Ukrainan konflikti/sota

Tämä on juuri se, mitä en ymmärrä.

Omasta näkökulmastani Putin/venäjä toimivat paniikissa 2014.

Ukraina oli muuttunut heidän näkökulmastaan epästabiiliksi ja arvaamattomaksi maidanin takia. Tämä tapahtui täysin yllättäen. Oli heidän näkökulmastaan odotettavissa (ja tämä on täysin realistinen näkemys) että ukrainassa vallan ottaneet länsimieliset tulisivat yrittämään mahdollisimman nopeasti saada läntistä tukea.

Venäjä reagoi kokemaansa uhkaan kovaa. Laittomasti, mutta äärimmäisen loogisesti. He iskivät heti ja varmistivat itselleen oleellisen palan (krim) joka oli muutenkin heihin päin kallellaan. Lisäksi he hyödynsivät sisäistä ristiriitaa ukrainassa tukien ja yllyttäen itäisiä riehujia ja loivat pysyvän kriisin alueelle.

Lännessä (väitän) tämä logiikka ymmärretään aivan täysin. Koska se logiikka toimii samalla tavoin muuallakin. Historia osoittaa sen. Eikä kukaan ole valmis pistämään itseään likoon ukrainan takia. Siksi kukaan ei ole tehnyt kummempaa kuin pistänyt muutamia puolivillaisia talouspakotteita, jotka nekin olisi jo peruttu,jos USA ei painostaisi pitämään niitä yllä. Tästä on euroopassa ollut puheita jo vuosien ajan varsinkin Ranskassa ja Saksassa. Todisteita kaipaavat voivat katsoa kuka pakotti esimerkiksi Ranskan luopumaan Mistral-kaupoista. Ei tapahtunut ihan vapaaehtoisesti. Ja maksoivat muuten käsirahan kiltisti venäjälle takaisin. Koska kuka haluaa rikkoa suhteita hetkellisen pikkukärhämön takia.

Ei kukaan kiistä, etteikö venäjän toiminta ole laitonta. Mutta valtioiden kesken laillisuus on kovin tulkinnallinen asia. Eiköhän tämän nyt kaikki tiedä jos katsovat rehellisesti viimeisiä vuosikymmeniä koko historian jatkumosta puhumattakaan. Laki tarkoittaa kovin eri asiaa aseellisesti vahvan valtion ja yksittäisen kansalaisen näkökulmasta.

Ja vanhat valtiot jotka ovat tapelleet keskenään vuosisadasta toiseen tietävät sen oikein hyvin. Suomen kaltaisessa nuoressa maassa tätä ei ehkä ymmärretä niin hyvin.

Kannattaisi ymmärtää. Ihan oman edun nimissä.
Minä en ole kyllä ylläolevasta oikein missään kohdassa samaa mieltä.

Tämä narratiivi kansainvälisten sopimusten merkityksestä ja valtioiden halukkuudesta noudattaa niitä on täsmälleen sama, jota Venäjän valtio on pyrkinyt kaikin mahdollisin tavoin viemään eteenpäin, johdonmukaisesti ja käyttämällä valtavaa valikoimaa erilaisia työkaluja. Työkaluihin on kuulunut spämmääminen, trollaaminen, Venäjän ulko- ja sisäpoliittiset peliliikkeet sekä poliittisen- ja sotahistorian uudelleenkirjoittaminen. Mutta siihen on kuulunut myös häikäilemätön voimankäyttö, länsimaiden pyrkimysten romuttaminen ja kääntäminen ylösalaisin ja sekä omien rikosten oikeuttaminen esittämällä, että muutkin näin tekevät - ja käyttäen tässä hyväksi tarinan kerrontaa, jossa mukavasti jätetään pois sopivia osia, käännetään osallistujien rooleja ikäänkuin kirjoittaen koko näytelmä ja sen roolit uusiksi. Tähän kuuluu niin Srebrenica, Serbian pommitukset, Kosovo, Libya, Syyria, jne jne. jatkuen tarinoihin suomalaisten suorittamista julmuuksista.
Objektiivisuuteen pyrkivä läntinen moraali suo Venäläisille erinomaisen tarinankasvatusalustan, sillä tämän moraalin mukaisesti kaikkiin näkemyksiin pyritään suhtautumaan tasapuolisesti ja .. objektiivisesti.

