä kuka tilanteen herraksi lopulta päätyy, joten ehkei kannata kovin jyrkkää kantaa alkaa ottamaan.
No, tiedä häntä - ei kuitenkaan käy kateeksi Itä-Ukrainalaisen tavallisen kansalaisen asema tällä hetkellä.
 
Samaa mieltä, vaikea paikka.

Joko tämä on ollut täällä

Ukraina romahtaa – tilalle oligarkkien hallitsema liittovaltio"

ARNO RYDMAN

18 tuntia ja 53 minuuttia sitten (päivitetty 18 tuntia ja 50 minuuttia sitten)

Ukraina on romahduksen partaalla, toteaa Venäjän ulkopolitiikan asiantuntija Fjodor Lukjanov.

Aseistetut Venäjä-mieliset separatistit hyökkäsivät poliisiasemalle Luhanskissa 29. huhtikuuta.

(Lehtikuva/AFP)

– Ukraina on historiaa ainakin nykyisessä muodossaan, joka syntyi Neuvostoliiton hajottua. Ukrainan itsenäistyttyä maata ovat hallinneet oligarkit. Eliitti ei ole kuitenkaan onnistunut luomaan vakaan kehityksen omaavaa yhteiskuntaa, sanooDer Spiegelin haastattelema .

Lukjanov on Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja. Moskovassa ilmestyvää lehteä julkaistaan yhteistyössä Foreign Affairs -lehden kanssa. Lukjanov on vaikutusvaltaisen Venäjän ulko- ja puolustuspolitiikan asiantuntijaelimen jäsen (Presidium of the Russian Council on Foreign and Defense Policy).

Hän korostaa, että Ukraina on toiminut Neuvostoliitolta perityn elinkeinorakenteen varassa.

– Tehtaat ja kaasunsiirtojärjestelmä ovat taanneet tuloja. Tämä järjestelmä ei ole kuitenkaan tuottanut mitään muuta kuin varkauksia ja korruptiota. Ennemmin tai myöhemmin tämä malli lakkaa toimimasta.

Lukjanovin mukaan äärimmäinen vaihtoehto Ukrainalle olisi maan jakaantuminen.

– Olisi Itä-Ukraina, joka ei virallisesti kuuluisi Venäjään, mutta joka olisi Moskovasta riippuvainen. Sitten olisi muu Ukraina, joka olisi nationalistien hallitsema ja lännen holhoama.

Lukjanov näkee neo-feodaalisen liittovaltion todennäköisimpänä vaihtoehtona.

– Se koostuisi erilaisista alueista, ja jokaisella alueella olisi epävirallinen johtaja, eräänlainen herttua. Nämä hallitsijat neuvottelisivat keskenään oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka jaettaisiin Kiovassa istuvan hallituksen kanssa.

Tämä olisi Lukjanovin mukaan paradoksi; demokraattinen vallankumous voisi johtaa oligarkkien hallitsemaan feodaaliseen järjestelmään.

– Se ei olisi huonoin vaihtoehto Ukrainalle tälle hetkellä.

"Venäjän interventio mahdollinen"

Tilanne Itä-Ukrainassa on tällä hetkellä sekava ja rauhaton. Venäjä-mieliset separatistit ovat vallanneet hallintorakennuksia, poliisiasemia ja televisiokeskuksia monissa kaupungeissa eikä kuolonuhreilta ole vältytty. Separatistit vaativat kansanäänestystä Itä-Ukrainan asemasta

Lukjanov korostaa, että Venäjä ei halua vallata Itä-Ukrainaa, vaan muuttaa maan liittovaltioksi.

– Venäjän hallitus haluaa muuttaa Ukrainan liittovaltioksi. Kremlissä ymmärretään, että jos Venäjä ottaa vastuun Etelä- ja Itä-Ukrainasta, sillä on poliittisesti tuhoisia vaikutuksia ja se tulee erittäin kalliiksi.

– Siksi Krimin niemimaan tapainen alueiden liittäminen osaksi Venäjää ei ole Moskovan tavoite. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Venäjä voisi suorittaa interventiota.
 
[QUOTE="Moose, post: 120047, member: 329"
Huomaan että nyt keskustelu alkaa siirtyä siitä attä onko venäläisiä itä ukrainassa siihen että "ok kylläkai niitä on mutta väestö tukee sen minkä he tekevät"

Naurettavaa "maalinsiirtoa". Jos GRU ei johtaisi operaatioita olisiko yhtään rakennusta vallatu tähän asti. Nähtävästi alueen väestö ei ole sitä mieltä kun kerta eivät sitä itse tehneet vaan nämä samat "rohkeat 20" joutui tämän tekemään. Se on totta että siellä varmaan löytyy paljon ihmisiä jotka eivät tue Kieviä ja haluavat lisää valtuuksia mutta tämä ei tarkoita että enemmistö mitään aseellista toimintaa haluais. Venäjä valtasi sotilaallisesti osan Ukrainaa ja jatkavat maan destabilointia jotta voivat pitää maata oman vallan alla niin pitkään kun pysytyvät.

Samaa mieltä!

On päivänselvää, että toimintaa johdetaan ja koordinoidaan ja sitä toteutetaan paikanpäällä palkkasotureita ja paikallisia aktivisteja hyödyntäen. Miksi paikallisväestö ei sitten tee mitään - arvelen sen johtuvan pitkälti siitä mitä jo aiemmin sanoin; voi olla vaikeaa lähteä tekemään yhtään mitään kun paikallinen poliisi ja muut viranomaiset joko eivät tee mitään tai tukevat suoraan tai välillisesti näitä asemiehiä. Paikallisväestön liikkumatila tässä suhteessa alkaa siis olemaan aika olematon - ja ainoa rationaalinen vaihtoehto on koettaa olla hissuksiin. Osa heistä kannattaa Kiovan hallintoa - heidän tuskin kannattaa lähteä aseettomina hillumaan em. syistä - osa taas ei ehkä kannata Kiovaa, muttei myöskään noita aseellisia toimia - heidänkään ei kannata lähteä hillumaan, vaan olla hissuksiin ja toivoa parasta ja pelätä pahinta. Ja onhan tällaisessa sisällissotatilanteessa huomioitava sekin näkökulma että mitä jos "asemiehet" lopulta häviävät tämän tilanteen - kuka ja miten sen jälkeen alkaa rangaistuksia jakelemaan.. Jos paikallisväestö katsoo, että asemiehiä on suht vähän, kuten ilmeisesti on, saattaa mielissä olla epävarmuutta myös siitä kuka tilanteen herraksi lopulta päätyy, joten ehkei kannata kovin jyrkkää kantaa alkaa ottamaan.
No, tiedä häntä - ei kuitenkaan käy kateeksi Itä-Ukrainalaisen tavallisen kansalaisen asema tällä hetkellä.[/QUOTE]

Länsimaiden toimet Venäjän suuntaan henkivät ajatusta; Krimille, mutta ei yhtään pitemmälle ja Krimistäkin on maksettava hintansa. Venäjä on ahtaassa raossa, Ukrainasta ei haluta luopua, mutta sen valtaaminen tietäisi vuosikausien hyökkäilyä venäläisiä miehittäjiä vastaan, taloudellista katastrofia alueella ja täydellistä välirikkoa lännen kanssa. Mahtaako yhdelläkään osapuolella olla lopullista suunnitelmaa vai pelataanko nyt korvakuulolla odottaen vastapuolen seuraavaa siirtoa? EU:n osalta peli on aika avointa, USA ja Venäjä piilottelevat korttejaan mutta Ukrainan kortit ovat levinneet lattialle.
 
Vielä lisää Turtšynovista.
Hänen tiedonannosta : The vast majority of law enforcement officials in the East are not capable of fulfilling their obligations to protect our citizens.
Tuossa tuo kokonaan : http://euromaidanpr.com/2014/04/29/...law-enforcement-in-eastern-ukraine/#more-7947

Keitä kansalaisia Turtšynov haluaa suojella ja keiltä ?

Yritys on hyvä , mutta Venäjän propaganda on tehnyt tehtävänsä : venäläismieliset haluavat suojelua Pravyi Sektorilta ja Banderalaisilta.
Pravyi Sektorin liput ja Banderan kuva(t) Maidanilla lisäävät uskottavuutta siihen että hallitus on noiden kanssa kimpassa.
Hallitukselta ei tule suojelua , he ovat itse tuota porukkaa , näin siis venäjänmieliset jotka pitävät hallitusta laittomana.
Milläpä tuon asian pystyisi korjaamaan ?