Venäjä kuitenkin itse, ja kaikki Venäjään liittyvä keskustelu, toistuvasti esittää kuinka duumassa säädetään lakeja, annetaan presidentin asetuksia, tehdään sopimuksia ja esitetään, että itse niitä noudatetaan ja muut niitä rikkovat. Venäjä siis itse pyrkii omassa toiminnassaan kuitenkin esittämään, että sopimuksilla on merkitystä. Kuten vaikkapa nyt Pariisin rauhansopimuksella.

Mutta: sopimus on sopimus. On aivan sama, onko sen yksityisen henkilön, yritysten vai valtioiden välillä. Tämän asian kiistäminen on toimintaa, joka tukee Venäjän ja muiden roistojen tavoitteita. Tuo viisastelu sillä mitä Suomessa pitäisi ymmärtää ja miten laki, oikeus ja sopimukset ovat suhteellisia ja tulkinnallisia, on täysin naurettavaa. Kaikki jotka sopimuksia ovat joskus tehneet, siis kirjoittaneet eivätkä vain käyneet allekirjoittamassa asuntolainasopimusta, tietävät mihin sopimuksia käytetään, ja miksi niitä tehdään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sopimuspohjainen järjestelmä olisi jotenkin naurettava, lapsellinen, nuoren mitättömän valtion tai toimijan väärinkäsitys.

Kun meidän nykyisen valtioiden välisen sopimusrakennelman ja diplomatian perustukset laadittiin, Münsterin ja Osnabrückin pienissä kaupungeissa, Westfalenissa, hyväksyttiin paljon sinällään melko omituisia prinsiippejä. Yksi näistä oli se, että neuvottelijoilla on sama painoarvo, vaikka he edustavat pientä tai suurta valtiollista toimijaa. Miksi? Siksi, että Eurooppaa repinut ja tuhonnut 30 vuotta kestänyt aivan monumentaalisen raaka, ja silmitön sota, joka ei loppunut - ellei sääntöjä laadita uusiksi. Ja juuri näitä sääntöjä.
30 -vuotinen sota on pahin onnettomuus minkä Eurooppa on tähän päivään mennessä kokenut - mukaanlukien 2MS. Ne säännöt jotka tuolloin luotiin, luovat edes hieman suojaa ja silloin kun nämä säännöt ovat pettäneet - seuraukset ovat olleet hirmuisia.

Nyt Venäjä pyrkii tekemään juuri niin. Ja tätä narratiivia tukevaa ajatuksenjuoksua en voi hyväksyä.
Se johtaa kadotukseen ja vääjäämättä siihen, että myös venäläiset voivat katsella kuinka ydinrähdykset repivät heidän kaupunkinsa, äitinsä, isänsä veljensä siskonsa ja lapsensa.
Tämän rauhallisen ja raukean suomalaisen arjen ja edellämainitun tilanteen välissä on vain ne halveksitut sopimukset.


Kommentoin nyt samalla myös tuota alkuosaa: Ukrainan Maidanin yllätyksellisyytta. Se on täyttää soopaa. Venäjän on pitkin 2000-lukua ja sitä ennenkin, ollut aktiivisesti mukana vaikuttamassa Ukrainan politiikkaan ja poliittisen järjestelmän toimintaan. Jokainen hieman iäkkäämpi meistä muistaa varmasti hyvin nämä käänteet, Janukovits, Tymoshenko, Justsenko, .. myrkytykset, vaalien epärehellisyydet ja Venäjän jatkuvan vaikuttamisen tässä taustalla. Ukrainan armeija oli pahasti venäläisvaikutuksen alainen, ja siksi olikin niin helposti luovuttamassa aseensa ja paikkansa.. kun Kremlin kellot soivat. "muuttunut heidän näkökulmastaan epästabiiliksi ja arvaamattomaksi maidanin takia." uskomaton väite, he olivat itse varmistaneet että Ukraina on epästabiili. Stabiili Ukraina olisi siirtynyt länteen päin jo paljon aiemmin. Ja vai että "täysin yllättäen" ... miten se voisi olla mahdollista, kun ei se meille ihan tavallisille sivussa oleville eurooppalaisillekaan ollut mikään Täysi Yllätys.

Venäjällä on ollut peli hallussa kokoajan. Koskien niin Ukrainaa kuin esim. Georgiaa; Venäjän laivasto, lähtiessään Sevastopolista kohti Georgiaa, onnistui lähtemään käsittämättömän nopeasti ja itseasiassa on täysin selvää että laivasto oli pakattu ja valmis lähtemään hyvissä ajoin, ennenkuin Georgialaiset onnistuivat "yllättämään".
Venäjän maskottina toiminut Janukovits veti maton häntä äänestäneiden ukrainalaisten alta, pettäen vaalilupauksensa ja kääntyen EU.n suunnasta Venäjään päin. Tämäkö ei olisi ollut Venäjän nuotittamaa ja hallitsemaa. Ja kun peli ei onnistunut - Venäjäkö tuli pahasti yllätetyksi - höpöhöpö. Venäjällä oli Krimin suunnitelmat valmiina - tämänhän he ovat itsekin kertoneet. Paniikisssa: hah-hah-haa. Oli Ukrainan sinisilmäisyyttä ja heidän solutetun hallintonsa kykenemättömyyttä päästää Venäjä valtaamaan Krim ja käynnistämään sota Itä-Ukrainassa.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä narratiivi kansainvälisten sopimusten merkityksestä ja valtioiden halukkuudesta noudattaa niitä on täsmälleen sama, jota Venäjän valtio on pyrkinyt kaikin mahdollisin tavoin viemään eteenpäin, johdonmukaisesti ja käyttämällä valtavaa valikoimaa erilaisia työkaluja. Työkaluihin on kuulunut spämmääminen, trollaaminen, Venäjän ulko- ja sisäpoliittiset peliliikkeet sekä poliittisen- ja sotahistorian uudelleenkirjoittaminen.

Syystä tai toisesta Inscoutin narratiivit ovat vuosien ajan olleet samaan suuntaan, joskin yleensä eri reittejä vieviä kuin Venäjän agenda.

Hälyyttävää asiassa on se, että hänen kirjoituksistaan saa sen kuvan kuin hän olisi melko korkea-arvoinen juridiikkaan perehtynyt virkamies.

Toivottavasti tuo vaikutelma on väärä.

On ollut ilo huomata miten monen silmiltä ovat suomut tippuneet tämän sankarin suhteen.
 
Pystyykö joku laskemaan millaisia joukkoja nyt on ryhmittynyt pitkin ukrainan rajaa ja tekemään siitä spinoff-version missä joukot olisivat suomen lähettyvillä karttaan sidottuna. Mittasuhteet kiinnostaa että millaiset punakoneen pystyvät polkaisemaan kasaan operaatiota varten.

Viimeisin Ukrainan valtion tieto taisi olla 103 pataljoonaa ja 20 lisää saapuu ensiviikolla. Tämä 123 tekisi noin 41 prikaatia, joka on suurinpiiren samanverran kuin suomella olisi tykistön perusteella laskettuja prikaateja.
 
Viimeisin Ukrainan valtion tieto taisi olla 103 pataljoonaa ja 20 lisää saapuu ensiviikolla. Tämä 123 tekisi noin 41 prikaatia, joka on suurinpiiren samanverran kuin suomella olisi tykistön perusteella laskettuja prikaateja.
Siis ensi viikolla 41 maavoimien prikaatitason yhtymää tukiorganisaatioineen :oops::oops:?!

Eipä sillä, jos Venäjä saa sotimatta Donbassin/itä-Ukrainan tuollaisella voimannäytöllä on se mittaamattomasti halvempaa kuin maaläntistä sotiminen pienemmällä joukolla jota Ukraina vielä lähtisi haastamaan Donbassissa.
 
Jos pahin tapahtuu ja Iivana nappaa itselleen Mustanmeren rantatontit ja peltopalstat Donetskista niin mitä konkreettista Eurooppa voi tehdä? Taistelukykyisiä (tai haluisia) joukkoja ei ole valmiina tietääkseni kellään. Liekkö sitten halua täyteen Venäjän sulkemiseen kansainvälisestä päätöksenteosta ja kaupasta.. Vähän epäilyttää..
Eivät ne saa häädettyä venäläistä rahaa edes Kyprokselta. Eniten tehnevät todennäköisimmin Yhdysvallat ja Iso-Britannia.