Tässä Banderalaisten kulkuetta jos joku ei ole nähnyt :

 
Samaa mieltä, vaikea paikka.

Joko tämä on ollut täällä

Ukraina romahtaa – tilalle oligarkkien hallitsema liittovaltio"

ARNO RYDMAN

18 tuntia ja 53 minuuttia sitten (päivitetty 18 tuntia ja 50 minuuttia sitten)

Ukraina on romahduksen partaalla, toteaa Venäjän ulkopolitiikan asiantuntija Fjodor Lukjanov.

Aseistetut Venäjä-mieliset separatistit hyökkäsivät poliisiasemalle Luhanskissa 29. huhtikuuta.

(Lehtikuva/AFP)

– Ukraina on historiaa ainakin nykyisessä muodossaan, joka syntyi Neuvostoliiton hajottua. Ukrainan itsenäistyttyä maata ovat hallinneet oligarkit. Eliitti ei ole kuitenkaan onnistunut luomaan vakaan kehityksen omaavaa yhteiskuntaa, sanooDer Spiegelin haastattelema .

Lukjanov on Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja. Moskovassa ilmestyvää lehteä julkaistaan yhteistyössä Foreign Affairs -lehden kanssa. Lukjanov on vaikutusvaltaisen Venäjän ulko- ja puolustuspolitiikan asiantuntijaelimen jäsen (Presidium of the Russian Council on Foreign and Defense Policy).

Hän korostaa, että Ukraina on toiminut Neuvostoliitolta perityn elinkeinorakenteen varassa.

– Tehtaat ja kaasunsiirtojärjestelmä ovat taanneet tuloja. Tämä järjestelmä ei ole kuitenkaan tuottanut mitään muuta kuin varkauksia ja korruptiota. Ennemmin tai myöhemmin tämä malli lakkaa toimimasta.

Lukjanovin mukaan äärimmäinen vaihtoehto Ukrainalle olisi maan jakaantuminen.

– Olisi Itä-Ukraina, joka ei virallisesti kuuluisi Venäjään, mutta joka olisi Moskovasta riippuvainen. Sitten olisi muu Ukraina, joka olisi nationalistien hallitsema ja lännen holhoama.

Lukjanov näkee neo-feodaalisen liittovaltion todennäköisimpänä vaihtoehtona.

– Se koostuisi erilaisista alueista, ja jokaisella alueella olisi epävirallinen johtaja, eräänlainen herttua. Nämä hallitsijat neuvottelisivat keskenään oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka jaettaisiin Kiovassa istuvan hallituksen kanssa.

Tämä olisi Lukjanovin mukaan paradoksi; demokraattinen vallankumous voisi johtaa oligarkkien hallitsemaan feodaaliseen järjestelmään.

– Se ei olisi huonoin vaihtoehto Ukrainalle tälle hetkellä.

"Venäjän interventio mahdollinen"

Tilanne Itä-Ukrainassa on tällä hetkellä sekava ja rauhaton. Venäjä-mieliset separatistit ovat vallanneet hallintorakennuksia, poliisiasemia ja televisiokeskuksia monissa kaupungeissa eikä kuolonuhreilta ole vältytty. Separatistit vaativat kansanäänestystä Itä-Ukrainan asemasta

Lukjanov korostaa, että Venäjä ei halua vallata Itä-Ukrainaa, vaan muuttaa maan liittovaltioksi.

– Venäjän hallitus haluaa muuttaa Ukrainan liittovaltioksi. Kremlissä ymmärretään, että jos Venäjä ottaa vastuun Etelä- ja Itä-Ukrainasta, sillä on poliittisesti tuhoisia vaikutuksia ja se tulee erittäin kalliiksi.

– Siksi Krimin niemimaan tapainen alueiden liittäminen osaksi Venäjää ei ole Moskovan tavoite. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Venäjä voisi suorittaa interventiota.

Eli proosllaisesti: Venäjää ei kiinnosta koko kallis ja sen omaakin maata korruptoituneempi paskakasa, mutta haluaa silti valtansa säilyvän Itä-Ukrainassa ja siksi sillä on operaatio käynnissä eikä interventio ole poissuljettu.
 
Back
Top