Varsin ikävältä vaikuttaa. Seuraus voi olla että Venäjä miehittää lisää Ukrainaa mutta pidemmän ajan seuraus voi olla että Venäjällä tulee sen tempun seurauksena suuria muutoksia ja ne ovat kaikkien kannalta vielä huonompaan suuntaan.
 
Jos nykyää on 80,000 Sotilasta rajalla. Laskee siitä jos tällä hetkel o 103 prikaatia.
Nyt menee hieman yläkanttiin.

Venäjällä on armeijat jaettu divisiooniin ja siitä suoraan puolestaan joko rykmentteihin, prikaateihin tai suoraan pataljooniin. Hieman hankala suoraan laskea, että montako vanjan prikaatia, mutta suomalaisittain se olisi n. 16 prikaatia.

Kyllä täällä on varmasti paremmin tietäviä jotka voisivat listata, että mitä divisioonia ja niiden osia nyt rajan tuntumassa oleilee.

edit: paitsi, että läntisessä sotilaspiirissä ei tunnu enää divisioonia näkyvän... hmm, ovatko Venäläiset divisioonarakenteesta luopumassa modernisaation myötä? Pitääpä itsekin joskus enemmän lueskella aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt muuten oleellinen seikka josta ei ole puhuttu (niin että olisin huomattu):

Onko Venäjällä ollut nyt minkään asteisia liikekannallepanoja? Koostuvatko kaikki joukot siis (vähemmän uhrattavista) vakituisista ja varusmiehistä? Tämä indikoisi kuitenkin jossain määrin rajattuista sotatoimista.
 
Viimeisin Ukrainan valtion tieto taisi olla 103 pataljoonaa ja 20 lisää saapuu ensiviikolla. Tämä 123 tekisi noin 41 prikaatia, joka on suurinpiiren samanverran kuin suomella olisi tykistön perusteella laskettuja prikaateja.

Paljon tänä tekisi miesvahvuutena?

Ja mielenkiinnosta mihin tämä tieto perustuu?
 
Nyt menee hieman yläkanttiin.

Venäjällä on armeijat jaettu divisiooniin ja siitä suoraan puolestaan joko rykmentteihin, prikaateihin tai suoraan pataljooniin. Hieman hankala suoraan laskea, että montako vanjan prikaatia, mutta suomalaisittain se olisi n. 16 prikaatia.

Kyllä täällä on varmasti paremmin tietäviä jotka voisivat listata, että mitä divisioonia ja niiden osia nyt rajan tuntumassa oleilee.

edit: paitsi, että läntisessä sotilaspiirissä ei tunnu enää divisioonia näkyvän... hmm, ovatko Venäläiset divisioonarakenteesta luopumassa modernisaation myötä? Pitääpä itsekin joskus enemmän lueskella aiheesta.
Eikö Venäjällä ole viimeisen muutaman vuoden aikana kuitenkin perusteltu myös uusia divisioonia? Mihinköhän nekin ovat kadonneet.
 
Haluatteko kuulla viimeisimmän foliohattuteoriani? Ei se mitään, kerron sen silti.

Entä jos nuo Valko-Venäjän tapahtumat liittyvät tähän Ukraina-himmeliin sillä tavalla että ne väitetyt "CIAn salamurhayritykset" ovat FSB:n lavastamia, ja Luka elää siinä uskossa että ne ovat todellisia? Nyt kun on saatu jo etukäteen vyörytettyä syy USAn niskaan, niin kohta puoliin FSB hoitelee Lukan pois päiviltä ja Putin julistaa valtioliitoksen ja liittää Valko-Venäjän Venäjään. Samassa rytäkässä sitten yhdistetyt Venäjän ja entisen Valko-Venäjän armeijat tekee hyökkäyksen Ukrainaan ja eivät ala minkään Itä-Ukrainan kanssa leikkimään vaan suoraan valtaavat Kiovan. Jossain välissä Navalny sitten herää kuolleena vankileirillään, mutta se nyt unohtuu kaikilta suuressa isänmaallisessa hurmoksessa kun Äiti-Venäjän alaisuuteen on saatettu ei yhtä, vaan kaksi entistä Neuvostovaltiota.
 
Jos halutaan ennustella tulevaisuutta olisi hyvä tutustua myös historiaan.

Vertaillaampa maailmantapahtumia:

1930-luvulla Saksassa nousi valtaan Hitler ja Saksan Kansallissosialistinen Työväen Puolue (=natsit). Varsin nopeasti Saksa muuttui täydelliseksi diktatuuriksi jossa valtakunnan yksinvaltaiseksi johtajaksi nousi Hitler, murhaamalla tai muuten alistamalla kaikki kilpailujansa.
- muutamassa vuodessa Hitler lopetti kaiken opposition toiminnan...salamurhien, väkivaltaisen painostuksen, rikosten, kovan propagandan sekä erilaisia vähemmistöryhmiä terrorisoivan väkivaltakoneistonsa avulla.
- Saksan ja saksalaisten varustautuminen sotaan alloitettiin. Vallattiin ja miehitettiin myös naapurimaihin kuuluneita "vanhoja saksalaisia alueita jne.

2000-luvun alussa Venäjällä maan hallinnon johtoon nostettiin, näennäisesti kansan vaaleissa valitsemana KGB/FSB:n johtaja Putin. Hänellä oli jo alusta alkaen taustallaan vastaava Venäjän sisäisen turvallisuusorganisaation tuki (jollaisen Hitler perusti omista kannattajiensa piiristä).
- Venäjä muuttui samanlaiseksi kansallismieliseksi diktatuuriksi kuin natsisaksa..ja täysin samanlaisilla väkivaltaisilla keinoilla, salamurhaamalla vastustajiaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
- varustautuminen sotaan ja aiemmin Neuvostoliittoon kuuluneiden alueiden miehitykset ja pakkoliittäminen alkoivat..

Vuonna 1938 Hitler liitti Saksaan Itävallan. Ikuiseksi osaksi suurta saksankielistä Saksaa. Käytännössä ilman ulkovaltojen minkäänlaista protestointia..
Samana vuonna Saksa suoritti Tsekkien Sudeettialueiden miehityksen ja liittämisen Saksaan.
- löytääkö joku muukin yhteyneväisyyksiä Putinin diktatuurin suorittamiin sotiin ja miehityksiin? (joita toki on paljon enemmän kuin Hitlerin tekemät)

Seuraavana vuonna (1939) olikin sitten Puolan vuoro (jota pohjusti monenlainen poliittinen uhkailu, salaiset sopimukset naapurimaiden kohtaloista jne. Jne..)
....................
Ja..sitten voimmekin siirtyä ennustamaan tulevaisuutta, edellä mainitun, jo tiedossamme olevan historian pohjalta..

Huhtikuussa 2021 Putin ilmoittaa että Venäjän sekä Valko-Venäjä muodostavat ikuisesti kestävän valtioliiton..
- tämä tuskin aiheuttaa muiden maiden suunnalta suurempaa arvostelua..
- varsinkin kun Valko-Venäjällä järjestetää kansanäänestys liittymisestä jossa 98% kansalaisista hyväksyy liitoksen (myös äänestysprosentti nousee reilusti yli 90 %:in)

Jo samana vuonna Venäjä liittää itseensä, Putinin ilmoituksen mukaan ikuisesti Venäjään kuuluneet, Ukrainan itäiset alueet..

Tässä vaiheessa myös ulkomailla herää vaatimus turvata jäljellä olevan Ukrainan itsenäisyys ja koskematomuus..
- tästä tehdään sopimus jossa sitoudutaan puolustamaan sotilaallisesti Ukrainaa. Sopimukseen yhtyy myös Putin ja Venäjä (Ehkä jopa pres. Niinistö nousee esille suurena rauhantuojana - siis "rauha meidän ajallemme!")

Mutta, mahdollisesti jo 2022 Venäjä aloittaa sodan hylkkäämällä vaikkapa Suvalkin käytävään (vrt. Natsit ja Memel'in käytävä v. 1939)
- ja samanaikaisesti alkaa Venäjän hyökkäyssota myös Ukrainassa

Tuskinpa Suomikaan jäisi täysin osattomaksia sodasta..meillä saattaa toistua hyvin samankaltaiset tapahtumat kuin syksyllä 1939..(sopimuksia Suomen kohtalosta, aluevaatimuksia jne. Viimekädessä seurauksena on hyökkäys ja sota)
- jää nähtäväksi miten Suomi liittoutuu ja keiden kanssa?

Mutta miten käy Kiinan ja USA:n?
- ehkä samalla tavalla kuin aikoinaan v. 1941, Jenkit pysyy enemmän ja vähemmän erssa Euroopan sodista, kuten aikoinaan - Kunnes Japani hyökkäsi Pearl Harbor'iin...
- kun Euroopassa alkaa sota niin sitä kestää varmasti useita vuosia,,,kuka tietää vaikka kiinalaiset aktivoituisivat esim. vuonna 2025 ja mikä olisikaan Kiinalta parempi avaus kuin yllätyshyökkäys Taiwan'iin.
- viimeistään se vetäisi eurooppalaiseen ja globaaliin sotaan myös USA:n..
- tosin kiinalaiset voivat jättäytyä kaiken sotimisen ulkopuolelle ja odotella jos jossain vaiheessa pohjoisesta tipahtaa, ihan itsekseen kuin hedelmä puusta, siperialainen suuri omena..
...........................

Mutta eihän näin voi tapahtua todellisuudessa... Ihmiskunta on kehittynyt ja viisatunut. Kukaan ei halua sotaa eikä missään tapauksessa siitä aiheutuvia tuhoa sekä kuolemaa.
Olemmehan me oppineet jo aikasemmista sodista ettei niissä ole voittajia. Kaikki häviävät, kuka enemmän ja kuka vähemmän..mutta kukaan ei jää voitolle.

Siksi voikin sanoa että suursota on tulevaisuudessa täysin mahdoton.. Vai mitä mieltä ollaan?
 
Ei suositella henkilöille, joilla on sydän- tai verisuonisairaus, korkea verenpaine tai säännöllinen verenpainelääkitys, henkilö on raskaana tai ollut rektoskopiassa viimeisen 6kk aikana. Mielentilasta riippuen voit saada myös kunnon huutonaurut.

 
Venäjällä on ollut peli hallussa kokoajan. Koskien niin Ukrainaa kuin esim. Georgiaa; Venäjän laivasto, lähtiessään Sevastopolista kohti Georgiaa, onnistui lähtemään käsittämättömän nopeasti ja itseasiassa on täysin selvää että laivasto oli pakattu ja valmis lähtemään hyvissä ajoin, ennenkuin Georgialaiset onnistuivat "yllättämään".
Venäjän maskottina toiminut Janukovits veti maton häntä äänestäneiden ukrainalaisten alta, pettäen vaalilupauksensa ja kääntyen EU.n suunnasta Venäjään päin. Tämäkö ei olisi ollut Venäjän nuotittamaa ja hallitsemaa. Ja kun peli ei onnistunut - Venäjäkö tuli pahasti yllätetyksi - höpöhöpö. Venäjällä oli Krimin suunnitelmat valmiina - tämänhän he ovat itsekin kertoneet. Paniikisssa: hah-hah-haa. Oli Ukrainan sinisilmäisyyttä ja heidän solutetun hallintonsa kykenemättömyyttä päästää Venäjä valtaamaan Krim ja käynnistämään sota Itä-Ukrainassa.
Georgialla ja presidentillään Saakasvilillä oli semipitkänajan suunnitelma Etelä-Ossetian ja Abhasian ottamiseksi voimakeinoin. Asevoimien kalustoa ja voimaa kehitettiin vuosia tarkoituksena näiden alueiden haltuunotto. Tämä ei ollut mikään salaisuus, koska oli ilmeisesti Saakasvilillä jonkinlaisena vaaliteemanakin. Tietyssä vaiheessa Georgiassa koettiin voimaa olevan riittävästi joten toimenpide ajoitettiin sopivasti olympialaisten aikaan. Hyökkäysvalmistelu ei yllättäen jäänyt Venäjän tiedustelulta huomaamatta ja loppu meni melko huonosti Georgian pyrkimysten kannalta.

Georgia ei ole ollut abhaaseille ja osseeteille kovinkaan kiva kaveri. Tämän takia he ovat joutuneet kääntymään Venäjän puoleen suojelun osalta. En pitäisi abhaasien ja osseettien jeesaamista Venäjän pahimpana syntinä.
 
Back
Top